ex-dsathen
Τεύχος 450 (8/2024) - Δευτέρα / Montag 26.02.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Σας καλωσορίζουμε στο νέο montags, που κυκλοφορεί από σήμερα στην νέα του μορφή και υποστηρίζεται από το νέο μας site που σας καλούμε να το επισκεφθείτε.

Το montags μας αλλάζει και τρόπο αποστολής, όπου πλέον δεν θα έχουμε απώλειες και επιστροφές.

Το montags μας συμπληρώνει σήμερα 450 τεύχη και κυκλοφορεί από τον Ιούλιο του 2015, ενώ το site μας κατασκευάστηκε το 2012 και φιλοξενεί περίπου 7000 άρθρα και 5000 φωτογραφίες με σπάνιο υλικό από τα χρόνια όλων μας.

Σήμερα ανακοινώνουμε και την σύνθεση του νεου ΔΣ που συγκροτήθηκε σε σώμα πριν λίγες ημέρες, στις 21 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα μετά από τις εκλογές της 14ης.

Ακόμη, συνεχίζοντας την βόλτα μας στην αυλή της Αραχώβης συναντάμε τον Ευάγγελο Κοφινιώτη, έναν νέο μηχανικό που "έφυγε" μόλις στα 26 του χρόνια, το 1948 και αναφέρεται στις "Αναμνήσεις" του Γένιο Σαντορίνη.

Συγκρότηση ΔΣ περιόδου 2024-2025 σε σώμα

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 συνεδρίασε το νέο 9μελές ΔΣ και συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος : Κώστας Γαλάνης  (΄74)  

Αντιπρόεδρος : Άγγελος Κωβαίος  (’88)

Γενική Γραμματέας : Σοφία Χριστοφορίδου (’80)

Ταμίας : Αλέξης Δημητράς (’89) 

Υπεύθυνη Πολιτιστικών : Λίζα Γεωμπρέ (΄73)  

Υπεύθυνη Δικτύωσης : Τένια Παπαδάκη (΄67)  

Υπεύθυνος Εκδηλώσεων : Βασίλης Χαρισόπουλος  (’73)

Υπεύθυνος Wandertage : Τάσος Καβαδέλλας (’71) 

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων :

Ξανθίππη Τοκμακίδου  (’91 ΓΣ Θεσσαλονίκης)  

Η θητεία του νέου ΔΣ είναι διετής.

Ευάγγελος Κοφινιώτης (42) (1922-1948)

Ο Ευάγγελος Κοφινιώτης γεννήθηκε το 1922 κα πρωτοεμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης στην Β’ Δημοτικού το έτος  1929-30 και παραμένει έως το έτος 1937-38 στην Δ’ Γυμνασίου. Πιθανόν να συνέχισε και να αποφοίτησε από την Γερμανική και να έχουν χαθεί τα αντίστοιχα φύλλα των μαθητολογίων, διότι τον αναφέρει ο συμμαθητής του Γένιο Σαντορίνης: “το 1948, μόλις διπλωματούχος μηχανικός, απέθανε ο Ευάγγελος Κοφινιώτης”.

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την πρόεδρο και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, για το πρώτο συμπόσιο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.

Ακούστε την συζήτηση της Αλεξανδρας Μητσοτάκη στα lifo podcasts

https://www.lifo.gr/podcasts/lifo-2023-eleysis/o-kosmos-hreiazetai-mia-nea-eleysina

Χρήστος Μπαλόγλου: “έναρξις του τριωδίου”

Την προσεχή Κυριακή 25 Φεβρουαρίου ανοίγομε το μεγάλο βιβλίο της Ορθοδοξίας, το Τριώδιον, το οποίον, ως μας δηλοί η λέξις αποτελείται από τρία Μέρη. Στο Πρώτο Μέρος, από της Κυριακής του Τελώνου μέχρι της Καθαράς Δευτέρας, θα ακούσομε και θα διακρίνωμε τον ταπεινό τελώνη από τον επαρμένο Φαρισαίο, γνώστη των Γραφών και των νόμων, θα συνεχίσωμε με τον Άσωτο, η ημέρα που όλοι εορτάζομε, όπως έλεγε ο αείμνηστος Μάνης Χρυσόστομος (Κορακίτης), και σύμφωνα με τον Ιωάννη Χρυσόστομο, συνιστά το πέμπτο ευαγγέλιο, και στο τέλος θα βιώσωμε την ταπεινωση και την συγγνώμη με τον εσπερινό της συγγνώμης, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας. Στο Δεύτερο Μέρος του βιβλίου, που εκκινεί από της Κ. Δευτέρας και περατούται το Σάββατον του Λαζάρου, θα βιώσωμεν το σαρανταήμερον της νηστείας, της μετανοίας και της προσευχής. Τέλος, στο Τρίτο Μέρος που ουσιαστικά είναι η Μεγάλη Εβδομάς παρακολουθούμε το Θείο Πάθος μέχρι την Ανάστασι.

(περισσότερα…)

Η τάξη του ’61 συναντήθηκε στο γνωστό της στέκι

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 συναντήθηκε η τάξη του ’61 στο Χαλάνδρι Tennis Club, στο μέρος που συνηθίζει να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Κορφιάτης ανέλαβε την πρωτοβουλία ως οικοδεσπότης και προσκάλεσε, και πολλοί ανταπικρίθηκαν.

Der unsichtbare Zoo von Romuald Karmakar

DER UNSICHTBARE ZOO, der neue Film von Romuald Karmakar, ehemaliger Schueler der DAS (geb.15.2.1965) hat heute Premiere auf der Berlinale.

Naeheres zum Film gibt es auf Romualds Site: https://www.romuald-karmakar.de/film/der-unsichtbare-zoo

DER UNSICHTBARE ZOO ist der zwölfte Film, den Romuald auf der Berlinale präsentieren darf, nach “Warheads” (1993) und “Das Himmler-Projekt” (2000) ist es die dritte dreitsündige Filmpremiere im Forum.

https://www.romuald-karmakar.de/film/der-unsichtbare-zoo

Ξένια Κουναλάκη: “Ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας και ο Ιερώνυμος”

Υποτίθεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τήρησε σχετικά ήπια στάση στο θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρείται, εξάλλου, οπαδός της «ρεαλπολιτίκ» και ισορροπιστής, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Χριστόδουλο, ο οποίος το 2001 είχε επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με την πολιτεία για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Δείτε το άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη στην εφημερίδα “Καθημερινή”…

Αλέξανδρος Κουδουνάς: “Ενοίκιο µε την ώρα στην αγορά γραφείων”

Ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, που ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τη διεύθυνση της IWG για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι απόφοιτος. Πρόσφατα (21.2.2024) έδωσε μία συνέντευξη στην εφημερίδα “Καθημερινή” για την αύξηση της ζήτησης ευέλικτων χώρων εργασίας στην ελληνική αγορά.

«Το 2023 η ζήτηση που μας εκδηλώθηκε από πιθανούς πελάτες ήταν τριπλάσια σε σχέση με τους χώρους που μπορούσαμε να διαθέσουμε. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάπτυξης του δικτύου μας, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση αυτή και παράλληλα να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας, τόσο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και σε πόλεις της περιφέρειας»

https://www.kathimerini.gr/economy/562894303/enoikio-e-tin-ora-sto-airbnb-ton-grafeion/

Philadelphia: “Wir waren Menschen zweiter Klasse” στις 5.3.2024

Ο Σύλλογος Philadelphia διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου:
“Wir waren Menschen zweiter Klasse” στις 5 Μαρτίου στις 19.30

1040 Griechen, Geschäftsleute, Arbeiter, Taxifahrer, Studenten, zwischen 14 und 60 Jahre alt, meist aus den „roten“ Stadtvierteln Athens, Dourguti und Vyronas, wurden am 7. und 9. August 1944 bei blutigen Razzien von der SS und griechischen kollaborationistischen Sicherheitsbataillonen aufgegriffen und in das im Herbst 1943 eingerichtete KZ Chaidari bei Athen verschleppt.

(περισσότερα…)

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr