Γιάννης Ψυχοπαίδης: Λόρδος Βύρων

Γιάννης Ψυχοπαίδης. Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά
Αφορμή για την ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη αποτελεί η συμπλήρωση 190 χρόνων από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, μαζί με μια πολύ συγκεκριμένη, όσο και ευτυχή συγκυρία.

Τον Αύγουστο τpsychopaidis giannis lordbyronου 1823 ο λόρδος Βύρων έφτασε για πρώτη φορά στην Κεφαλλονιά για να στηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα και εγκαταστάθηκε στα Μεταξάτα, για 4 μήνες. Δίπλα στο σπίτι που έζησε, αλληλογράφησε, οργάνωσε τον αγώνα, πρόσφερε την ανιδιοτέλεια και το πάθος του ο Βύρωνας, το έφερε η τύχη νακατοικεί ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, εδώ και 15 χρόνια, κάθε μήνα τον Αύγουστο.

Με το βλέμμα πάντα προς το ίδιο τοπίο – που αλλοιωνόταν ανεπαίσθητα μέσα στα χρόνια – γεννούσε ο καλλιτέχνης κάθε Αύγουστο μια σειρά ζωγραφικές εικόνες εκ του φυσικού, απλές και άμεσες, πάντοτε σε μεταφορική αλλά και κυριολεκτική μεσοτοιχία με τον Βύρωνα και την πνευματική του παρουσία.

Ο ζωγραφικός διάλογος με το ίδιο πάντα τοπίο έγινε εμμονή και συνήθεια, που επανερχόταν σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια μόνο τον Αύγουστο.

Τα έργα που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια είναι μια συστηματική αντίστιξη στην υπόλοιπη δουλειά του Ψυχοπαίδη, ο οποίος, για ένα μόνο μήνα, ασκεί τη δουλειά ενός συνεπούς υπαιθριστή ζωγράφου.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό, όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

Η Έκθεση την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει το Μουσείο Μπενάκη, θα φιλοξενηθεί στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου (οδός Κουμπάρη και Βασ.Σοφίας) και εγκαινιάζεται στις 17/09/2014, ώρα 20:00, ενώ θα διαρκέσει από 18/09/2014 έως 26/10/2014 με εισιτήρια € 5, € 3.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας