Κωνσταντίνος Λασκαρίδης (1918-2008) (37)

laskaridis konstantinos lowΟ Κωνσταντίνος Λασκαρίδης γεννήθηκε στο Ρεστ της Περσίας το 1918. Ο πατέρας του Παναγιώτης είχε καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία και η μητέρα του Σωτηρία από την Τραπεζούντα. Το 1921 οι γονείς του έφυγαν από το Ιράν και εγκαταστάθηκαν, μέσω Μπακού / Κωνστάντζας και Θεσσαλονίκης, τελικά το 1925 στην Ελλάδα, μαζί με την μικρή αδελφή του Αδελίνα.

Στα μαθητολόγια της Σχολής εμφανίζεται ως Κωνσταντίνος Λασκάρ πρώτη φορά στην ΣΤ’ Δημοτικού την χρονιά 1931-32 και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και αποφοιτά την χρονιά 1936-37. Μπήκε στο πανεπιστήμιο του Κιέλου για να σπουδάσει Υδροβιολογία, Ιχθυολογία και Αλιευτική Τεχνολογία.

Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Υδροβιολογίας και Λιμνολογίας της «Εταιρείας του Αυτοκράτορος Γουλιέλμου» (σήμερα μετονομασθέν εις Ινστιτούτο Μαξ-Πλανκ). (Λεπτομέρεια: Οι Διευθυνταί των ινστιτούτων Μαξ-Πλανκ Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας κλπ. είναι κάτοχοι βραβείων Νόμπελ), όπου τελικά απέκτησε τον Μάρτιο του 1942 τον τίτλο του διδάκτορος των Φυσικών Επιστημών.

Αν και οι καθηγητές του του πρότειναν να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία για υφηγεσία, εκείνος προτίμησε να γυρίσει στην Ελλάδα το 1942 λόγω των δυσχερών συνθηκών της κατοχής για να είναι κοντά στους δικούς του. Δεδομένου ότι είχε απαλλαγεί από το στράτευμα λόγω σπουδών, δεν ήταν υποχρεωμένος να γυρίσει στην Ελλάδα νωρίτερα. Έκανε τη θητεία του, στο Ναυτικό το 1947-48, όπου και υπηρέτησε στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Ναυτικού, η οποία τον είχε τοποθετήσει ως προϊστάμενο του Ελληνικού Υδροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών, ένα ίδρυμα που είχε ιδρυθεί στον Πειραιά μετά τον πόλεμο, όπου επαναλειτούργησε και ανανέωσε το ενυδρείο της Ρόδου.

Στο Ελληνικό Δημόσιο εργάστηκε 13 χρόνια. Το έτος 1946 παντρεύτηκε την Καίτη Αθαν. Πρωτοπαπά, με την οποία απέκτησε δύο αγόρια, το 1947 τον Πάνο και το 1952 τον Θανάση.

Το 1955 συνεργάστηκε με τον γνωστό αρχιτέκτονα Ντίνο Δοξιάδη και δημιούργησαν την πρωτοποριακή εταιρεία ΖΕΦΥΡΟΣ ΑΕ με πέντε αλιευτικά σκάφη με κατάψυξη.

Μετά συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως σύμβουλος στον τομέα της αλιείας στα Ηνωμένα Έθνη (FAO / UNDP) και στην εταιρεία ARTHUR D. LITTLE της Βοστώνης.

Το 1967 αγόρασε το πρώτο του σκάφος υπερπόντιου αλιείας, το «Κύκνος 1». Το 1976 ο γιος του Θανάσης διαφοροποιήθηκε εργαζόμενος ως ναυλομεσίτης πλοίων ψυγείων και το 1977 ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του Πάνο, υπό την εποπτεία και συνδρομή του Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, την σήμερα γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία Laskaridis Shipping / Lavinia Corporation.

Ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης δεν σταμάτησε ποτέ να δραστηριοποιείται στο γραφείο και απεβίωσε τον Ιούλιο του 2008.

laskaridis konstantinos

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας