|
Μέσα στην εβδομάδα έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο αμφιθέατρο της Παλαιάς Βουλής με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη με τίτλο "Η ενηλικίωση της Ευρώπης".
Με αφορμή τις συμπτώσεις της 12ης Φεβρουαρίου φιλοξενούμε ένα κείμενο του Χρήστου Μπαλόγλου που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Επίσης, στο προηγούμενο montags, μία αναγγελία μίας εκδήλωσης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με τίτλο: «Η μελέτη “La pêche en Grèce” του 1883: ο Νικόλαος Αποστολίδης και το διεθνές περιβάλλον» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Χρήστου Παρασκευόπουλου και του Κώστα Παπαηλιού, οι οποίοι επεσήμαναν ότι πρόκειται για τον παππού του δικού μας Νίκου Αποστολίδη, απόφοιτου της Αραχώβης. Εμείς θυμηθήκαμε ότι για την "Ιστορική οικογένεια Αποστολίδη του Βόλου", το βιβλίο του Γιώργου Κοντομήτρου, είχαμε κάνει ειδική αναφορά τον Σεπτέμβριο του 2020 και μπορείτε να την αναζητήσετε στο site μας.
Στην βόλτα μας στην Αυλή της Αραχώβης θα επιμείνουμε λίγο στους αδελφούς Ουσακώφ, συμμαθητές του Φωκίωνα Φωτιάδη Νεγρεπόντη και του Γιώργου Παμπούκη. Όπως αναφέραμε ο κ. Λουκάς Λυμπερόπουλος, ο οποίος ζει στην Γερμανία μας έστειλε κάποια επιπλέον στοιχεία για την οικογένεια.
Συνεχίζουμε να φιλοξενούμε σε ένα άρθρο όλες τις θεατρικές παραστάσεις του μήνα αποφεύγοντας έτσι το montags να γίνεται τεράστιο με καθυστερήσεις στην αποστολή του. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν και με οδηγό το πρόγραμμα της εβδομάδας, να ανατρέχετε στο άρθρο "Τα θέατρα τον Φεβρουάριο" στην αρχική σελίδα του site μας για τις λεπτομέρειες των παραστάσεων.
Ας δούμε και το πρόγραμμα της εβδομάδας:
Δευ / Μο |
|
13.02 - |
|
Τρι / Di |
|
14.02 - |
|
Τετ / Mi |
|
15.02 - |
“Γιατί ο Φαίδων δεν μπορεί να αυτοκτονήσει“ "Η Κοριτσιέρα των Βούρλων" "Βρυκόλακες" - Χένρικ Ίψεν |
Πεμ / Do |
|
16.02 - |
“Γιατί ο Φαίδων δεν μπορεί να αυτοκτονήσει“ "Η Κοριτσιέρα των Βούρλων" "Βρυκόλακες" - Χένρικ Ίψεν AHK: Neujahrsdinner - Πρωτοχρονιάτικο δείπνο |
Παρ / Fr |
|
17.02 - |
"Επικίνδυνες σχέσεις" - Βίκυ Βολιώτη “Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς!” "Η κυρία δεν πενθεί" - Σωτήρης Τσόγκας "Βρυκόλακες" - Χένρικ Ίψεν ΙΑΛ - Συνέδριο: "Αρχέτυπα στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες" |
Σαβ / Sa |
|
18.02 - |
"Ο καθένας πεθαίνει μόνος του" - Έφη Ρευματά "Επικίνδυνες σχέσεις" - Βίκυ Βολιώτη "Βρυκόλακες" - Χένρικ Ίψεν "Το στρίψιμο της βίδας Reloaded" - Μάριος Ιορδάνου "Ιζαμπέλ Ρεμπώ,ο δικός μου Αρθούρος" “Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς!” "Η κυρία δεν πενθεί" - Σωτήρης Τσόγκας Positive Space - Λουκία Γονή |
Κυρ / So |
|
19.02 - |
"Είμαστε πάτσι" - Βασίλης Κουκαλάνι "Ο καθένας πεθαίνει μόνος του" - Έφη Ρευματά "Επικίνδυνες σχέσεις" - Βίκυ Βολιώτη "Βρυκόλακες" - Χένρικ Ίψεν "Το στρίψιμο της βίδας Reloaded" - Μάριος Ιορδάνου "Ιζαμπέλ Ρεμπώ,ο δικός μου Αρθούρος" "Ο Θησαυρός της Βαγίας" “Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς!” "Η κυρία δεν πενθεί" - Σωτήρης Τσόγκας |
και μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τις αγγελίες μας, τις οποίες ενημερώνουμε συνεχώς.
Οι συνδρομές σας μας βοηθούν να συνεχίσουμε το έργο μας. Περισσότερα...
|
Τρεις μαρτυρίες για τους αδελφούς Ουσακώφ Οι αδελφοί Ουσακώφ, Μιχαήλ και Βλαδίμηρος, γιοί του Ιβάν, φοίτησαν στην Σχολή:
ο Michail Uschakof γεννήθηκε το 1927 και πρωτοεμφανίζεται στα μαθητολόγια το 1933-34 στην Α' Δημοτικού και παραμένει έως την Ε' Δημοτικού τη χρονιά 1936-37.
ο Wladimir Uschakof γεννήθηκε το 1928 και πρωτοεμφανίζεται στα μαθητολόγια το 1934-35 στην Α' Δημοτικού και παραμένει έως την Δ' Γυμανσίου την χρονιά 1943-44, οπότε κλείνει η Σχολή.
Προφανώς επειδή ο Μιχαήλ αναφέρεται από συμμαθητές του Γυμνασίου υποθέτουμε ότι είτε έχει χαθεί το αντίστοιχο τεύχος των μαθητολογίων, είτε σκόπιμα διεγράφη.
Ο Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης, συμμαθητής του Βλαδίμηρου, τον αναφέρει λέγοντας ότι "εξαφανίστηκε" από το σχολείο μία ημέρα με αφορμή κάποια ειρωνικά σχόλια κατά του Χίτλερ, μαρτυρία που επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Παμπούκης, έτερος συμμαθητής των δύο προσθέτοντας ότι στην τάξη του ήταν μαθητής ο υιός Shimana (o πατέρας Walter Schimana διορίστηκε Ανώτατος Διοικητής των SS και της Αστυνομίας στην Ελλάδα στις 18.10.1943, wikipedia...).
Η τρίτη μαρτυρία προέρχεται απο τον κ. Λουκά Λυμπερόπουλο, που ζεί στην Γερμανία και είναι ερευνητής εστιάζοντας στα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ο οποίος αναφέρει:
Ο Ιβάν Ουσακώφ, πατέρας των δύο αδελφών, ήταν Λευκορώσος, πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με την λήξη του (ή λίγο αργότερα) ήρθε στην Ελλάδα, νυμφεύθηκε την Ευφροσύνη (αγνώστων λοιπών στοιχείων) και έμειναν στην Γλυφάδα, όπου γεννήθηκαν και τα δύο παιδιά το 1927 και το 1928. Να σημειωθεί εδώ ότι κατά πάσα πιθανότητα διέφυγε από την Ρωσία ως
Και τα δύο αδέλφια είχαν ταλέντο στο σχέδιο και πιό πολύ ο Μιχαήλ, ο οποίος ζωγράφισε μία πόρτα, που έγραφε Ευρώπη, την οποία επιχειρούσε να ανοίξει ο Χίτλερ και μία αρκούδα έβαζε το πόδι της σαν εμπόδιο. Η καρικατούρα αυτή ήταν η αιτία της σύλληψης του Μιχαήλ, αφού η αρκούδα συμβόλιζε την Ρωσία, η οποία αντιστεκόταν στην εξάπλωση του Ναζισμού.
Ο Βλαδίμηρος συνελήφθη στις 21.12.1943. Ο Μιχαήλ και μητέρα του Ευφροσύνη συνελήφθησαν στις 2.3.1944. Ο πατέρας τους είναι άγνωστο πότε συνελήφθη.
Ηταν όλοι στο Χαϊδάρι. Ο πατέρας και τα παιδιά έφυγαν στις 25 Μαίου 1944 για το συγκρότημα στρατοπέδων συγκεντρώσεως του Neuengamme (Νόιενγκαμμε), το οποίο ευρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αμβούργου. Έφτασαν στις 4 Ιουνίου. Ο πατέρας και ο Βλαδίμηρος έμειναν στο στρατόπεδο και δούλευαν σαν σχεδιαστές σε ένα τεχνικό γραφείο και επέζησαν. Ο Μιχαήλ μεταφέρθηκε σε κάποιο υποστρατόπεδο. Πέθανε στο στρατόπεδο του Bergen-Belsen (Μπέργκεν-Μπέλζεν, περίπου 60 χλμ από το Αννόβερο) στις 3.5 ή στις 25.5.1945. Η μητέρα έμεινε έξι μήνες στο Χαϊδάρι.
Ο Βλαδίμηρος και ο πατέρας τους Ιβάν (Ιωάννης) σώθηκαν. Ηταν και οι τρεις στο Neuengamme. Ο Βλαδίμηρος μάλιστα, μαζί με άλλα 40 άτομα, υπέγραψε το 1958 μία επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση του Αμβούργου για να μην κτισθεί φυλακή στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, αλλά να μείνει σαν χώρος μνημείου. Επίσης στην δεκαετία του '90 έδωσε μία συνέντευξη για τα θύματα του Neuengamme, αλλά έκτοτε αγνοείται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το όνομά του το έγραφε ο ίδιος με "z": "Uzakof".
|
Η ενηλικίωση της Ευρώπης του Λουκά Τσούκαλη Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η παρουσίαση του βιβλίου "Η Ενηλικίωση Της Ευρώπης" του Λουκά Τσούκαλη. Το αμφιθέατρο της Παλαιά Βουλής ήταν γεμάτο και στο πάνελ των ομιλητών, εκτός του συγγραφέα, ήσαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ συντονιστής παρουσιαστής ήταν ο Παύλος Τσίμας.

Εκτός της Ντόρας Μπακογιάννη παρόντες στην εκδήλωση ήταν και άλλοι δικοί μας όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Ronald Meinardus κ.α.
Δείτε την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη και το video της εκδήλωσης...
|
Χρήστος Μπαλόγλου: "12η Φεβρουαρίου 1945" Η 12η Φεβρουαρίου 1945, ανήμερα του αγίου Μελετίου, επισκόπου Αντιοχείας (+ 381 μ.Χ.) , θα μπορούσε να είχε καταγραφή ως η πλέον χαρμόσυνος ημέρα της νεωτέρας ελληνικής ιστορίας. Τα Δεκεμβριανά αποτελούν παρελθόν, η χώρα προσπαθεί να επουλώση τα τραύματα, η κυβέρνησις Πλαστήρα ορκίζεται την 3ην Ιανουαρίου 1945 , ο πόλεμος δεν έχει ακόμη λήξει στην Ευρώπη και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Παπανδρέου εκτελεί κανονικώς τα καθήκοντα του Αντιβασιλέως. Άλλο που δεν ήθελε! Την αυτήν ημέραν εκπρόσωποι όλων των τάσεων του πολιτικού χώρου στην Ελλάδα προσέρχονται στο κτήμα Κανελλοπούλου, στην Βάρκιζα, να υπογράψουν την ομώνυμη συνθήκη. Ουσιαστικώς η Συνθήκη θα ερρύθμιζε περί αναστολής των εχθροπραξιών και θα αποτελούσε ένα είδος "συγχωροχαρτίου" στους εμπλεκομένους φορείς.
Για την ορθή ανάλυση της Συνθήκης της Βάρκιζας, οφείλομε να λάβωμε υπόψη και ένα, δύο σημεία γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Η καταρρέουσα Βουλγαρία συμμαχεί πλέον με την Αγγλία και στρέφεται κατά της Γερμανίας. Έπρεπε , όμως, η ορθόδοξη Βουλγαρία, να ενταχθή εντός των κόλπων της Ορθοδοξίας, ένεκα και του ψυχροπολεμικού κλίματος, που αναφύεται. Η Βουλγαρία είναι σχισματική από του 1870 βάσει αποφάσεως πανορθοδόξου Συνόδου εις Φανάριον. Πως, όμως θα ενταχθή?
|
Ξένια Κουναλάκη: "Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στην «Κ»... Με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Η μεταμόρφωσή της» (εκδ. Καστανιώτη), η Αμάντα Μιχαλοπούλου μιλάει στην «Κ» για το κοινωνικό φύλο, το παιχνίδι της γοητείας, τη «γυναικεία» λογοτεχνία, τη συγγραφή και την πατριαρχία που καταπιέζει εξίσου άνδρες, γυναίκες και διεμφυλικούς.
– Aμάντα, πού σε βρίσκω;
– Με βρίσκεις στη Βασιλεία, είμαι καλεσμένη του Literaturhaus φέτος τον χειμώνα. Προς το παρόν δεν πολυπηγαίνω σε μουσεία, ταξιδεύω στο δωμάτιό μου σαν τον Ξαβιέ ντε Μαιστρ. Είναι λίγο σανατόριο εδώ, ειδικά αν έχεις μόλις εκδώσει ένα βιβλίο και χρειάζεσαι λίγο ωραίο τίποτα.
– Τι διαβάζεις και τι γράφεις αυτόν τον καιρό; Εχεις πει ότι σου αρέσει να γράφεις σε ομάδες και με αναθέσεις. Οχι κατά μόνας και χωρίς σκοπό. Θα μπορούσες, πιστεύεις, να γράφεις ερωτικά ποιήματα κατά παραγγελία, κάπως σαν θηλυκός Σιρανό σε μια αναγεννησιακή αυλή της Κεντρικής Ευρώπης;
– Εφερα μαζί μου τον «Απρίλη» του Γιόζεφ Ροτ, ποιήματα της Λουίζ Γκλικ κι ένα βιβλίο που είχα χρόνια να διαβάσω, «Τη γραμμή του ορίζοντα» του Χρήστου Βακαλόπουλου. Θέλω να ξαναπιάσω ένα ερωτικό μυθιστόρημα που πρέπει να δουλευτεί από την αρχή. Το να ξαναρχίζεις είναι πιο δύσκολο από το ν’ αρχίζεις, χρειάζεται να αναλάβεις την ευθύνη της αποτυχίας σου, να καταλάβεις τι πήγε στραβά. Οπότε θα μου άρεσε να ζω σε μια αυλή της Αναγέννησης με αναθέσεις έργων, όπως λες. Ο περιορισμός είναι ερεθιστικός. Μπορείς να αποχαλινωθείς εντός πλαισίου.
Δείτε την συνέντευξη της Αμάντας Μιχαλοπούλου στην εφημερίδα "Καθημερινή"...
|
Απεβίωσε η Gerlinde Tsatsaroni Στις 5 Φεβρουαρίου 2023 απεβίωσε η Gerlinde Τσατσαρώνη, ιδρύτρια του βιβλιοπωλείου NOTOS και μητέρα δύο αποφοίτων: της Ηρούς και του Άλκη. Γεννήθηκε στο Loeben της Στυρίας (Steiermark) της Αυστρίας και ήρθε πολύ νέα στην Ελλάδα στην δεκαετία του '60 και επειδή αγαπούσε πολύ τον νότο, επέλεξε αυτό ακριβώς το όνομα για το βιβλιοπωλείο, που το αγάπησε σαν δεύτερο σπίτι με το ίδιο πάθος που είχε για τα βιβλία.
Gerlinde Tsatsaroni geb. Ledam ist am 5. Februar verstorben. Wir verabschieden uns in Liebe, Dankbarkeit und tiefer Trauer. Die Kinder Alkis und Iro, die Enkelkinder Danai, Dimitra, Konstantinos und Eva und Kolleginnen in der Buchhandlung Edda, Karin und Rassi.
|
AHK - Neujahrsdinner / Πρωτοχρονιάτικο δείπνο Die Deutsch-Griechische Industrie- und Handelskammer organisiert das traditionelle Neujahrsdinner in Athen zu Ehren ihrer Mitglieder, Mitarbeiter und Freunde und in Anwesenheit hochrangiger Vertreter aus Politik, Diplomatie, Wirtschaft und dem Bankwesen.
Dabei handelt es sich um die Auftaktveranstaltung des Jahres 2023 der Kammer in Athen, bei der der Gouverneur der Bank von Griechenland, Herr Yannis Stournaras, den Gastvortrag halten wird.
Der parlamentarische Staatssekretär bei der Bundesministerin für Wohnen, Stadtentwicklung und Bauwesen, neuer Beauftragter der Bundesregierung für die Deutsch-Griechische Versammlung (DGV), Herr Sören Bartol, wird ein Grußwort an die Gäste richten.
Im Rahmen der Veranstaltung wird eine Ehrenauszeichnung an ehemalige Vorstandsmitglieder der Kammer stattfinden.
|
Μανταλίνα Ψωμά: Νέα ατομική έκθεση “Μετάβαση” Η ζωγράφος Μανταλίνα Ψωμά (’85) εκθέτει την καινούρια σειρά των έργων της με τον τίτλο "ΜΕΤΑΒΑΣΗ" στον φιλόξενο χώρο της Αγγελικής Αντωνοπούλου από 21/01 έως 11/03/2023. Έργα που χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου αισθητική, αλλά και άρτια τεχνική.
Γκαλερί a.antonopoulou.art Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Αθήνα 10554, τηλέφωνο: 210 321 4994
Έναρξη: Σάββατο, 21/01, 12-4 μμ., Διάρκεια έως 11/03/2023
NEO Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 13:00 – 19:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00
Περισσότερα: https://www.facebook.com/aaart.gr
|
Η Κυριακή Γονή στο μουσείο σύγχρονης τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα Τα έργα: The Portal or Let's stand still for the whales (2020) και perfect love #couplegoals #AIgenerated (2020,2022) της εικαστικού Κυριακής Γονή παρουσιάζονται στο MODERN LOVE. Η αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας, τη μεγάλη ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ με την οποία ξεκινά ο χειμερινός-εαρινός εκθεσιακός κύκλος του Μουσείου.
Η έκθεση εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο, στην επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες και στη σχέση τους με την εργασία, το σώμα και το λόγο.
Το Modern Love, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, είναι μια έκθεση για την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
(*) η καταπληκτική φωτογραφία είναι δανεισμένη από το DANILOF STUDIO
Περισσότερα για το έργο της Κυριακής Γονή https://kyriakigoni.com/ και στο instagram @kyriaki.goni.studio
MODERN LOVE Η αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας
https://www.emst.gr/exhibitions/modern-love
15.12.2022-28.05.2023 - Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1)
|
Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ιστορική πλαισίωση Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σας προσκαλεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στο συνέδριο:
"Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ιστορική πλαισίωση”
Θέμα του συνεδρίου είναι τα αρχέτυπα των ελληνικών βιβλιοθηκών, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, και τα σωζόμενα αντίτυπά τους στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας και η καταγραφή τους στη διεθνή βάση Material Evidence in Incunabula από ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς). Αντλώντας από την πλούσια συλλογή του με 146 αρχέτυπα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα πλαισιώσει τις εργασίες του συνεδρίου με έκθεση επιλεγμένων εκδόσεων, με τίτλο “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”.
Για τη διά ζώσης παρακολούθηση του συνεδρίου, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση του συνεδρίου, παρακαλούμε πατήστε εδώ
|
Ιανουάριος & Φεβρουάριος στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη Διαδικτυακές Περιηγήσεις
«Περιπλανήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος»Μετά την επιτυχία των διαδικτυακών ξεναγήσεων στη Μικρά Ασία, σας παρουσιάζουμε έναν νέο κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα το Αιγαίο Πέλαγος, με στόχο να ταξιδέψουμε στη νησιωτική παράδοση του Αιγαίου από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Μέσα από σπάνιο και πλούσιο εικονογραφικό υλικό, η ιστορικός και χαρισματική ξεναγός Ιόλη Βιγγοπούλου θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τις αρχαιότητες, τη μυθολογία, τις παραδόσεις και άλλα πολλά μυστικά των νησιών του Αιγαίου.
11 Ιανουαρίου: Βόρειες Κυκλάδες - 25 Ιανουαρίου: Κεντρικές Κυκλάδες 8 Φεβρουαρίου: Νότιες Κυκλάδες - 22 Φεβρουαρίου: Δυτικές Κυκλάδες 8 Μαρτίου: Κρήτη - 22 Μαρτίου: Δωδεκάνησα 5 Απριλίου: Βορειοανατολικό Αιγαίο - 26 Απριλίου: Βόρειο Αιγαίο
⏰ 19.00 – 20.30 Δήλωση Συμμετοχής...
|
Deutsches Archäologisches Institut Athen: Veranstaltungen im ersten Halbjahr 2023Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των διαλέξεων, με επιφανείς αρχαιολόγους ομιλητές, που θα δοθούν στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (Φειδίου 1, Αθήνα 106 78, τηλ. 210 3307- 401) στο α΄ εξάμηνο του 2023. Οι διαλέξεις είναι συνολικά έξι: οι πρώτες πέντε θα δοθούν στην αίθουσα διαλέξεων του β΄ ορόφου. Η έκτη και τελευταία (θερινή εορτή – Sommerfest) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης στις 8 μμ. Για όλες τις διαλέξεις υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.
|
Philadelphia: 16.2.2023 Buchvorstellung Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 στις 19.30 προσκαλεί ο Σύλλογος Philadelphia στην παρουσίαση του βιβλίου της Christiane Schlötzer που έχει τίτλο:
Ein Tag und eine Nacht - Ein Portrait der Stadt in 24 Begegnungen
Das Wort „Πόλη“ bedeutet in Griechenland oft nichts Anderes als Istanbul. Das zeigt auch die zwiespältigen Gefühle, mit denen man von hier aus hinüber blickt auf die Megastadt am Bosporus, die bei den Griechen immer noch Konstantinopel und nicht Istanbul heißt. Es lohnt sich, mit Christiane Schlötzer einen unverstellten Blick auf die 16-Millionenstadt Istanbul zu tun. Vierundzwanzig Porträts jeweils zu den ebenso vielen Stunden des Tages enthält das Buch. „Die Vielfalt reicht von bunten Vögeln der Nacht, bis zu dem Mann, der frühmorgens den Bosporus reinigen soll, von der Professorin mit 100 Jahren bis zu einer Philosophie-Hochschule im Hinterhof. Immer wieder wird deutlich: Istanbul ist mehr als eine Metropole, Istanbul ist Schicksal.“ So wurde das Buch in einer türkischen Buchhandlung angekündigt. Rainer Hermann schrieb am 14. Dezember 2021 in der Frankfurter Allgemeinen Zeitung über dieses Buch: „Die Porträts fügen sich zu einem türkischen Kelim zusammen, dessen Buntheit nicht zuletzt die Augen dafür öffnet, dass die Türkei mehr ist als die Fixierung auf ihren Präsidenten. Christiane Schlötzer hat mehrere interessante Bücher über die Türkei und Istanbul geschrieben. Dieses ist vielleicht das schönste. Wer künftig nach Istanbul reist, sollte es im Gepäck haben.“
|
NOTOS PLUS - Sonderangebote - Προσφορές Πολλές οι νέες προσφορές από το στοκ μας. Βιβλία παλαιότερα, αλλά ενδιαφέροντα, σε πολύ χαμηλές τιμές για απόλαυση και εξάσκηση. Και κάποια άλλα είδη non books σε τιμή ευκαιρίας. Όσοι πιστοί, σπεύσατε, γιατί η ποσότητα είναι περιορισμένη. Για λίγες μέρες και μόνο για τους φίλους μας!
Περισσότερα...
|
|
|
|
  |
|