Ντόρα Μπακογιάννη: Η πρότασή μου θα μπορούσε να είναι το διάδοχο σχήμα του Ελσίνκι

Η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε μία συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή που δημοσιεύτηκε στο ieidiseis.gr

«Η διαιώνιση των διαφορών επιβαρύνει πολύ περισσότερο το κλίμα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως λύση», προειδοποιεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ με συνέντευξή της στο iEidiseis.gr, διαμηνύει πως «ο υγιής πατριωτισμός έχει τεράστια διαφορά από την πατριδοκαπηλία και επιμένει στη συναίνεση

Ως το διάδοχο σχήμα του Ελσίνκι προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα χαρακτηρίζει την πρότασή της για την ανάγκη μιας συνολικής ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία η Ντόρα Μπακογιάννη με αποκλειστική συνέντευξή της στο iEidiseis και το αφιέρωμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει πως η ευρωτουρκική συμφωνία που προτείνει περιλαμβάνει τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι η οικονομική σχέση την οποία θα έχει η Τουρκία με την Ευρώπη, ο δεύτερος είναι το θέμα του μεταναστευτικού που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θα πρέπει να λυθεί και ο τρίτος είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. «Με δύο λόγια θα αφορά όλα τα θέματα οικονομίας και ασφάλειας των συνόρων στην περιοχή», αναφέρει, ενώ τονίζει με νόημα: «Η άποψή μου είναι ότι η διαιώνιση των διαφορών επιβαρύνει πολύ περισσότερο το κλίμα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως λύση. Η στρατικοποίηση όπως καταλαβαίνετε είναι η έσχατη λύση. Άρα, πιστεύω ότι η πρότασή μου για ευρωτουρκική συμφωνία είναι αυτή η οποία μπορεί σήμερα να προχωρήσει και να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Άλλωστε η Τουρκία θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να στραφεί στην Ευρώπη για τη διευθέτηση ορισμένων οικονομικών ζητημάτων της».

«Η άποψή μου είναι ότι η διαιώνιση των διαφορών επιβαρύνει πολύ περισσότερο το κλίμα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως λύση. Η στρατικοποίηση όπως καταλαβαίνετε είναι η έσχατη λύση»

Η Ντόρα Μπακογιάννη διαμηνύει πως ο υγιής πατριωτισμός έχει τεράστια διαφορά από την πατριδοκαπηλία. «Για να είμαστε ξεκάθαροι κανείς δε με έχει κατηγορήσει για μειοδοσία στα σοβαρά. Βεβαίως ουδέποτε έχω κάνει πολιτική με κριτήριο την οποιαδήποτε λαϊκίστικη ή πατριδοκάπηλη λογική. Είμαι οπαδός του Ελευθέριου Βενιζέλου που έλεγε ότι δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας προς το εσωτερικό της χώρας. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να βασίζεται πάντοτε σε μία ρεαλιστική προσέγγιση. Αυτή την πολιτική έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή, αυτή θα συνεχίσω να υπηρετώ αγνοώντας τις ακραίες πατριδοκάπηλες φωνές», απαντάει σε σχετική ερώτηση, ενώ τονίζει πως «η εξωτερική πολιτική είναι δυνατή και αποτελεσματική μόνο όταν βασίζεται σε εθνικές συναινέσεις».

«Ουδέποτε έχω κάνει πολιτική με κριτήριο την οποιαδήποτε λαϊκίστικη ή πατριδοκάπηλη λογική. Είμαι οπαδός του Ελευθέριου Βενιζέλου που έλεγε ότι δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας προς το εσωτερικό της χώρας»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Η πρότασή σας για «διάλογο πακέτο» με την Τουρκία συζητήθηκε αρκετά. Θα θέλατε να μας την αναπτύξετε κυρία Μπακογιάννη; Σε ποια θέματα και με τι σκοπό;

Έχω μιλήσει για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία. Μία ευρωτουρκική συμφωνία, η οποία θα βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι η οικονομική σχέση την οποία θα έχει η Τουρκία με την Ευρώπη, ο δεύτερος είναι το θέμα του μεταναστευτικού που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θα πρέπει να λυθεί και ο τρίτος είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Με δύο λόγια θα αφορά όλα τα θέματα οικονομίας και ασφάλειας των συνόρων στην περιοχή.

Η εναλλακτική λύση στη πρότασή σας μπορεί να είναι η στρατιωτικοποίηση της κρίσης; Ή οι διαφορές μπορεί να διαιωνίζονται;

Η άποψή μου είναι ότι η διαιώνιση των διαφορών επιβαρύνει πολύ περισσότερο το κλίμα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως λύση. Η στρατικοποίηση όπως καταλαβαίνετε είναι η έσχατη λύση. Άρα, πιστεύω ότι η πρότασή μου για ευρωτουρκική συμφωνία είναι αυτή η οποία μπορεί σήμερα να προχωρήσει και να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Άλλωστε η Τουρκία θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να στραφεί στην Ευρώπη για τη διευθέτηση ορισμένων οικονομικών ζητημάτων της.

Η στρατηγική που είχε ακολουθήσει η χώρα μετά το Ελσίνκι, που συνέδεε την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Άγκυρας, εκτιμάτε ότι έχει εκπνεύσει;

Το Ελσίνκι ως στρατηγική, εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν. Δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και λόγω του ότι οι περισσότερες χώρες δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η Τουρκία να γίνει ένα μέλος της ΕΕ. Επίσης η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια προς την κατεύθυνση αυτή. Η πρότασή μου θα μπορούσε να είναι το διάδοχο σχήμα του Ελσίνκι προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα.

Γνωρίζετε φαντάζομαι, άλλωστε το έχουμε ξαναζήσει, κάποιοι θα χαρακτηρίσουν τις απόψεις σας ως …μειοδοτικές!!! Δεν σας φοβίζουν οι επιθέσεις που αρχίζετε ήδη και δέχεστε;

Για να είμαστε ξεκάθαροι κανείς δε με έχει κατηγορήσει για μειοδοσία στα σοβαρά. Βεβαίως ουδέποτε έχω κάνει πολιτική με κριτήριο την οποιαδήποτε λαϊκίστικη ή πατριδοκάπηλη λογική. Είμαι οπαδός του Ελευθέριου Βενιζέλου που έλεγε ότι δεν μπορείς να ασκείς εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας προς το εσωτερικό της χώρας. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να βασίζεται πάντοτε σε μία ρεαλιστική προσέγγιση. Αυτή την πολιτική έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή, αυτή θα συνεχίσω να υπηρετώ αγνοώντας τις ακραίες πατριδοκάπηλες φωνές. Άλλωστε, ο υγιής πατριωτισμός έχει τεράστια διαφορά από την πατριδοκαπηλία.

«Η Εξωτερική πολιτική είναι δυνατή και αποτελεσματική μόνο όταν βασίζεται σε εθνικές συναινέσεις»

Το πολιτικό σύστημα το θεωρείται ώριμο για συναινέσεις; Βοηθά πχ η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Πρωτίστως θεωρώ ότι η κοινωνία ζητά τις συναινέσεις. Η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι πιστεύει στο διάλογο και τη συνεννόηση τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στα θέματα οικονομίας. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έστειλε θετικά μηνύματα στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η στάση της στην Ελληνοϊταλική συμφωνία. Η Εξωτερική πολιτική είναι δυνατή και αποτελεσματική μόνο όταν βασίζεται σε εθνικές συναινέσεις.

Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας