Δύο εκθέσες του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Δυο σημαντικές εκθέσεις του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Σας ενημερώνουμε ότι δυο εκθέσεις του αποφοίτου μας Γιάννη Ψυχοπαίδη (’63) παρουσιάζονται ταυτόχρονα αυτόν τον καιρό στην Αθήνα.

Η πρώτη είναι η έκθεση με τίτλο: «Το Κόκκινο και το Μαύρο – Χαρακτική 1963 -2013» στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ.Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου). Διάρκεια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10 π.μ.–2 μ.μ., Τετάρτη & Παρασκευή 6 – 8 μ.μ., Σάββατο 12 – 2 μ.μ. Πληροφορίες: 210 5223 101, 210 5223540, 210 3234 267, και στο site του ΜΙΕΤ.

Τα χαρακτικά της αναδρομικής αυτής έκθεσης, από το 1963 ως το 2013, είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα και την πολιτική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών: Κυπριακό, διαδηλώσεις για την Παιδεία, Ιουλιανά, η ταραγμένη δεκαετία του ’60 και τα όσα επακολούθησαν. Παρουσιάζονται έργα για τα οποία ο ίδιος λέει ότι αισθάνεται έκπληξη και συγκίνηση, που ξαναείδε πράγματα που βρίσκονταν σε συρτάρια, χαμένα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κόσμος δεν έχει συνδέσει τον Γιάννη Ψυχοπαίδη τόσο με τη χαρακτική. Ωστόσο εκείνος θεωρεί ότι, με έναν περίεργο τρόπο, η χαρακτική τον έχει συνοδέψει συστηματικά μέσα στα χρόνια, και κατά κάποιον τρόπο η έκθεση αυτή έρχεται να συμπληρώσει, ιδίως άμα δει κανένας αναδρομικά μια μεγάλη πορεία τόσων χρόνων, και να ισορροπήσει τη ζωγραφική του.

Τέλος, όχι μόνο δεν αρνείται τη στρατευμένη τέχνη, για την οποία του έχει δοθεί μέσα στα χρόνια πολλές φορές η αφορμή να μιλήσει, αντιθέτως της δίνει περιεχόμενο και νόημα. Λέει ότι έτσι κι αλλιώς η φύση της τέχνης είναι στρατευμένη. Και πάντα η υψηλή τέχνη είναι τέχνη πολιτική, είτε με την άμεση είτε με την έμμεση έννοια,

υπάρχει κάτι το οποίο κάνει την τέχνη να δεσμεύεται και να υπηρετεί με τα δικά της όπλα και μέσα τις ιδέες της. Ακόμα και εκεί που η τέχνη φαίνεται ότι δεν δεσμεύεται για τίποτα, στο όνομα μιας, στην ουσία, φανταστικής της ελευθερίας, στην ουσία και αυτό είναι μια μορφή απόλυτης δέσμευσης απέναντι στη μη δέσμευση.

Για την έκθεση αυτή έχει εκδοθεί και ένα εξαιρετικό λεύκωμα, μια πολύ ωραία εκδοτική δουλειά του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Η δεύτερη είναι η έκθεση με τίτλο: «Επάγγελμα: Ποιητής – Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη», στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118, τηλ.: 211 300 3580 και metaixmio.gr. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2014. Ανοιχτή για το κοινό: Καθημερινά 9:00-21:00, Σάββατο 9:00-15:00

Παρουσιάζονται 70 έργα, εμπνευσμένα από την προσωπικότητα και το βίο του Καβάφη. Τα έργα είναι των τελευταίων δυο χρόνων, κατά τα οποία ο καλλιτέχνης συστηματικά δούλεψε πάνω στον Καβάφη. Έτσι, το έτος Καβάφη, που ήταν το 2013

(150 χρόνια από τη γέννησή του), και που πραγματικά είχε γεμίσει από εκδηλώσεις για τον Καβάφη, έκλεισε και τυπικά με την έκθεση αυτή.

Ταυτόχρονα εκδόθηκε ομότιτλο βιβλίο, το οποίο, μαζί με τα 70 έργα , περιλαμβάνει 58 ποιήματα, ανθολογημένα από τον ίδιο τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Η επιλογή έγινε από τα «προσωπικά» ή τα φιλοσοφικά ποιήματα, και όχι τα στορικά. Όπως δηλώνει ο Ψυχοπαίδης, αυτό έγινε επειδή θέλησε να παρουσιάσει τη σχέση της ζωγραφικής του με τον εσωτερικό Καβάφη, δηλαδή τον εσωτερικό του χώρο, μια εικαστική βιογραφία κατά κάποιον τρόπο, κοιταγμένη όμως μέσα από τον ιδιωτικό του χώρο κυρίως, και όχι από το ιστορικό πλαίσιο.

Επίσης θέλησε με την έκθεση αυτή να δείξει, το πώς οι Τέχνες (συγκεκριμένα η Ποίηση και η Ζωγραφική) μπορούν, ενώ είναι τόσο διαφορετικές, να συναντηθούν και να συνδεθούν σε ένα καινούριο επίπεδο, διότι αντλούν από ένα κοινό υπέδαφος.

Ένα έδαφος, που στην ουσία είναι το ίδιο το έδαφος της ευαισθησίας ανάμεσα στις Τέχνες, και που τις κάνει να συναντιούνται αλλά ταυτόχρονα καμία να μην σκεπάζεται ή να καλύπτεται από την άλλη.

(Το κείμενο αυτό βασίζεται στα δημοσιεύματα των ιστοσελίδων του ΜΙΕΤ και του Πολυχώρου Μεταίχμιο, και σε πρόσφατη συνέντευξη του Γιάννη Ψυχοπαίδη στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984. Το έγραψε η Τένια Παπαδάκη (‘67), η οποία επισκέφθηκε τις δύο αυτές εκθέσεις. Την ευχαριστούμε πολύ!

Τέλος επισημαίνουμε, ότι ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, πάντα στο πλαίσιο του έτους Καβάφη, πήρε επίσης μέρος στην πολυπρόσωπη θεματική έκθεση Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί, που διήρκεσε από 25 Σεπτεμβρίου 2013 έως 8 Δεκεμβρίου 2013, στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη).

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας