|
Μπαίνουμε σιγά-σιγά στον Σεπτέμβριο και η Σχολή ξανανοίγει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Έχουμε όμως μία αλλαγή. Ο Martin Schüller, Πρόεδρος του ΔΣ της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ολοκληρώνει ένα κύκλο που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και στις 31 Αυγούστου μας αποχαιρετά.
Είχαμε υποσχεθεί να παρουσιάσουμε τα δύο τεύχη του περιοδικού "Εμείς - Unsere Welt" των τάξεων του '62, του '63, του '64 και του '65, που μας έστειλε ο Νίκος Παπαϊωάννου και το κάνουμε σήμερα επαμναλαμβάνοντας την εισαγωγή του προηγούμενου montags:
Πρόκειται για μία σπουδαία πρωτοβουλία των πρώτων χρόνων της μεταπολεμικής Γερμανικής με συμμετοχή πολλών μαθητ΄ων και μαθητριών από πολλές τάξεις. Τα ονόματα που βλέπουμε στη δεύτερη σελίδα του 1ου τεύχους που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1962, είναι βαριά και κάνουν το montags μας να φαντάζει φτωχό μπροστά του : Ο Νίκος Περάκης, ως καλλιτεχνικός σύμβουλος, έχει σχεδιάσει το εξώφυλλο, ο Κοσμάς Ψυχοπαίδης γράφει το καλωσόρισμα, ο Αλέκος Μαμάτης (που έπαιξε στην Eroica του Μιχάλη Κακογιάννη), ο Νίκος Αθηναίος, που είναι σήμερα Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, ο Γιώργος Χαρίσης, μετέπειτα Καθηγητής Παιδοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που όμως μας άφησε το 2009 και άλλοι. Στις μέσα σελίδες ένα κείμενο της Αναστασίας Λογοθετίδου για την Αντιγόνη, ένα ποιήμα του Γιώργου Σακκά (που χάσαμε την άνοιξη του 1964, την χρονιά της αποφοίτησής του) και ένα της Ρούλας Χρηστέα. Ακόμη κείμενα: του Νίκου Περάκη, του Γιάννη Ψυχοπαίδη, του Γιώργου Διαμαντούρου, της Τένιας Παπαδάκη, της Δέσποινας Σιδερίδου, του Αντρέα Σαμπατακάκη, της Γιάννας Ανδριτσάκη, της Γιάννας Κουτρολίκου, της Τζένης Διάκου, της Μαίρης Καλαμιώτου και του Κοσμά Ψυχοπαίδη.
Είχαμε αναφέρει στα προηγούμενα τεύχη, ότι ο Σύλλογος ετοιμάζεται για μία εκδήλωση παράλληλα με μία σημαντική έκδοση με όλα τα διαθέσιμα ονόματα από την εποχή της Αραχώβης. Από τα μαθητολόγια που εντοπίσαμε στις αποθήκες της Γερμανικής Σχολής στο Μαρούσι αποκαλύφθηκε ένας θησαυρός προσωπικοτήτων που ελάχιστοι φαντάζονταν ότι θα σχετίζονταν αυτά τα άτομα με την Σχολή. Πολλοί θα θυμούνται την εκδήλωση του 2013 για τους "Αποφοίτους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου" με τον Απόστολο Πίτσο, την Νάτα Μελά, την Βεατρίκη Δημητριάδου, την Έβη Τουλούπα, τον Αλέκο Κυριακό, την Ροδούλα Κούμαρη και τους άλλους στην Aula να μας μιλούν για τα χρόνια τους στην Αραχώβης.
Έτσι, με τις ευλογίες και την στήριξη της Σχολής, ξεκίνησε η αντιγραφή, η καταγραφή και η επεξεργασία όλων των ονομάτων. Όπως τότε, με μία "πρόχειρη" ματιά, είχαμε εντοπίσει τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, την Δέσπω Διαμαντίδου, τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, την Ηλέκτρα Αποστόλου, και τόσους άλλους, που αναρτήσαμε μαζί με τα βιογραφικά τους στο site μας, σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να προσθέσουμε μερικά "βαριά" βιογραφικά δίπλα στα άλλα. Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε ένας μαραθώνιος, που πέρα από την αντιγραφή, ήρθαμε σε επαφή με τις οικογένειες, διαβάσαμε δημοσιεύματα, επιβεβαιώσαμε από συμμαθητές και συμμαθήτριες ονόματα χαμένα, αφού από τα Μαθητολόγια αυτά λείπουν χρονιές. Έχουμε στην διάθεσή μας καταλόγους από το 1926 και μετά και αυτούς με ελλείψεις. Όμως ακόμα και αυτό το υλικό εντυπωσιάζει.
Συνεχίζοντας λοιπόν την βόλτα μας στην Αυλή της Αραχώβης συναντάμε σήμερα την Σοφία Βελιμέζη, αδελφή του ποιητή Κωστή Βελμύρα, αλλά και του Αιμίλιου Βελιμέζη, δωρητή του Μουσείου Μπενάκη.
Με αφορμή αυτές τις ημέρες της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και την παρουσίαση του άρθρου του Γιώργου Πουλημένου για την Σμύρνη προτείνουμε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτόν τον καιρό με συγγραφείς τον Άγγελο Συρίγο και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου.
Υπενθυμίζουμε ένα reunion της τάξης του 1972 φιλοξενώντας και σήμερα την πρόσκληση από δύο συμμαθήτριες: την Σοφίκα Ελευθερουδάκη και την Νιόβη Ιορδανίδου.
Μέσα σε όλα καταγράψαμε μία μετωπική στο facebook σε βάρος της δικής μας Ξένιας Κουναλάκη και ταυτόχρονα εντοπίσαμε και αναρτήσεις συμπαράστασης. Από όλα αυτά επιλέξαμε ένα κείμενο μίας συνδέλφου της, που νομίζουμε ότι τοποθετεί τα πράγματα στα σωστά ράφια.
Όπως αναφέραμε και στα προηγούμενα montags, η Σχολή επανασχεδιάζει την ιστοσελίδα της και καλεί εμάς, τους αποφοίτους με σκοπό να συγκεντρώσει δηλώσεις και φωτογραφίες για την ενότητα "Our stories" στην πρώτη σελίδα της, μία πρωτοβουλία, που βεβαίως υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά μιάς και γίνεται για πρώτη φορά.
Ας δούμε και το πρόγραμμα της εβδομάδας:
Δευ / Μο 29.08 - Τρι / Di 30.08 - Τετ / Mi 31.08 - Locomondo - Παλαιό Φάληρο Πεμ / Do 01.9 - Παρ / Fr 02.09 - Reunion της τάξης του '72 Σαβ / Sa 03.09 - Κυρ / So 04.09 -
και μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τις αγγελίες μας, τις οποίες ενημερώνουμε συνεχώς
Οι συνδρομές σας μας βοηθούν να συνεχίσουμε το έργο μας. Περισσότερα...
|
Martin Schüller: Abschied aus dem Vorstand der Deutschen Schule Athen Liebe Alle,
am 31.08.2022 ist es nun soweit. Mit Ablauf des Geschäftsjahres endet mein Mandat als Vorstandsmitglied des Deutschen Schulvereins Athen und damit auch mein Amt als Vorstandsvorsitzender. In den 16 Jahren meiner Mitgliedschaft im Vorstand, davon 15 Jahren als sein Vorsitzender hatte ich die Freude Ihnen/Euch zu begegnen und an den unterschiedlichsten Themen, die deutsche Auslandsschulen bewegen, mit Ihnen/Euch zusammen zu arbeiten. Für diese Gelegenheiten und das mir entgegengebrachte Vertrauen möchte ich mich nun bedanken. Der Arbeit an der und für die Deutsche Schule Athen verdanke ich einen reichen Schatz an Erfahrungen und Erinnerungen an kreative und produktive Zusammenarbeit mit hervorragenden VorstandskollegInnen, mit ebenso hervorragenden pädagogischen und administrative KollegInnen, engagierten und motivierten Eltern- und SchülervertreterInnen sowie der Schule eng verbundenen Ehemaligen. Egal, ob wir gemeinsam am Neubau des Kindergartens, der Aufstockung der Grundschule oder Vorbereitung der anstehenden Generalsanierung, der kontinuierlichen Verbesserung des Angebots und der Qualität unserer Schule (Einführung des DIA, Digitalisierung uva), der Schaffung neuer Traditionen (Oktoberfest) oder dem Gedenken an die langjährige Tradition unserer Schule im gerade vergangenen 125. Jubiläumsjahr gearbeitet haben, immer war diese Arbeit geprägt von großem persönlichen Einsatz und dem Wunsch, das Beste für die Schule zu tun. Aber auch über Athen hinaus, in unserer Region und weltweit im Weltverband der Deutschen Auslandsschulen, im Vorständebeirat und zahlreichen Veranstaltungen unserer fördernden Stellen ZfA und Auswärtiges Amt habe ich unter Ihnen/Euch viele verwandte Seelen kennenlernen dürfen, die im Rahmen ihres Berufes oder ihres ehrenamtlichen Engagements ihre Kompetenz und Kraft für die kontinuierliche Stärkung der Auslandsschularbeit einsetzen. Und das alles war nur die mit dem Engagement verbundene Arbeit. Daneben steht ein mindestens ebenso großer Schatz an gemeinsamen Erlebnissen und Gesprächen, lustigen wie ernsthaften zu allen möglichen Themen abseits von Schule, und eine Vielzahl von Freundschaften, von denen ich hoffe, dass sie mir und uns auch in der Zukunft erhalten bleiben.
Für all das möchte ich mich bei Ihnen/Euch bedanken, und wünsche allen, die sich auch weiter für unsere Schulen engagieren, weiter viel Kraft, Humor und guten Mut.
Mit den allerbesten Grüßen
Martin Schüller Vorsitzender des Vorstands Deutscher Schulverein Athen
|
Σοφία Βελιμέζη (1920-1986) (37*) Η Σοφία Βελιμέζη γεννήθηκε το 1920 και απεβίωσε το 1986. Στην Σχολή έμεινε μέχρι την ε' Δημοτικού την χρονιά 1929-30 και αν συνέχιζε θα είχε αποφοιτήσει το 1937. Ο πατέρας της Ιωάννης Βελιμέζης (1859-1934) ήταν Πρόεδρος Εφετών, η μητέρα της ήταν η Ευγενία Βελιμέζη το γένος Ιορδανίδη (1883-1971) και το σπίτι τους ήταν στην οδό Δημοκρίτου 16 στο Κολωνάκι, δίπλα ακριβώς από το Λύκειο Ελληνίδων, και το οποίο κατεδαφίστηκε γύρω στο 2005. Στο σπίτι αυτό έζησαν και τα τέσσερα παιδιά: ο Αιμίλιος (1901-1946, ο οποίος δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη την συλλογή του από εικόνες), ο Κωστής (1898-1960, ποιητής, σκηνοθέτης, μεταφραστής και συγγραφέας, ο οποίος έγινε γνωστός ως Κωστής Βελμύρας), ο Θεόδωρος (1905-1979) και η Σοφία, που ήταν η μικρότερη, για την οποία όμως δεν γνωρίζουμε πολλά, πέραν όσων αναφέρονται στο velimezisicon.gr, από όπου αντιγράφουμε:
Με τον αιφνίδιο θάνατο του του Αιμιλίου Βελιμέζη, το 1946, το έργο του παραμένει ημιτελές: αρκετές από τις εικόνες, που είχε μέχρι τότε συγκεντρώσει, ίσως ενενήντα τον αριθμό, δεν πρόλαβε να φωτογραφήσει ο Εμίλ Σεράφ, άλλες παρέμειναν χωρίς πλαίσια από τους ξυλογλύπτες «Πρίαμος» και η μελέτη της συλλογής δεν ολοκληρώθηκε. Εβδομήντα μόνο δακτυλογραφημένες σελίδες είναι το πρώτο και μοναδικό τμήμα της μελέτης που είχε συντάξει ο Μανόλης Χατζηδάκης μέχρι το 1945 και είχε παραδώσει στον Αιμίλιο. Ακολουθεί βαρύτατο πένθος στην οικογένεια Βελιμέζη και στην κατοικία της οδού Δημοκρίτου 16 σβήνουν τα φώτα. Για πολλά χρόνια. Εντούτοις η μητέρα του και οι οικογένειες των αδελφών του, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του αγαπημένου τους Αιμιλίου, ήρθαν σε συνεννόηση με τον Αντώνη Μπενάκη και τον Μανόλη Χατζηδάκη καλώντας τους να επιλέξουν όσες και όποιες εικόνες θα ήθελαν για τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, πέραν εκείνων που είχε δωρίσει εν ζωή ο Αιμίλιος Βελιμέζης. Στα αρχεία της οικογένειας υπάρχει και το dossier, στο οποίο η δέσποινα Eυγενία I. Bελιμέζη, μητέρα του συλλέκτη, φύλαξε τα σχετικά με τη δωρεά εικόνων από την οικογενειακή συλλογή, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο Mουσείο Mπενάκη. «Ἐχαρίσθησαν κατ’ ἐντολὴν τοῦ Aἰμιλάκου μας εἰς τὸ Mουσεῖον Mπενάκη οἱ ἐσώκλειστες Eἰκόνες -καὶ ἄλλες- ποὺ δὲν ἔχω φωτογραφίες τους. Ἐκ μέρους μου καὶ ἐκ μέρους τοῦ Kωστῆ μου, Nτόντου μου καὶ Σοφίκας μου, μὲ τὴν ἐλπίδα ὅτι θὰ μείνη αὐτὴ ἡ δωρεά του ὅσο ὑπάρχει τὸ Mουσεῖον Ἀντωνίου Mπενάκη ποὺ τόσο κουράστηκε ὁ χρυσός μου Aἰμίλιος γιὰ τὸ Mουσεῖον». Το γραφείο του Αιμιλίου στην κατοικία του επί της οδού Δημοκρίτου 16 διαμορφώθηκε από την αδερφή του Σοφία, όπως θα επιθυμούσε και εκείνος και, έκτοτε παρέμεινε κλειστό. Το 1986 η Σοφία «φεύγει» για να συναντήσει εκεί ψηλά όσους από την οικογένεια είχαν ήδη προηγηθεί και αφήνει παρακαταθήκη στους γιους της Χρήστο και Αιμίλιο να φροντίσουν τις εικόνες, σύμφωνα με το «πνεύμα της οικογένειας». Σε δύσκολες στιγμές χρειάστηκε να εκποιηθούν ακίνητα και κινητά της οικογένειας, ποτέ όμως οι εικόνες της συλλογής του Αιμιλίου. Η εντολή της μητέρας Σοφίας είναι σαφής και ρητή: «Φροντίστε οι Εικόνες μας να δωρηθούν σε μουσείο ή ίδρυμα, όπου θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να τις θαυμάζει, αλλά και να προσεύχεται μπροστά τους…».
1934-1991 Στην οικία της οικογένειας Βελιμέζη...
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Η περίφημη συλλογή Βελιμέζη ελεύθερη ψηφιακά...
Πίστη και Τέχνη Επιλεγμένες Εικόνες από τη Συλλογή Αιμιλίου Βελιμέζη...
|
Εμείς - Unsere Welt - τεύχος 1 - Ιούνιος 1962 Το πρώτο τεύχος περιοδικού "Εμείς - Unsere Welt" των τάξεων του '62, του '63, του '64 και του '65, που έστειλε ο Νίκος Παπαϊωάννου.
Τα ονόματα της Συντακτικής Ομάδας, που βλέπουμε στη δεύτερη σελίδα του 1ου τεύχους που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1962, είναι βαριά: Ο Νίκος Περάκης (μετέπειτα σκηνοθέτης μεταξύ άλλων και της ταινίας "Λούφα και Παραλλαγή"), ως καλλιτεχνικός σύμβουλος, έχει σχεδιάσει το εξώφυλλο, ο Κοσμάς Ψυχοπαίδης (μετέπειτα καθηγητής πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας) γράφει το συγκινητικό καλωσόρισμα, ο Αλέκος Μαμάτης (που έπαιξε στην Eroica του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Νίκος Αθηναίος, που είναι σήμερα Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, ο Γιώργος Χαρίσης, μετέπειτα Καθηγητής Παιδοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που όμως μας άφησε το 2009 και ο Christian Pauls. Στις μέσα σελίδες διαβάζουμε δύο κείμενα του Τάσου Γιαννίτση, δύο του Παντελή Παντελούρη, ένα της Αναστασίας Λογοθετίδου για την Αντιγόνη, ένα ποιήμα του Γιώργου Σακκά (που χάσαμε την άνοιξη του 1964, την χρονιά της αποφοίτησής του) και ένα της Ρούλας Χρηστέα. Ακόμη κείμενα: του Νίκου Περάκη, του Γιάννη Ψυχοπαίδη, του Γιώργου Διαμαντούρου, της Τένιας Παπαδάκη, της Δέσποινας Σιδερίδου, του Αντρέα Σαμπατακάκη, της Γιάννας Ανδριτσάκη, της Γιάννας Κουτρολίκου, της Τζένης Διάκου, της Μαίρης Καλαμιώτου και του Κοσμά Ψυχοπαίδη.
Στην σελίδα 9 μία ζωγραφιά της Τάνιας Χαλεπάκη με τίτλο "Το διάλειμμα" με τον φοίνικα να δεσπόζει στο κέντρο και στο κεντρικό σαλόνι, στις σελίδες 16 και 17, και με τίτλο "Το χρονικό μας" καταγράφεται βήμα-βήμα η χρονιά ξεκινώντας με την άφιξη του Helmut Beckmann, την εκλογή των πρώτων Schulsprecher, τις διαλέξεις του Παντελή Παντελούρη και της Αναστασίας Λογοθετίδου, τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με την Λούλα Βρεττού και τον Δημήτρη Καλλιγερόπουλο κλείνοντας με την Πασχαλινή εκδρομή και τους αγώνες στίβου.
Επικεφαλής της Συντακτικής Επιτροπής οι καθηγητές: Ιδομενέας Παπαδάκης και Horst Breckwoldt.
πηγή: Νίκος Παπαϊωάννου
Διαβάστε κάθε σελίδα πατώντας επάνω της:
|
Εμείς - Unsere Welt - τεύχος 2 - Μάιος 1963 Στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού "Εμείς - Unsere Welt", που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1963, ένα χρόνο μετά το πρώτο τεύχος, βλέπουμε και νέα ονόματα στην Συντακτική Ομάδα, όπως την Άννα Φιλίνη, την Λούλα Βρετού και τον Heiner Liermann, δίπλα στους Γιώργο Σακκά και Γιώργο Χαρίση.
Το τεύχος αυτό έχει 36 σελίδες, και περιέχει πολλά κείμενα, αρκετές διαφημίσεις, αλλά και δύο κενές σελίδες:
Ανάμεσα σε αυτά:
- το διήγημα του Herbert Malecha "Η Δοκιμασία / Die Probe" με ένα σχόλιο της Φρόσως Δημάκου - ένα ποίημα του Βίκτωρος Ουγκώ σε ελεύθερη απόδοση από την Εύη Ζαχαρακοπούλου, - ένα κείμενο της Αγγέλας Βορεάδου με τίτλο "Mein Aufenthalt in Rastatt" - ένα άρθρο του Γιάννη Αντωνιάδη με τiτλο "Deutsche Kirchen" - ένα κείμενο για την επίδραση του κινηματογράφου στην σημερινή νεολαία της Άννας Μαρίας Χατζηλαζάρου - την συνέχεια από το πρώτο τεύχος του κειμένου της Αναστασίας Λογοθετίδου για την Αντιγόνη - "Οι κίνδυνοι του μηχανικού πολιτισμού" της Ειρήνης Μιχαλοπούλου - ο Παντελής Παντελούρης για τον Louis Armstrong - "Oktoberfest" από την Φάννυ Γεωμπρέ - "Denkmaschninen" από τον Μάρκο Μποναζούντα - "Der Limbourger Dom" από τον Μενέλαο Μοσχούλη
|
Reunion αποφοίτων ΓΣΑ τάξη '72. Πάρτυ 2 Σεπτεμβρίου 2022 Αγαπητές μας συμμαθήτριες και αγαπητοί μας συμμαθητές,
…και όμως, πέρασαν ΠΕΝΗΝΤΑ (50) ολόκληρα χρόνια από την αποφοίτησή μας στη ΓΣΑ! Σκεφτήκαμε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και δικαιολογία να βρεθούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε και να το γιορτάσουμε.
Κανονίζουμε λοιπόν τα εξής: · Πότε; Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.30 · Πού; Πού αλλού; Στην αυλή του σχολείου! (Ναι, είναι ακόμη εκεί, στο Μαρούσι). · Τι; Με finger food, ποτό, DJ με μουσική της εποχής μας, να ιδωθούμε, να θυμηθούμε τα παλιά και να γελάσουμε! · Ποιοι; Εκτός από όλους εμάς, σας περιμένει και…μια ΤΕΛΕΙΑ έκπληξη που θα τη μάθετε εκείνη την ημέρα!!! Όσοι λοιπόν από σας ενδιαφέρεστε, (ελπίζουμε όλοι!), ενημερώστε μας στα email: sofikaeleftheroudaki@gmail.com, niovijo@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6947303656 (Νιόβη).
Τα έξοδα (φαγητό, ποτό, μουσική, επιστάτης, ηλεκτρολόγος) θα κυμαίνονται από 32 έως 35 Ευρώ ανά άτομο. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την συμμετοχή σας έως το αργότερο τις 15 Ιουλίου. Μόλις έχουμε καλύτερη εικόνα για τις συμμετοχές, οι οποίες θα καθορίσουν το τελικό ποσό, θα σας στείλουμε τραπεζικό λογαριασμό όπου θα καταβάλετε τα χρήματα...
Επειδή ο Αύγουστος είναι μήνας απουσιών… και μόλις τελειώσει, τσουπ!, έφτασε η 2α Σεπτεμβρίου, θα σας παρακαλέσουμε να κάνετε την πληρωμή έως τις 30/7/2022, γιατί θα χρειαστεί να δώσουμε προκαταβολές. Όσοι από εσάς έχετε φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, μπορείτε να μας τις στείλετε με email και θα προσπαθήσουμε να τις παρουσιάσουμε εκείνη την ημέρα. Και κάτι τελευταίο: Παράκληση…τα έτερα αγαπημένα μας ημίσεα…να κάνουν κάτι άλλο εκείνη την ημέρα! Θα χαρούμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να σας δούμε! Νιόβη Ιορδανίδου και Σοφίκα Ελευθερουδάκη
|
Ronald Meinardus: "Έχει αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά; Στην σκιά της κρίσης Ελλάδας-Τουρκίας η δύσκολη αποστολή της Ανναλένας" Ήδη ο σχεδιασμός της διαδρομής προμήνυε πολιτικά προβλήματα. Με το ταξίδι της στην Ελλάδα και την Τουρκία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εισήλθε σε διπλωματικό ναρκοπέδιο.
Η γερμανική πολιτική έναντι της Άγκυρας εξακολουθεί να καθοδηγείται από τον στόχο της αποτροπής της περαιτέρω απομάκρυνσης της Τουρκίας και της Ευρώπης. Εδώ διακυβεύονται ουσιαστικά γεωστρατηγικά συμφέροντα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε την εξαιρετική, από ορισμένες απόψεις μοναδική, θέση της Τουρκίας. Οι κυβερνώντες στην Άγκυρα έχουν επίγνωση της γεωστρατηγικής τους αξίας – και συμπεριφέρονται ανάλογα. Το βλέπουμε αυτό, μεταξύ άλλων, στη νέα επιθετικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. Αποδέκτες αυτής της πολιτικής είναι η Συρία, αλλά κυρίως η γειτονική Ελλάδα.
Η κ. Μπέρμποκ έχει βιώσει από πρώτο χέρι πόσο άσχημες είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσέφερε ένα μάθημα από πρώτο χέρι. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συνεχιζόμενη παρενόχληση του Οσμάν Καβάλα από την τουρκική δικαιοσύνη έπαιξαν δευτερεύοντα ρόλο. Στο επίκεντρο της “ανταλλαγής χτυπημάτων” -όπως αποκάλεσαν οι δυτικοί παρατηρητές το ραντεβού με τον Τύπο- βρέθηκε το ελληνοτουρκικό ζήτημα.
Προς μεγάλη ικανοποίηση των οικοδεσποτών, η κ. Μπάερμποκ δεν άφησε καμία αμφιβολία στην Αθήνα για το ποια είναι η θέση του Βερολίνου στη διαμάχη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που υποκινεί η Άγκυρα: “Τα ελληνικά νησιά είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό”, δήλωσε η υπουργός.
Μια νότα νοσταλγίας αντηχούσε, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε με ενθουσιασμό για τα πλεονεκτήματα της τέως Καγκελαρίου της Γερμανίας. Τότε, υπό την Μέρκελ, είπε ο Τσαβούσογλου, η Γερμανία ήταν ένας “έντιμος διαμεσολαβητής” και ” αμερόληπτη”. Σήμερα, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πέφτουν στην παγίδα της ελληνικής προπαγάνδας.
|
Ελίζα Παναγιωτάτου: Χρυσός Οδηγός Η Ελίζα Παναγιωτάτου (απόφ. 2002, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, μεταφράστρια και συγγραφέας), συμμετέχει με το διήγημά της "Χρυσός Οδηγός", μαζί με άλλους 11 συγγραφείς, στο αφιέρωμα ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ που κάνει το φετινό καλοκαίρι η Εφημερίδα των Συντακτών. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στο site της η εφημερίδα: "Δώδεκα συγγραφείς γράφουν ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό διήγημα, διηγηματογράφοι και μυθιστοριογράφοι θέτουν στο κέντρο της μυθοπλασίας τους μια θερινή εμπειρία στο εδώ και τώρα. Εκ των πραγμάτων, η ιστορία τους καθορίζεται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από τη ρευστή και δυσοίωνη πραγματικότητα (πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας, παγκόσμια αστάθεια κτλ.). Δώδεκα ιστορίες, που θα μας συντροφεύσουν ώς τον Σεπτέμβριο, κουρδισμένες σε διαφορετική, όπως ήταν αναμενόμενο, τονικότητα: νοσταλγική, ειρωνική, δύσθυμη, πολιτική, ενδοσκοπική, ανατρεπτική, παρηγορητική." Διαβάστε το διήγημα...
|
Άγγελος Συρίγος: "Μικρασιατική Καταστροφή" Με αφορμή αυτές τις ημέρες της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή (η καταστροφή της Σμύρνης έγινε τον Σεπτέμβριο του 1922) προτείνουμε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτόν τον καιρό με συγγραφείς τον Άγγελο Συρίγο και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου:
Το 1922 συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός. Για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια έπαυσε να αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισμός στη μία από τις δύο ακτές που τον γέννησαν. Μέσα από 50 ερωτήσεις και απαντήσεις εξετάζονται με νηφαλιότητα: - μια μεγάλη εθνική και διεθνής σύγκρουση - το ξέσπασμα του Εθνικού Διχασμού - οι στόχοι και τα μεγάλα διλήμματα των πρωταγωνιστών - τα ελλείμματα και τα λάθη μας - μύθοι, παρανοήσεις και υπεραπλουστεύσεις - η στάση των μεγάλων δυνάμεων, που επιδίωξαν (φυσικά) την ικανοποίηση των δικών τους και όχι των δικών μας εθνικών συμφερόντων - οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και οι μέθοδοι που επέλεξε για να τις πετύχει από το 1914 έως το 1922 - οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τα συμπεράσματα, ιδίως αυτά που δε μας είναι αρεστά, αποτελούν την ελάχιστη τιμή που αρμόζει στη μνήμη των όσων χάθηκαν τότε, των δικών μας χαμένων ανθρώπων.
Περισσότερα...
|
Παύλος Αγιαννίδης: "Ο Τσιμάρας Τζανάτος μας διηγήθηκε τον θάνατό του" Οταν πεθαίνουν οι ποιητές, οι συναρμοσμένες (μαγικά) λέξεις τους έχουν το προνόμιο να εξακολουθούν να ζουν και να αναπνέουν ανάμεσα μας. Εναν τέτοιο, «άγνωστο» στους πολλούς, σημαντικό για όσους τον «διάβασαν», ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό και στιχουργό, επιτρέψτε μου να σάς συστήσω, τώρα που έφυγε.
«Όταν πεθάνω, θα γίνω περιπολικό. / Να φωτίζω το σκοτάδι που θα αφήσω πίσω μου. / Να φοβίζω το σκοτάδι που θα πάω να συναντήσω». Αυτό σαν αρχή, με την υπογραφή «Αγνώστου». Από την συλλογή σπαραγμάτων, που ανέβαζε ο ποιητής Τζιμάρας Τζανάτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σαν να προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον εαυτό του, με τους Άλλους, με το επέκεινα.
Διαβάστε το άρθρο του Παύλου Αγιαννίδη στο protagon.gr...
|
Γιά την Ξένια Κουναλάκη από το THE TOC Η Σταματίνα Σταματάκου δημοσιογράφος διευθύντρια του "Zero Stray Academy” με άρθρο της, συντάσσεται και υπερασπίζεται την Ξένια Κουναλάκη, τη δημοσιογράφο της Καθημερινής η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων στα social media, επειδή φέρεται να έχει σχέση με τον αρθρογράφο των New York Times, Αλεξάντερ Κλαππ.
Ο Αλεξάντερ Κλαππ υπογράφει το επίμαχο άρθρο "Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή από όλους", άρθρο που προκάλεσε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση και αφορά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μάλιστα όπως σημειώνει στην τοποθέτησή της η Σταματίνα Σταματάκου,"δεν θα σας δώσουμε λογαριασμό λοιπόν για το ποιος είναι ο σύντροφός μας. Δεν σας τον χρωστάμε αυτόν τον λογαριασμό. Μάλλον έχετε μπερδευτεί. Η στοχοποίηση ενός οποιουδήποτε ανθρώπου απλώς για τον σύντροφό του είναι τόσο γελοία όσο κι αυτοί που την επιχειρούν."
Δείτε το άρθρο της Σταματίνας Σταματάκου...
|
Νίκος Αθηναίος: Επόμενη παραγωγή της Academica με 4 συναυλίες Η Ορχήστρα ACADEMICA Αθηνών, με διευθυντή τον γνωστό μαέστρο Νίκο Αθηναίο, ανακοίνωσε τον τέταρτο κύκλο συναυλιών της στην Αττική για το 2022. Στις 4 συναυλίες του τέταρτου κύκλου θα ακουστούν τα έργα των Igor Stravinsky: Apollon Musagete, και Antonio Vivaldi: Le quatro Stagioni (Οι Τέσσερις Εποχές). Σολίστ ο Γιαροσλάβ Τόκαρεβ, βιολί. Την Ορχήστρα Academica διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.
Πρώτη συναυλία: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης: 8.30μμ, είσοδος ελεύθερη. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.
Θα επακολουθήσουν άλλες 3 ίδιες συναυλίες (όλες με ελεύθερη είσοδο): Τετάρτη 14/9 στην Κηφισιά (Βίλα Βάρσου), Παρασκευή 16/9 στο Ηράκλειο Αττικής (Πολιτιστικό Κέντρο "Ηλέκτρα Αποστόλου") και Τρίτη 26/9 στον Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης (Άλσος Βαρβαρέσου).
Περισσότερα...
|
Οι Locomondo συνεχίζουν και τον Αύγουστο Οι Locomodo συνεχίζουν τις εμφανίσεις και μέσα στον Αύγουστο. Οι δύο συναυλίες τους στην Κύπρο αναβλήθηκαν, αλλά θα ορισθούν ξανά νέες ημερομηνίες. Πρώτος σταθμός είναι το Νεστόριο, στο γνωστό φεστιβάλ της Καστοριάς που επανέρχεται με μεγάλα ονόματα:
4 Αυγούστου: 42o RIVER PARTY – REBOOT, Νεστόριο Καστοριάς 6 Αυγούστου: Ρόδος 7 Αυγούστου: Κάλυμνος Beach Party
στις 12 Αυγούστου θα εμφανιστούν στην Γαλλία στο Evian scénes estivales 2022
19 Αυγούστου: Λεωνίδιο 31 Αυγούστου: Παλαιό Φάληρο
Περισσότερα...
|
Σωτήρης Τσόγκας: συνεχίζονται 28 Ιουν - 1 Σεπ 2022 “ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ” Για λίγες ακόμη παραστάσεις, κάτω από τον «ίσκιο» της Ακρόπολης, σε έναν όμορφο, ιστορικό κήπο ανάμεσα σε μπουκαμβίλιες και τριανταφυλλιές στην καρδιά της Πλάκας, το θέατρο Πρόβα με τον Σωτήρη Τσόγκα (απόφοιτος 1969, γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και διευθυντής του θεάτρου Πρόβα) και τη Μαίρη Ραζή συνεχίζουν, συμμετέχοντας στον εορτασμό του έτους Καμπανέλλη, την παράσταση «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού». Μία σπαρταριστή αποκαλυπτική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου.
Από την Τρίτη 28 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo», ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Θόλου 5, Αθήνα.
Περισσότερα...
|
Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα: «Οι γυναίκες στην επανάσταση / Η επανάσταση των γυναικών» Η Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα (απόφοιτος και καθηγήτρια καλλιτεχνικών στην Σχολή) συμμετέχει ως σύγχρονη εικαστικός στην έκθεση: «Οι γυναίκες στην επανάσταση / Η επανάσταση των γυναικών» στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών.
Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία» αναδεικνύει τη συμβολή των αφανών ηρωίδων της Επανάστασης, προσεγγίζοντας την παραγνωρισμένη δράση τους, μέσα από οκτώ έργα σύγχρονης τέχνης. Οι καλλιτέχνες εμπνεόμενοι από επιλεγμένες, εμβληματικές γυναικείες μορφές του Αγώνα, όπως αυτή της Μπουμπουλίνας ή της Μαυρογένους, αντιπαραβάλλουν το παρελθόν με το παρόν. Τα πρωτότυπα έργα της έκθεσης, φέρνουν στο προσκήνιο τις σημαντικές άγνωστες του χθες αλλά και στρέφουν το βλέμμα στο παρόν, επιχειρώντας να αναδείξουν αντίστοιχες εκφράσεις θάρρους και επιμονής στις κοινωνίες των αρχών του 21ου αιώνα.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 13/4/22 – 12/9/22
Περισσότερα...
|
Πρόσκληση προς Αποφοίτους: Our StoriesOur Stories
Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,
στο πλαίσιο δημιουργίας της νέας ιστοσελίδας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών που αναμένεται να βγει στον αέρα πριν το καλοκαίρι, πρόκειται να εντάξουμε στην αρχική σελίδα φωτογραφίες και σύντομες δηλώσεις αποφοίτων μας.
Σε ένα κειμενάκι 40-50 λέξεων (και όχι περισσοτέρων από 60), σας προσκαλούμε να γράψετε μια δήλωση για το σχολείο μας. Θα μπορούσατε να αναφέρετε τις αξίες με τις οποίες σας «προίκισε» η Γερμανική Σχολή Αθηνών ή το τι αποκομίσατε από τα χρόνια σας στη Γερμανική Σχολή Αθηνών που επέδρασε καταλυτικά στην ενήλικη ζωή σας ή απλώς τι σας έρχεται στον νου, τι συναισθήματα σας γεννιούνται, όταν θυμάστε το σχολείο.
Θα χρειαστούμε μια όμορφη φωτογραφία σας (τουλάχιστον 350 x 400 px), τη σύντομη δήλωσή σας έκτασης 40-50 λέξεων, το ονοματεπώνυμο που θέλετε να εμφανιστεί καθώς και το έτος αποφοίτησης από τη Σχολή. Η αποστολή αυτών των στοιχείων εκ μέρους σας θα ισοδυναμεί με συναίνεση προς τη Σχολή να τα χρησιμοποιήσει δημόσια. Παρόλα αυτά θα θέλαμε μέσα στο συνοδευτικό κείμενο που θα μας στείλετε να αναφέρετε την πρόταση: «Συναινώ στην δημοσίευση του ονόματος, έτους αποφοίτησης, φωτογραφίας μου και δήλωσης σχετικά με τη Γερμανική Σχολή Αθηνών στη νέα ιστοσελίδα της Σχολής.»
Στην ιστοσελίδα δεν πρόκειται να αναφέρονται άλλες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η επαγγελματική ιδιότητα ή οι δράσεις και τα έργα των αποφοίτων που θα φιλοξενούμε. Θέλουμε απλώς να αναδείξουμε μέσα από τις δηλώσεις των κάθε ηλικίας αποφοίτων μας τη σημασία που έπαιξε το σχολείο στη ζωή τους. Σκοπός μας είναι τα σύντομα αυτά πορτρέτα των αποφοίτων μας να ανανεώνονται ανά τακτά διαστήματα. Τα mail σας με όλα τα παραπάνω στοιχεία παρακαλούμε να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση karamina@dsathen.gr.
Σας ευχαριστούμε θερμά.
Αγγελική Κανελλακοπούλου (1985) εκ μέρους της ομάδας εργασίας της νέας ιστοσελίδας
|
Neue Bücher 2022 - Νέες κυκλοφορίες γερμανικών βιβλίων Η χαρά μας είναι να διαλέγουμε για εσάς ή μαζί με εσάς το επόμενό σας βιβλίο. Όταν έρχεστε και μας λέτε μετά πόσο σας άρεσε, χαιρόμαστε διπλά! Κάναμε λοιπόν μία επιλογή από τις νέες εκδόσεις του 2022 που θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο μας σε διάφορες κατηγορίες όπως
Λογοτεχνικά βιβλία Βιβλία γερμανικών Ιστορίες σε απλά γερμανικά Παιδικά βιβλία Νεανικά βιβλία Για τους παραλήπτες του newsletter και μέλη μας: έξτρα 5% στην επόμενη παραγγελία. Για πληροφορίες, στείλτε μας μέιλ!
Περισσότερα...
|
Ενοικιάζεται δωμάτιο σε δυάρι, για φοιτητή ή φοιτήτρια σε διαμέρισμα με κουζίνα και μπάνιο πλήρως εξοπλισμένο από ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ καλή περιοχή (Σαρλοτενμπουργκ) σε υπερυψωμένο ισόγειο. Βρίσκεται πολύ κοντά σε τρένο και σε σούπερ μάρκετ. Μικρή απόσταση από το πανεπιστήμιο ΤU και γενικά το κέντρο της πόλης 600 € . Τηλ. 697 4029698 (Α.Διαμάντη)
|
|
|
  |
|