“Αντιγόνη” στις 28, 29, 31 Μαρτίου

Η ελληνική θεατρική ομάδα της ΓΣΑ παρουσιάζει στις 28/3, 29/3 και 31/3 και ώρα 20.30΄ το θεατρικό έργο “Αντιγόνη” – βασισμένη στον Ανούιγ και στον Σοφοκλή, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη.

Αντιγόνη” (βασισμένη στον Ανούιγ και στον Σοφοκλή)

Η θεατρική μας ομάδα παρουσιάζει φέτος μια σύγχρονη εκδοχή της “Αντιγόνης”, μια πολιτική παραβολή. Η Αντιγόνη: ένα ξεροκέφαλο παιδί που αρνείται να μεγαλώσει σε ένα κόσμο που ορίζεται από τους νόμους των μεγάλων.

Συγγραφέας του έργου είναι ο Ζαν Ανούιγ, ένας από πιο αναγνωρισμένους Γάλλους δραματουργούς και πηγή έμπνευσής του δεν είναι άλλη από την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή. Το μονόπρακτο έργο του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, το 1944, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Στην “Αντιγόνη” του Ανούιγ, σε αντίθεση με το πρωτότυπο έργο του Σοφοκλή, δεν υπάρχουν Θεοί. Η τραγωδία του μοντέρνου κόσμου δεν καθορίζεται από την εξουσία των Θεών, αλλά από τους σκληρούς νόμους των ανθρώπων. Ο κόσμος του έργου είναι γεμάτος απάτες, δολοπλοκίες, συμφέροντα, ψέματα, μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Η Αντιγόνη είναι ένα ανυπόμονο και απείθαρχο κορίτσι, ο Κρέων είναι ένας άνθρωπος πρακτικός, κουρασμένος από τον ίδιο του τον ρόλο. Η Ευρυδίκη είναι μια τρυφερή γυναίκα που πλέκει για τους φτωχούς της Θήβας, ενώ ο Αίμων είναι ένας νέος που αγαπά το χορό και τη διασκέδαση, όπως εξάλλου και η Ισμήνη. Η παραμάνα ανησυχεί και φοβάται πως μεγάλωσε, ο αγγελιοφόρος είναι ένα χλωμό παιδί, που δε θέλει να κουβεντιάζει. Τέλος, οι φρουροί έχουν τις μικροσκοτούρες τους και παίζουν τα χαρτιά τους.

Η δική μας “Αντιγόνη” βασίζεται κυρίως στο έργο του Ανούιγ αλλά περιέχει και αποσπάσματα του Σοφοκλή. Η σύγκρουση Αντιγόνης- Κρέοντα στο έργο είναι κεκλεισμένων των θυρών. Στην παράστασή μας αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις πόρτες, η σύγκρουση γίνεται δημόσιο θέαμα, ένα έντονο debate, στο οποίο συμμετέχει ένας δυναμικός χορός.

Η παράσταση αυτή αφιερώνεται στα παιδιά που επέμειναν να την αποτολμήσουμε. Η επιμονή των «παλιών» (του Αντώνη, της Δέσποινας, του Οδυσσέα, της Δάφνης, του Θοδωρή, του Νίκου), η αφοπλιστική πρόταση του απόφοιτου πλέον Νίκου, ο οποίος έγραψε πρωτότυπη μουσική για το έργο, αλλά και ο ενθουσιασμός και οι ιδέες όλων ανεξαιρέτως των «μικρότερων» της παρέας με έπεισαν να επιχειρήσουμε το μεγάλο βήμα.

Σε αυτή την τέταρτη παράστασή μας, με τη συμμετοχή παλιών και νέων μελών, νιώθω πως η ομάδα μας βρίσκεται στην πιο δημιουργική της στιγμή. Τους ευχαριστώ όλους!

Έλενα Καρακούλη

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας