ex-dsathen
Τεύχος 466 (24/2024) - Δευτέρα / Montag 17.6.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Η εβδομάδα αυτή φιλοξενεί μία μεγάλη γιορτή στο σχολείο, την Τελετή Αποφοίτησης. Το Σάββατο 22 Ιουνίου έχουμε την γνωστή μας Abifeier, όπου περισσότερα από 110 κορίτσια και αγόρια ολοκληρώνουν τον κύκλο της σχολικής ζωής και σαλπάρουν για άλλα και βέβαια και εμείς σαν σύλλογος υποδεχόμαστε τα παιδιά αυτά αναλαμβάνοντας και την υποχρέωση να τα υποστηρίξουμε όπως και όπου μπορούμε.

Ο απόηχος από την μεγάλη Δεξίωση των Αποφοίτων συνεχίζει να εκπέμπει μόνο θετικά μηνύματα. Όλοι ευχαριστημένοι από την επιτυχία και όλοι βέβαιοι ότι του χρόνου θα δούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Ένα άρθρο της Griechenland Zeitung που έγραψε ο Ronald Meinardus τα λέει όλα και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε στο site μας δείχνουν το εύρος της συμμετοχής σε όγκο και ηλικίες.
Ακόμη, ένα μήνυμα προς τους αποφοίτους του '74, που διοργανώνουν Reunion στην Σχολή την Τετάρτη 26.6 και τέλος
τρεις νέες αγγελίες της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στην ενότητα "ΑΓΓΕΛΙΕΣ".

Άλκης Πιερράκος (38) (1920-2017)

Ο Άλκης Πιερράκος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1920 και  ο Πιερράκος πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Γιουγκοσλαβία, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1938 όπου φοίτησε για λίγο στην Γερμανική Σχολή.

Άρχισε να ζωγραφίζει το 1936 χωρίς τυπική εκπαίδευση. Σπούδασε ζωγραφική στο Gewerbeschule, στη Βασιλεία της Ελβετίας και αργότερα στην Σχολή Καλών Τεχνών του Σλέιντ (Slade) και στην Κεντρική Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, μαθήτευσε κοντά στον σημαντικό εξπρεσιονιστή ζωγράφο Όσκαρ Κοκόσκα. Το 1954 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου παρέμεινε ενεργός στον καλλιτεχνικό χώρο και παρουσίαζε τακτικά τη δουλειά του στην Ελλάδα.

|Το έργο του αντικατοπτρίζει επιρροές από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, τις ακουαρέλες του Βασίλι Καντίνσκι και τις αφηρημένες τάσεις της δεκαετίας του 1950. Ήταν γνωστός για τον συνδυασμό της συναισθηματικής χρήσης του χρώματος με την πειθαρχημένη σχεδιαστική οργάνωση στις συνθέσεις του, ταλαντευόμενος ανάμεσα στην αναπαραστατική και την αφηρημένη τέχνη.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «La Ligne et le Signe» στο Παρίσι και συμμετείχε ενεργά στις καλλιτεχνικές ζυμώσεις της εποχής του.

Πραγματοποίησε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, κυρίως στη Γαλλία και την Ελλάδα και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Το έργο του παρουσιάστηκε σε αναδρομικές εκθέσεις στην Ελλάδα το 1997, το 2003 και το 2007.

Το 1995 ιδρύθηκε στο Παρίσι η Association pour la Promotion de l’ Oeuvre d’ A. Pierrako

wikipedia…

http://www.nikias.gr/view_artist_additional.php?prod_id=887&mode=paintings

Ronald Meinardus: “Alte Freunde und neue Verbindungen”

Ο Ronald Meinardus, δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής, κύριος ερευνητής, συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας της ΕΛΙΑΜΕΠ, έγραψε στην Griechenland Zeitung ένα εξαιρετικό κείμενο για την Πρώτη Δεξίωση των Αποφοίτων που έγινε στις 29 Μαΐου στην Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Εδώ, κάνοντας μία μικρή παρένθεση, θα πρέπει να αναφέρουμε την συμβολή της Griechenland Zeitung και των εκδοτών της: Jan Hübel και Robert Stadler, που παρακολουθούν, αγκαλιάζουν και ενημερώνουν την ελληνο-γερμανική κοινότητα στην Ελλάδα, και όχι μόνον, και σε κάθε περίπτωση είναι πάντα δίπλα στην Γερμανική Σχολή Αθηνών. 

Alte Freunde und neue Verbindungen

Die Deutsche Schule Athen (DSA) lud in der Vorwoche – mit Unterstützung des Alumni-Vereins der DSA – Absolventinnen und Absolventen aller Jahrgänge zum ersten Alumni-Empfang ein. Das Ziel, das Netzwerk zu stärken bzw. zu fördern, wurde mit dem Abend auf jeden Fall erreicht.

Eine Gästeliste lag nicht aus. Die genaue Zahl der Anwesenden wird daher im Dunkeln bleiben. „Wir haben 400 Anmeldungen“, so die Veranstalter. Wo sonst die Schülerinnen und Schüler der DSA ihre Pausen verbringen, bestimmt an diesem lauen Sommerabend ein anderes Publikum die Szene. Die versammelten Menschen sind Ehemalige, latinisiert auch Alumni genannt. Alle verbindet, dass sie ihre Schulzeit… (περισσότερα…)

The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle

We invite you to engage with the philosophy and practice of ethical AI at ‘The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle’ – a unique one-day conference hosted by the University of Oxford -Institute for Ethics in AI, in partnership with Stanford University, Greece’s National Centre for Scientific Research “Demokritos” and World Human Forum.

Date: June 20th, 2024

Event Timings: Afternoon Conference – 14:00 to 22:30

Venue: Athens Conservatory, Greece

Cost: Free to attend

Find out more: www.oxford-aiethics.ox.ac.uk

Join us to engage with distinguished speakers and panelists, curated to deliver thought-provoking discussions and insights.

Discover speaker bios here

Our esteemed lineup includes:

Prof. John Tasioulas

Prof. Josiah Ober

Lida Arnellou

Prof. Fotini Christia

Prof. Costis Daskalakis

Mr. Brendan McCord

Prof. Alondra Nelson

Prof. Yuval Shany

Prime Minister of Greece, Kyriakos Mitsotakis (περισσότερα…)

Άγγελος Κωβαίος: Τη γλίτωσαν φτηνά, όμως πάλι δεν θα «ακούσουν»

Μέχρις ενός σημείου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ένα σοκ για πολλούς. Ομως οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί διατηρήθηκαν και αυτό κατά πάσα βεβαιότητα δεν πρόκειται να οδηγήσει την ελίτ των Βρυξελλών σε ρεαλιστικές προσαρμογές.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να θεωρείται σοκαριστικό σχεδόν σε ολόκληρη την ΕΕ, όμως δεν υπάρχει βάσιμη ελπίδα, ώστε να θεωρεί κανείς ότι το σοκ θα ξυπνήσει τις κυβερνήσεις και –κυρίως– το γραφειοκρατικό τέρας των Βρυξελλών. Παρά τις ανατροπές σε ορισμένες χώρες και τις τάσεις αμφισβήτησης στις περισσότερες, οι πολιτικοί συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο δεν επηρεάστηκαν και πολύ. Αντιθέτως, το μπλοκ που εξέλεξε την προηγούμενη φορά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πραγματικότητα ενισχύθηκε και όλα δείχνουν ότι παρά τα όσα είχαν διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες, θα το ξανακάνει και δεν θα χρειαστεί και πολύ «παρασκήνιο».

Δείτε το άρθρο του Άγγελου Κωβαίου στο protagon.gr…

Χρήστος Μπαλόγλου: “πρίν από 80 έτη, μία επέτειος που λησμονείται”

Μέσα στο κλίμα των Ευρωκλογών και πολλαπλών ανασχηματισμών και μελλοντικών ανακατατάξεων, εωρτάσθηκε ποικιλοτρόπως η απόβαση στην Νορμανδία, με πάσα μεγαλοπρέπεια. 80 έτη από εκείνη την Τρίτη της 6ης Ιουνίου 1944. 

Λησμονήσαμε όμως κάτι. Ο Γερμανός κατακτητής δεν είχε είπη την τελευταία του λέξη. Τέσσερεις ημέρες μετά , το Σάββατο 10 Ιουνίου 1944, ο στρατός των Ναζί συνέχιζε την προσπάθειά του να ολοκληρώση την δημιουργία μίας νέας Ευρώπης με την σφαγή στο Δίστομο. Δολοφόνησαν άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη, όλοι 228. Έκαψαν ό,τι μπορούσε να καή, μαζί με τους ανθρώπους. Την αυτή ημέρα, την 10ην Ιουνίου 1944, οι Ναζί ισοπέδωσαν το χωριό Oradour sur-Glane, βορείως της  Limoges, και τα θύματα ανέρχονταν σε 642. Το χωριό δεν κτίσθηκε εκ νέου με διαταγή του στρατηγού De Gaulle για να ενθυμούνται οι νεώτεροι. Στο νέο χωριό, σε μικρή απόσταση, ένας δρόμος φέρει την ονομασία Δίστομο. 

(περισσότερα…)

Αντωνία Καούρη (97)

Η Αντωνία Καούρη, γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα.

Από την ηλικία των πέντε ετών ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική, ενώ αργότερα σπούδασε κλασικό πιάνο, σύνθεση και μοντέρνα φωνητικά.

Τη γνωρίσαμε ως μέλος του δημοφιλούς συγκροτήματος INCO και ως solo τραγουδίστρια την είδαμε για πρώτη φορά τηλεοπτικά στο The Voice of Greece.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Αντωνία παρουσίασε το ντεμπούτο single της, την επανεκτέλεση του «Έτσι Είναι οι Σχέσεις», που παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες στο Top 20 του ραδιοφωνικού chart.

Τον Ιούνιο του 2022, παρουσίασε το δεύτερο προσωπικό της single «Για Φαντάσου» ενώ πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το καινούργιο της single «Ως το Τέλος». Μέσα από αυτή την κυκλοφορία, μας συστήνει άλλη μια δημιουργική πλευρά της, αυτή της τραγουδοποιού, καθως είναι ένα από τα πολλά τραγούδια που έχει γράψει η ίδια.

Παράλληλα, η Αντωνία συνεχίζει τις εμφανίσεις της στο πλευρό του Σάκη Ρουβά και του Κωνσταντίνου Αργυρού στο νυχτερινό κέντρο Teatro.

(Η φωτογραφία είναι τμήμα της φωτογραφίας από το www.tedxauth.com)

(πηγή: https://www.tedxauth.com/el/speakers/antonia-kaouri)

Φίλιππος Τσιώρος (92)

Ο Φίλιππος Τσιώρος αποφοίτησε από την Σχολή το 1992. Σπούδασε Πληροφορική Επιχειρήσεων στο Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ (Technische Universität Darmstadt) και έκαμε μεταπτυχιακά τα Οικονομικά και στην Πληροφορική στο Goethe Universität Frankfurt.

Από το 2000 έως το 2003 εργάστηκε ως Project Manager & Business Analyst στην Campana & Scott και στην συνέχεια έως το 2010 ως Senior Financial & Business Analyst στην Hellenic Petroleum και COO στην Minotaurus Capital Management (2010-2011).

Από το 2016 έως το 2020 ήταν στην Oracle ως Director Solution Engineering for ERP and EPM και από το 2021 εργάζεται στην BlackLine ως Manager Solutions Consulting EMEA.

Οι Locomondo σε καλοκαιρινή περιοδεία

Με επικεφαλής τον Μάρκο Κούμαρη (αποφ. ’92) ξεκινάει από την Κρήτη η καλοκαιρινή περιοδεία του 2024 των Locomondo.

Αναλυτικά:

Παρασκευή 28 Ιουνίου, Ηράκλειο

Σάββατο 29 Ιουνίου, Ρέθυμνο

Τετάρτη 3 Ιουλίου, Πετρούπολη

Σάββατο 6 Ιουλίου, Βαμβακού

Δευτέρα 8 Ιουλίου, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Κυριακή 14 Ιουλίου, Αρτέμιδα

Σάββατο 27 Ιουλίου, Λευκωσία, Κύπρος

Κυριακή 28 Ιουλίου, Λάρνακα, Κύπρος

Παρασκευή, 2 Αυγούστου, Ελάτεια

Κυριακή, 4 Αυγούστου, Καλαμάτα

https://locomondo.gr/el/

Χριστίνα Σημαντήρα: Έκθεση open studios στη Σχολή Καλών Τεχνων

Την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου συμμετείχε η Χριστίνα Σημαντήρα στην έκθεση Open Studios 2024 του ΜΕΤ (Master in Fine Arts) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας .

Η πλειοψηφία των 20 επιλεγμένων φοιτητών/φοιτητριών του ΜΕΤ (Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών) ανοίγουν τα εργαστήρια τους και δείχνουν τη δουλειά τους.

Η Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα είναι Eλληνογερμανίδα εικαστικός και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 2005. Από το 2018 διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών στην Γερμανική Σχολή Αθηνών. (περισσότερα…)

Η παραδοσιακή ναυπηγική στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η παραδοσιακή ναυπηγική αποτελεί μείζον κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Παρά τη σπουδαιότητά της, η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών βρίσκονται ακόμα στα σκαριά.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραδοσιακής ναυπηγικής και τιμώντας τις παραδοσιακές του αξίες, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στην παραγωγή σύντομης κινηματογραφικής ταινίας καθώς και στη δημιουργία πρωτότυπης εφαρμογής με άξονα το παραδοσιακό σκάφος Ευαγγελίστρια, που ανήκει στη συλλογή του.

Η εφαρμογή Με ένα καΐκι που το λένε Ευαγγελίστρια προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάσουν το παραδοσιακό σκάφος τρισδιάστατα, να το περιστρέψουν και να περιηγηθούν στο εσωτερικό του, ανακαλύπτοντας με λεπτομέρεια τα μέλη του. Πέρα του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα, στόχος της εφαρμογής, όσο και της σύντομης κινηματογραφικής παραγωγής, είναι να αφυπνίσει το κοινό για μία ακόμα πτυχή της θαλασσινής ιστορίας της Ελλάδας που αξίζει τον σεβασμό όλων μας. (περισσότερα…)

Philadelphia: „Thanos Vlekas“ von Pavlos Kalligas – 20.6.2024

Donnerstag, den 20. Juni 2024 um 19:30 Uhr im Vereinshaus

Jeder, der sich länger in Griechenland aufhält und den griechischen Alltag erlebt, wird früher oder später Erfahrungen machen, die das im Ausland vorherrschende Bild einer gastfreundlichen und lebensfrohen Gesellschaft ein wenig trüben:

Korruption, Günstlingswirtschaft und ein wenig ausgeprägter Gemeinsinn sind nur ein paar Aus-prägungen davon.

Pavlos Kalligas: Thanos Vlekas, Roman aus der Zeit des jungen griechischen Staates.

Aus dem Griechischen von Dieter Motzkus. Mit einem Vorwort von Thomas Plaul und Dieter Motzkus.

(περισσότερα…)

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr