|
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Δεδομένου ότι αντιμετωπίσαμε τεχνικής φύσεως προβλήματα με το site μας, αλλά και την αποστολή του montags, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα τεύχη του montags (και τα 240) υπάρχουν στο site μας, οπότε όποιος δεν έχει δει κάποιο τεύχος μπορεί να το βρεί εδώ...
Liebe Freundinnen und Freunde, da wir technische Probleme mit unserer Website und mit dem Senden des Montags-Blatt hatten, möchten wir Sie daran erinnern, dass alle unsere Montags-Auflagen (240) auf unsere Website zu finden sind.
Με την Καθαρά Δευτέρα (δυσκολευόμαστε λίγο με τον όρο "Καθαρή", που χρησιμοποιούν οι νεότεροι) ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά και είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες και είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας. Είναι ένας χορός ή ακριβέστερα ένα χορευτικό παιγνίδι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση των εορτών.
Ας αναφέρουμε εδώ ότι, πριν από τα χρόνια του Πολέμου, η αυλή της Αραχώβης είχε μία τέτοια κατασκευή στο κέντρο της, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.
Με αφορμή την γιορτή θα καθιερώσουμε μία νέα "στήλη" στο montags. Όπως έχουμε το πρόγραμμα της εβδομάδας έτσι θα έχουμε και την "άγνωστη λέξη" της εβδομάδας, που δεν θα'ναι πάντα άγνωστη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι γνωστή στους περισσότερους η ετυμολογία της. Προτάσεις για την λέξη της εβδομάδας θα δεχόμαστε από τους / τις φιλολόγους της Σχολής και θα τις παρουσιάζουμε όσο πιό απλά μπορούμε προσπαθώντας να μην γίνουμε γραφικοί. Έτσι θα ξεκινήσουμε με τα σημερινά "κούλουμα" και θα ανατρέξουμε στην wikipedia και στον Πάπυρο Larousse Britannnica:
Η ετυμολογία της λέξης παραμένει άγνωστη, όπως και η αρχή του εορτασμού, για την οποία υπάρχουν πολλές απόψεις. Κατά μερικούς προήλθε από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, υποδηλώνοντας έτσι το πολύ φαγοπότι με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς. Ειδικότερα όμως ο αθηναιογράφος Δ. Γρ. Καμπούρογλους σημειώνει ότι ο όρος είναι καθαρά αθηναϊκός και προέρχεται από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός που τις αποκαλούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι columna, κόλουμνα, κούλoυμνα, κούλουμα, χωρίς όμως αυτό και να προσδιορίζει την αρχή της εορτής που πιθανολογείται κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο ίδιος όμως προσθέτει στις σημειώσεις του ότι ο λόφος επί του οποίου βρίσκεται το Θησείο ονομαζόταν στην αρχή της εποχής του Όθωνα «τριάντα δυο κολώνες».
και θα συμπληρώσουμε:
Η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ' άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ' άλλους βυζαντινή. Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ' εκείνον του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων». Στην Αθήνα, από πολλές δεκαετίες προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου οι Αθηναίοι τρωγόπιναν καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους λατέρνας. Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό - κυρίως τσάμικο - γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου. Σήμερα, τα Κούλουμα εορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ειδικότερα στην Αθήνα, με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα, τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού στο Λόφο του Φιλοπάππου.
Ας δούμε και το πρόγραμμα της εβδομάδας / Hier können Sie das Programm der Woche verfolgen:
Δευ / Μο 02.3 - Τρι / Di 03.3 - Τετ / Mi 04.3 - Καφρόκρεμα Πεμ / Do 05.3 - Παρ / Fr 06.3 - Μικρές Κυρίες - Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Σαβ / Sa 07.3 - Μικρές Κυρίες - Νυχτερίδα Κυρ / So 08.3 - Νυχτερίδα
|
Έτος Αντώνη Σαμαράκη και η επίσκεψη στη Σχολή πριν από 36 χρόνιαΑσφυκτικά γεμάτη η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου (2020) για την έναρξη έτους του Αντώνη Σαμαράκη. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης χαιρέτισαν μιλώντας για τον συγγραφέα του "Λάθους" και του "Αρνούμαι" και η συζήτηση που ακολούθησε με ομιλητές την Ζυράννα Ζατέλη, τον Γιάννη Ξανθούλη, τον Περικλή Παγκράτη, την Σίσσυ Παπαθανασίου, την Έλλη Στάη και τον Τηλέμαχο Χυτήρη αποκάλυψε προσωπικές ιστορίες των ομιλητών και του συγγραφέα άγνωστες στον πολύ κόσμο.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή η Ελένη Καραμηνά θυμήθηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράκης είχε επισκεφθεί την Σχολή πριν από 36 ακριβώς χρόνια, στις 28 Φεβρουαρίου 1984, είχε διαβάσει κομμάτια από τα έργα του και είχε υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών. Δείτε από το Λέυκωμα του 1996 το άρθρο που έγραψε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, απόφοιτος του 1985:
|
Γιάννης Βαληνάκης: "Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών" στις 13 ΜαρτίουΤην Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 18.00 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Βασ.Σοφίας & Ριζάρη 2) παρουσιάζει ο Γιάννης Βαληνάκης το βιβλίο του: Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών - Το σχέδιο "Ελλάς επί Τέσσερα" Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο κ. Άγγελος Συρίγος Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Α΄Αθηνών ΝΔ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο κ. διευθυντής της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” Μανώλης Κοττάκης, και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Στο βιβλίο αποτυπώνονται για πρώτη φορά με επιστημονική τεκμηρίωση και χάρτες τα δικαιώματα και διεκδικήσεις (θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, κλπ.) της Ελλάδας στις τέσσερεις θάλασσες που την περιβάλλουν. Απόσταγμα δεκαετιών ενασχόλησης του συγγραφέα ως πανεπιστημιακού καθηγητή και υφυπουργού Εξωτερικών (2004-2009) με τα ελληνο-τουρκικά, αναλύει τις εναλλακτικές επιλογές (προσφυγή στο ΔΔ Χάγης, διάλογο, στρατιωτική κλιμάκωση) που έχει η χώρα μας. To 2004 -2009 η Ελλάδα άρχισε να διεκδικεί ξεκινώντας διαπραγματεύσεις οριοθέτησης ΑΟΖ με τους γείτονές της Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί η «Ελλάς των 4 θαλασσών», Με την ισχύ και τον πλούτο ενός γεωστρατηγικού χώρου τέσσερεις φορές μεγαλύτερου σε έκταση από την σημερινή κατά ξηρά επικράτεια (σχέδιο «Ελλάς επί τέσσερα»). Καταλήγει ότι η Ελλάδα πρέπει με σοβαρή προετοιμασία και «έξυπνες» κινήσεις να σύρει εκείνη την γείτονά της στο πιο συμφέρον πεδίο αναμέτρησης και εξηγεί την από θέση ισχύος «στρατηγική της διεκδικητικής εξομάλυνσης».
|
Wandertag #99: Κατσιμίδι Πάρνηθας - Κυριακή 1 Μαρτίου 2020Τελικά ήταν πολύ ωραία, είχε θαυμάσιο καιρό αλλά περίπατος δεν ήταν. Υπήρχε κάποιο νερό, περισσότερο στον χωματόδρομο της επιστροφής. Πολλά κλαδιά η και δέντρα μερικές φορές πεσμένα από τον καιρό του χειμώνα. Ο Ντήτερ ήταν πρώτος και έκανε τον περισσότερο καθαρισμό μονοπατιού. Πρέπει να έχουμε γάντια και κλαδευτήρι μαζί μας να συντηρούμε το όποιο μονοπάτι καθώς περνάμε.

|
Österreichisches Archäologisches Institut Athen: Institutsabend Παρασκευή 6 ΜαρτίουΣτην ιστοσελίδα του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθήνας δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέχρι τον προσεχή Ιούλιο: VERANSTALTUNGEN 2020 JÄNNER – JULI Η επόμενη εκδήλωση είναι την προσεχή Παρασκευή 6 Μαρτίου, στις 7μμ: INSTITUTSABEND Jahresrückblick: B. Eder (ÖAW, ÖAI) Festvortrag: S. Ladstätter (ÖAW, ÖAI) | W. Prochaska (Montanuniversität Leoben) „Alles Marmor! Herkunft, Verbreitung und Verwendung von weißen Marmoren in der römischen Welt“. ZWEIGSTELLE ATHEN, Leoforos Alexandras 26, 10683 Athen, Griechenland, T (+30 210) 8213708, F (+30 210) 8220798, E athen(at)oeai.at Περισσότερα...
|
Deutsches Archäologisches Institut: Διάλεξη την Τετάρτη 11 ΜαρτίουΗ δεύτερη διάλεξη για το α΄ εξάμηνο 2020 στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει θέμα „Tithorea (Kephissostal/Phokis). Ergebnisse des griechisch-deutschen Stadtsurveys 2016-2019“, με ομιλητή τον κ. Eric Laufer. Τετάρτη 11 Μαρτίου, στις 6 μμ. Στην αίθουσα διαλέξεων του β΄ ορόφου. Φειδίου 1, τηλ. 2103307400
Im Rahmen des Hauskolloquiums spricht unser Kollege, Eric Laufer, über das Projekt in Tithorea. Thema seines Vortrags ist: "Tithorea (Kephissostal/Phokis). Ergebnisse des griechisch-deutschen Stadtsurveys 2016-2019". Die Vortragssprache ist Deutsch. Vortragssaal im 2. Stock
Πληροφορίες...
|
German-Hellenic Economic Forum, 09.03.2020 BerlinΑπό τον Δρ. Μηχ.Αθανάσιο Κελέμη, Γενικό Διευθυντή του AHK, λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI e.V.), σας ανακοινώνει τη διοργάνωση του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου 2020, και θα φιλοξενηθεί στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας», “Haus der Deutschen Wirtschaft”, στο Βερολίνο. Το Φόρουμ εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο τη Δευτέρα, 09.03.2020 αργά το βράδυ να υπάρξει έξτρα πτήση, με την οποία θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι Συμμετέχοντες από Ελλάδα. Εάν έχετε ενδιαφέρον, παρακαλώ στείλτε μας e-mail μέχρι 13.02.2020 g.chiotis@ahk.com.gr. Εάν έχετε κάνει ήδη κράτηση, θα υπάρξει δυνατότητα αλλαγής. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας καλωσορίσουμε στο Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο!
Δείτε το πρόγραμμα, τη Δήλωση Συμμετοχής καθώς και περισσότερες πληροφορίες...
|
Βρες τη δική σου ιστορία / Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείαςΒρες τη δική σου ιστορία - Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας με τη χρήση των παραμυθιών και αφηγηματικών μέσων Στο πλαίσιο του κύκλου βιωματικών σεμιναρίων Δραματοθεραπείας που πραγματοποιείται στην Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας. Συντονίζει η Μαρία Σούμπερτ, Ψυχοθεραπεύτρια – Δραματοθεραπεύτρια - Ημερομηνία: Κυριακή 15 Μαρτίου 2020
Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι αφηγήσεις αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή για να αρχίσει κάποιος να φτιάχνει δικές του εικόνες, να θυμάται, να συνδέει, να νιώθει. Και αν το ψάξει κανείς αρκετά, μπορεί να ανακαλύψει από μια αφήγηση για κάθε σχεδόν περίσταση, για κάθε περιστατικό. Άλλωστε αυτό που κάνει και ο ίδιος ο θεραπευτής όταν πηγαίνει ένα περιστατικό στην εποπτεία του, είναι να αφηγείται και να παίζει μια ιστορία της οποίας υπήρξε μάρτυρας –λίγο πολύ όπως οι περισσότεροι παραμυθάδες δήλωναν παρόντες στα παραμύθια που αφηγούνταν.
|
Ο Δημήτρης Δημόπουλος και η “Νυχτερίδα“ του Johann StraussΟ Δημήτρης Δημόπουλος υπογράφει τη μετάφραση του ποιητικού κειμένου στη “Νυχτερίδα“ του Johann Strauss , τη διασημότερη και αντιπροσωπευτικότερη βιεννέζικη οπερέτα η οποία ανεβαίνει για 8 παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ, και πλειάδα γνωστών σολίστ. Η ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη μεταφέρει το έργο στα “καθ’ ημάς”, μια διαδικασία που είναι απολύτως συνυφασμένη με το ελαφρό μουσικό θέατρο παγκοσμίως. Έτσι, στη συγκεκριμένη παράσταση της “Νυχτερίδας“ –η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Ολύμπια– μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60. Έχοντας ξαναδουλέψει τη σκηνοθεσία, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης μεταφέρει το πάρτι του Σοβιετικού πρέσβη Ορλόφσκι το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967, παραμονή του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Στην τρίτη πράξη, το ξημέρωμα της επομένης βρίσκει τους ήρωες του έργου στα κρατητήρια. Οι παραστάσεις είναι: Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Κυριακή 9, Κυριακή 16, Τετάρτη 19, Σάββατο 22, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020. Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές: 18.30 / Στις 5/3 στις 19.00). Περισσότερα...
|
Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος στη θεατρική παράσταση "Μικρές Κυρίες"Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος εμφανίζεται στην παράσταση “ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ” της Κλεοπάτρας Εμμανουήλ Κυριακοπούλου, που αποτελεί διασκευή από το κλασσικό και διάσημο λογοτεχνικό έργο της Louisa May Alcott, «Little Women». Σκηνοθεσία του Μιχάλη Τιγκιρίδη. Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή. Πρεμιέρα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020. Παραστάσεις 28, 29 Φεβρουαρίου και 6, 7, 13, 20, 21, 27 και 28 Μαρτίου, ώρα έναρξης 21.30, είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά, τηλ. πληροφοριών 6987690758, 6944769355. Λίγα λόγια για το έργο: Στα χρόνια του Αμερικανικού Εμφύλιου, τέσσερις αδερφές, η Μέγκ, η Τζό, η Μπέθ και η Έιμι προσπαθούν να κρατήσουν το φως στη ζωή τους ακολουθώντας τις αρχές και τα διδάγματα του πατέρα τους που αγωνίζεται στον πόλεμο για έναν καλύτερο κόσμο. Η μητέρα τους, κυρία Μάρτς που είναι ένας ζωντανός φάρος γι’ αυτές τις αφήνει να πετάξουν ελεύθερες, έτοιμη όμως πάντα να τις συμβουλέψει, να τις καθοδηγήσει και να τις διδάξει από τα δικά τους λάθη. Ερμηνεύουν οι: Γιάννος Γαβαλάς, Κλεοπάτρα Εμμανουήλ, Πολυτίμη Αλεξάνδρα Καλομοίρη, Δέσποινα Κασιώτη, Δόμνα Καστανάκη, Κατερίνα Λιάγκου, Πάνος Τσαλιγόπουλος. Πληροφορίες...
|
Θεατρική διασκευή της Ανθής ΦουντάΤον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα φέρνει στη σκηνή ο Κώστας Γάκης, μέσα από το βραβευμένο με τρία βραβεία κοινού βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» (εκδόσεις Ψυχογιός) σε θεατρική διασκευή της δικής μας Ανθής Φουντά και του Κώστα Γάκη. Από 17 Ιανουαρίου 2020 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Περισσότερα...
|
Η Καφρόκρεμα ξανά στο Θέατρο ΣταθμόςΟ πιο καφροκρεμικός σταντ-απ μονόλογος συνεχίζεται στο Θέατρο Σταθμός, λόγω αυξημένης προσέλευσης! Ο Δημήτρης Δημόπουλος επιστρέφει με την Καφρόκρεμα για έναν τελικό κύκλο περιορισμένου αριθμού παραστάσεων στην Αθήνα. Μετά το κλασικό πια Αντί Διδακτορικού και την άκρως πρωτότυπη Υπερπαραγωγή, ο γνωστός κωμικός παρουσιάζει τα πιο σκωπτικά και ανατρεπτικά ως τώρα κείμενά του. Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55 (μετρό Μοναστηράκι) τηλ: 210 52 30267. Παραστάσεις από την Τετάρτη 5/2 και κάθε Τετάρτη στις 21:15 (συνολικά άλλες επτά παραστάσεις, τελευταία στις 18/3). Πληροφορίες...
|
Sommerkurs für Deutsche Sprache und Österreichische LandeskundeΟ κ. Gerd Dückelmann-Dublany, Επικεφαλής Εμπορικού Τμήματος Αυστριακής Πρεσβείας μας έστειλε μία ανακοίνωση της Διπλωματικής Ακαδημίας της Βιέννης σχετικά με την διοργάνωση καλοκαιρινού σεμιναρίου διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Δείτε την ανακοίνωση: Wir dürfen Sie nachstehend über den von der Diplomatischen Akademie Wien angebotenen „Sommerkurs für Deutsche Sprache und Österreichische Landeskunde“, der vom 3.-27. August 2020 stattfinden wird, informieren und bitten Sie, Ihre Kunden bzw. Interessenten auf diesen aufmerksam zu machen. Danke! Der vierwöchige Sommerkurs bietet Erwachsenen aus aller Welt (Mindestalter 18 Jahre) ein anspruchsvolles und vielfältiges Programm: · intensives Sprachtraining für verschiedene Niveaus (entsprechend dem Gemeinsamen Europäischen Referenzrahmen für Sprachen des Europarates), · Vorträge zu österreichischer Politik, Geschichte und Kultur, · Exkursionen zu international Organisationen, österreichischen Institutionen und Kultureinrichtungen (z.B. UNO, Kunsthistorisches Museum, Stadtführung, Schönbrunn), · Stadtrecherchen, bei denen die Teilnehmerinnen/Teilnehmer die Möglichkeit haben, Wien abseits von Touristenpfaden zu erleben und das im Unterricht erworbene sprachliche Wissen praktisch anzuwenden, · Freizeitaktivitäten, wie etwa eine Wanderung durch die Weinberge rund um Wien, einen Besuch beim heurigen (inkl. Weinverkostung) und einen Walzerkurs, · einen Ganztagesausflug in eines der österreichischen Bundesländer. Δείτε το πρόγραμμα...
|
Αγαπητοί φίλοι και φίλες επειδή οι αγγελίες είναι πλέον πολλές και δεν μπορούν να εμφανίζονται στο montags για μεγάλο χρονικό διάστημα αποφασίσαμε ότι όταν μία αγγελία προβληθεί για δύο συνεχόμενες εβδομάδες θα "μετακομίζει" στην ενότητα "ΑΓΓΕΛΙΕΣ".
Liebe Freunde, die Anzeigen haben nun grossen Umfang angenommen. Aus diesem Grund beschlossen wir, die Anzeigen, die schon zweimal im montags- Blatt erschienen sind, in die Anzeigen- Rubrik («ΑΓΓΕΛΙΕΣ») zu verlegen.
|
|
|
  |
|