Ο Τάκης Ζενέτος στην Βιβλιοθήκη

Απόγευμα Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019. Δύο κύριοι φθάνουν στην ρεσεψιόν της Γερμανικής Σχολής και ρωτούν:
- "πού γίνεται η διάλεξη για τον Ζενέτο;
- "στο διπλανό κτίριο του Δημοτικού"
- "Μάλιστα"
και ξεκινούν και οι δύο να πάνε προς τα εκεί.
- "Ρε, μπας και είσαι ο Μάριος;" λέει ο ένας. "Γιώργο (!)".

Οι δύο συνάδελφοι, ο Γιώργος Κορφιάτης, απόφοιτος του 1961 και ο Μάριος Καμχής είχαν βρεθεί στα νιάτα τους στο γραφείο του Τάκη Ζενέτου στην οδό Ακαδημίας. Ο Μάριος άκουσε στο ραδιόφωνο, στην εκπομπή της Έλενας Χατζηιωάννου για την διάλεξη και κίνησε να έρθει. Ο Γιώργος, που ήταν ομιλητής πιάστηκε στον ύπνο.

Βεβαίως ούτε ο Τάκης Ζενέτος ήρθε στην Βιβλιοθήκη, ούτε όμως και η διάλεξη έγινε εκεί. Έγινε σε πιό μεγάλο χώρο δίπλα, στο κτίριο του Δημοτικού γι' αυτό και ο Κορφιάτης δεν γνώριζε και ρωτούσε.
Η διάλεξη ήταν κατά γενική ομολογία η καλύτερη του κύκλου των τριών διαλέξεων για την Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα και η αίθουσα γέμισε. Ο Πέτρος Πετρακόπουλος, απόφοιτος του 1972 ξεκίνησε παρουσιάζοντας το έργο του Τάκη Ζενέτου. Ο Γιώργος Κορφιάτης συνέχισε μιλώντας για τους τρεις μήνες, που ήταν δίπλα στον αρχιτέκτονα, στον προφήτη, την διάνοια.

vivliothiki zenetos 3

Περισσότερα...

Ο Γιώργος Κορφιάτης για τον Τάκη Ζενέτο

vivliothiki zenetos 5 vivliothiki zenetos 6

Ο Γιώργος Κορφιάτης αριστερά και η πιστή "σύντροφός" του, η τραγιάσκα του, δεξιά. Η οιμιλία του συγκίνησε, γιατί ανέσυρε γεγονότα και εικόνες από το παρελθόν, από μια στιγμή της ζωής του που τον σημάδεψε για περισσότερο από 60 χρόνια. Συγκινήθηκε και ο ίδιος, αλλά καμάρωνε καθώς μας παρουσίαζε το καταπληκτικό πρόπλασμα της "διαστημικής" καρέκλας που αντέγραψε αποό τα σχέδια του Ζενέτου. 

Περισσότερα...

Ο Πέτρος Πετρακόπουλος για τον Τάκη Ζενέτο

ΦΩΤ1 Η σημερινή διάλεξη γίνεται από δύο συναποφοίτους αυτού εδώ του σχολείου. Στην αρχή θα προσπαθήσει ο υποφαινόμενος να σας παρουσιάσει συνοπτικά, όσο αυτό είναι δυνατό στον περι¬ορ-ισμένο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, τη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου Έλληνα αρχιτέ¬κτονα Τάκη Ζενέτου. Όσοι παρακολουθήσατε τις δύο προηγούμενες διαλέξεις, μην αναμένετε να ακούσετε μια διάλεξη με την εμπνευσμένη ακαδημαϊκή αναλυτικότητα της Βαλεντίνης Καρβουντζή ούτε με τον ποιητικό οίστρο του Βασίλη Γκικαπέππα, αλλά πρώτα μια ομιλία που παραθέτει απλά ιστορικά στοιχεία από δημοσιεύ¬σεις, κυρίως από το εξαιρετικό βιβλίο «Ψηφιακά οράματα και αρχι¬τεκτονική» και τα σχόλια του Ανδρέα Γιακου¬μακάτου στη παρουσίασή του, και στη συνέχεια ο Γιώρ¬γος-Ηρακλης Κορφιάτης θα μας μιλήσει με την ευαι¬σθησία που τον χαρακτηρίζει για τα προ¬σωπικά του βιώματα με τον Ζενέτο, μια που είχε τη τύχη στα πρώτα χρόνια της καριέρας του να εργαστεί κοντά στο μεγάλο αυτό αρχιτέκτονα κι οραματιστή.

Περισσότερα...

Ο Βασίλης Γκικαπέππας για τον Άρη Κωνσταντινίδη στην Βιβλιοθήκη

vivliothiki gikapeppas 2019aΟ Βασίλης Γικαπέππας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ έδωσε μία διάλεξη στν Βιβλιοθήκη στις 20 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο "Το βλέμμα της επιστροφής στο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη". Ήταν η δεύτερη κατά σειρά διάλεξη στο πλαίσο της ενότητας "Πρωτοπόροι Έλληνες Αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα και η Βιβλιοθήκη γέμισε.

 

 

 

Περισσότερα...

Η Βαλεντίνη Καρβουντζή για τον Πικιώνη στην Βιβλιοθήκη

Η Βαλεντίνη Καρβουντζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ήρθε στην Βιβλιοθήκη και έκανε μιά ομιλία με τίτλο "Η Κλίμακα και το Φώς στο έργο του Δημήτρη Πικιώνη". Παρόλο που ο καιρός έκανε ότι μπορούσε ώστε να μας εμποδίσει, η κίνηση "έφραξε" τις διόδους προς το σχολείο αλλά τελικά μαζευτήκαμε αρκετοί.
Η παρουσίαση είχε δύο ενότητες:
- η ζωή του Πικιώνη από τα παιδικά του χρόνια, οι σπουδές τους στην Αθήνα και στο Παρίσι, τα έργα του ως ζωγράφος, τα γραπτά του και 
- ο δάσκαλος επιβλέπει τρία έργα: το Σχολείο στα Πευκάκια, η Παιδική Χαρά της Φιλοθέης και ο περιβάλλον χώρος της Ακρόπολης

Περισσότερα...

Τρεις αρχιτέκτονες στην Βιβλιοθήκη

Ο Σ.Α.Γ.Σ.Α. παρουσιάζει στη ΓΣΑ ένα μοναδικό κύκλο διαλέξεων για τη ζωή και το έργο τριών σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων του 20 ου αιώνα, που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική:

1. ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ  ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
"Η Κλίμακα και το Φώς στο έργο του Δημήτρη Πικιώνη"
13.11.2019 (ώρα 19.00)

2. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΚΑΠΕΠΠΑΣ
Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
"Το βλέμμα της επιστροφής στο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη"
20.11.2019 (ώρα 19.00)

3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ('61) - ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ('72)
"Τάκης Ζενέτος"
4.12.2019 (ώρα 19.00)

bibliothiki architects

Η Βαλεντίνη Καρβουντζή για τον Πικιώνη στην Βιβλιοθήκη...

Ο Βασίλης Γκικαπέππας για τον Άρη Κωνσταντινίδη στην Βιβλιοθήκη...

Ο Νικήτας Παπαδόπουλος στην Βιβλιοθήκη

Την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 18:30 θα έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στην Βιβλιοθήκη τον Νικήτα Παπαδόπουλο, απόφοιτο του 1972, ο οποίος θα μας μιλήσει γιατους σεισμούς. Ο Νικήτας είναι σήμερα Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), θέση που κατέχει από το 1999, ενώ από το 1986 μέχρι το 1999 ήταν μηχανικός στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αττικής σε θέματα ελέγχου κατασκευών, στατικών μελετών και επικινδύνων οικοδομών.
Τίτλος της ομιλίας του: "Ελλάδα - Σεισμοί - ΟΑΣΠ"
Δείτε το βιογραφικό του Νικήτα Παπαδόπουλο...

Νικήτας Παπαδόπουλος: Ελλάδα-Σεισμοί-ΟΑΣΠ

Ο Νικήτας Παπαδόπουλος ήρθε στη Σχολή και μίλησε στην Βιβλιοθήκη για τους σεισμούς και τον ρόλο του ΟΑΣΠ.
Ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή των σεισμών τα τελευταία 40 χρόνια. Μίλησε για τα μέτρα προστασίας και την προσπάθεια για την μείωση των επιπτώσεων από τους σεισμούς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του ΟΑΣΠ.

vivliothiki papadopoulos nik 1  vivliothiki papadopoulos nik 2

 Δείτε την παρουσίαση του Νικήτα:

Περισσότερα...

Τρεις ομιλίες στην Βιβλιοθήκη για το Bauhaus

Η Λίζα Γεωμπρέ ανοίγει πάλι τις πόρτες της Βιβλιοθήκης εγκαινιάζοντας την νέα χρονιά με τρεις ομιλίες παρουσιάζοντας τις Αρχές και το Όραμα στη Σχολή Εφαρμοσμένων & Καλών Τεχνών Bauhaus, που άκμασε από το 1919 έως το 1933 στη Βαϊμάρη, το Ντεσάου και το Βερολίνο. Οι προσκεκλημένοι της είναι ιδιαίτεροι:
- 27 Φεβρουαρίου: Δρ. Ευγενία Αλεξάκη "Οι αρχές και το όραμα του Bauhaus"
- 7 Μαρτίου: Βαγγέλης Παππάς "Η ζωγραφικότητα στο Bauhaus"
- 14 Μαρτίου: Σταύρος Μαρτίνος "Γιατί το Bauhaus δεν είναι αρχιτεκτονικό στυλ"

Την αφίσα επιμελήθηκε η Φάννυ Γεωμπρέ, απόφοιτος του 1966, αρχιτέκτων, εικαστικός και φωτογράφος.

bibliothiki bauhaus low 2019

Περισσότερα...

Ένας εξαιρετικός Κούκος έφερε την άνοιξη στην Βιβλιοθήκη

vivliothiki koukos 2018bΈνας εξαιρετικός Ανδρέας Κούκος μας μίλησε για τον Ιωάννη Καποδίστρια, για την προσωπικότητα του ανθρώπου, του πολιτικού, τον οικονομολόγου, του φιλέλληνα. Η Βιβλιοθήκη γεμάτη από απόφοιτους, φίλους και "οπαδούς" του Ανδρέα Κούκου, που όπως είχαμε τονίσει, όσες φορές δίνει διαλέξεις κάνει το ακροατήριό του να αισθάνεται τυχερό που τον παρακολουθεί. 
Γιά άλλη μιά φορά η Λίζα Γεωμπρέ, που είχε την έμπνευση να το καλέσει έπιασε "διάνα". Μείναμε μέχρι αργά, συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε αλλά μας άρεσε πολύ.
Διαφωτιστικός ο ομιλητής περιέγραψε το τοπίο, τις δυσκολίες, τις μάχες, τις σωστές αλλά και τις λανθασμένες επιλογές του Καποδίστρια και μας έπεισε ότι η μικρή τότε Ελλάδα έχασε την ευκαιρία.

 

 

 

Περισσότερα...

Ο Ανδρέας Κούκος στη Βιβλιοθήκη στις 7.11.2018

Ο Ανδρέας Κούκος, Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας έρχεται και πάλι στη Βιβλιοθήκη στις 7 Νοεμβρίου στις 19:00 και θα δώσει μία διάλεξη με θέμα:

Η σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα.
- Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η διάλεξη που οργανώνει και παρουσιάζει η Λίζα Γεωμπρέ θα έχει διάρκεια 45', θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό και θα ακολουθήσει συζήτηση. 

kapodistrias voyatzi

Ιωάννης Καποδίστριας
Πίνακας της ζωγράφου Ειρήνης Βογιατζή,
ενώ την πρόσκληση επιμελήθηκε η Φάννυ Γεωμπρέ

Περισσότερα...

Ένας απολαυστικός Χάρης Βλαβιανός

vivliothiki vlavianos2018a

Ένας απολαυστικός Χάρης Βλαβιανός, ο συγγραφέας-ιστορικός Χάρης Βαλβιανός, μας έκανε για δεύτερη φορά την τιμή να είναι στην Βιβλιοθήκη της Σχολής. Την πρώτη φορά είχε έλθει ως ποιητής και έκτοτε πέρασαν σχεδόν έξι χρόνια. Ούτε στην όψη, ούτε στο κέφι, ούτε στην επινοητικότητα του φάνηκαν. Ίσα-ίσα που η διττή αυτή του ιδιότητα τον έκανε να είναι ακόμη πιό συναρπαστικός στις περιγραφές του. Μιά μιλούσε σαν ποιητής κάνοντας ιστορικές αναφορές και μιά σαν ιστορικός με ποιητικό λόγο.
Μίλησε για τον Αδόλφο Χίτλερ, μίλησε για τα ψεύτικα ημερολόγια και το χειρόγραφο ...πρωτότυπο του Mein Kampf εξηγώντας ότι τόσο το πρώτο μέρος του Mein Kampf, που γράφτηκε σε γραφομηχανή από τον Rudolf Hess καθ' υπαγόρευσιν του δικτάτορα, μέχρι τα τετράδια του Konrad Kujau, ο οποίος καταδικάστηκε σε 42 μήνες φυλάκιση για την απάτη του, δεν άφησαν ίχνη του γραφικού του χαρακτήρα σε καμία από τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Ο Χάρης Βλαβιανός παρουσίασε το βιβλίο του "Το κρυφό ημερολόγιο του Hitler", ένας τίτλος που τρόμαξε πολύ κόσμο αλλά κέντρισε και την περιέργειά του.

Περισσότερα...

Χάρης Βλαβιανός: Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ

Vlavianos2018gr

(*) την αφίσα επιμελήθηκε η Φάνη Γεωμπρέ 

"Εξπρεσιονισμός" με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η Βιβλιοθήκη στην πρώτη ομιλία του εφετινού κύκλου, που οργανώνει και συντονίζει η Λίζα Γεωμπρέ. Την Τετάρτη 25 Απριλίου 50 (!) άτομα γέμισαν τον χώρο της βιβλιοθήκης, κάθησαν ακόμη και στα τραπέζια, και ένας εξαιρετικός ομιλητής, ο Βαγγέλης Παππάς, μίλησε για την "Γέφυρα", την Brücke , την ομάδα των Γερμανών Εξπρεσιονιστών, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1905 στην Δρέσδη, αλλά "πάτησε" σε ίχνη άλλων, μη Γερμανών.
Ξεκίνησε με ένα ανέκδοτο: ήταν μιά φορά ένας Έλληνας, ένας Ολλανδός, ένας Γάλλος, ένας Δανός και ένας...

vivl 2018 pappas7

Περισσότερα...

"Εξπρεσιονισμός" στην Βιβλιοθήκη την Τετάρτη 25 Απριλίου

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε στην Βιβλιοθήκη της Σχολής τη νέα σειρά ομιλιών, που συντονίζει η Λίζα Γεωμπρέ.
Την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 18:30 θα μιλήσει ο ζωγράφος και ιστορικός τέχνης Βαγγέλης Παππάς για τον Εξπρεσιονισμό, το ρεύμα του 20ου αιώνα που ξεκίνησε από την Γερμανία.

vivliothiki2018 expressionismos

Η Μυρτώ Κωσταροπούλου στη Βιβλιοθήκη

kostaropoulou6H Μυρτώ Κωσταροπούλου, απόφοιτος του 1994, Αρχιτέκτονας και Διδάκτορας Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, ξεκίνησε τις συναντήσεις του 2016 στη Βιβλιοθήκη της ΓΣΑ με τον θεματικό κύκλο:

"Για το νόημα της αρχιτεκτονικής σκέψης"

1η Συνάντηση: Τετάρτη 2 Μαρτίου
«Περί ύπαρξης: Γιατί, πού και τι κτίζω»

2η Συνάντηση: Τετάρτη 16 Μαρτίου
«Αναπαράσταση: Πώς κτίζω;»

3η Συνάντηση: Τετάρτη 30 Μαρτίου
«Μοντέρνο, μεταμοντέρνο και το πολιτικό στην αρχιτεκτονική»

 

Περισσότερα...

Η Πηνελόπη των τρένων παρουσίασε...

Η "Πηνελόπη των τρένων" παρουσίασε στην Βιβλιοθήκη την Μαρλένα Πολιτοπούλου

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Μαρλένα Πολιτοπούλου, απόφοιτο του '68, να μας μιλά για το νέο της βιβλίο: Η Πηνελόπη των τρένων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Παράλληλα όμως είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ίδια την Πηνελόπη των τρένων να "υποχρεώνει" την Μαρλένα να μας μιλήσει για τον εαυτό της, το αστυνομικό μυθιστόρημα, τους Γερμανούς της δεκαετίας του '60 και πολλά άλλα...

politopoulou0  politopoulou4

Περισσότερα...

Η Ελένη Γέμτου στη Βιβλιοθήκη

gemtou1 0Η Ελένη Γέμτου, απόφοιτος του 1986, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο ΙΦΕ (πρώην ΜΙΘΕ) στο ΕΚΠΑ, έδωσε μία σειρά από τρεις διαλέξεις στην Βιβλιοθήκη της Γερμανικής Σχολής την Τετάρτη 21/10/2015, την Τετάρτη 4/11/2015 και την Τετάρτη 21/11/2015 κάτω από τον γενικό τίτλο:

"Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στη μοντέρνα τέχνη
σε σχέση με την επίδραση της επιστήμης"

Στις τρεις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ομιλιών του συλλόγου αποφοίτων εξετάστηκαν κινήματα και καλλιτέχνες από το τέλος του 19ου αι. έως και την μεσοπολεμική περίοδο με κριτήριο την επίδραση που τους έχει ασκηθεί από επιστημονικές θεωρίες και μεθόδους. Βασικό χαρακτηριστικό της μοντέρνας τέχνης είναι η νέα προσέγγιση στην καλλιτεχνική πράξη που γίνεται αντιληπτή ως πειραματισμός (μεθοδολογικό εργαλείο από το χώρο των φυσικών επιστημών) με θεωρητική αφετηρία και με σκοπό τη διερεύνηση γνωστικών θεμάτων που απασχολούν τον επιστημονικό χώρο (λειτουργία οπτικής αντίληψης, πρόσληψη της κίνησης, χωρο-χρόνος, μορφή του σύμπαντος κλπ.). Η διαφορά μεταξύ επιστήμης και τέχνης βρίσκεται ωστόσο στο γεγονός ότι η τέχνη δεν έχει πληροφοριακό χαρακτήρα: ακόμη και όταν ένας/μια καλλιτέχνης δουλεύει με αφορμή κάποια γνωστική (επιστημονική) θεωρία, σκοπός του/της δεν είναι να επαληθεύσει την εγκυρότητα της αλλά να προτείνει νέα πλαίσια σκέψης που τελικά προκαλούν αισθητική εμπειρία.

Περισσότερα...

Δρ. Ανδρέας Κούκος: Καποδίστριας

bibliothiki koukos 01Ο Δρ. Ανδρέας Κούκος,  Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Ελεύθερου Πανεπιστημίου "Αδαμάντιος Κοραής" (Χίος), Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια έδωσε διάλεξη στη Βιβλιοθήκη με θέμα:

"Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην εγκαθίδρυση της πρώτης Γερμανικής Ομοσπονδίας (1815-1819)"

την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 στην βιβλιοθήκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Ελληνικά, ενώ τη μετάφραση στη γερμανική γλώσσα προσφέρθηκε να κάνει η δικηγόρος Χριστίνα Παπατσώρη, απόφοιτος του 1994.

Περισσότερα...

Ο Τάσος Μπουγάς στη Βιβλιοθήκη

Ο Σύλλογος bibl2015 bougas aΑποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών διοργάνωσε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 την 5η και τελευταία συνάντηση του κύκλου φιλοσοφικών διαλέξεων που πραγματοποιούνται στην Βιβλιοθήκη της ΓΣΑ,  με θέμα:«Ιχνηλατώντας τις ελληνικές εμπνεύσεις του γερμανικού πνεύματος (Hegel – Hölderlin)»με ομιλητή τον Τάσο Μπουγά, ομότιμο Καθηγητή Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα...

O Γιώργος Ξηροπαΐδης στη Βιβλιοθήκη

vivliothiki xiropaidis gΣτο πλαίσιο των φιλοσοφικών διαλέξεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων  Γερμανικής Σχολής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντησή μας την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 στην Βιβλιοθήκη της ΓΣΑ, με θέμα:

«Η αισθητική εμπειρία του Υψηλού στη φύση και στην τέχνη από τον Kant, τον Caspar David Friedrich και τον Kleist»

με ομιλητή τον Γιώργο Ξηροπαΐδη, Καθηγητή Αν. Σχολής Καλών Τεχνών.

Περισσότερα...

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης στη Βιβλιοθήκη

vivliothiki virvidakis 0Στο πλαίσιο των φιλοσοφικών διαλέξεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων  Γερμανικής Σχολής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντησή μας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015στη Βιβλιοθήκη της ΓΣΑ, με θέμα:

Η επικαιρότητα της Ηθικής Φιλοσοφίας του Kant

με ομιλητή τον Στέλιο Βιρβιδάκη, Καθηγητή του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του ΕΚΠΑ

Περισσότερα...

Κατερίνα Καλέρη: "Το ποιητικό φαινόμενο"

bibliothiki 20150128eΣτο πλαίσιο των φιλοσοφικών διαλέξεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντησή την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 στην βιβλιοθήκη της ΓΣΑ, με θέμα: Το ποιητικό φαινόμενο: Ύφος, είδη και ερμηνεία του ποιητικού λόγου, όπου μίλησε η Κατερίνα Τρίμη - Καλέρη (απόφοιτος 1971), Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών.

 

Η Κατερίνα Καλέρη αναφέρθηκε στις "Θεμελιώδεις συναρτήσεις της ποιητικής έκφρασης" και στην υφολογική διαμόρφωση της γλώσσας διακρίνοντας τρεις κατηγορίες:

το λυρικό ύφος

το επικό ύφος

το δραματικό ύφος

Περισσότερα...

Πέτρος Γέμτος: "Φιλοσοφία, Επιστήμη και Θρησκεία"

Ο Πέτρος Γέμτος, ομότιμος Καθηγητής Μ.Ι.Θ.Ε. και τ. Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α., μίλησε την Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου στην Βιβλιοθήκη, με θέμα "Φιλοσοφία, Επιστήμη και Θρησκεία (ο ρόλος της γνώσης και της παράδοσης στους ανθρώπινους πολιτισμούς".

gemtos 14012015e

Το κείμενο της ομιλίας του είναι δημοσιευμένο στην Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση (2011, τόμος 28).

Περισσότερα...

Μαρία Σούμπερτ: "Η μαγεία των παραμυθιών"

paramythia0Ένα ταξίδι στα παραμύθια και τα σύμβολά τους. Με αφορμή το παραμύθι της Μαρίας Σούμπερτ ‘Του φεγγαριού η κόρη’, αλλά και τις μεταφράσεις των γερμανικών παραμυθιών Ποιος φοβάται το Μπαμπούλα;’, ‘Ο κύριος Ευτύχης και η κυρία Δυστυχία’, ‘Ένας πιγκουίνος στα σύννεφα’ που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση, ο Σύλλογος Αποφοίτων Γερμανικής Σχολής Αθηνών, διοργάνωσε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 στη Βιβλιοθήκη της Σχολής εκδήλωση για την μαγεία και τα σύμβολα των παραμυθιών. Μας μίλησαν ο παιδοψυχίατρος – οικογενειακός θεραπευτής Χρήστος Ταρασίδης και η θεατρολόγος – δραματοθεραπεύτρια Μαρία Σούμπερτ.

Περισσότερα...

"Tα Πανεπιστήμια σήμερα στην Ελλάδα"

Τι γίνεται με τα Πανεπιστήμιά μας; Τι είναι αυτό του τα κρατά κλειστά; Διατηρούν την αίγλη τους παρά την κρίση; Θα στέλναμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν σε κάποιο από αυτά ή θα τους δείχναμε το δρόμο προς το εξωτερικό;
Με αυτά τα ερωτηματικά και τις αγωνίες ζητήσαμε από καθηγητές, απόφοιτους και μη, μία ενημέρωση.

bibliothiki panepistimia 00Μαζευτήκαμε στη Βιβλιοθήκη της Σχολής περισσότεροι από όσους είχαμε υπολογίσει ότι θα έρχονταν και μας μίλησαν έξι καθηγητές : η Δρ. Φρειδερίκη Μπατσαλιά, Καθηγήτρια Γερμανικής Γλωσσολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), απόφοιτος του 1974, ο Δρ. Νικήτας Πατινιώτης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απόφοιτος του 1966, ο Δρ. Ανδρέας Γεωργόπουλος, Καθηγητής Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχενίου, η Δρ. Μάρω Κακριδή-Φερράρι, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, απόφοιτος του 1973 και δύο μη απόφοιτοι: ο Δρ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και ο Δρ. Γιάννης Καμαριανός, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Σχολικής Τάξης στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Περισσότερα...

Paula Lakah - Ας μιλήσουμε για...

lakah paula 4Η Paula Lakah "μίλησε για τέχνη...". Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 είχαμε τη χαρά να ακούσουμε την αρχιτεκτόνισσα και γλύπτρια Paula Lakah (απόφοιτο του 1973 του γερμανικού τμήματος) να παρουσιάζει τη δουλειά της. Δίπλα της η δημοσιογράφος, αρθρογράφος από το Athens Voice, Ευγενία Μίγδου μίλησε για την απόφοιτό μας.
Παρόντες συμμαθητές και συμμαθήτριες της Πάολα και άλλοι. Η Λίζα Γεωμπρέ, ο Μάκης Δριμαρόπουλος με τη σύζυγό του, ο Αρης Μασουρίδης, η Ειρήνη Παλάσκα, ο Κώστας Γαλάνης, ο Γιώργος Αρεταίος, η Φάννυ Γεωμπρέ, ο Τόμας Γκρέβε με τη συζυγό του κ.α.

 

Περισσότερα...

Hans Fallada - "Ο πότης" 13 Μαρτίου 2013

Η Έμη Βαϊκούση (76), φιλόλογος και μεταφράστρια και η Εύη Πάσχου (73), ψυχίατρος παρουσίασαν το μυθιστόρημα του Hans Fallada "Ο πότης" (εκδόσεις Κίχλη) την Τετάρτη 13 Μαρτίου στη Βιβλιοθήκη της Σχολής. Όταν πήραμε την πρόσκληση θεωρήσαμε ότι θα παρακολουθούσαμε μία παρουσίαση ενός βιβλίου ενός συγγραφέα άγνωστου στο ευρύ ελληνικό αναγνωστικό κοινό, παρεξηγημένου στον τόπο του, με ένα όμως παράξενα ελκυστικό τίτλο, ένα καταπληκτικό εξώφυλλο και όλα αυτά σε μία έκδοση που σε περίοδο κρίσης "λάμπει".

Περισσότερα...

Gododo AFRICA - Παύλος Λαουτάρης

Ο Παύλος Λαουτάρης (70) μας μάζεψε στη Βιβλιοθήκη της Γερμανικής Σχολής την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 19:30 με θέμα: Gododo AFRICA - Μία αναπτυξιακή διαπολιτισμική παρέμβαση μικρής κλίμακας. Παρόντες 25 ενδιαφερόμενοι, από τους οποίους οι 13 απόφοιτοι, τον άκουσαν, είδαν τις φωτογραφίες του, τον ρώτησαν.

Περισσότερα...

Ο Xάρης Βλαβιανός στη Βιβλιοθήκη

Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 στη βιβλιοθήκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Μαρούσι ομιλία με τον ποιητή και συγγραφέα Χάρη Βλαβιανό, με τίτλο

«Ας μιλήσουμε για ποίηση...».

Περισσότερα...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Rudolph Alther (47*) (1929-2005)

Ο Ρούντολφ Άλτερ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1929 και ήταν απόγονος Ελβετός υπήκοος με Ελβετική ταυτότητα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν Έλληνας και δη παλαιός Αθηναί [ ... ]