Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Βιογραφία”

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινίασε τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Βιογραφία» στις 19 Νοεμβρίου 2015. Θα παρουσιαστούν 13 πορτραίτα, καθώς και μικρότερα έργα, ακρυλικά σε μουσαμά και έργα μεικτής τεχνικής.

psychpaidis 2015 zoumboulaki

Η έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας που συντίθεται μέσα από τις εικονογραφικές βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόκειται για «πρόσωπα –ξεχωριστούς ανθρώπους μέσα σε τόσους άξιους-, συμπαραστάτες σε δύσκολους καιρούς, πυξίδες πορείας και μέτρο κριτικής και αυτοκριτικής, κομμάτια ενός φανταστικού αλλά και πραγματικού γενεαλογικού δέντρου, που κάνει τον άνθρωπο σήμερα να αισθάνεται ότι δεν στέκεται μόνος, ότι μοιράζεται μαζί με άλλους μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, ότι ο κόσμος μέσα του είναι το επεξεργασμένο αποτύπωμα του κόσμου γύρω του –και αντίστροφα.

Πρόσωπα, που με την αυθεντική πνευματική τους παρουσία, με το ψυχικό σθένος και την μαχητικότητά τους, συντηρούν, διαφυλάττουν και καταθέτουν με το έργο και τη στάση τους ερωτήματα και απαντήσεις στα μεγάλα ηθικά διλλήματα του καιρού τους. Πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την ιστορία τους, που είναι και δική μας ιστορία.

Γύρω από τα πορτραίτα, «εικόνες μιας κοινωνίας σε αναβρασμό που η υπόκωφη βοή της προαναγγέλλει κάτι αξεκαθάριστο, μονίμως σε κίνηση, απειλητικό και μαζί αναζωογονητικό και ελπιδοφόρο, κάτι που διαρκώς αλλάζει, κάτι που κάθε στιγμή μπορεί να ανατραπεί. Κάτι νέο που γεννιέται σε διαλεκτική σχέση με ένα παρελθόν που επιστρέφει στο μέλλον».

(το κείμενο είναι δανεισμένο από το δημοσίευμα του culturenow)

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας