Μια υπέροχη βραδιά στο Goethe

Ήταν μία μαγική βραδιά. Όποιος το διαισθάνθηκε και ήρθε, κέρδισε. Κέρδισε κάτι μοναδικό.

Ο Κώστας Παπαηλιού, εμπνευστής της παράστασης, πέτυχε απόλυτα. Κεντρικός παρουσιαστής, κονφερανσιέ, συντονιστής, πανταχού παρών οδήγησε τοακροατήριο σεένα ονειρικό ταξίδι. Ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε περιγράψει.

Πριν προλάβει να πει κάποιος κάτι, ανέβηκε η ορχήστρα στην σκηνή και μας τραγούδησε “Γεννήθηκα στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης” του Daniel Elster.

peta goethe 2022 2

Τον λόγο έλαβε ο Κώστας Παπαηλιού για τα καλωσορίσματα καλώντας διαδοχικά στην σκηνή τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργο Δημόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων Λευτέρη Σκιαδά και χαιρέτησε τον Πρέσβη της Πολωνίας Artur Lompart,που μας έκανε την τιμή, τον μοναδικό εκπρόσωπο των πρεσβειών των χωρών, που είχαν απώλειες στη Μάχη του Πέτα.

Αμέσως μετά o Κώστας Γαλάνης χαιρέτησε από την πλευρά του Συλλόγου Αποφοίτων, που εγκαινίασε τις εκδηλώσεις του μετά την πανδημία με το σπουδαίο αυτό γεγονός και θύμισε ότι το 1897-98 στον φιλόξενο χώρο του νέου πλέον Goethe, είχε φιλοξενηθεί η Γερμανική Σχολή στο τότε Philadelphia Haus για δύο χρόνια μέχρι να κτιστεί το συγκρότημα της Αραχώβης.

Την σκυτάλη έλαβε ο Κώστας Βελέντζας, ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, που συνδιοργάνωσεμε τον Σύλλογο Αποφοίτων την εκδήλωση. Με πάθος έφηβου, σαν αυτό που οδήγησε τον Έλστερ στην Ελλάδα, μίλησε για τους Φιλέλληνες και το κίνημα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον Βίνκελμαν, του “πατέρα” της κλασσικής αρχαιολογίας και μας έφτασε μέχρι την Μάχη του Πέτα και την προδοσία του Τάγματος των Φιλελλήνων. Μας εξήγησε πώς γεννήθηκε όλο αυτό το κίνημα αντικαθιστώντας στην συνείδηση των Ευρωπαίων την Ρώμη με την Αρχαία Ελλάδα της δημοκρατίας και του Χρυσού Αιώνα.

logo deddhe logo eefshp 80h EL 300x67 exdsathen logo logo parisianou

Στην άκρη αριστερά της σκηνής ο Ιορδάνης Καλέσης μεταμφιεσμένος σεΓιόχαν Ντάνιελ Έλστερ ξεκίνησε την αφήγηση της ζωής του με το ταξίδι του από τα χρόνια του σχολείου, της εφηβείας, της αταξίας και της αναζήτησης.

peta goethe 2022 12Πρώτος σταθμός η Θουριγγία, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να γίνει ιερωμένος, αφού “έπαιρνε” τα γράμματα, αμέσως μετά: το κυνηγητό λόγω μιάς μονομαχίας, η πρώτη φορά που αντίκρυσε την Ροζίνα, τον έρωτα της ζωής του, το απολυτήριο του από το σχολείο.

Και ξανφικά, και ενώ όλα πήγαιναν μία χαρά, μία νέα μονομαχία, μία υποχρεωτική στράτευση στην Λεγεώνα των Ξενων, ένα ταξίδι στην Κορσική καιένταξη ως γιατρός στο Τάγμα των Φιλελλήνων.

Η Μάχη στο Πέτα, η απώλεια όλων των φίλων, η επιστροφή στην πατρίδα μέσω Τήνου, Σμύρνης και τέλος στην Μασσαλά και μετά καθηγητής μουσικής στην Ελβετία. Η Ροζίνα του, που στο μεταξύ είχε παντρευτεί κάποιον άλλο θεωρώντας τον νεκρό στην μάχη, έχασε τον σύζυγό της και επι τέλους έμεινε μαζί του. Για κακή του όμως τύχη η ζωή μαζί της δεν είχε διάρκεια. Πέθανε και τον άφησε μόνο του να βολοδέρνει ανάμεσα στο κρασί και τις αναμνήσεις του.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα είκοι και πλέον επεισόδια περεμβάλλονταν ισάριθμα τραγούδια της χορωδίας σε μουσικές Elster, von Weber, Beethoven, Schubert και άλλων από την 25μελή “Φιλελληνική Χορωδία”, που ήρθε απο την Δρέσδη με διευθυντή τον Ματίας Μπρεντσνάιντερκαι αποτελείτο από Παλαιμάχους του Kreuzchor της Δρέσδης, της ιστορικής χορωδίας που ιδρύθηκε το 1216, του Thomanerchor της Λειψίας και της παιδικής χορωδίας του Windsbach.

OJohann Daniel Elster μας αποχαιρέτησε τον Δεκέμβριο του 1857 και οΜατίας Μπρέντσναιντερ τον ξεπροβόδισε με ένα τραγούδι που τραγούδησαν όλοι οι παριστάμενοι στην αίθουσα σε ελεύθερη μετάφραση του Κώστα Παπαηλιού: “τι ωραίο το βραδάκι…

Είδαμε πολύ κόσμο. Ήταν ο Hubert Eichheim από το Philadelphia, ο Valentin Schneider, η Καρολίνα Κολοκυθά από το Goethe, η κυρία Χατζηλαζάρου, που εκπροσωπούσε τον ΔΕΔΔΗΕ, τον Μεγάλο Χορηγό της εκδήλωσης, η Τένια Παπαδάκη από τον σύλλογο, πολλοί απόφοιτοι και ανάμεσά τους ο Νίκος Παπαϊωάννου, η Αγγέλα Βορεάδου, η Μαριάνα Καναβαριώτου και η Άννα Φιλίνη από την τάξη του Κώστα Παπαηλιού, η Αλκμήνη Παπαδοπούλου, η Άννα Τσαντίλη, η Άννα Δημητράκου, ο Νίκος Φωτιάδης, ο Νίκος Χατζηαργυρού, ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ και άλλοι.

Δεν είδαμε εκπροσώπους των άλλων πρεσβειών όπως και της Πολιτείας, που πιστεύουμε ότι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, ειδικά σήμερα που η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κάθε είδους αναθεωρητισμό η παρουσία τους θα ήταν πολύτιμη και θα άφηνε ένα ηχηρό μήνυμα.

peta goethe 2022 14 peta goethe 2022 15 peta goethe 2022 16
Γιώργος Δημόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Αθηνών ΚΤ

Λευτέρης Σκιαδάς

Αντιδήμαρχος Αθηναίων

Κώστας Γαλάνης

Πρόεδρος ΣΑΓΣΑ

peta goethe 2022 18 peta goethe 2022 17
Κώστας Παπαηλιού

ο εμπνευστής και συντονιστής

Κώστας Βελέντζας

Πρόεδρος Εταιρείας Ελληνισμού & Φιλελληνισμού

peta goethe 2022 11

ούτε η Παρασκευή, ούτε ο κορωνοϊός στάθηκαν εμπόδιο

peta goethe 2022 19 peta goethe 2022 23
“Σαράντα παληκάρια…”

από τον Βαγγέλη Κωνσταντινόπουλο

peta goethe 2022 24

ο Γιόχαν Ντάνιελ Έλστερ (Ιορδάνης Καλέσης) χειροκροτείται

peta goethe 2022 20 parisianou elliniki epanastasi germanikos philellinismos
ο Κώστας Παπαηλιού παρουσιάζει

το βιβλίο της Ρεγγίνας Μανουσάκη

Ελληνική Επανάσταση και γερμανικός φιλελληνισμός

από τις Εκδόσεις Παρισιάνου

Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στην εκδήλωση πήραν ως

δώρο απο τις Εκδόσεις Παρισιάνου ένα τεύχος με

τίτλο: “Οι Γερμανοί εθελοντές στον Ελληνικό

Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821” (δεξιά),

που αποτελείσυνοπτική παρουσίαση του βιβλίου

της Ρεγγίνας Μανουσάκη, καθηγήτριας στην

Γερμανική Σχολή Αθηνών το διάστημα1980-1984

και η οποία έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών

και μεταφράσεων σε ελληνικά και γερμανικά

περιοδικά.

parisianou margaritaΗ Μαργαρίτα Παρισιάνου,

σύζυγος του Κώστα Παπαηλιούκαιιδιοκτήτρια

των εκδόσεων, έχει την

γλωσσική επιμέλεια όλων

τωντόμων της Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης. Υποστήριξε από

την πρώτη στιγμή όλη την προσπάθεια του Κώστα και την

υλοποίησε με τονκαλύτερο τρόπο.

Φιλελληνική Βιβλιοθήκη…

papailiou elliniki epanastasi manousaki abstract

fotiadis nikos

Νίκος Φωτιάδης

peta goethe 2022 25

Hubert Eichheim

του Philadelphia

peta_goethe_2022_6.jpg

λίγο πριν ξεκινήσουμε

peta goethe 2022 4 papadopoulou alkminivoreadou angela
Νίκος Παπαϊωάννου – Άννα Φιλίνη

δεξιά η Μαργαρίτα Παρισιάνου

Αλκμήνη Παπαδοπούλου (αριστερά)

Αγγέλα Βορεάδου (δεξιά)

peta goethe 2022 7peta goethe 2022 8 peta goethe 2022 26
ΔΕΔΔΗΕ, ο Μεγάλος Χορηγός,

τοΜουσείο Φιλελληνισμού και ο ΣΑΓΣΑ

φαγοπότι στην μοναδική ταράτσα του Goethe,

που θυμίζει θερινό σινεμά

Δείτε το video της εκδήλωσης…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας