ex-dsathen
Τεύχος 451 (9/2024) - Δευτέρα / Montag 04.03.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Λάβαμε πολλά μηνύματα για το καινούργιο montags. Αυτό που μας χαροποίησε πιο πολύ είναι ότι στα περισσότερα από αυτά οι παραλήπτες τονίζανε ότι δεν το λαμβάνανε και τώρα το είδαν ξαφνικά.
Όλοι μας θα δούμε και άλλα. Με την βοήθεια όλων σας, με τις παρατηρήσεις, τις επιθυμίες, το υλικό, θα χτιστεί σιγά σιγά ένα εργαλείο επικοινωνίας με σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές που θα εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες.

Στην κορυφή του montags εμφανίζονται δύο νέες επιλογές:

- τα ΘΕΑΤΡΑ, όπου παρουσιάζονται όλες οι θεατρικές παραστάσεις της σεζόν, στις οποίες απόφοιτοι είτε παίζουν, είτε σκηνοθετούν, είτε μεταφράζουν / διασκευάζουν

- τα ΒΙΒΛΙΑ, όπου παρουσιάζονται όλα τα βιβλία που απόφοιτοι έχουν συγγράψει, μεταφράσει, εκδόσει κλπ

Εκδήλωση με αφορμή την έκθεση “Das Flüstern der Schuhe” – “Ψίθυρος των Παπουτσιών”

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 έγινε δεξίωση στο φουαγιέ της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με αφορμή την Έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που θα διαρκέσει από τις 05.02. μέχρι τις 08.03.2024. Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας κ. Andreas Kindl.

Η Σοφία Χριστοφορίδου, Γ.Γ. του Συλλόγου ήταν εκεί και έστειλε φωτογραφικό υλικό.

(περισσότερα…)

Άγγελος Κωβαίος: “Το παράλληλο σύμπαν της Ευρώπης λίγο πριν από τις κάλπες”

Για μία ακόμη φορά ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Η άνοδος των λαϊκιστών, η Λεπέν που θα μας «φάει» και η Ακροδεξιά που επελαύνει στις ευρωεκλογές. Oμως, όσο περνάει ο καιρός, εντείνεται και διευρύνεται η αίσθηση ότι θεσμικά και πολιτικά η Eνωση αποφεύγει να κάνει την ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα αλλάξει.

Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ενωσης ξεκινά (καθυστερημένα) η γνωστή συζήτηση: «Η επέλαση των λαϊκιστών», «η απειλή της Ακροδεξιάς», «η Λεπέν που θα καταστρέψει την Ευρώπη» και άλλα σχετικά, συνήθως τετριμμένα και πάντως με περιορισμένη απήχηση.  

Δείτε το άρθρο του Άγγελου Κωβαίου στο protagon.gr…

Ο Νίκος Αθηναίος με την ορχήστρα Collegium Musicum Αθηνών

Ο γνωστός μαέστρος Νίκος Αθηναίος (’64) διευθύνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 20.00) την ορχήστρα Collegium Musicum Αθηνών, Ensemble in Residence του Ωδείου Αθηνών, σε ένα πρόγραμμα με έργα των Béla Bartók, Kurt Weill, και Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής” του Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, πλησίον Χίλτον – στάση μετρό “Ευαγγελισμός”.

Περισσότερα…

Νεάπολις «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος» 1855-1965

Μία σημαντική έκθεση με τίτλο “Νεάπολις «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος» 1855-1965” διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αθηναίων στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Μαΐου 2024.

Pascal Sébah (1823-1886), “Πανοραμική άποψη της Αθήνας από τους πρόποδες του Λυκαβηττού, π. 1874”.

Συλλογή Θ. Θεοδώρου. Φωτογραφία: Τ. Σπετσιέρης

Για την έκθεση…

Με αφετηρία τον χαρακτηρισμό της Νεάπολης από τον λογοτέχνη Κώστα Αθάνατο (1896-1966), στην έκθεση διαλέγονται δύο μαρτυρίες: Το φωτογραφικό απόθεμα από τον 19ο και 20ό αιώνα με την εικαστική απόδοση της κληρονομιάς της περιοχής μέσα από έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η Νεάπολη, αναδύεται ως κοιτίδα της νέας, τότε, πόλης, πίσω από την Τριλογία προς τον Λυκαβηττό και του Στρέφη, μία συνοικία που ξεκίνησε ως «προάστιο» τον 19ο αιώνα για να εξελιχθεί ως αθηναϊκός τόπος πνευματικών κινήσεων, κέντρο διανοουμένων, καλλιτεχνών και φοιτητών. Αυτή η ιδιαίτερη ώσμωση ιδεών και ανθρώπων αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα την πιο γοητευτική παράμετρο της Νεάπολης, της πιο παλιάς από τις «νέες» συνοικίες της Αθήνας. Η Νεάπολη προβάλλεται, σύμφωνα με τους επιμελητές της, «ως μία πνευματική κοιτίδα, πάλλουσα από ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις. Ανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα των καφενείων και των σαλονιών, της καθημερινότητας και των ανώνυμων πρωταγωνιστών της, πάνω στον καμβά του απλού και αβίαστου ρυθμού της γειτονιάς με τα νεοκλασικά σπίτια και τις αυλές, τα βιβλιοπωλεία και τα βιβλιοδετεία, τις σπιτονοικοκυρές και τις πόρνες, τους φοιτητές και τους υπαλλήλους, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει και τις πνευματικές μορφές της Νεάπολης -από τον Γεώργιο Δροσίνη ως τον Κωστή Παλαμά και από τον Γιαννούλη Χαλεπά ως τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και τον Γεώργιο Σουρή».

Wandertag#130: Κυριακή 11 ΦΕΒ 2024. Ραπεντώσα, πρόποδες Πεντέλης

Μέτρια δυσκολία, χωρίς σημαντικές αναβάσεις

Καπέλο, μπαστούνια (προαιρετικά), νερό

4 ώρες περίπου. Νέα ωραία πρόσβαση. Μην το χάσετε !

Παρακαλώ συμμετοχές στο tasoskavadellas@gmail.com

Έρχεστε με δική σας ευθύνη, όπως πάντα.

ωραία πεζοπορικά,

Τάσος Κ DSA’71

Philadelphia: “Wir waren Menschen zweiter Klasse” στις 5.3.2024

Ο Σύλλογος Philadelphia διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου:

“Wir waren Menschen zweiter Klasse” στις 5 Μαρτίου στις 19.30

1040 Griechen, Geschäftsleute, Arbeiter, Taxifahrer, Studenten, zwischen 14 und 60 Jahre alt, meist aus den „roten“ Stadtvierteln Athens, Dourguti und Vyronas, wurden am 7. und 9. August 1944 bei blutigen Razzien von der SS und griechischen kollaborationistischen Sicherheitsbataillonen aufgegriffen und in das im Herbst 1943 eingerichtete KZ Chaidari bei Athen verschleppt.

(περισσότερα…)

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr