ex-dsathen
Τεύχος 461 (19/2024) - Δευτέρα / Montag 13.05.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Ανοίγει το σχολείο μετά το Πάσχα με την πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου να είναι την Τετάρτη 15 Μαΐου. Διοργανώνουμε ένα Stammtisch με ομιλητή τον Γιώργο Ευγενίδη και θέμα τις Ευρωεκλογές,

και σε δύο εβδομάδες, στις 29 Μαΐου ακολουθεί η Δεξίωση των Αποφοίτων στην Σχολή.

Το γραφείο της διεύθυνσης του ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ είχε την καλωσύνη να μας στείλει μία φωτογραφία και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία για τον Δημοσθένη Κριμπά, οπότε επαναδημοσιεύουμε το βιογραφικό του.

Ακόμη, φιλοξενούμε μία αγγελία της DSA για Klassenlehrer/in με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την επόμενη Δευτέρα.

Stammtisch: “Ευρωεκλογές”

Στις 15.5.24, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Stammtisch της χρονιάς. Στόχος της σειράς των εκδηλώσεων είναι η συζήτηση και μία ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν ως κοινωνία γενικά αλλά και εμάς ως αποφοίτους ειδικότερα.

Το πρώτο Stammtisch δεν θα μπορούσε να έχει άλλο θέμα συζήτησης από τις Ευρωεκλογές.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Ευγενίδης, δημοσιογράφος και απόφοιτος του σχολείου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης και άλλοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς επίσης επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

Επειδή κάθε Stammtisch έχει περιορισμένες θέσεις συμμετοχής, θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση οι πρώτες 15 συμμετοχές. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Atrium της DSA

https://forms.gle/o9LN2DdPKFD3oite9

Δημοσθένης Κριμπάς (39) (1922-2017)

Ο Δημοσθένης Κριμπάς του Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1927-28 στην Α’ Δημοτικού και παραμένει έως την αποφοίτησή του το έτος 1938-39 από την ΣΤ’  Γυμνασίου.

Σπούδασε Νομικά και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1952. Μετεκπαιδεύτηκε στο Εμπορικό Ναυτικό και Οικονομικό Δίκαιο (busines law) στο Λονδίνο και στο Μόναχο (1949-1953) και εν συνεχεία σε θέματα ΕΟΚ (ανταγωνισμός, χρήμα, νόμισμα).

Η πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία διήρκεσε από 1963 έως το 1990. Διετέλεσε εντεταλμένος υφηγητής: 1963-1972, έκτακτος επί τίτλω καθηγητής 1972-1973, τακτικός καθηγητής Εμπορικού Δικαίου 1973-1990 – Β’ τακτική έδρα Εμπορικού Δικαίου στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ ήταν Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ τα έτη 1981-1982.

Επίσης ήταν νομικός σύμβουλος της Εθνικής Κτηματικής Τραπέζης της Ελλάδος (1972-1982), πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (1974-1982) και συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια για ζητήματα διεθνών συμβάσεων, διεθνών οικονομικών θεσμών και προστασία των επενδύσεων.

Υπήρξε διευθυντής συντάξεως της “Εφημερίδος Ελλήνων Νομικών” και τακτικό μέλος της Επιτροπής Υποτροφιών του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council).

Διδακτορική διατριβή: https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/5982

Η φωτογραφία είναι από την έκδοση “Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 85 Χρόνια Προσφοράς”, Α. Κιντής, Αθήνα 2007

Γεράσιμος Πινιατώρος (47*)

Ο Γεράσιμος Πινιατώρος γεννήθηκε το 1929 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης την χρονιά 1941-42 και 1942-43 αντίστοιχα στην Γ’ και Δ’ Γυμνασίου. Αναφέρεται μάλιστα και από τον Φωκίωνα Φωτιάδη Νεγρεπόντη σε ένα χειρόγραφό του με τους συμμαθητές του. Προφανώς οι τάξεις αυτές αναφέρονται στο 8τάξιο Γυμνάσιο και ξεκινούν από την 5η Δημοτικού ως Α’ Γυμνασίου και η ένδειξη 47* δηλώνει ότι αν μπορούσε να ολοκληρώσει στην Γερμανική, η οποία όμως έκλεισε το 1944, θα αποφοιτούσε το 1947.

Ο πατέρας του, Νικόλαος Πινιατώρος του Γεράσιμου (Αργοστόλι, 1903 – Αθήνα, 4 Μαρτίου 1987) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός , που διετέλεσε βουλευτής. Το επίθετό του απαντάται και ως Πηνιατώρος και γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1903  και σπούδασε νομικά. Εργάστηκε ως δικηγόρος. Ήταν παντρεμένος με την Έλντα-Ελένη και απέκτησαν έναν γιο, τον Γεράσιμο, και μία κόρη, τη Μόλλυ.

Εξελέγη βουλευτής Κεφαλληνίας το 1958 με το κόμμα της ΕΡΕ. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1987 σε ηλικία 84 ετών και κηδεύτηκε από τον Κτητορικό Ναό Αγίου Αθανασίου Λάσης στο Αργοστόλι.

Ο Χάρης Δημαράς στο Κανάλι της Βουλής

Την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 το Κανάλι της Βουλής μετέδωσε μία συνέντευξη του Χάρη Δημαρά στο πλαίσιο της εκπομπής “Μουσικές Μορφές” που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Κακαβελάκης. Η συνέντευξη πρωτοπαρουσιάστηκε στις 12 Μαρτίου 2024 και ο απόφοιτος του ’87 αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις σπουδές του, που ξεκίνησαν από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και ολοκληρώθηκαν με τις σπουδές πιανιστικής δεξιοτεχνίας και διεύθυνσης ορχήστρας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (Royal College of Music) και στη Νέα Υόρκη στις σχολές Τζούλιαρντ (Juilliard School), Μουσική Σχολή Μανχάταν (Manhattan School of Music) και Μπαρντ (Bard College), ενώ από το 1999 διδάσκει στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ίθακα (Ithaca College) στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Συναυλία της Ορχήστρας Collegium Musicum με τον Νίκο Αθηναίο

Ο μαέστρος Νίκος Αθηναίος (’64) θα διευθύνει τη συναυλία της Ορχήστρας Collegium Musicum στο Ωδείο Αθηνών το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, Αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής”, ώρα 20:00. (σημειώνουμε ότι ο Νίκος Αθηναίος τον Μάϊο του 2023 ίδρυσε το “Collegium Musicum” Αθηνών, του οποίου είναι ταυτόχρονα καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος).

 Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, πλησίον Χίλτον – στάση μετρό “Ευαγγελισμός”. (Πληροφορίες: 2107240673). Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο εισιτήριο: 8€, Περισσότερα…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 • Franz Schubert: Πέντε Γερμανικοί Χοροί για έγχορδα
 • Franz Schubert: Σονάτα “Arpeggione, για βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων (μεταγραφή Νίκος Αθηναίος). Σολίστ: Ενκέλα Κοκολάνη
 • Jean Sibelius: Impromptu, έργο 5
 • Edvard Grieg: Σουίτα Holberg, έργο 40

O εκτοπισμός των Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων στις 16 Μαΐου

Στις 16 Μαΐου 2024 στο Freie Universität Berlin, Seminarzentrum L 116, Otto-von-Simson-Straße 26 μεταξύ 18.00 και 21.00, με διοργανωτές τους: Exantas Berlin e.V. και Centrum Modernes Griechenland/Freie Universität Berlin γίνεται μία εκδήλωση με θέμα την ζωή και το πεπρωμένο μιας από τις παλαιότερες κοινότητες των Ελλήνων Εβραίων με προβολή του ντοκιμαντέρ ΡΩΜΑΝΙΩΤΕΣ, της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη, και συζήτηση με τους:

– Δρ Λέων Ναρ, εκδότης των έργων του Γιόζεφ Ελιγιά, Θεσσαλονίκη

– Adi Liraz, καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, Βερολίνο/Ιωάννινα

– Αλέξιος Ντετοράκης Εξάρχου, ιστορικός, Βερολίνο

Συντονισμός: Δρ Andreas Poltermann, πολιτικός επιστήμονας, Βερολίνο

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 25 Μαρτίου 1944 στα Γιάννενα, την ημέρα που εκτοπίστηκε ο εβραικός πληθυσμός Εβραίοι της πόλης, από φωτογράφο του λόχου προπαγάνδας της Βέρμαχτ. Η “γυναίκα που κλαίει” ταυτοποήθηκε πολύ αργότερα ως η 18χρονη Φανή Χαίμ από τα Γιάννενα. Η Φανή επέζησε του Άουσβιτς. Η φωτογραφία αυτή έγινε σύμβολο για τη φρίκη που βίωσαν οι Εβραίοι της Ελλάδας στο Ολοκαύτωμα. (Φωτογραφία: Wetzel, Bundesarchiv)

Ο σύλλογος Exantas Berlin e.V. ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Γερμανία και του ελληνογερμανικού πολιτιστικού διαλόγου. Έδρα του είναι το Βερολίνο και εκδίδει στο Βερολίνο το περιοδικό “εξάντας“, που βγαίνει δυο φορές το χρόνο στο Βερολίνο με άρθρα στα γερμανικά, μεταφρασμένα στα ελληνικά, με τίτλοσταελληνικά και με ένα επιτελείο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Την περίοδο αυτή αντιπρόεδρος του συλλόγου είναι ο Martin Knapp, πρώην διευθυντής του AHK.

(περισσότερα…)

Η Έμη Βαϊκούση μεταφράζει τον Kurt Tucholsky

Σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση (΄76) κυκλοφόρησαν προσφάτως σε ένα τόμο, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το «Ράινσμπεργκ» (1912 ) και το «Ανάκτορο Γκρίπσχολμ» (1931), τα δύο έργα μυθοπλασίας που μας άφησε ο Κουρτ Τουχόλσκι (1890-1935), από τους πιο σημαντικούς και παρεμβατικούς συγγραφείς στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ο συγγραφέας, εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στο Βερολίνο. Δημοσιογράφος, εκδότης, κριτικός, σατιρικός ποιητής και στιχουργός, πολυσχιδής προσωπικότητα, σεσημασμένος για τη δηκτική πένα του και τις προοδευτικές ιδέες του, συντάχθηκε με τον αριστερό πασιφισμό σε μια περίοδο ακραίου εθνικισμού και μιλιταρισμού, προανάκρουσμα του απόλυτου σκότους που ακολούθησε. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό.

https://www.politeianet.gr/books/9789600371970-tucholsky-kurt-kastaniotis-rainsmpergk-anaktoro-gkripscholm-sklirodeti-ekdosi-364945

“ο δρόμος που διανύθηκε” της Maria Pawlikowska-Jasnowrzewska

Ο Κώστας Μαντζάκος μετέφρασε ποίηση της Maria Pawlikowska-Jasnowrzewska, που κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου ήταν γνωστή και ως «Πολωνή Σαπφώ». Αρχικά το έργο της ήταν αμιγώς ερωτικό, αλλά σταδιακά εστίασε στο πέρασμα του χρόνου, την περιοδικότητα της Φύσης και των πραγμάτων, καθώς  και τις συνέπειες του πολέμου. “ο δρόμος που διανύθηκε” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συρτάρι».

περισσότερα…

Ο Werner Hermann πρωταγωνιστεί στο “ΚΑΦΕ το όνειρο”

Ο Werner Hermann πρωταγωνιστεί στο “ΚΑΦΕ το όνειρο”, μια κωμωδία του Γιάννη Παπουτσάκη σε σκηνοθεσία Όλγας Μουργελά.

Είναι μια σατυρική κωμωδία που αγγίζει τα όρια του κλαυσίγελου. Καταστάσεις δραματικές έως τραγικές συμβαίνουν κάθε μέρα στη ζωή μας που πολλές φορές φτάνουν σε αδιέξοδα κωμικοτραγικά.

Η κωμωδία “Καφέ το όνειρο” συνδυάζει με μοναδική ευρηματικότητα το γέλιο και το δάκρυ σ’ ένα σφιχταγκάλιασμα καθημερινής ροής. Άνθρωποι καθημερινοί με κοινωνική διαστρωμάτωση συνυπάρχουν αρμονικά μέσα από τις διαφορές τους σ’ ένα χώρο που αποτυπώνει τη μοίρα του καθενός και τις χιμαιρικές προσδοκίες του.

Τετάρτη 15, 22 & 29 Μαΐου 2024 & ώρα 20:00

ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΧΝΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χαλκιδικής 83, Γκάζι, Είσοδος:10,00€ / Ατέλεια: 5,00€

Για κρατήσεις τηλ: 2110121686

Η Katja Nagel στο Ιστορικό Αρχείο / Μουσείο Ύδρας

Η Katja Nagel εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο / Μουσείο Ύδρας από 1 μέχρι 28 Μαϊου 2024.

Η Katja Nagel (τότε Katja Steinbeisser) είναι απόφοιτος του 1983 και ζει στο Μόναχο, αλλά κρατάει στενή επαφή και έρχεται τακτικά στην Ελλάδα, αφού με τον άντρα της Rainer έχουν εξοχικό στην Ερμιόνη (όπου παράγουν και βιολογικό ελαιόλαδο) αλλά και διαμέρισμα στη Μαρίνα Ζέας.

Μετά από τόσα χρόνια στο μάρκετινγκ η Katja αποφάσισε να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο στη ζωγραφική, που ήταν από παλιά το πάθος της. Έτσι δημιούργησε μια πρώτη εντυπωσιακή συλλογή έργων, όπως μπορείτε να δείτε στο website της

Τα έργα της είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και νομίζω ότι συνδυάζουν αρμονικά το ελληνικό στοιχείο με γερμανική τεχνοτροπία, αλλά αυτό πρέπει ο καθένας να το κρίνει μόνος του.

(περισσότερα…)

Δεξίωση αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε την πρωτοβουλία της DSA, η οποία προσκαλεί αποφοίτους όλων των ετών την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 στις 20:00 στην πρώτη βραδιά αποφοίτων.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων της DSA, θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Σχολής.

Παρακαλούμε, επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής.

Θα περάσουμε μια υπέροχη βραδιά!

14.05.2024 – DSA – Stellenausschreibung KlassenlehrerIn

Die DEUTSCHE SCHULE ATHEN

sucht zum 01.09.2024 für 3 Jahre (Verlängerungsmöglichkeit)

Stellenumfang: Vollzeit

eine Lehrkraft für die Grundschule

(1. bis 4. Klasse) als Klassenlehrer/in

Die konkreten Aufgabengebiete:

Klassenlehrer/in einer deutschsprachigen Grundschulklasse (1. Schuljahr)

Die Deutsche Schule Athen (DSA) ist eine deutsche Auslandsschule in Griechenland mit einem umfassenden Bildungsangebot für Kinder ab 3 Jahren vom Kindergarten über die Grundschule bis zum Deutschen Internationalen Abitur.

Wir erwarten:

 • Lehrbefähigung für die Grundschule in Deutschland, Österreich oder der Schweiz
 • Vorzugsweise mit Berufserfahrung als Klassenlehrer/in
 • Deutsch als Muttersprache
 • Interesse an interkulturellen Erfahrungen
 • Moderne Methodik und Didaktik.
 • Engagement für die weitere Schul- und Unterrichtsentwicklung
 • Flexibilität, Teamfähigkeit, Belastbarkeit und Freude an der Arbeit mit Kindern
 • Erwünscht sind Interesse/Erfahrung beim Einsatz digitaler Medien im Grundschulunterricht und/oder bei der Erarbeitung eines Medienkonzepts

Wir bieten:

 • ein angenehmes Arbeitsumfeld mit hohem Entwicklungspotenzial
 • Gehaltseinstufung in Anlehnung an den deutschen Tarifvertrag der Länder (TVL)
 • gute kollegiale Zusammenarbeit
 • angemessene Bezahlung

Ihre aussagekräftige Bewerbung (Anschreiben, Motivationsschreiben, Lebenslauf, Lichtbild und Zeugnisse) richten Sie bitte in deutscher Sprache bis spätestens 20.05.2024 in elektronischer Form an bewerbungen@dsathen.gr

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr