Συνεχίζουμε να "Μένουμε σπίτι" και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την ιστορική μας έρευνα για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας. Στο πλαίσιο αυτό θα θυμίσουμε την πρωτοβουλία του Λαέρτη Χρήστου, απόφοιτου του 1971 στο facebook με τίτλο "Φίλοι της Deutsche Schule Athen" με πολύ φωτογραφικό υλικό, σπάνιο και μεγάλη συμμετοχή. Θα παρακινούσαμε και άλλους να εισφέρουν με υλικό που σίγουρα σε κάποιο συρτάρι, ντουλάπι ή βιβλιοθήκη θα υπάρχει. Όσο περνούν τα χρόνια όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το υλικό αυτό όλο και πιο σπάνιο θα γίνεται.
Αυτό το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δύο απόφοιτοί μας έδωσαν το παρών στα μέσα. Ο ένας είναι ο Μάρκος Κούμαρης, που με τους Locomondo ήταν προσκεκλημένος του Σπύρου Παπαδόπουλου στην εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» του ΣΚΑΪ, το βράδυ του Σαββάτου και ο άλλος, ένας απόφοιτος από τα χρόνια του Πολέμου, ο Νίκος Αποστολίδης, ο οποίος ήταν και η ευχάριστη έκπληξη. Τόσο αυτός, όσο η αδελφή του Ίρις ήταν μαθητές στην Αραχώβης. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ίδιος έγινε Καθηγητής στο ΕΜΠ και την Κυριακή είδαμε ένα άρθρο του δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Καθημερινή" με τίτλο "Ήταν ληστρικά τα δάνεια που λάβαμε από την Αγγλία;" Το άρθρο και το βιογραφικό του Νίκου Αποστολίδη μας έστειλε ο ανηψιός του Χρήστος Παρασκευόπουλος, επίσης απόφοιτος.
Μιλώντας για τους αποφοίτους του Πολέμου θα επαναλάβουμε την αναφορά μας στην πρωτοβουλία του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, ο οποίος στα χρόνια της Κατοχής, όταν έκλεισε η Αραχώβης, μάζευε τους τελειόφοιτους συμμαθητές του και τους έκανε μάθημα προκειμένου να μην χάσουν την επαφή με την ύλη και τους βοήθησε να πέρουν το Abitur. Σήμερα η τεχνολογία αλλά και η υποχρέωση να μείνουμε σπίτι έδωσε την ευκαιρία σε απόφοιτους να παραδίδουν μαθήματα μέσω skype και βέβαια φιλοξενούμε και τις σχετικές αγγελίες αποφοίτων.
Και μία δυσάρεστη είδηση της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν αποσταλεί το montags. "Έφυγε ο Μανώλης Γλέζος". Ο Μανώλης είχε επισκεφθεί τη Σχολή προσκεκλημένος του Συλλόγου, είχε μιλήσει στην Aula για την φρίκη του Πολέμου, αλλά και για τους δύο πυλώνες, που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό: τον ελληνικό και τον γερμανικό.
|
"Έφυγε" ο Μανώλης ΓλέζοςΈφυγε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 σε ηλικία 98 ετών ο Μανώλης Γλέζος. Δανειζόμαστε από το δημοσίευμα του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων:
Εφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, ο Μανώλης Γλέζος. Εμβληματική μορφή της Αριστεράς αλλά και της αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το οποίο και «προίκισε» με μια μοναδική συλλογή πετρωμάτων από όλον τον κόσμο (ήταν απαράμιλλη η αγάπη του για τη γεωλογία). Ένιωθε, από την άλλη, μισός Ναξιώτης και μισός Παριανός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού από εκεί καταγόταν η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου. Στην Πάρο, άλλωστε, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια. Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος.
|
Νίκος Αποστολίδης: "Ήταν ληστρικά τα δάνεια που λάβαμε από την Αγγλία;"Ο Νίκος Αποστολίδης είναι απόφοιτος των χρόνων του Πολέμου, τέως καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ, αφού προηγουμένως εργάσθηκε ως Γενικός Διευθυντής - Διευθύνων Σύμβουλος στη ΓΕΜΕΕ ΑΕ , θυγατρική της ΕΤΒΑ (1977-1979), και στη συνέχεια (1979 - 1982) ως Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και ως μελετητής στην Ελληνική Εταιρία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΕΛΕΒΜΕ) (1982 - 1984). Το βιογραφικό του ευρίσκεται στην ενότητα "Απόφοιτοι / Θετικές Επιστήμες". Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" με τίτλο "Ήταν ληστρικά τα δάνεια που λάβαμε από την Αγγλία;". Στο pdf όπου φαίνεται το άρθρο η αναγραφόμενη ημερομηνία δεν είναι η ημερομηνία δημοσίευσης αλλά η ημερομηνία αποστολής.
|
Locomondo και Μάρκος Κούμαρης στον ΣΚΑΙ Αφιερωμένη στους Locomondo, το γκρουπ του αποφοίτου μας Μάρκου Κούμαρη, ήταν η εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» του ΣΚΑΪ, το βράδυ του Σαββάτου 28.3.2020. Στις δύσκολες αυτές ημέρες για όλους, το δίωρο με τις μουσικές του συγκροτήματος ήταν μία ευκαιρία για «απόδραση» και ψυχαγωγία, κάτι σαν ένα μουσικό ταξίδι από την Καραϊβική στην Ικαρία και από εκεί στις Κυκλάδες. Εστω και από τηλεοράσεως, όπου εκ των πραγμάτων κυριαρχούν οι θλιβερές ειδήσεις σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας. Ακούστηκαν όλα τα γνωστά κομμάτια τους, τα οποια ερμήνευσαν με φίλους και συνεργάτες. Μεταξύ αυτών ο Τονίνο Καροτόνε και ο Γιάννης Γιοκαρίνης (σε μία εθνικ-ρέγγε διασκευή της «Ευλαμπίας») και πολλοί άλλοι. Η εκπομπή είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από έναν μήνα. Δείτε όλο αφιέρωμα...
|
Μία συνέντευξη του Μάρκου Κούμαρη στο lifoΜε αφορμή την πρόσκληση του Μάρκου Κούμαρη και των Locomondo στην εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά" του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΙ το Σάββατο 28.3.2020 εντοπίσαμε του μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάρκου Κούμαρη στον Βασίλη Καψάσκη στο lifo από τον Αύγουστο του 2018, πριν δηλαδή από ενάμισυ χρόνο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Αμπελοκήπους, κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μυρωδιά από τις ανθισμένες νεραντζιές. Παίρναμε την μπάλα και βγαίναμε στον δρόμο μαζί με τ’ άλλα παιδιά. Τότε περνούσε ένα αυτοκίνητο κάθε δέκα λεπτά. Είχαμε φτιάξει και μια ποδοσφαιρική ομάδα και παίζαμε με άλλες γειτονιές. Ήταν ο δικός μας προσωπικός μύθος. Στην αδερφή μου χρωστάω την αγάπη για τη μουσική. Ταξίδευε πολύ και έφερνε διάφορες κασέτες, τις οποίες άκουγα πριν κοιμηθώ. Ντέιβιντ Μπάουι, Σπρίνγκστιν, Κουίν, Κιουρ, τα πάντα, από την ποπ των ’80s μέχρι μουσικές της Καραϊβικής. Μέσα από αυτές έμαθα και τη ρέγκε. Νομίζω πως εκείνη την αίσθηση που ένιωθα ως παιδί, ακούγοντάς την, προσπαθώ να «αναστήσω» μέσα από τη μουσική που γράφω. Δεν τα πηγαίνω καλά με τα social media. Τα χρησιμοποιώ λόγω δουλειάς, αλλά έχω την εντύπωση ότι βγάζουν στην επιφάνεια τα χειρότερα ένστικτά μας. Νομίζω ότι παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν, το ίδιο το περιβάλλον μας συγκρατούσε από το να εκφέρουμε μια άποψη γεμάτη θυμό. Ξεκίνησα να μαθαίνω πιάνο, αλλά δεν μου άρεσε κι έτσι ζήτησα να μου δώσουν την κιθάρα της αδερφής μου. Πρέπει να ήμουν 12 ετών. Πρώτος μου δάσκαλος ήταν ο αδερφός του ζωγράφου Φασιανού, ο Παύλος Φασιανός. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάω πολύ. Για ένα διάστημα έψαχνα μανιωδώς να βρω παιδιά για να παίξουμε παρέα ξένη μουσική, αλλά δεν έβρισκα. Στα 18 έφυγα για σπουδές στη Γερμανία και μπήκα στην πρώτη μου πανκ μπάντα. Δείτε την συνέντευξη...
|
Η Έλια Δομνηνού σχολιάζει Ένα σχόλιο της Έλιας Δομνηνού, που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, λάβαμε με αφορμή την ανταλλαγή απόψεων που παρακολουθούμε στο facebook στην ομάδα "Φίλοι της Deutsche Schule Athen". Και εμείς όπως και η Έλια συμφωνούμε ότι όποιος πέρασε έστω και μία μέρα από τη Σχολή είναι και θα είναι "απόφοιτος". Τοποθετηθήκαμε άλλωστε επ αυτού και στο montags αναφέροντας τα παραδείγματα του Βασίλη Μαυρίδη, του Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη, της Ντόρας Μπακογιάννη, της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και τόσω άλλων που όλου θυμόμαστε στις χρονιές μας.
Έγώ πάντως, που δεν είμαι "καθαρόαιμη, Αρίας καταγωγής" δηλώνω περήφανα πώς αναγκάσθηκαν οι γονείς μου να με ..... αποσύρουν στην 5η γυμνασίου, λόγω ΚΥΡΙΩΣ ελλείψεως πόρων. Φυσικά, συνετέλεσε και το ότι ήμουν .....σκράπας στα Μαθηματικά (ο Χερ Γκραίβε μονίμως με ξεφτίλιζε στη τάξη, πετώντας μου γραπτό και ρήση : Ελεφτέρια, wieder unter der Basis). Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Μετά από πολλά (μα πάρα πολλά) χρόνια κατάλαβα ότι το έκανε για το ....καλό μου (σπάζοντας δηλαδή τον ανύπαρκτο κοριτσίστικο τσαμπουκά - μιλάω προσωπικά - και προσπαθώντας ίσως, με αυτόν τον τρόπο, να με κάνει πιό .....αποδοτική ! ). Και διάβαζα, η κακομοίρα. Απλώς λειτουργούσε καλύτερα το δεξιό (ή αριστερό, τα μπερδεύω πάντα) τμήμα του εγκεφάλου μου και απέδιδα σε μαθήματα Αρχαίων, Νέων Ελληνικών, Θρησκευτικών, Γεωγραφίας, Ιστορίας, στη δε Ζωγραφική - για να γελάσουμε όλοι μαζί - δεν υπήρξε πιο ατάλαντη μαθήτρια από μένα, ο Χερ Κλεμ χτυπιόταν ο καϋμένος ! Λοιπόν, συγχαρητήρια θερμά στους "100% αποφοίτους" ΟΛΩΝ των τάξεων, των καθαρόαιμων αλόγων με τα περισσότερα προσόντα από μένα. Δεν νομίζω όμως ότι υστέρησα ή υστερώ σε κάτι από αυτούς. Και αν μου επιτρέπεται, θα τους συνιστούσα θερμά ολίγην μετριοφροσύνην. Ιδίως τώρα που έχουμε "μπει" αρκετοί στην Τελική Ευθεία και ίσως η κρίση μας θα πρέπει να είναι πιο ελαστική και γενναιόδωρη. Ντάνκε για την φιλοξενία. Η ΜΗ απόφοιτος αλλά πάντα λάτρης και ευγνωμονούσα την Γερμανική Ελια/Ελευθερία Δομνηνού
|
Μαρία Σούμπερτ: "Περί κανονικότητας στις μέρες του κορωνοϊού"Τι είναι κανονικό στις μέρες που ζούμε; Τι είναι φυσιολογικό; Τι είναι αναμενόμενο; Να μας πανικοβάλλει ένα φτέρνισμα; Να μας αγχώνει η απομάκρυνση από την εργασία; Να μην αντέχουμε και να βγαίνουμε έξω παρά τις σαφείς οδηγίες περί ατομικής ευθύνης; Έχουμε μάθει άραγε και έχουμε εκπαιδευτεί στην ατομική ευθύνη;
Η Μαρία Σούμπερτ μας έστειλε ένα άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο PSYCHOLOGY - Η Πύλη της Ψυχολογίας. Περισσότερα...
|
Σοφίκα Ελευθερουδάκη: "Γράψε Μπορείς"Από την Σοφίκα Ελευθερουδάκη λάβαμε ένα μήνυμα που θα λέγαμε ότι μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Άλλωστε η προσπάθεια που κάνουμε μέσω του site μας αυτό αποδεικνύει:
Ήθελα να σας ενημερώσω ξανά για την ενέργεια του «Ελευθερουδάκη», που λέγεται «Γράψε, Μπορείς!». Προτείνουμε σε όλους να γράφουν τις αναμνήσεις τους – τις δικιές τους, της οικογένειας, γονιών, επιχείρησης… Πιστεύω ότι φεύγοντας οι άνθρωποι, χάνονται και οι μνήμες τους, ιδιαίτερα τώρα που τα παιδιά δεν μεγαλώνουν τόσο με τους παππούδες και γιαγιάδες όπως παλιά, ο χρόνος είναι λιγότερος, η τεχνολογία έχει πάρει το πάνω χέρι, φωτογραφίζουμε με το κινητό φωτογραφίες που δεν βλέπουμε ποτέ..κλπ. Και… ποιες καλύτερες αναμνήσεις από αυτές του σχολείου;;; Έχω κάποιες σκέψεις επ’αυτού και ίσως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε από κοντά;
|
ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ο Λεωνίδας Περέλλης, απόφοιτος της DSA (2002) με πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Πληροφορική (Universität Wien) και εξειδίκευση στην Διδασκαλία (Παιδαγωγική Σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ), προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών της DSA (τάξεις 7-12) στα εξής αντικείμενα:
Μαθηματικά Φυσική Πληροφορική Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με ταυτόχρονη χρήση της ελληνικής και της γερμανικής γλώσσας και ορολογίας.
Δεδομένης της έκτακτης συνθήκης, τα μαθήματα πραγματοποιούνται και online, με προτίμηση στη χρήση (και εκμάθηση) της διαδικτυακής πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η DSA.
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ: 6978901678, email: leoperellis@gmail.com
Από τον Αντώνη Παπαοικονόμου (Απόφοιτο '94) λάβαμε:
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΜΕΣΩ SKYPE):
Απόφοιτος της DSA με πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Φυσική (Dr.rer.nat.) (όλες οι σπουδές στη Γερμανία) και εμπειρία στη διαδικτυακή δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την έρευνα στον τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (Σωματιδιακή και Πυρηνική Φυσική, Αστροφυσική) με πολυάριθμες ετεροαναφορές, προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα μέσω διαδικτύου στους εξής τομείς:
- Φυσική (όλες οι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και προετοιμασία για Abitur και πανελλήνιες) - Μαθηματικά (όλες οι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και προετοιμασία για Abitur και πανελλήνιες) - Πληροφορική/Προγραμματισμός (Β’ και Γ΄Λυκείου, προετοιμασία για πανελλήνιες) - Πανεπιστημιακά μαθήματα (ύλη ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων) σχετιζόμενα με Φυσική, Μαθηματικά και Προγραμματισμό π.χ. μηχανική (κλασική, σχετικιστική , κβαντική), θερμοδυναμική (εμπειρική, στατιστική, κβαντική), ηλεκτρολογία/ηλεκτροδυναμική (κλασική, κβαντική), φυσικοχημεία (κινητική, ηλεκτροχημεία, κβαντική ), κβαντική μηχανική (μοριακή, ατομική, πυρηνική, σωματιδιακή φυσική) , υψηλά μαθηματικά (ανάλυση, γραμμική άλγεβρα, απειροστικός λογισμός) ανάλυση δεδομένων (Fortran ‘77/’90, C/C++, Linux, ROOT, νευρωνικά δίκτυα)
Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν στα Ελληνικά, στα Γερμανικά ή στα Αγγλικά. Υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού ολιγόμελων γκρουπ.
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ: 6975589846, email: adonios@web.de, Skype: papaikonomou.adonis
Αγαπητοί φίλοι και φίλες επειδή οι αγγελίες είναι πλέον πολλές και δεν μπορούν να εμφανίζονται στο montags για μεγάλο χρονικό διάστημα αποφασίσαμε ότι όταν μία αγγελία προβληθεί για δύο συνεχόμενες εβδομάδες θα "μετακομίζει" στην ενότητα "ΑΓΓΕΛΙΕΣ".
Liebe Freunde, die Anzeigen haben nun grossen Umfang angenommen. Aus diesem Grund beschlossen wir, die Anzeigen, die schon zweimal im montags- Blatt erschienen sind, in die Anzeigen- Rubrik («ΑΓΓΕΛΙΕΣ») zu verlegen.
|