montags2

Από τα θρανία

Οδηγίες για σπουδές

120+1 Χρόνια

Στείλτε μας φωτογραφίες
από την τάξη σας και δείτε
τις στο Klassenzimmer
και στο Lehrerzimmer.
Στο Klassenbuch θα βρείτε
όλα τα ονόματα ανά χρονιά.

Φοιτητής στην Γερμανία;
1. πώς θα βρεις σπίτι
2. πώς θα συμπληρώσεις
τα απαραίτητα έγγραφα
3. τι χρήματα θα πρέπει να
προϋπολογίσεις;

hansen diafimisi

Λίνα (Χριστίνα) Αιλιανού (40) (1922-

ailianou christina lina low 2Η Λίνα (Χριστίνα) Αιλιανού γεννήθηκε το 1922 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια το 1929-30 στην Γ' Δημοτικού. Πιθανόν να συνέχισε έως την αποφοίτησή της, αφού επανεμφανίζεται στην Δ' Γυμνασίου το 1937-38 και παραμένει έως την ΣΤ' Γυμνασίου το έτος 1939-40. Το κενό αυτό στην φοίτηση δικαιολογείται δεδομένου ότι πολλά μαθητολόγια έχουν χαθεί ή καταστραφεί και δεν αποτυπώνεται η συνέχεια της φοίτησης.

Σπούδασε Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και παρακολούθησε την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Μπάτση, με τον οποίο το 1943, απέκτησε μία κόρη, την Ελένη Μπάτση - Λυκιαρδοπούλου και με τον οποίο χώρισε το 1951, και ακολούθως πήρε, με καθυστέρηση λόγω της Κατοχής, το πτυχίο της στην αρχαιολογία. Στο διάστημα του γάμου τους ο σύζυγός της συνέγραψε το βιβλίο: "Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα", που εξεδοθη το 1947 από τον Εκδοτικό Οίκο «Τα Νέα Βιβλία – Α.Ε.» και επανεξεδόθη το 1977 από τις εκδόσεις "Κέδρος".

Eργάστηκε ως συντάκτρια του περιοδικού "Γυναίκα" γράφοντας παράλληλα χρονογραφήματα στο "Εθνος" και στην "Αλλαγή" και παντρεύτηκε τον Δημήτρη Κατάβολο, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, νομικό σύμβουλο του Αριστοτέλη Ωνάση, γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη και υπουργό Εργασίας στην κυβέρνηση Κανελλόπουλου από την 1η έως τις 22 Νοεμβρίου 1945, ο οποίος απεβίωσε στις 4.8.1962.το 1951 

Σε τρίτο γάμο παντρεύτηκε τον Απόστολο Ζηρό. 

ailianos michailΠατέρας της ήταν ο Μιχαήλ Αιλιανός (1896 - 25 Ιουλίου 1966), Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. Ήταν ο νεώτερος, και συγχρόνως ένας από τους σημαντικότερους των Ελλήνων οικονομολόγος και κοινωνιολόγος. Η επιστημονική και εγκυκλοπαιδική του μόρφωση ήταν φαινόμενο. Σε ηλικία 22 χρονών άρχισε να εκδίδει το πρώτο στην Ελλάδα οικονομικό φύλλο, τον «Οικονομολόγο Αθηνών». Η επιτυχία του φύλλου αυτού τον ώθησε να εκδώσει και άλλο περιοδικό, σε γαλλική γλώσσα, τον «Economiste d' Athènes», του οποίου η εμφάνιση σημείωσε αληθινό θρίαμβο. Το 1946 ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού συντονισμού στις κυβερνήσεις Τσαλδάρη και στην Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου 1947 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου με καθήκοντα Υφυπουργού Τύπου και Πληροφοριών στις κυβερνήσεις του Σοφούλη και Διομήδη μέχρι το 1950.

batsis dimitris
Ο δικηγόρος Δημήτριος Μπάτσης, διευθυντής του περιοδικού Ανταίος, συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1951 στην οδό Σοφοκλέους υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς. Στις 18 Ιανουαρίου παραπέμφθηκε στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και στις 26 Μαρτίου 1952 εκτελέστηκε το πρωί στο Γουδί, πίσω από το Σωτηρία μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο, ενώ η Έλλη Παππά, που είχε επίσης παραπεμφθεί, εξαιρέθηκε λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

 

Μιχαήλ Αιλιανός...

https://left.gr/news/san-simera-1951-arhizei-i-proti-diki-toy-nikoy-mpelogianni

Ίδρυμα της Βουλής: Ειδικό Αφιέρωμα: Μιχαήλ Αιλιανός...

ailianos michail idryma voulis afieroma


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ