ex-dsathen
Τεύχος 460 (18/2024) - Δευτέρα του Πάσχα / Montag 6.5.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους.

Η πρώτη εκδήλωση μετά το Πάσχα είναι το 1ο Stammtisch την Τετάρτη 15 Μαΐου στο σχολείο, με θέμα τις Ευρωεκλογές και συντονιστή τον Γιώργο Ευγενίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν οι πρώτοι 15 που θα στείλουν δήλωση συμμετοχής.

Το σχολείο δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί πόλο έλξης για τους αποφοίτους, είτε πρόκειται για το Oktoberfest, είτε τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, είτε τις εκδηλώσεις στην Aula.
Έτσι και τώρα βλέπουμε:
- η DSA και ο Σύλλογος να διοργανώνουν την Δεξίωση Αποφοίτων την Τετάρτη 29 Μαΐου, ήδη με πολύ μεγάλη συμμετοχή,
- ο Σύλλογος να διοργανώνει στο σχολείο Stammtisch με θέμα τις Ευρωεκλογές την Τετάρτη 15 Μαΐου,
- η Τάξη του '74 να διοργανώνει reunion στο σχολείο την Τετάρτη 26 Ιουνίου

Stammtisch: “Ευρωεκλογές”

Στις 15.5.24, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Stammtisch της χρονιάς. Στόχος της σειράς των εκδηλώσεων είναι η συζήτηση και μία ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν ως κοινωνία γενικά αλλά και εμάς ως αποφοίτους ειδικότερα.

Το πρώτο Stammtisch δεν θα μπορούσε να έχει άλλο θέμα συζήτησης από τις Ευρωεκλογές.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Ευγενίδης, δημοσιογράφος και απόφοιτος του σχολείου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης και άλλοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς επίσης επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

Επειδή κάθε Stammtisch έχει περιορισμένες θέσεις συμμετοχής, θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση οι πρώτες 15 συμμετοχές. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Atrium της DSA

https://forms.gle/o9LN2DdPKFD3oite9

Διεθνές βραβείο στον Απόστολο Παπανικολάου

Στον Απόστολο Παπανικολάου απονεμήθηκε στο Δουβλίνο το 1ο βραβείο  το σε ένα διαγωνισμό της

Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις θαλάσσιες μεταφορές. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος είχε πάρει το αντίστοιχο βραβείο το 2014 στο Παρίσι, όμως τώρα το βραβείο ήταν για τις ερευνητικές του προσπάθειες για την μείωση των ρύπων από θαλάσσιες δραστηριότητες.

Το συνέδριο TRA (Transport Research Arena) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας γίνεται ανά διετία και καλύπτει όλους τους κλάδους των μεταφορών. Στο Δουβλίνο είχε μεγάλη επιτυχία και πήραν μέρος πάνω από 4500 σύνεδροι από όλο των κόσμο!

waterborne_winner_papanikolaou_2024.pdf

Εμμανουήλ Καλιτσουνάκης (37) (1916-2008)

Ο Εμμανουήλ (Νώλης) Καλιτσουνάκης γεννήθηκε το 1916 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης την χρονιά 1934-35 στην Δ’ Γυμνασίου, οπότε θα αποφοιτούσε το 1937. Ήταν γιός του Ιωάννη Καλιτσουνάκη, επίτιμου καθηγητή του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και ανηψιός του Δημητρίου Καλιτσουνάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της οικονομικής σκέψης στο μεσοπόλεμο και έπειτα.

Τελείωσε το Δημοτικό στο Βερολίνο και ο πατέρας του, επιστρέφοντας στην Αθήνα, τον έστειλε στην Γερμανική, και μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Hansen στην σελίδα 33 της ελληνικής έκδοσης (σελ. 35 της γερμανικής) με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1930, εκφώνησε στα ελληνικά τον λόγο  παρουσία του Υπουργού Παιδείας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και άλλων.

Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και διετέλεσε Διευθυντής του Goethe στην Αθήνα. Παράλληλα δρστηριοποιήθηκε σαν μεταφραστής στην Τράπεζα της Ελλάδος και συνέταξε εξειδικευμένα λεξικά (πχ. Εμπορικών Συναλλαγών).

Απεβίωσε στις 14.5.2008 (περισσότερα…)

Πάνος Παντελούκας: “Μυστήριο στην Παλμαρόλα”

Κυκλοφόρησε το 3ο βιβλίο του Πάνου Παντελούκα με τίτλο “Μυστήριο στην Παλμαρόλα”.

Η ιστορία μας ταξιδεύει στο αρχιπέλαγος των Ποντίων Νήσων του Λάτσιο, στο κέντρο της Ιταλίας απέναντι από τη Σαρδηνία. Πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη Οράτσιο Σπινέλλι, σταθερά αρωγός της ιταλικής αστυνομίας στην εξιχνίαση μυστηρίων. Ο μεθοδικός και έμπειρος καθηγητής, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας αναχωρεί για διακοπές με ιστιοπλοϊκό στην εξωτική νήσο Παλμαρόλα προκειμένου να χαλαρώσει και να απολαύσει τη θάλασσα και την τοπική κουζίνα.

Γρήγορα όμως βρίσκεται στο επίκεντρο μίας νέας υπόθεσης που διαδραματίζεται ακριβώς εκεί και καλείται να συνδράμει το Εγκληματολογικό της Ρώμης στο έργο της εξιχνίασης μίας δολοφονίας που προκαλεί το ενδιαφέρον του Τύπου παγκοσμίως. Θύμα ένας Αμερικανός μεγιστάνας από την Καλιφόρνια με ιταλικές ρίζες, σε μία υπόθεση που διαδραματίζεται ταυτόχρονα σε δύο χώρες: ΗΠΑ και Ιταλία.

Η νουβέλα είναι ένα κράμα αστυνομικού μυστηρίου με προεκτάσεις στον χώρο της ιστορίας, της ιταλικής κουλτούρας και του πάντα γοητευτικού ζητήματος της κληρονομιάς τεράστιων περιουσιών. Πολλοί οι ύποπτοι και πολλοί οι κατά τα φαινόμενα αθώοι.

https://www.e-shop.gr/mystirio-stin-palmarola-p-BKS.0080750

(περισσότερα…)

Wandertag#13: “Πάρνηθα” – Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2024

Είχε αρκετό κόσμο, των Βαΐων, πριν εκδράμουν όλοι για Πάσχα.

Πρώτα ποτίσαμε τα δεντράκια του Χρήστου. Μερικά αναπτύσσονται καλά.

Μετά βόλτα στα ψηλά της Πάρνηθας:  Προς Μον Παρνές > διάσχιση Χούνης κάτω από το Μπάφι > Κοντά στο Φλαμπούρι > πηγή Κορομηλιά > Μεσιανό Νερό > επιστροφή από μονοπάτι πάνω από την περιφερική  άσφαλτο του βουνού.

Μικρή στάση για γλυκό στο Μπάφι. (περισσότερα…)

Πρόσκληση στην ετήσια έκθεση με θέμα «Τέχνη και τεχνητή νοημοσύνη»

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί φίλοι της DSA, αγαπητοί λάτρεις της τέχνης,

Το συνοδευτικό κείμενο της ετήσιας έκθεσης εικαστικών με τα σχολικά έργα στην DSA έχει συλληφθεί διαδραστικά και απαιτεί λίγη συνεργασία από την πλευρά σας:

ΑΙ App: Σε τι μπορώ να σας χρησιμεύσω; Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;

Γράψε παρακαλώ ένα κείμενο μεσαίας έκτασης με θέμα Ετήσια έκθεση 2024 μαθητικών έργων από το μάθημα των εικαστικών με θέμα «Τέχνη και τεχνητή νοημοσύνη».

Ενσωμάτωσε τις έννοιες της χειρωνακτικής δουλειάς σε αντίθεση με την ψηφιοποίηση, τη δημιουργικότητα, την πολύ πετυχημένη και γεμάτη φαντασία εκπόνηση των έργων! Δισδιάστατη και τρισδιάστατη εργασία, κριτική προσέγγιση ΑΙ και τάξεις 5 έως 12.

Τόπος διεξαγωγής της έκθεσης: Φουαγιέ της DSΑ

Έναρξη και λήξη της έκθεσης: 22.04. έως 31.05.2024

Διοργάνωση της έκθεσης: Τομέας Καλλιτεχνικών (Χριστίνα Σημαντήρα, Charlotte Enzmann, Δημήτριος Χαλάτσης)

Σας παρακαλούμε να προσπαθήστε και εσείς να χρησιμοποιήσετε μια τυχαία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)! Καλή διασκέδαση!

Και φυσικά: είστε καλεσμένοι στην έκθεση και θα χαρούμε πολύ αν την επισκεφθείτε!

Ο Τομέας Καλλιτεχνικών: Χριστίνα Σημαντήρα, Charlotte Enzmann, Δημήτριος Χαλάτσης

Επιμορφωτικό σεμινάριο δραματοθεραπείας “Εικόνα σώματος και ψυχική ανθεκτικότητα”

Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και φοιτητές/ σπουδαστές, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας στους τομείς αυτούς.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Εικόνα σώματος και ψυχική ανθεκτικότητα

Βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας

Συντονισμός: Ιωάννα Αυγερινού, Δραματοθεραπεύτρια

Μαρία Σούμπερτ, Δραματοθεραπεύτρια, Υπ.δρ. ΤΘΣ ΕΚΠΑ

Ημέρα: Κυριακή 12 Μαΐου

Ώρες: 11.00-14.00

Διαδικτυακό εργαστήριο, πλατφόρμα Zoom (περισσότερα…)

“Absolutely fabulus” by Comotirio

Η Εριφύλη Βενέρη, απόφοιτος το 2001, μας προσκαλεί στο Absolutely Fabulus:

Στην εποχή του metaverse το COMOTIRIO σας προσκαλεί σε μια retroverse κατάσταση. Θεματική ομπρέλα και (λανθάνον) παιχνίδι ταύτισης αποτελεί εδώ η θρυλική βρετανική sitcom των 90ζ Absolutely Fabulous και το αδιάσπαστο καλτ δίδυμο Edina και Patsy. Γλυπτικά σύνολα εν εξελίξει παρουσιάζονται σε διάλογο μεταξύ τους με μια ρέτρο νοσταλγική διάθεση ξεφαντώματος. Δεν υπάρχει κόνσεπτ, μόνο διαπροσωπικές σχέσεις. Just sing along (The Pet Shop Boys, 1994).

Lights! Models! Guest list! Just do your best, darling. Absolutely fabulous. We’re absolutely fabulous. Darling, you are a fabulous, wonderful individual. Chanel, Dior, Lagerfeld, Givenchy, Gaultier; darling. Names, names, names! Harper’s, Tatler; English Vogue, American Vogue, French Vogue, bloody Aby-bloody-ssinian bloody Vogue, darling! Lacroix, Sweetie, Lacroix. Lacroix, Sweetie! Pump up the volume! Dull, soulless dance music. Absolutely fabulous. It’s the bloody Pet Shop Boys, Sweetie. We’re absolutely fabulous. Are you ready for this, Sweetie? Ong, plong, kerplinky, plong. Ong, plong, kerplinky, plong. Ong, plong, kerplinky, plong. I’m chanting as we speak, bye, bye, darling. Ong, plong, kerplinky, plong. Ong, plong, kerplinky, plong. Ong, plong, kerplinky, plong. Sweetie! Sweetie! Sweetie! Sweetie! It’s fabulous. Good, thank you.

EIGHT / ΤΟ ΟΧΤΩ, Πολυτεχνείου 8, Αθήνα 104 33,

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 @ 20.00, Διάρκεια: 11 & 12 Μαΐου 2024, 18.00 – 21.00

http://www.comotirio.com/

Ο Werner Hermann πρωταγωνιστεί στο “ΚΑΦΕ το όνειρο”

Ο Werner Hermann πρωταγωνιστεί στο “ΚΑΦΕ το όνειρο”, μια κωμωδία του Γιάννη Παπουτσάκη σε σκηνοθεσία Όλγας Μουργελά.

Είναι μια σατυρική κωμωδία που αγγίζει τα όρια του κλαυσίγελου. Καταστάσεις δραματικές έως τραγικές συμβαίνουν κάθε μέρα στη ζωή μας που πολλές φορές φτάνουν σε αδιέξοδα κωμικοτραγικά.

Η κωμωδία “Καφέ το όνειρο” συνδυάζει με μοναδική ευρηματικότητα το γέλιο και το δάκρυ σ’ ένα σφιχταγκάλιασμα καθημερινής ροής. Άνθρωποι καθημερινοί με κοινωνική διαστρωμάτωση συνυπάρχουν αρμονικά μέσα από τις διαφορές τους σ’ ένα χώρο που αποτυπώνει τη μοίρα του καθενός και τις χιμαιρικές προσδοκίες του.

Τετάρτη 15, 22 & 29 Μαΐου 2024 & ώρα 20:00

ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΧΝΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χαλκιδικής 83, Γκάζι, Είσοδος:10,00€ / Ατέλεια: 5,00€

Για κρατήσεις τηλ: 2110121686

Η Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με το νέο έργο της “ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ”

Η συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτις Λένα Κιτσοπούλου (’89) επιστρέφει στη Φρυνίχου με μερικούς από τους σταθερούς συνεργάτες της και με ένα -όπως σημειώνει η ίδια- «έργο εποχής για τον έρωτα μόνο μόνο μόνο μόνο. Ό,τι έχει γραφτεί και θα γραφτεί για τον έρωτα μόνο. Από μένα για σένα, με αγάπη Λένα.»

“ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ”, Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν – Σκηνή Φρυνίχου, 15 Μαϊ – 16 Ιουν

Κείμενο-σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου.  Παίζουν (αλφαβητικά): Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Ώρες ταμείου: Καθημερινά 5-10μμ, Φρυνίχου 14, Πλάκα.

Περισσότερα: https://www.more.com/theater/kai-lege-lege/

Κυνήγι Αρουραίων

Το «Κυνήγι Αρουραίων»,του αυστριακού συγγραφέα Peter Turrini, το θεατρικό έργο-σκάνδαλο που τα τελευταία 50 χρόνια έχει παιχτεί σε αμέτρητα θέατρα παγκοσμίως, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Υπό την σκηνοθετική προσέγγιση του επίσης αυστριακού σκηνοθέτη Martin Scharnhorst και με πρωταγωνιστές τους Μαριλένα Καβάζη και Φώτη Λαζάρου «έρχεται» στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη τον Μάιο.

Η υπόθεση του έργου:

«Αυτός» και «Αυτή», δύο αρχετυπικοί μα ταυτόχρονα σύγχρονοι και ανθρώπινοι χαρακτήρες, χωρίς όνομα αλλά με σκόπιμα κλισέ, έχουν βγει το πρώτο τους ραντεβού. Μιλούν για τη φύση και το ένστικτο του ανθρώπου, τον καταναλωτισμό και την ανάγκη τους για φυσική επαφή, σκοτώνοντας πού και πού αρουραίους. Στην προσπάθειά τους για ουσιαστική σύνδεση και εγγύτητα, απογυμνώνουν βίαια και αποφασιστικά τους εαυτούς τους από κάθε τι ξένο, ως την απόλυτη απελευθέρωση, ως τον τελευταίο πυροβολισμό…

Το έργο γράφτηκε την περίοδο διαμονής του PeterTurrini στην Ρόδο και πρωτοπαρουσιάστηκε στο βιεννέζικο Volkstheater το 1971, όπου αποτέλεσε σκάνδαλο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο κοινό και στον τύπο, γεγονός που το κατέταξε ανάμεσα στα ριζοσπαστικότερα κοινωνικά θεατρικά κείμενα του 20ου αιώνα. Τόσο η θεματολογία του, η οποία πενήντα χρόνια μετά παραμένει τρομακτικά επίκαιρη, όσο και η αφοπλιστικότητα του λόγου και η αμεσότητα της δράσης, καθιστούν το «Κυνήγι Αρουραίων» ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και προφητικό έργο.

Παράσταση με γερμανικούς υπέρτιτλους κάθε Πέμπτη και Σάββατο.

(περισσότερα…)

Δεξίωση αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε την πρωτοβουλία της DSA, η οποία προσκαλεί αποφοίτους όλων των ετών την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 στις 20:00 στην πρώτη βραδιά αποφοίτων.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων της DSA, θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Σχολής.

Παρακαλούμε, επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής.

Θα περάσουμε μια υπέροχη βραδιά!

Deutsch vorlesen

Meine Mutter, Wanda Kaukal, ist heute im 97. Lebensjahr und war auch auf der deutschen Schule in Athen. Sie lebt seit zwei Jahren wieder in Athen in Vouliagmeni und sie hat den großen Wunsch, da sie kaum noch etwas sieht, manchmal deutsch vorgelesen zu bekommen.
Glauben Sie, dass es im Kreis der jungen Absolventen jemanden geben könnte, der zu ihr nach Vouliagmeni kommt, z.B. 1-2x/Woche, und ihr natürlich gegen Entgelt ca. eine Stunde etwas vorliest?
 Mit besten Grüßen, Paulo Kaukal
 
info@ex-dsathen.gr

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr