ex-dsathen
Τεύχος 453 (11/2024) - Καθαρή Δευτέρα / Montag 18.03.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση ξεκινάμε το montags αυτής της εβδομάδας. Χάσαμε την Αλεξία Τσιπούρη, απόφοιτο του 1981.

Επιμένουμε στην στήριξη της πρωτοβουλίας της DSA, η οποία προσκαλεί αποφοίτους όλων των ετών την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 στις 20:00 στην πρώτη βραδιά αποφοίτων.

Ο Παντελής Παντελούρης, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, αλλά προ πάντων δίπλα του από τότε, έστειλε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο για τα δύο ετεροθαλή αδέλφια του, τον Πλάτωνα και τον Ευαγόρα. Ο Πλάτων αναφέρεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης, σε αντίθεση με τον Ευαγόρα, ο οποίος ήταν γερμανομαθής αλλά μάλλον χάθηκαν τα ίχνη του από τα έγγραφά μας, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές για πολλά παιδιά.

“Έφυγε” η Αλεξία Τσιπούρη, απόφοιτος του 1981

“Έφυγε” την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 η Αλεξία Τσιπούρη. Ήταν η τρίτη κόρη του Γιάννη Τσιπούρη και της Μέλας Αργυροπούλου, μαθητών της Σχολής των χρόνων της Αραχώβης, που έστειλαν τις τρεις κόρες τους στην Σχολή.

Η Αλεξία, σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο TUM (Technische Universität München) και με την σειρά της έστειλε την κόρη της και τον γιό της στην Γερμανική, ενώ το 1991 ίδρυσε την Alfa Measurements, ένα διαπιστευμένο εργαστήριο για περιβαλλοντολογικές μετρήσεις και την ENCO ΕΠΕ όπου συνεργάστηκε με τον συμμαθητή της Κώστα Ιωαννίδη.

Η κηδεία της έγινε την Πέμπτη 14.3 παρουσία πολλών συμμαθητών και καθηγητών από την Σχολή.

Δεξίωση αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε την πρωτοβουλία της DSA, η οποία προσκαλεί αποφοίτους όλων των ετών την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 στις 20:00 στην πρώτη βραδιά αποφοίτων.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων της DSA, θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Σχολής.

Παρακαλούμε, επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα συμμετοχής.

Θα περάσουμε μια υπέροχη βραδιά!

Πλάτων και Ευαγόρας Παντελούρης

Ο Παντελής Παντελούρης, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, έστειλε ένα εξαιρετικό κείμενο για του δύο ετεροθαλείς αδελφούς του. Ο Πλάτων Παντελούρης εμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1932-33 στην Β’ Γυμνασίου και παραμένει έως την αποφοίτησή του το έτος 1936-37 στην ΣΤ’ Γυμνασίου. Ο Ευαγόρας δεν εμφανίζεται, αλλά, όπως και πολλοί άλλοι, είναι πολύ πιθανόν να κάθισαν στα θρανία της Σχολής. Στα μαθητολόγια αναφέρεται ως έτος γέννησης του Πλάτωνα το 1919, όμως με βάση την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως που έχει στα χέρια της η οικογένεια, η ημερομηνία γέννησης είναι η 1 Μαρτίου 1922.

Ο Πλάτωνας και ο Ευαγόρας Παντελούρης γεννήθηκαν σε ένα μικρό χωριό της Εύβοιας, τον Οξύλιθο Κύμης. Εκεί είχε πρωτοδιοριστεί ως δάσκαλος ο Κύπριος πατέρας τους Μιχάλης Παντελούρης. Αργότερα, ακολουθώντας τον πατέρα στις μεταθέσεις του, έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, την Κύμη και τη Σκύρο και κατέληξαν στην Αθήνα, την Κυψέλη.

(*) στην φωτογραφία του 1970, στην πρώτη συνάντηση του Παντελή με τον Ευαγόρα, αριστερά φαίνεται ο Παντελής, δεξιά ο Ευαγόρας, καθηγητής Γενετικής τότε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και στο μέσον ο Philipp, τον οποίο βάφτισε έτσι για να τιμήσει τον ελληνικής καταγωγής Φίλιππο, τον άνδρα της Ελισάβετ.

Ολη η οικογένεια είχε βρετανική υπηκοότητα μια και η Κύπρος ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Ο πατέρας τους είχε αποφοιτήσει από βρετανικό διδασκαλείο στη Λευκωσία και είχε έρθει στην Ελλάδα ως εθελοντής στους βαλκανικούς πολέμους και παρέμεινε ως δημοδιδάσκαλος και αργότερα ως καθηγητής φιλόλογος.

Ο Ευαγόρας (είχε το όνομα του αρχαίου βασιλιά της Σαλαμίνας της Κύπρου) γεννήθηκε στις 05.12.1917, σπούδασε στη Φυσικομαθηματική της Αθήνας Βιολογία. Ηδη σαν τριτοετής φοιτητής είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων για τη συγγραφή βιβλίου ανθρωπολογίας για τα Γυμνάσια και η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΤΕΛΟΥΡΗ διδασκόταν για πάνω από τριάντα χρόνια (μέχρι τη μεταπολίτευση) στα Γυμνάσια. Την περίοδο της δικτατορίας το βιβλίο εκδόθηκε με το πουλί της χούντας και ο Ευαγόρας έστελνε συνεχώς από το Λονδίνο επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να σταματήσουν την έκδοση του, χωρίς αποτέλεσμα.

Ενταγμένος στην αντίσταση την περίοδο της κατοχής και προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη μπάρκαρε σε ένα τυχαίο καράβι στον Πειραιά και κατέληξε στην Αργεντινή, όπου παρέμεινε μέχρι τη λήξη του πολέμου εργαζόμενος στην αρχή ως λιμενεργάτης και αργότερα στο εργοστάσιο πούρων που είχε ανοίξει ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο Μπουένος Αϊρες.

Με τον αδελφό του Πλάτωνα ξανασυναντήθηκαν μετά τον πόλεμο στο Λονδίνο, μέσω της υπηρεσίας αναζητήσεων του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ο Ευαγόρας είχε και αυτός την ίδια τύχη με τον αδελφό του. Ως βρετανός υπήκοος κηρύχτηκε «ανεπιθύμητος αλλοδαπός» και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα, μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Ο πατέρας τους πέθανε το 1965 χωρίς να μπορέσει να ξαναδεί τα δύο αγόρια του, δεδομένου ότι ούτε στον ίδιο – ως χαρακτηρισμένο αριστερό – δεν του εδίδετο όλα τα χρόνια διαβατήριο για να ταξιδεύσει.

Ο Ευαγόρας, όπως και ο Πλάτωνας αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν στη Μ. Βρετανία σπουδές από την αρχή. Ο Ευαγόρας σπούδασε Ζωολογία και Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτορας με θέμα από τη Γενετική. Αποτέλεσε έναν από τους πρώτους ερευνητές στο χώρο της γενετικής την εποχή εκείνη. Πλήν του Εδιμβούργου όπου δίδαξε ως υφηγητής, υπήρξε καθηγητής στο Queen’s University του Μπέλφαστ και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής του ζωής στην έρευνα για τον καρκίνο, περιορίζοντας συχνά την πανεπιστημιακή του διδασκαλία. Ηταν επίλεκτο μέλος της The Royal Society για τον Καρκίνο και συγγραφέας πολλών μονογραφιών και επιστημονικών ανακοινώσεων.

Το 1968 δημοσίευσε στο περιοδικό Nature τα αποτελέσματα της έρευνας του για το «άτριχο ποντίκι» (the nude mice) που άνοιξε νέους δρόμους στην ογκολογία και την ανοσολογία.

 Παρακολουθούσε ακατάπαυστα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη δεκαετία του 1980 κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το βιβλίο του “Greece – an Introduction”. Πολλά άρθρα του για την Ελλάδα έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά της Μ.Βρετανίας. Πέθανε στο Dumfries της Σκωτίας λίγες μέρες πριν κλείσει τα 100 χρόνια, στις 07.11.2017. Ο Παντελής Παντελούρης θυμάται ότι η οικογένεια είχε προετοιμαστεί να γιορτάσει στη Σκωτία τα γενέθλια του και ειχε αναγγελθεί και η έλευση  επίσημου αγγελιαφόρου της Ελισάβετ για να τον συγχαρεί ως επίλεκτο μέλος της βασιλικής αντικαρκινικής εταιρείας, αλλά τελικά πήγε στην κηδεία του.

Στο σχολείο διδασκόταν στην δεκαετία του ’60 και του ’70 χρόνια η «Ανθρωπολογία» του Ευαγόρα Παντελούρη. Ηταν το βιβλίο που είχε συγγράψει ο Ευαγόρας όντας ακόμα φοιτητής της φυσικομαθηματικής. Ειχε λάβει μέρος σε διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας. Ανατυπωνόταν ακόμα και την περίοδο της δικτατορίας με το γνωστό πουλί και ο Ευαγόρας έστελνε τότε συνεχώς επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας να σηματήσουν την ανατύπωση με το λογότυπο της δικτατορίας. Δεν σταμάτησαν όμως. Τελικά αποσύρθηκε με τη μεταπολίτευση.

Ανδρέας Αντωνόπουλος (’74)

Ο Ανδρέας Αντωνόπουλος αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1974 και πήρε το πτυχίο του σαν Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1979. Σαν υπότροφος της DAAD έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα (Operations Research) στο Πολυτεχνείο Αάχεν (RWTH Aachen).

Εργαζόμενος στη συνέχεια σαν επιστημονικός συνεργάτης ασχολήθηκε παράλληλα σαν σύμβουλος επιχειρήσεων στην Inform GmbH στο Αάχεν.

Μετά από ένα εξάμηνο υποχρεωτικό διάλειμμα στο ναυτικό απασχολήθηκε για 10 χρόνια στη IABG GmbH, Ottobrunn με κύριο αντικείμενο την εφαρμογή μαθηματικών αλγόριθμων στη βελτιστοποίηση βιομηχανικών, οικονομικών και διοικητικών διεργασιών σε διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στο γερμανικό δημόσιο.

Από το τέλος 1999 έως τις αρχές 2023 εργάστηκε στη BMW AG στο Μόναχο αρχικά σαν υπεύθυνος για τη δημιουργία πολλών νέων εφαρμογών στην Sales IT και στη συνέχεια αρμόδιος μεταξύ άλλων για τους τομείς Data Management, Reporting & Analytics σε μακροπρόθεσμα εταιρικά προγράμματα με μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων.

Σήμερα ασχολείται πλέον αποκλειστικά με τις μικροεπισκευές, το κήπο, την οικογένεια του, τα εγγόνια του και ότι άλλο του κάνει κέφι, προσπαθώντας να μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος στο The Last Five Years

Ο  stand – up comedian, λιμπρετίστας, μεταφραστής και σκηνοθέτης Δημήτρης Δημόπουλος (’94), υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση του βραβευμένου με βραβείο Drama Desk μιούζικαλ The Last Five Years του Αμερικανού συνθέτη Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν. Ένα έντονα συναισθηματικό και προσωπικό μιούζικαλ δωματίου με θέμα δύο εικοσάρηδες Νεοϋορκέζους που βρίσκουν και χάνουν τον έρωτα στη διάρκεια μιας περιόδου πέντε χρόνων, το έργο χαρακτηρίζεται από την αντισυμβατική δομή του, όπου η Κάθυ, η γυναίκα, αφηγείται την ιστορία αντίστροφα, ενώ ο Τζέιμι, ο άντρας, αφηγείται την ιστορία σε ευθεία χρονολογική σειρά. Οι χρονικότητες των δύο ηρώων συναντιούνται μόνο μία φορά, στον γάμο τους, που λαμβάνει χώρα στη μέση της παράστασης.

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα οφ-Μπρόντγουεϊ μιούζικαλ και επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, από τις 20 Μαρτίου και για εννέα μοναδικές παραστάσεις έως τις 31 Μαρτίου 2024. Φέρνει επί σκηνής μια νεοϋορκέζικη ιστορία ενός ασυνήθιστου έρωτα, προσφέροντας μια αξέχαστη μουσικοθεατρική εμπειρία.

Παραστάσεις: 20, 22, 23, 24, 26, 27, 29, 30, 31 Μαρ 2024

Περισσότερα: https://www.ticketservices.gr/event/gno-the-last-five-years/?lang=el

*Ο ΚΑΤΑΘΛΑΣ* της Λένας Κιτσοπούλου

Ο ανατρεπτικός ΚΑΤΑΘΛΑΣ της Λένας Κιτσοπούλου (’89) ανεβαίνει στο θέατρο OLVIO  για 6 ΜΟΝΟ παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Νατάσας Παπαμιχαήλ με τον Αλέξανδρο Τσώτση στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Λάκης, σέρνεται με το στενό, μίζερο στόμα του μέσα στο πατρικό του σπίτι στο χωριό. Όλα τον στοιχειώνουν. Έξω, η φύση αναπνέει, κοιμάται και ξυπνάει χωρίς προσδοκίες. Μέσα στο σπίτι, ο Λάκης, παρέα με μια μύγα. Το σπίτι που μεγάλωσε, έχει πάρει τη μορφή της ψυχής του. Παλεύει να ξεφύγει από τα όρια του σπιτιού, των αναμνήσεων, των γονιδίων, των προσδοκιών μιας ολόκληρης κοινωνικής δομής. Όλα τον ενοχλούν. Μένει όμως εκεί για να αντιμετωπίσει όλα όσα τον βαραίνουν. Η γραφή της Λένας Κιτσοπούλου είναι πάντα επίκαιρη, αληθινή και βαθιά συναισθηματική.

Από Κυριακή 23 Μαρτίου και κάθε Κυριακή μέχρι 28 Απριλίου.

Θέατρο OLVIO – Αθήνα, Ιεράς Οδού 67 & Φαλαισίας 7

Περισσότερα… 

Βίκυ Βολιώτη και Έφη Ρευματά – Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Η Έφη Ρευματά (’91) υπογράφει τη μετάφραση – διασκευή – σκηνοθεσία και η Βίκυ Βολιώτη (’88) πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο “Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ“ του  Rainer Werner Fassbinder.

Aπό την Τετάρτη 20 Μαρτίου και για λίγες παραστάσεις: 20 Μαρ – 25 Απρ.

Θέατρο Ανεσις – Μικρή Σκηνή: Λεωφόρος Κηφισιάς 14, Αθήνα Αμπελόκηποι, 210-7718943

Μέσα σ’ ένα ατελιέ, με φόντο έναν πίνακα μπαρόκ, ανάμεσα σε κούκλες βιτρίνας και υπέρλαμπρα φορέματα, παρακολουθούμε ένα παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται πολύ γρήγορα, το θύμα γίνεται θύτης, ο θύτης θύμα, ο έρωτας γίνεται μίσος. Η Κάριν, το φιλόδοξο μοντέλο, όταν γνωρίζει την γνωστή σχεδιάστρια Πέτρα φον Καντ εκείνη την ερωτεύεται παράφορα. Είναι ένα αισθηματικό έργο με πόνο και κλάματα για όσους ξέρουν να κατακτούν κι όχι ν’ αγαπούν.

Περισσότερα…

Η Εύα Καραμπά: «Όνειρα»

H Εύα Καραμπά παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Όνειρα» στην Ένωση Καλλιτεχνών & Λογοτεχνών Ηλιούπολης ‘’το Εργαστήρι’’ από 19 έως 25 Mαρτίου 2024.

Πρόκειται για ζωγραφικά έργα, κυρίως ακουαρέλες, έργα με σμάλτο σε πλεξιγκλάς και επιζωγραφισμένα αντικείμενα.

Ο Πάνος Χαραλάμπους, εικαστικός, ομότιμος Καθηγητής ΑΣΚΤ, σημειώνει ότι η Εύα Καραμπά από νωρίς εκδήλωσε ένα έντονο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, ένα ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι σήμερα. Απ’ τις διάφορες περιοχές της τέχνης αντλεί στοιχεία: μυθικές φιγούρες, ζωομορφικές, από τις παραδόσεις της Αφρικής, της Ασίας, μοτίβα απ’ τον λαϊκό πολιτισμό μας, τον πολιτισμό της Μεσογείου, από έναν πρώιμο ιμπρεσιονισμό και έναν έκδηλο Φωβισμό ( φωβ=άγριο ζώο). Συν τω χρόνω κατέκτησε μια προσωπική γραφή, με χαρακτηριστικά την διαχρωμία, την διαφάνεια, την έλλειψη αυστηρής γεωμετρίας προς χάριν της εκφραστικότητας. Έναν ρομαντισμό της εικόνας, μια ονειροφαντασία.

Η Eύα Καραμπά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή

Aθηνών (DSA) και σπούδασε διακοσμητική στη Σχολή Δοξιάδη.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις το διάστημα 2000-2024.

Ένωση Καλλιτεχνών & Λογοτεχνών Ηλιούπολης ‘’το Εργαστήρι’’

Εγκαίνια: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, Ώρα : 18:00- 21:00

Διάρκεια Έκθεσης : 19- 25 Mαρτίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 & 17.30 – 20:30

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Λ.Ειρήνης 14, Πλατεία Φλέμινγκ

karamba_eva_ekthesi_2024

Γερμανία: Λιγότερες διαφημιστικές κλήσεις λόγω προστίμων

Οι καταγγελίες για διαφημιστικές κλήσεις στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων μειώθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 46%. Η υπηρεσία με έδρα τη Βόννη ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι το 2023 έγιναν συνολικά 34.714 καταγγελίες, ενώ το 2022 64.704. Επειδή όμως υπήρξαν «πολλές ακραίες περιπτώσεις» κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η γερμανική αρχή επέβαλε ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα συνολικού ύψους 1,435 εκατ. ευρώ.

Δείτε το άρθρο του Στέφανου Γεωργακόπουλου στην DW…

Deutsches Archäologisches Institut: Eröffnung der Jubiläumsausstellung

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (Φειδίου 1, Αθήνα 10678, τηλέφωνο: 2103307400) προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους στα εγκαίνια της έκθεσης «Επί τόπου. 150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών» (Vor Ort. 150 Jahre Deutsches Archäologisches Institut Athen) την Παρασκευή 22 Μαρτίου.  Περισσότερα: https://www.dainst.org/veranstaltungen/noslug/121

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του Ινστιτούτου,

στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών εγκαινιάζεται η έκθεση «Επί τόπου. 150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών», στις 22 Μαρτίου 2024, στις 18:00, στο ιστορικό κτήριο του Ινστιτούτου στην Αθήνα. Η έκθεση παρουσιάζει την πολυτάραχη ιστορία του Παραρτήματος και τα ποικίλα πεδία δραστηριοτήτων του. Ακόμη, εξηγεί τον ρόλο του DAI Αθηνών ως διαμεσολαβητή στις γερμανο-ελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές. Παλαιά και νέα δεδομένα από «επί τόπου» έρευνες στην Ελλάδα συνιστούν, από κοινού με τις πλούσιες συλλογές της Φωτοθήκης, της Βιβλιοθήκης και του ιστορικού Αρχείου, απαραίτητη βάση για πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με επίκαιρα θέματα.

Ο Andreas Kindl, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, και η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα απευθύνουν χαιρετισμούς.

Η εκδήλωση είναι υβριδική: μπορείτε να την παρακολουθήσετε είτε με φυσική παρουσία στο Ινστιτούτο (χωρίς δήλωση συμμετοχής) είτε διαδικτυακά μέσω zoom. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά, πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://dainst-org.zoom.us/meeting/register/tJ0tc-yhrD0rHN0nPFZcDI2nZaMrrDhPantF

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δήλωσης συμμετοχής θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τελικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση.

Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!

Podcast #9 – Deutsch als Sprache sehr beliebt: Das Goethe-Institut Athen zieht Bilanz

Die 9. Folge unseres Podcastes „YiasasAdenauer“ ist online. Hören Sie sich diesmal das spannende Interview mit Frau Kaya, der Leiterin des Goethe-Instituts in Athen, an!

Erfahren sie mehr über die Förderung der deutschen Kultur in Griechenland und die Auswirkungen der digitalen Transformation auf Sprachkurse.

Zu finden gibt es den Podcast überalles wo es Podcasts gibt oder unter dem Link: Yiasas Adenauer (letscast.fm)

Wandertag #131 διάσχιση ΠΑΡΝΩΝΑ. Κυριακή/Δευτέρα 24/25 ΜΑΡ 2024

Διήμερο διάσχισης Πάρνωνα. Ήπιο βουνό, δασωμένο. Χαλαρά με μία νύχτα σε σκηνή έτσι ώστε να μοιραστεί η διάσχιση.
Από μονή Μαλεβής στον βορρά, έως περιοχή Βαμβακούς. Ανάβαση στην κορυφή δεν είναι υποχρεωτική. Είναι μία συντόμευση 3 ωρών.
Ανάβαση 700μ. (προαιρετικά άλλα 200 για κορυφή).
Κατάβαση πάλι 700.

Κυριακή/Δευτέρα 24/25 Μάρτη , καιρού επιτρέποντος.

συμμετοχή στο tasoskavadellas@gmail.com
Νωρίς παρακαλώ, για εύκολο προγραμματισμό.
Κάποιες σκηνές υπάρχουν.
Έρχεστε με δική σας ευθύνη.

φιλικά Τάσος Κ

13.03.2024 – DSA/Lehrkraft als Klassenlehrer/in

Die

DEUTSCHE SCHULE ATHEN

sucht zum 01.09.2024 für 3 Jahre (Verlängerungsmöglichkeit)

Stellenumfang: Vollzeit

eine Lehrkraft für die Grundschule

(1. bis 4. Klasse) als Klassenlehrer/in

Die konkreten Aufgabengebiete:

Klassenlehrer/in einer deutschsprachigen Grundschulklasse (1. Schuljahr)

Die Deutsche Schule Athen (DSA) ist eine deutsche Auslandsschule in Griechenland mit einem umfassenden Bildungsangebot für Kinder ab 3 Jahren vom Kindergarten über die Grundschule bis zum Deutschen Internationalen Abitur.

Wir erwarten:

• Lehrbefähigung für die Grundschule in Deutschland, Österreich oder der Schweiz

• Vorzugsweise mit Berufserfahrung als Klassenlehrer/in

• Deutsch als Muttersprache

• Interesse an interkulturellen Erfahrungen

• Moderne Methodik und Didaktik.

• Engagement für die weitere Schul- und Unterrichtsentwicklung

• Flexibilität, Teamfähigkeit, Belastbarkeit und Freude an der Arbeit mit Kindern

• Erwünscht sind Interesse/Erfahrung beim Einsatz digitaler Medien im Grundschulunterricht und/oder bei der Erarbeitung eines Medienkonzepts

Wir bieten:

• ein angenehmes Arbeitsumfeld mit hohem Entwicklungspotenzial

• Gehaltseinstufung in Anlehnung an den deutschen Tarifvertrag der Länder (TVL)

• gute kollegiale Zusammenarbeit

• angemessene Bezahlung

Ihre aussagekräftige Bewerbung (Anschreiben, Motivationsschreiben, Lebenslauf, Lichtbild und Zeugnisse) richten Sie bitte in deutscher Sprache bis spätestens 01.04.2024 in elektronischer Form an bewerbungen@dsathen.gr

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr