Δύο διηγήματα της Έμης Βαϊκούση

Η Τένια Παπαδάκη μας έστειλε δύοδυο ωραία διηγήματα της Έμης Βαϊκούση (΄76), τα οποία έχει δημοσιεύσει σε διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά ρην περίοδο της πανδημίας:

Ορφέας

Λίγοι γεννιούνται με σπόρο σπάνιου άνθους μέσα τους, λίγοι μεγαλώνουν σε λιβάδι με χώμα γόνιμο να τον δεχτεί μέσα του ν’ ανθίσει.

Λίγοι πάλι, απ’ τους πιο άτυχους, φτιάχνουν μόνοι τους θερμοκήπιο. Ζουν μ’ αυτό και γι’ αυτό. Έφτιαξε μόνος του θερμοκήπιο, φρόντισε τον σπόρο, τη φωνή, ο σπόρος πέταξε βλαστό, κι εκείνος λουλούδι που άνοιξε τα πέταλα με το τραγούδι του — μέρος με ήλιο δεν βρήκε να το βάλει. Κοντολογίς, ο Ορφέας αυτός, με μουσικές σπουδές και δυνατότητες καριέρας στην όπερα, υπαινίχθηκε το πάθος του για το bel canto γιατρεύοντας φωνητικές χορδές.

Περισσότερα…

Κουταλάκι του γλυκού

Υπάρχει το επάγγελμα που λέγεται μεταφορέας. Τί κάνει ο μεταφορέας; Βιοπορίζεται διακινώντας κάτι που δεν είναι δικό του, κάποιου που δεν ξέρει, σε κάποιον άλλον που επίσης δεν τον ξέρει. Το περιεχόμενο επίσης τού είναι άγνωστο. Καμιά φορά, και εφόσον το υποκείμενο αυτό ανήκει στην κατηγορία των ονειροπόλων, εξελίσσεται λίγο λίγο σε διαλογέα υλικού φαντασιώσεων. Νοερά εισχωρεί στη ζωή άλλων, με το αζημίωτο μετέχει στη ζωή των άλλων. Ένα όνομα, κι ένα άλλο όνομα, μια διεύθυνση, και μια δεύτερη διεύθυνση, μια πόλη και μια άλλη πόλη, κι ένα πακέτο, το χρώμα, τα γράμματα στο φάκελο, η συσκευασία αν πρόκειται για δέμα, επιμελημένη, αδιάφορη ή ψυχαναγκαστική, με τρυφεράδα, με νεύρο ή με λατρεία – όλα τα βλέπει, αν θέλει και όπως θέλει, σε δική του οθόνη. Διάλογοι, εικόνα, στήσιμο, παράσταση από κείνον για εκείνον, παράσταση εσωτερική, φωτισμοί ψυχικοί σε σκοτάδι απόλυτο, με μάτια σφαλιχτά κοιτάζει…

Περισσότερα…

Με την ευκαιρία αυτή εμείς θα αναφέρουμε ότιγια την κόρη της Έμης, την Βασιλική, που δεν ήταν στην Γερμανική και που κάνει καριέρα στην Νέα Υόρκη ωςAlysha Grace,έκανε ένα αφιέρωμα το ozon:

Η Alysha Grace, ή Βασιλική Βαϊκούση, μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως το άστρο της γρήγορα την οδήγησε στη Νέα Υόρκη. Εκεί ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες της: την υποκριτική και τη μουσική.

Δείτε το άρθρο…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας