|
Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλους με Υγεία. Heute, am Ostermontag, wünschen wir allen „Chronia Polla“ und Gesundheit.
Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις στην σελίδα στο facebookτου Λαέρτη Χρήστου “Μαθητές/Καθηγητές της DSA”. Wir verfolgen mit großem Interesse die Beiträge auf der Facebook-Seite „Schüler/Lehrer der DSA“ von Laertis Christou.
Από την πρώτη στιγμή η δική μας θέση για την κίνηση αυτή ήταν ξεκάθαρη: χαιρετίζουμε την συμμετοχή, υποδεχόμαστε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που αναρτάται, αλλά διαφωνούμε κάθετα και οριζόντια για τα υβριστικά συνθήματα. Vom ersten Moment an war unsere Position zu dieser Aktion klar: Wir freuen uns über die Teilnahme, wir begrüßen das seltene Fotomaterial, das veröffentlicht wird, aber wir sind total gegen beleidigende Parolen
Έτσι, με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε την ανάρτηση της Λίλας Ασωνίτου και της Άννας Γκανά, που αντί διαμαρτυρίας για κάποια από τα ανάρμοστα σχόλια που εμφανίστηκαν στην σελίδα αυτή, αναρτήσανε ένα γράμμα από πρώην καθηγητές της Γερμανικής Σχολής, το οποίο είχε δημοσιευτεί στις 7 Φεβρουαρίου 1993 στην εφημερίδα "Καθημερινή". Η αφορμή δόθηκε από ένα ξέσπασμα ακροδεξιών ομάδων κατά των ξένων στην Γερμανία. Το κείμενο υπογράφουν οι Otto Blay, Manfred Bornau, Herrmann Caspary, Folkert Fiebig, Martin Kölle, Dietre Motzkus και ο πρώην διευθυντής Kurt Roeske. Mit großer Befriedigung sahen wir den Beitrag von Lila Asonitou und Anna Ghana gegen einige der ungemessenen Kommentare. Sie veröffentlichten auf der Facebook-Seite einen Brief von ehemaligen Professoren der Deutschen Schule Athen. Dieser Brief wurde schon am 07. Februar 1993 von der Zeitung „Kathimerini“ veröffentlicht. Anlass war ein Ausbruch rechtsradikaler Gruppen gegen Ausländer in Deutschland. Der Text ist von Otto Blay, Manfred Bornau, Hermann Caspary, Folkert Fiebig, Martin Kölle, Dieter Motzkus und vom ehemaligen Schulleiter Kurt Roeske unterschrieben.
Θα θυμίσουμε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 1988 υπήρξαν στην Γερμανία περιπτώσεις βίας κατά των μεταναστών. Σε μία από αυτές ένας Γερμανός ακροδεξιός, ο Josef Seller, έβαλε φωτιά στο κτίριο "Habermeier Haus" στο Schwandorf της Βαυαρίας, σκοτώνοντας ένα ζευγάρι Τούρκων τους Fatma και Osman Can, μαζί με τον γιο τους Mehmet, ενώ η εμπρηστική επίθεση κόστισε τον θάνατο σε ένα Γερμανό πολίτη, τον Jürgen Hübner. Τον Σεπτέμβριο του 1991, βίαια επεισόδια στην Hoyerswerda υποχρέωσαν την εκκένωση ενός ξενώνα αιτούντων άσυλο και κατά τη διάρκεια της τριήμερων ταραχών στο Rostock-Lichtenhagen τον Αύγουστο του 1992, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι περικύκλωσαν ένα πολυώροφο κτίριο και επευφημούσαν διαδηλωτές που έριχναν κοκτέιλ μολότοφ. Οι Βιετναμέζοι κάτοικοι του κτιρίου μόλις κατάφεραν να διασωθούνν καταφεύγοντας στη στέγη. Τέλος, τον Νοέμβριο του 1992, ένας εμπρησμός στο Mölln που διαπράχθηκε από νεαρούς ακροδεξιούς σκότωσε τρεις Τούρκους. Wir erinnern uns, dass es schon Im Dezember 1988 Fälle von Gewalt gegen Einwanderer in Deutschland gegeben hat. Ein rechtsradikaler Deutscher, Josef Seller, zündete das Habermeier-Haus in Schwandorf, Bayern, an und tötete ein türkisches Ehepaar, Fatma und Osman Can, zusammen mit ihrem Sohn Mehmet. Während dem Brandanschlag kam auch ein deutscher Staatsbürger, Jürgen Hübner, ums Leben. Im September 1991 erzwangen gewaltsame Zwischenfälle in Hoyerswerda die Evakuierung einer Herberge von Asylbewerbern, und während der dreitätigen Unruhen in Rostock-Lichtenhagen im August 1992 umzingelten mehrere tausend Menschen ein mehrstöckiges Gebäude und applaudierten Demonstranten, die mit Molotof-Cocktail schmissen. Die vietnamesischen Bewohner des Gebäudes konnten gerade noch, indem sie auf das Dach gingen, entkommen. Schließlich tötete im November 1992 ein Brandanschlag junger Rechtsradikaler in Mölln drei Türken.
Τον Δεκέμβριο του 1992, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ξενοφοβίας σε όλη τη Γερμανία, με περισσότερους από 700.000 συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα αρκετές νεοναζιστικές ομάδες να τεθούν σε παρανομία. Παρόλα αυτά τα βίαια επεισόδια δεν θα τερματιστούν. Στις 29 Μαΐου 1993, τέσσερις ακροδεξιοί Γερμανοί ηλικίας μεταξύ 16 και 23 ετών θα πυρπολήσουν το σπίτι μίας τουρκικής οικογένειας στο Solingen προκαλώντας τoν θάνατο τριών κοριτσιών και δύο γυναικών, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα (στις 26 Μαΐου) το Bundestag είχε αποφασίσει να αλλάξει το γερμανικό σύνταγμα (Grundgesetz) για να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Θα θυμίσουμε εδώ ότι μέχρι εκείνη την στιγμή το σύνταγμα προέβλεπε ότι κάθε πολιτικός πρόσφυγας μπορούσε να αποκτήσει πολιτικό άσυλο στην χώρα. Im Dezember 1992 fanden in ganz Deutschland groß angelegte Demonstrationen gegen Fremdenfeindlichkeit mit mehr als 700.000 Teilnehmern statt. Die Folge war, dass mehrere Neonazi-Gruppen verboten wurden. Trotzdem endeten die gewalttätigen Vorfälle nicht. Am 29. Mai 1993 zündeten vier rechtsradikale Deutsche im Alter zwischen 16 und 23 Jahren das Haus einer türkischen Familie in Solingen an und töteten drei Mädchen und zwei Frauen. Drei Tage davor (am 26. Mai) hatte der Bundestag beschlossen, die deutsche Verfassung zu ändern, und zwar das Grundgesetz zur Begrenzung der Zahl der Asylbewerber. Hier ist zu erwähnen, dass bis dahin jeder politische Flüchtling im Land politisches Asyl erhalten konnte.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου δημοσιεύουμε στο σημερινό τεύχος μία επιστολή από τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου, Μάκη Δριμαρόπουλο, η οποία ήρθε στα χέρια μας πριν λίγες ημέρες και για την οποία θα κάνουμε εδώ δύο βασικά σχόλια:
1. Θεωρούμε αν κάτι έχρηζε σχολιασμού από έναν πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου είναι αυτά τα δημοσιεύματα στο facebook της ομάδας «Μαθητές/Καθηγητές της DSA», που κάποια από αυτά δεν τιμούν ούτε τον ίδιο, ούτε τους αποφοίτους, ούτε το σχολειό μας. Διαβάσαμε μηνύματα, που επιεικώς μας έβγαλαν έξω από τα ρούχα μας, τόσο που οι μητέρες των αποφοίτων, ακόμη και αν ενοχλούν με την παρουσία τους, αυτή να φαντάζει ως αναγκαία, ώστε να μαζέψει τους κανακάρηδες, που λένε πράγματα ανεπίτρεπτα και ας πήγαν έξι χρόνια στην Γερμανική.
2. Σε ότι αφορά το Καταστατικό και τις προϋποθέσεις του ποιος είναι απόφοιτος της Σχολής και ποιος δεν είναι, δεν μπορούμε να παίζουμε την κολοκυθιά για το αν κάποιος φοίτησε ένα, δύο ή τρία χρόνια στην Γερμανική. Επιμένουμε ότι για εμάς και μία ημέρα είναι αρκετή, τον δε τίτλο του επίτιμου μέλους θα τον φυλάγαμε για κάποιες άλλες περιπτώσεις.
Διαπιστώσαμε, τέλος, αυτές τις ημέρες, που προσπαθήσαμε να ανασύρουμε ιστορίες από την εποχή του Πολέμου, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο "Εκπρόσωπος Έτους", ο μαθητής/τρια, που γνωρίζει τα της τάξης του/της και συντονίζει του δικούς του/της έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι πού και τι κάνει στην ζωή του. Τέτοιο ρόλο έπαιξε στην αρχή της προσπάθειάς μας αυτής πριν από οκτώ χρόνια, όταν ξεκινήσαμε με το site το 2012, η Βεατρίκη Δημητριάδου, μαθήτρια στον Πόλεμο και την συνέχισαν και άλλοι: η Ροδούλα Κούμαρη-Σταθάκη, ο Βασίλης Μαυρίδης, ο Φωκίων Φωτιάδης-Νεγρεπόντης. Στο προηγούμεο τεύχος του montags είχαμε παρουσιάσει τα πορτραίτα συμμαθητών του Βασίλη Μαυρίδη. Σήμερα θα παρουσιάσουμε συμμαθητές του Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη και μάλιστα θα ξαναδημοσιεύσουμε ένα άρθρο για τον Φωκίωνα, που περιέχει τους ιδιόχειρους καταλόγους με τα ονόματα των συμμαθητών και συμμαθητριών του.
Συνεχίζουμε να Μένουμε Σπίτι και: Wir bleiben weiterhin zu Hause und:
Θα υποστηρίξουμε και την ιδέα της Σοφίκας Ελευθερουδάκη "Γράψε Μπορείς". Είναι η καλύτερη ευκαιρία τις ημέρες αυτές. Wir unterstützen auch die Idee von Sofika Elefderoudaki „Schreib, du kannst es“. Das ist die beste Gelegenheit in diesen Tagen.
|
Δύο ντοκουμέντα από τον Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη Ο Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης ήταν μαθητής στην Αραχώβης στα χρόνια του Πολέμου, και όχι μόνον. Μετά τον Πόλεμο, έστειλε και τον γιό του Εμμανουήλ στη Σχολή, όταν αυτή άνοιξε πάλι. Όπως μάλιστα μας διευκρίνισε, ο πατέρας του εγεννηθη ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, αλλά "όταν απεβιωσεν ο πατήρ του ο εν λόγω ήτο μόλις 16 ετων και υιοθετήθη από τον άκληρον αδελφον της μητρος του ΑΜΒΡΟΣΙΟΝ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΝ. Εκρατησε και τα δύο επιθετα από σεβασμον προς τους δυο και τα οποια μας εκληροδοτησε σε εμενα και στον υιον μου και στους μεταγενεστερους".
Ψάχνοντας στα αρχεία του εντόπισε δύο χειρόγραφά του, αντίγραφα από το Klassenbuch της τάξης του. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για πληροφορίες από το Γερμανικό Τμήμα, από το οποίο δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Η χρονιά του θα αποφοιτούσε κανονικά το 1947, όμως επειδή η Σχολή έκλεισε το 1944 αντιλαμβανόμαστε ότι ανήκε σε αυτούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω των συνθηκών να αλλάξουν σχολείο. Βρέθηκε στου Δ.Ν.Μακρή (επί της οδού Βασ.Σοφίας 23, μετέπειτα Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου), όπως και πολλοί άλλοι της Γερμανικής Σχολής εκείνων των χρόνων.
Οι δύο πίνακες αναφέρονται στα δύο τμήματα: το γερμανικό και το ελληνικό, ή ορθότερα σε εκείνο που οι γνώσεις των γερμανικών δεν ήταν προχωρημένες και όπως διαπιστώνουμε το γερμανικό είχε και τους περισσότερους μαθητές. Επειδή είναι δυσανάγνωστοι ζητήσαμε την βοήθεια του συμμαθητή μας, τους διαβάσαμε μαζί και ξαναγράψαμε τα ονόματα.
|
Γιώργος Παπαδάκης (44*) Ο Γιώργος Παπαδάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου 1930. Ο πατέρας του, που ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, είχε μετατεθεί εκεί, οπότε και τα τρία παιδιά της οικογένειας παρακολούθησαν το Δημοτικό σχολείο και ακολούθως τόσο ο Γιώργος όσο και η αδελφή του Σοφία εισάγονται στην Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης στο τότε οκτατάξιο γυμνάσιο-λύκειο, που έχει καθιερωθεί από το 1937. Ο Πόλεμος τον βρίσκει στην 2η τάξη και δεδομένου ότι η οδηγία προς τους αξιωματικούς ήταν να οργανώσουν την άμυνα κάτω από τον Όλυμπο, όλη η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα όπου φιλοξενείται σε σπίτια συγγενών. Ο 10χρονος Γιώργος εγγράφεται στην Γερμανική Σχολή της οδού Αραχώβης αμέσως μόλις ξαναξεκινούν τα μαθήματα, τον Απρίλιο του 1941, όταν δηλαδή οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα (η Γερμανική είχε κλείσει μαέσως μετά την κήρυξη του Πολέμου στην Ελλάδα), αλλά αναγκάζεται το 1944 να ολοκληρώσει το Γυμάσιο στη Σχολή Μακρή, δεοδμένου ότι η Σχολή κλείνει οριστικά. Μετά τον Πόλεμο εισάγεται στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
|
Οι οικογένειες Μολοκότου και ΠρατικάκηΟ Μιχάλης και η Βέρα Mολoκότου γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και ήρθαν στην Αθήνα σε μικρή ηλικία. Η Βέρα γεννήθηκε το 1927 και ήταν συμμαθήτρια της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, όχι όμως στην Γερμανική, αλλά στο δημοτικό σχοείο στο Παγκράτι. Ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1929 και ήταν συμμαθητής του Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη και του Γιώργου Παπαδάκη. Οι γονείς τους ίδρυσαν λίγο μετά τον Πόλεμο την εταιρεία "Μαλλιά Μολκότου" στις τρεις Γέφυρες. Ο Μηνάς Πρατικάκης δεν ήταν απόφοιτος. Η οικογένεια του είχε επιχείρηση υαλικών στα Χανιά και ήρθε στην Αθήνα, σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ ανοίγοντας ένα αντίστοιχο κατάστημα με τίτλο "Μηνάς Πρατικάκης" στην οδό Ερμού. Το 1948 νυμφεύθηκε την Βέρα Μολοκότου και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Παναγιώτη Πρατικάκη (απόφοιτο του 1967) και την Αγγέλα Πρατικάκη (απόφοιτο του 1969), τα οποία μετά την αποφοίτησή του σπούδασαν οικονομικά, ο δε Παναγιώτης νυμφεύθηκε την Αγάθη Αγκριθαράκη, απόφοιτο του 1977, η οποία σπούδασε στην Χαϊδελβέργη και είναι διερμηνέας. Τέλος, το κατάστημα επεξέτεινε την δραστηριότητά του και στα μαλλιά και εξελίχθηκε σε μία μεγάλη επιχείρηση του εμπορικού κέντρου των Αθηνών.
Δείτε την ιστορία της οικογένειας Μολοκότου:
|
"Παραμύθι χωρίς όνομα" τον Μάιο του 1977Μέσα στον τεράστιο και σπάνιο υλικό αναμνήσεων που αναρτάται στη σελίδα fb με την πρωτοβουλία του Λαέρτη Χρήστου “Μαθητές/Καθηγητές της DSA” (όπως πρόσφατα μετονομάσθηκε η σελίδα “Φίλοι της Deutsche Schule Athen“) βρήκαμε και τη βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, παράσταση “Παραμύθι Χωρίς Όνομα“ την οποία είχε αναλάβει και επιμεληθεί ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γιάννης Μυλωνάς. Ανήρτησαν σχόλια και φωτογραφίες οι ηθοποιοί της παράστασης απόφοιτοί μας από το ’78 Ηλέκτρα Μανουσάκη, Ιωάννα (Τζένη) Μαρίνου, Μίνα Ιωάννου και από το ’77 ο Αχιλλέας Κουρέπης, ενώ στα σχόλια έλαβαν μέρος και άλλοι που θυμόντουσαν το γεγονός, με το να συμπληρώνει ο ένας τις αναμνήσεις του άλλου.
Η θεατρική αυτή ομάδα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των μαθητών της 11 και 12 του 1977 και ανέβασε την παράσταση τον Μάιο του 1977. Με δική τους παράκληση προσφέρθηκε να τους βοηθήσει ο κ. Μυλωνάς, ενώ μόνοι τους βρήκαν και τον σκηνοθέτη Προυτζόπουλο. Σαν συνέχεια αυτής της πολύ επιτυχημένης προσπάθειας έγινε μετά η ομάδα του Στέλιου Παπαπέτρου η οποία στα κατοπινά χρόνια ακολούθησε τη δική της, γνωστή σε όλους μας, πορεία. Ακολούθησε την επόμενη σχολική χρονιά μια ακόμη παράσταση στην οποία επιμελήθηκε το ανέβασμα και τη σκηνοθεσία ο κ. Μυλωνάς, η “Θαυμαστή Μπαλωματού“ του Λόρκα. Στο τέλος της παράστασης, χρησιμοποιώντας την περίφημη φράση από το έργο, - ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ- , πήγανε να το γλεντήσουνε όλοι μαζί και με τον κ. Μυλωνά σε ταβέρνα!
Τα παιδιά εύχονται, ίσως με την ευκαιρία που ξαναβρεθήκαμε , έστω και μέσω fb, να κανονίζαμε μετά τον κορωνοϊό, να βρεθούμε και ζωντανά.... Να ‘μαστε όλοι καλά και να ανταμώσουμε!
Δείτε φωτογραφίες και το πρόγραμμα από το έργο, καθώς και την έξοδο στην ταβέρνα, στα συνημμένα. Επίσης τα παιδιά θυμήθηκαν και την επταήμερη εκδρομή τους στη Βόρειο Ελλάδα, δείτε στα συνημμένα το πρόγραμμα.
|
Ίδρυμα Ωνάση: "Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε μόνοι"Το Ίδρυμα Ωνάση προσθέτει, από την Παρασκευή 17 Απριλίου (2020), και άλλες σημαντικές στιγμές από το πλούσιο πρόγραμμά του σε Ελλάδα και Αμερική στο ψηφιακό κανάλι του στο YouTube. Το κανάλι έχει προσελκύσει λάτρεις των τεχνών από 54 χώρες, από τη Βραζιλία έως τη Νότια Αφρική, από τη Νέα Ζηλανδία έως την Ουρουγουάη, από τον Καναδά έως το Βιετνάμ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, φτιάχνοντας ένα εργαστήριο ιδεών, εικόνων, παραστάσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεχή ροή και ανανέωση. Πέρα από τις παραστάσεις αρχείου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και τις πανελλήνιες πρεμιέρες, αυτή την εβδομάδα προστίθενται και podcasts σπουδαίων διανοούμενων που προσπαθούν να μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε τον νέο τρόπο ζωής.
Με την ευκαιρία αυτή δείτε την δική μας Λένα Κιτσοπούλου, κινηματογραφημένη με την ιδιαίτερη αισθητική του SHOWstudio στο Λονδίνο, να τραγουδάει την "Παραστρατημένη" του Απόστολου Καλδάρα....
Δείτε επίσης την Λένα να τραγουδά πριν από ένα χρόνο, στις 12.4.2019, και με τίτλο "Η Λένα Κιτσοπούλου τραγουδά τα ρεμπέτικα: Τα μπλουζ της Ελλάδας | Lena Kitsopoulou sings Rebetika: The Blues of Greece". Η παράσταση δόθηκε στο Public Theater της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Democracy Is Coming" (έχει πάρει το όνομά του από το τραγούδι του Leonard Cohen, “Democracy Is Coming to the USA”) και οι μουσικοί που την συνόδευαν ήταν: ο Μπάμπης Παπαδημητρίου (κιθάρα), Δημήτρης {α[αδάμης (ακορντεόν) και ο Γιώργος Πετρούνης (μπουζούκι). Δείτε την συναυλία...
|
Η οικογένεια ΚουντςΟ Βαλεντίν Κουντς ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Παλατιού με σκοπό να παράγει κορσέδες για τις ανάγκες των κυριών της Αυλής. Έστειλε τα παιδιά του στη Γερμανική Σχολή και διαβάζουμε στα Μαθητολόγια του Μεσοπολέμου:
Μαριάννε Κουντς (το 1927 εγγράφεται και αναφέρεται ότι είναι 6 ετών) Γκρέτε (Μαργαρίτα) Κουντς (το 1927 εγγράφεται και αναφέρεται ότι είναι 9 ετών) Ευγένιος (Eugen) Κουντς (το 1927 εγγράφεται και αναφέρεται ότι είναι 12 ετών)
Υπάρχει και ο μεγαλύτερος αδελφός των τριών αυτών παιδιών, ο Ερρίκος, τον οποίο δεν έχουμε εντοπίσει, αλλά ήταν αυτός που το 1958 κληρονόμησε την επιχείρηση (βιοτεχνία με 10-15 άτομα προσωπικό), η οποία αναφέρεται ως Ορθοπεδικό Εργαστήριο και ιδρύεται λίγα χρόνια πριν από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής, το 1893 στην οδό Καραγιώργη Σερβίας και αργότερα μετακομίζει στην Θησέως. Το 1969 η επιχείρηση, περνάει στα χέρια του Βαλεντίνου Ζήκου, εγγονού του ιδρυτή, αλλά από την οικογένεια της Μαργαρίτας Κουντς.
Δείτε το site...
|
Επιστολή του Μάκη ΔριμαρόπουλουΗ εβδομάδα των Παθών ξεκίνησε, τα δε πάθη για όλη την ανθρωπότητα έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Εύχομαι κατ αρχάς υγεία για όλους σας και εύχομαι να μας βρει το τέλος της πανδημίας όρθιους για να μπορέσουμε να βάλουμε ορισμένα πράγματα πάλι σε τάξη. Στο τελευταίο montags αναφέρεται ότι κάποιος θεωρείται απόφοιτος έστω και μια μέρα να εχει περάσει απο το σχολείο. Διαφωνώ κάθετα με αυτήν την τοποθέτηση. Προσωπική μου άποψη αλλά και άλλων δεκάδων αποφοίτων, πασιφανές μέσω της σελίδας «Μαθητές/Καθηγητές της DSA» στο FB, είναι ότι για να θεωρηθεί κάποιος απόφοιτος πρέπει να έχει φοιτήσει στο σχολείο μας τουλάχιστον 3 χρόνια, μόνο έτσι μπορεί να έχει εμπειρίες και κοινές εικόνες από το σχολείο αυτό. Ούτε συγγενείς έως β΄ βαθμού ούτε φίλοι μπορούν να έχουνε αναμνήσεις από το σχολείο. Απορώ, πώς σας ήρθε αυτή η έμπνευση. Δεν καταλαβαίνω τι υπάρχει πίσω από όλη αυτήν την ιστορία. Η δε απόφαση πάρθηκε σε μια εμβόλιμη ΓΣ απο 18-20 άτομα στην οποία δεν παρευρέθηκαν ούτε καν όλα τα μέλη του ΔΣ. Και μετά λέμε ότι έχουμε σύλλογο με 3000 μέλη. Κατά την ταπεινή άποψή μου θα έπρεπε να είχε μπει το θέμα αλλαγής καταστατικού σε διαβούλευση με διορία 2 μηνών, ώστε να πουν την αποψή τους τα μέλη, καθώς και το κόστος της αλλαγής αυτής. Ο πρώην ΓΓ Πέτρος Πετρακόπουλος, με τον οποίο επικοινώνησα τηλεφωνικά, μου είπε ότι βλέπει μακρυά. Έλεος, τι είναι αυτό το μακρυά, που δεκάδες άλλοι δεν το βλέπουν; Όσον αφορά άτομα (έφυγαν λόγω αντίστασης κλπ, κλπ ) που αναφέρονται στο Montags, υπάρχει και ο θεσμός του επίτιμου μέλους και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει και στο μέλλον. Παραδείγματα ουκ ολίγα. Βέβαια, το τι θα γίνει με τους μελλοντικούς αποφοίτους μετά την τραγική μεταρρύθμιση Φισερ (πρώην Δ/ντή της σχολής) ουδείς το γνωρίζει ακόμα. Ελπίζω σύντομα να γίνει εκ νέου αλλαγή καταστατικού, στην οποία θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και ένα άρθρο, που να λέει ότι δεν επιτρέπεται να είναι κάποιος μέλος του ΔΣ αν έχει παιδί που φοιτά στο σχολείο .
Με φιλικούς χαιρετισμούς και πολύ ΥΓΕΙΑ Μάκης Δριμαρόπουλος ΥΓ: θα παρακαλούσα να δημοσιευθεί στο Montags
|
"Εις μνήμην του φιλέλληνα Προξένου στον Βόλο Έλμουτ Σέφελ"Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο liberal.gr για τον Helmut Scheffel, Γερμανό πρόξενο στα χρόνια του Πολέμου μας έδωσε τροφή για έρευνα και έτσι εντοπίσαμε ένα άρθρο του Αν. Καθηγητή Λαογραφίας Παν/μίου Θεσσαλίας Δρ. Δημητρίου Μπενέκου με τίτλο "Εις μνήμην του φιλέλληνα Προξένου στον Βόλο Έλμουτ Σέφελ", που δημοσιεύτηκε το 2016:
Πέρασαν 52 χρόνια από την ημέρα που ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλία με έδρα τον Βόλο, Έλμουτ Σέφελ, διάβηκε το κατώφλι της αιωνιότητας και από εκεί στην Ιστορία. Πέρασαν 52 χρόνια από τότε που οι καμπάνες της ορθόδοξης Μητρόπολης του Αγίου Νικολάου Βόλου ηχούσαν πένθιμα, στέλνοντας το ύστατο χαίρε στον Γερμανό ευαγγελικό Σέφελ.
Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος στον οποίο ο Δήμος του Βόλου χάρισε το όνομα σε ένα δρόμο της πόλης, την «οδό Σέφελ» και όταν το μάτι μας αναπαύεται στον καταπράσινο με το μοναδικό πυκνό πευκόδασος λόφο «Πευκάκια», απέναντι από το λιμάνι του Βόλου, συνειρμικά συνδέουμε τα «Πευκάκια» με το όνομα του Σέφελ; Θυμούμαστε ακόμη τον άνθρωπο, που, σ’ όλη την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής, το όνομά του ήταν συνώνυμο με τον «σωτήρα», τον «ευεργέτη» και την «ελπίδα ζωής»;
Ας γυρίσουμε τον τροχό της Ιστορίας πίσω στο 1905. Στον Βόλο εγκαθίσταται ένας νεαρός από τη Σαξονία, ο Έλμουτ Σέφελ, με σκοπό να ασχοληθεί με το εισαγωγικό εμπόριο αγροτικών μηχανών. Μέχρι το 1916 διευρύνει διαρκώς τον κύκλο δραστηριοτήτων των επιχειρήσεών του και καθίσταται σημαντικός οικονομικός παράγοντας της περιοχής. Ως επιβράβευση τούτου διορίζεται εκπρόσωπος του Γερμανικού προξενείου στον Βόλο.
|
Η επαγγελματική απασχόληση του Φιλίππου, Μαθητού του Χριστού και η μεσσιακή ιδέαΟ Χρήστος Μπαλόγλου μας έστειλε το εξής μήνυμα μαζί με ένα άρθρο του για τον Απόστολο Φίλιππο: Ευρισκόμενοι εις την Εβδομάδα των Παθών, ας προσπαθήσωμε να ζήσωμε βαθύτερα την χριστιανική εμπειρία, που οδηγεί από τον πόνο του Σταυρού και από την οδύνη του Πάθους στην αγαλλίαση της Αναστάσεως . Πνευματοφόρον Ανάστασι, με το πασχαλινό φώς της ειρήνης και της ελπίδος στην καρδιά μας! Με την σημερινή ευκαιρία της επικοινωνίας μας, Σας αποστέλλω , συνημμένως, πρόσφατον μελέτην μου, επίκαιρη και λόγω της συναντήσεως του Χριστού με τους Έλληνες!
|
Η εξέλιξη της εξάπλωσης του COVID-19 Η iefimerida δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό βίντεο, που απεικονίζει τον χάρτη της Ευρώπης, και δείχνει την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην ήπειρο, από τις 24 Ιανουαρίου, όταν επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Γαλλία, μέχρι και την Μ. Τετάρτη, όταν τα κρούσματα στην ήπειρο είχαν ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Εμείς θα προσθέταμε εδώ ότι οι Ιταλοί δεν ήσαν οι πρώτοι, που υποδέχθηκαν τον ιό, ήταν όμως οι πρώτοι που άφησαν τα πράγματα ανεξέλεγκτα με τα γνωστά αποτελέσματα. Δείτε το βίντεο...
|
30% στα non books και 20% στα παιχνίδια – ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ30% σε όλα τα non books: Τσάντες, δώρα, χαρτικά, T-Shirtsκαι 20% σε όλα τα παιχνίδια για τις πασχαλινές αγορές σας. Η έκπτωση αφαιρείται από την αρχική τιμή από εμάς μετά την αποστολή της παραγγελίας σας και σας ενημερώνουμε τηλεφωνικά σχετικά με τη διαθεσιμότητα στα είδη που επιλέξατε και το τελικό ποσό. Συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τις παραγγελίες σας μέσω του e-shop μας. Αποστολή με ΕΛΤΑ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ και δυνατότητα κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό για την αποφυγή χρηματικής συναλλαγής κατά την παράδοση. Σας ευχαριστούμε! Βιβλιοπωλείο NOTOS PLUS - Ομήρου 15 / Ακαδημίας, 10672 Αθήνα Τ 2103629746 - 6937338099 - Ε info@notosbooks.gr
|
Μένουμε σπίτι με γερμανικές ταινίες από το KInderDocs onlineΗ Δήμητρα Κουζή, απόφοιτος του 1989, μας ενημερώνει για τις δράσεις του KinderDocs. Μαζί της είναι και η Δαρεία Ζαζιρέι, επίσης απόφοιτος, γραφίστρια, γεννημένη στην Μόσχα, που έχει ένα graphic design studio:
Aγαπητά μας μέλη, συναπόφοιτοι σας προτείνουμε μια νέα διασκεδαστική και εκπαιδευτική πρόταση ουσίας! Το KinderDocs online (και με γερμανικές ταινίες!) για το σπίτι. Το KinderDocs, διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους που διοργανώνει η ex DSA Δήμητρα Κουζή, από το 2016 στα Μουσεία Μπενάκη στην Αθήνα και στο ΜOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης της νέας κατάστασης ξεκίνησε και τις online προβολές του. Είναι κάτι που οι θεατές του, το ζητούσαν από καιρό και είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Αυτή την στιγμή έχουμε ήδη ανεβάσει 16 βραβευμένα ντοκιμαντέρ από την Ευρώπη, κατάλληλα για ενήλικο κοινό και παιδιά/νέους. Όλες οι ταινίες έχουν ηλικιακή σήμανση και είναι διαθέσιμες on demand στο Vimeo με ένα μικρό αντίτιμο (για streaming από 24-72 ώρες). Τις ερχόμενες εβδομάδες η προσφορά θα εμπλουτιστεί με νέες ταινίες από τα τέσσερα χρόνια του φεστιβάλ. Αυτή την στιγμή στα Γερμανικά υπάρχει το Berlin Rebel High School για μαθητές από 12+. Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους.
|
Σοφίκα Ελευθερουδάκη: "Γράψε Μπορείς"Από την Σοφίκα Ελευθερουδάκη λάβαμε ένα μήνυμα που θα λέγαμε ότι μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Άλλωστε η προσπάθεια που κάνουμε μέσω του site μας αυτό αποδεικνύει:
Ήθελα να σας ενημερώσω ξανά για την ενέργεια του «Ελευθερουδάκη», που λέγεται «Γράψε, Μπορείς!». Προτείνουμε σε όλους να γράφουν τις αναμνήσεις τους – τις δικιές τους, της οικογένειας, γονιών, επιχείρησης… Πιστεύω ότι φεύγοντας οι άνθρωποι, χάνονται και οι μνήμες τους, ιδιαίτερα τώρα που τα παιδιά δεν μεγαλώνουν τόσο με τους παππούδες και γιαγιάδες όπως παλιά, ο χρόνος είναι λιγότερος, η τεχνολογία έχει πάρει το πάνω χέρι, φωτογραφίζουμε με το κινητό φωτογραφίες που δεν βλέπουμε ποτέ..κλπ. Και… ποιες καλύτερες αναμνήσεις από αυτές του σχολείου;;; Έχω κάποιες σκέψεις επ’αυτού και ίσως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε από κοντά;
|
Voucher Κατάρτισης 600€Η Αλεξία Ηλιάδου είναι απόφοιτος του 1985 και με αφορμή τις ανάγκες των ημερών όπου όλοι πλέον επικοινωνούν μέσω skype μας έστειλε μία πρόταση για την Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων (100 ώρες) Επιστημόνων & Ελεύθερων Επαγγελματιών με τηλεκπαίδευση Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 16 Απριλίου. Επωφεληθείτε άμεσα της παροχής επιταγής κατάρτισης (voucher) σε 166.000 επιστήμονες & ελεύθερους επαγγελματίες που ανήκουν στους 6 επιστημονικούς κλάδους: Δικηγόροι Γιατροί (συμπεριλαμβάνονται οδοντίατροι, ψυχίατροι, λογοθεραπευτές, διατροφολόγοι, φυσιοθεραπευτές, ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό κ.α.) Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες Οικονομολόγοι - Λογιστές Εκπαιδευτικοί (μη μισθωτοί) Ερευνητές
Εκπαιδευτικό επίδομα: 600 ευρώ (2 δόσεις τον Απρίλιο) Αντικείμενο: αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων Πιστοποίηση: παροχή πιστοποιητικού γνώσεων & δεξιοτήτων Μέθοδος: ασύγχρονη τηλεκατάρτιση
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαιδευτική πλατφόρμα από όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονται, οποιαδήποτε ώρα και μέρα επιθυμούν.
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ECDL...
|
ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ο Λεωνίδας Περέλλης, απόφοιτος της DSA (2002) με πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Πληροφορική (Universität Wien) και εξειδίκευση στην Διδασκαλία (Παιδαγωγική Σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ), προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών της DSA (τάξεις 7-12) στα εξής αντικείμενα:
Μαθηματικά Φυσική Πληροφορική Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με ταυτόχρονη χρήση της ελληνικής και της γερμανικής γλώσσας και ορολογίας.
Δεδομένης της έκτακτης συνθήκης, τα μαθήματα πραγματοποιούνται και online, με προτίμηση στη χρήση (και εκμάθηση) της διαδικτυακής πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η DSA.
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ: 6978901678, email: leoperellis@gmail.com
Από τον Αντώνη Παπαοικονόμου (Απόφοιτο '94) λάβαμε:
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΜΕΣΩ SKYPE):
Απόφοιτος της DSA με πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Φυσική (Dr.rer.nat.) (όλες οι σπουδές στη Γερμανία) και εμπειρία στη διαδικτυακή δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την έρευνα στον τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (Σωματιδιακή και Πυρηνική Φυσική, Αστροφυσική) με πολυάριθμες ετεροαναφορές, προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα μέσω διαδικτύου στους εξής τομείς:
- Φυσική (όλες οι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και προετοιμασία για Abitur και πανελλήνιες) - Μαθηματικά (όλες οι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και προετοιμασία για Abitur και πανελλήνιες) - Πληροφορική/Προγραμματισμός (Β’ και Γ΄Λυκείου, προετοιμασία για πανελλήνιες) - Πανεπιστημιακά μαθήματα (ύλη ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων) σχετιζόμενα με Φυσική, Μαθηματικά και Προγραμματισμό π.χ. μηχανική (κλασική, σχετικιστική , κβαντική), θερμοδυναμική (εμπειρική, στατιστική, κβαντική), ηλεκτρολογία/ηλεκτροδυναμική (κλασική, κβαντική), φυσικοχημεία (κινητική, ηλεκτροχημεία, κβαντική ), κβαντική μηχανική (μοριακή, ατομική, πυρηνική, σωματιδιακή φυσική) , υψηλά μαθηματικά (ανάλυση, γραμμική άλγεβρα, απειροστικός λογισμός) ανάλυση δεδομένων (Fortran ‘77/’90, C/C++, Linux, ROOT, νευρωνικά δίκτυα)
Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν στα Ελληνικά, στα Γερμανικά ή στα Αγγλικά. Υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού ολιγόμελων γκρουπ.
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ: 6975589846, email: adonios@web.de, Skype: papaikonomou.adonis
Αγαπητοί φίλοι και φίλες επειδή οι αγγελίες είναι πλέον πολλές και δεν μπορούν να εμφανίζονται στο montags για μεγάλο χρονικό διάστημα αποφασίσαμε ότι όταν μία αγγελία προβληθεί για δύο συνεχόμενες εβδομάδες θα "μετακομίζει" στην ενότητα "ΑΓΓΕΛΙΕΣ".
Liebe Freunde, die Anzeigen haben nun grossen Umfang angenommen. Aus diesem Grund beschlossen wir, die Anzeigen, die schon zweimal im montags- Blatt erschienen sind, in die Anzeigen- Rubrik («ΑΓΓΕΛΙΕΣ») zu verlegen.
|
|
|
  |
|