ex-dsathen
Τεύχος 459 (17/2024) - Μεγάλη Δευτέρα / Montag 29.04.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Μέσα στο Πάσχα το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, όμως εμείς προετοιμαζόμαστε για το 1ο Stammtisch της εφετινής περιόδου και θα έχει θέμα: "Ευρωεκλογές".
Επικεφαλής του "τραπεζιού" θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης, απόφοιτος του 2013, πολιτικός ρεπόρτερ, πολιτικός αναλυτής και παρουσιαστής του Star TV.
Η συνάντηση θα είναι στο σχολείο την Τετάρτη 15.5.2024 στις 19.30; και επειδή οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες, θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση οι πρώτες 15 δηλώσεις.

Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα δεν έχουμε θεατρικές παραστάσεις. Επίσης η θεατρική σεζόν ολοκληρώνεται παραδοσιακά την Κυριακή των Βαΐων. Παρ' όλα αυτά για όσες παραστάσεις συνεχιστούν μετά το Πάσχα, θα ενημερωθείτε στο επόμενο montags.

Stammtisch: “Ευρωεκλογές”

Στις 15.5.24, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Stammtisch της χρονιάς. Στόχος της σειράς των εκδηλώσεων είναι η συζήτηση και μία ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν ως κοινωνία γενικά αλλά και εμάς ως αποφοίτους ειδικότερα.

Το πρώτο Stammtisch δεν θα μπορούσε να έχει άλλο θέμα συζήτησης από τις Ευρωεκλογές.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Ευγενίδης, δημοσιογράφος και απόφοιτος του σχολείου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης και άλλοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς επίσης επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

Επειδή κάθε Stammtisch έχει περιορισμένες θέσεις συμμετοχής, θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση οι πρώτες 15 συμμετοχές. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Atrium της DSA

https://forms.gle/o9LN2DdPKFD3oite9

Ξένια Κουναλάκη: “Πέτερ Λίμπουργκ: Με διασκεδάζει που τώρα τα πάτε πιο καλά από εμάς”

«Ποτέ δεν έχω θυμώσει περισσότερο από τον τρόπο κάλυψης της ελληνικής κρίσης από τα γερμανικά ΜΜΕ. Ηταν τόσο φτηνός. Σκεφτείτε να κάλυπταν τη Γερμανία ξένα ΜΜΕ μ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτό δεν ήταν δημοσιογραφία, ήταν βρωμιά. Σκέτη υποκίνηση μίσους. “Πουλήστε νησιά”, μπορεί να ηχεί ελκυστικός τίτλος, αλλά είναι σκέτη προπαγάνδα. Το είχα πει τότε και σε κορυφαίους Γερμανούς, αλλά και Γερμανίδες(!), πολιτικούς και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμμετείχαν, στην αρχή της κρίσης, στη δημιουργία αυτού του κλίματος», λέει ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle (DW) Πέτερ Λίμπουργκ. «Το είπατε και στην Αγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;». Δεν θέλει να απαντήσει, αλλά χαμογελάει αινιγματικά. «Οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν ενίοτε πόση ζημιά κάνουν με μια πιασάρικη δήλωση στην Bild. Το βρίσκω επαίσχυντο. Η Γερμανία ειδικά θα έπρεπε να σκέφτεται δυο φορές τις συνέπειες των πράξεών της. 

Δείτε την συνέντεξη του Peter Limbourg στην Ξένια Κουναλάκη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”…

Καλλιόπη Πράτσικα (*46) (1929- )

Σύμφωνα με τα μαθητολόγια η Καλλιόπη Πράτσικα του Ανδρέα, γεννημένη το 1929, εγγράφεται στην Β’  Γυμνασίου την χρονιά 1939-40 και στην Γ’  Γυμνασίου την επομένη 1940-41, ενώ αν συνέχιζε την φοίτησή της θα αποφοιτούσε το 1946, αφού στο τότε 8τάξιο γυμνάσιο η Α’ Γυμνασίου ήταν η 5η Δημοτικού.

Σπούδασε Ιατρική στην Γενεύη και ειδικεύτηκε στην Παθολογοανατομία.

Το 1975 εξελέγη Πρόεδρος της ΕΕΠΑ («Η εν Αθήναις Εταιρεία Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατοµικής»), η οποία είχε συσταθεί το 1964) και ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων. Την περίοδο 1963-66 διετέλεσε Β’  Αντιπρόεδρος επί προεδρίας Νίκης Γουλανδρή.

(η φωτογραφία είναι του 1976, πηγή: Ελπίδα Δαλιεράκη, ειδικευόμενη παθαλογοανατόμος συνεργάτιδα της Καλλιόπης Πράτσικα στην δεκαετία του ’70)

Ο πατέρας της, Ανδρέας Πράτσικας, ήταν καθηγητής ιατρικής, Διευθυντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και γιός του Παναγιώτη Πράτσικα, συζύγου της Καλλιόπης Ναούμ, από την οποία πήρε και το όνομά της, ενώ η γνωστή χορεύτρια, καθηγήτρια ρυθμικής και χορού και χορογράφος Κούλα Πράτσικα (γεννημένη το 1899) ήταν θεία της, αδελφή του πατέρα της.

Η οικογένεια Πράτσικα ήταν παλιά εμπορική οικογένεια της Πάτρας και μέλη της ασχολήθηκαν και με την πολιτική. Αναφέρεται ότι ο Σιδέρης Πράτσικας ήταν ένας από τους εννέα πατρινούς φιλομοναρχικούς κτηματίες που βραβεύθηκαν από τον Όθωνα, το 1847. Ο ίδιος μάλιστα είχε εκλεχθεί πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος και το 1850 βουλευτής Πατρών, ενισχύοντας έτσι την αίγλη της οικογένειας. Η οικογένεια συμμετείχε στην ίδρυση και στην διεύθυνση της ασφαλιστικής εταιρείας Πρόοδος, ενώ είχε στην κατοχή της και ένα εργοστάσιο παραγωγής ποτάσας στο Αντίρριο. (περισσότερα…)

Έλενα Χατζηιωάνου: “Κώστας Αξελός- η νοσταλγία του μέλλοντος”

Η εκπομπή της δημοσιογράφου Έλενας Χατζηιωάννου (’82) “Δημόσια και Ιδιωτικά” στον Αθήνα 9.84 που μεταδόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2024, ήταν αφιερωμένη σε έναν από τους στοχαστές που σημάδεψαν τη σκέψη στον 20ό αιώνα, τον Κώστα Αξελό (1924-2010). Ο Κώστας Αξελός υπήρξε για κάποιο διάστημα μαθητής της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και, αν δεν είχε φύγει από το σχολείο, θα αποφοιτούσε το 1942. Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα και την ανάμιξή του στην πολιτική (κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήρε ενεργά μέρος στην Αντίσταση, και αμέσως μετά κατά τον Εμφύλιο οργανώθηκε στο ΚΚΕ από το οποίο διεγράφη το 1945) διέφυγε στο Παρίσι το 1945 με το θρυλικό πλοίο “Ματαρόα”. Στο Παρίσι και έζησε μέχρι τον θάνατό του.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή της Έλενας Χατζηιωάννου, η ζωή και το έργο του Κώστα Αξελού ήταν το θέμα της συζήτησης της δημοσιογράφου, συγγραφέα και μεταφράστριας Κατερίνας Δασκαλάκη και του επίσης δημοσιογράφου και ποιητή Γιώργου Δουατζή. Αφορμή του διαλόγου τους, η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της Κατερίνας Δασκαλάκη “Κώστας Αξελός- η νοσταλγία του μέλλοντος” (Βιβλιοπωλείον της Εστίας).

Ακούστε την εκπομπή…

Κατερίνα Γκιουλέκα (76)

φωτογραφία: © Βαγγέλης Τσιάμης

Η Κατερίνα Γκιουλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών τo 1976 (φωτογραφία: © Βαγγέλης Τσιάμης).

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου με πενταετή υποτροφία DAAD, κατά την περίοδο που η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και η ψηφιακή σχεδίαση άρχιζαν να μπαίνουν στα προγράμματα σπουδών των ευρωπαϊκών πολυτεχνικών σχολών.

Εργάστηκε στην Αθήνα ως ελεύθερη επαγγελματίας από το 1982. Ενδιάμεσα (1983-1986) υπήρξε συνεργάτης της « Ομάδας 1 Αρχιτέκτονες- Κατερίνα Σπυροπούλου, Ελευθερία Κωστοπούλου, Σόλων Ξενόπουλος», εποχή, που η Κατερίνα Βέη – Σπυροπούλου σχεδίαζε το πρωτοποριακό ηλιακό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας και το γραφείο συμμετείχε στην ΕΠΑ και στις εξειδικευμένες αποτυπώσεις μνημείων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα με το ελεύθερο επάγγελμα συμμετείχε σε πολλαπλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ως μέλος ομάδων νέων αρχιτεκτόνων (Ενδεικτικά αναφέρονται οι Κώστας Μωραϊτης, Νέλλη Μάρδα, Άντα Δαμαλά, Τότα Μαμαλάκη κ.α). (περισσότερα…)

Γιώργος Καντζής (18)

Ο Γιώργος Καντζής αποφοίτησε από την DSA το 2018. Ο κύριος λόγος που επέλεξε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών ήταν η δυνατότητα που του παρείχε το σχολείο να σπουδάσει στο εξωτερικό. Επομένως, ύστερα από την αποφοίτηση, μετακόμισε στη Γερμανία, στο Μόναχο, όπου σπούδασε Οικονομικά (Volkswirtschaftslehre) στο Ludwigs-Maximilians-Universität του Μονάχου. Τελείωσε τις προπτυχιακές σπουδές το 2021 και αφού ολοκλήρωσε δύο πρακτικές εργασίες στο Μόναχο, στην Deloitte και στην UniCredit Bank, συνέχισε τις σπουδές του στα Χρηματοοικονομικά. Έτσι μετακόμισε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Finance του Imperial College London. Εργάζεται στον τομέα Investment & Asset Management στο City του Λονδίνου.

Ο Ronald Meinardus στην τάξη

Ο δημοσιογράφος πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής της ΕΛΙΑΜΕΠ, απόφοιτος του 1974 μίλησε στις μαθήτριες και στους μαθητές την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με θέμα:

Das Bild Deutschlands in Griechenland: Kollektive Wahrnehmungen und ihr politisches Gewicht

Auf der persönlichen Ebene sind die deutsch-griechischen Beziehungen gut, nicht selten freundschaftlich und herzlich. Das schöne Bild hat gleichwohl dunkle Flecken: die Schatten der Vergangenheit der Nazi-Besatzung und deren Aufarbeitung, die Folgen der Schuldenkrise sowie unterschiedliche Interessenlagen im östlichen Mittelmer beeinträchtigen die bilaterale Harmonie. Wie steht es also heute um das Bild Deutschlands in Griechenland – und eng damit verbunden: die Beziehungen zwischen Berlin und Athen? Woran liegt es, dass in Griechenland das Meinungsbild über Deutschland alles andere als rosig ist? Und, schließlich, was müsste passieren, dass aus Verbündeten und Partnern (politische) Freunde werden? (περισσότερα…)

Georg Anton Nitsche (44) (1925-2012)

Ο Γκέοργκ Αντον Νίτσε γεννήθηκε το 1925 στο Reinbeck κοντά στο Αμβούργο. Ο πατέρας του, Eugen Nitsche, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lufthansa, αλλά και μανιώδης φωτογράφος, μετακόμισε το 1931 στο Βερολίνο και στην συνέχεια, το 1937 στην Αθήνα, όπου ο 12χρονος Γκέοργκ Αντον φοίτησε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών έως την αποφοίτησή του το 1944. Προηγουμένως όμως και όσο διάστημα κατοικούσε η οικογένεια στο Βερολίνο, ο πατέρας του δεν του επέτρεψε να ενταχθεί στην Νεολαία του Χίτλερ (Hitler-Jugend).

Ο Eugon Nitsche, είχε άλλα 10 αδέλφια, που γεννήθηκαν στο Κίεβο, και από τα οποία επέζησαν από τον Πόλεμο λιγότερα από τα μισά. Ως πιλότος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Δύση, να γνωρίσει τον δυτικό τρόπο ζωής και είχε ήδη δείξει προτίμηση επιλέγοντας την Αγγλία και την Γαλλία αντί της Ουκρανίας και της Ρωσίας ως μελλοντικό τόπο κατοικίας του σε αντίθεση με έναν από τους αδελφούς του τον Paul Nietze, ο μόνος που έγραφε το επώνυμό του διαφορετικά, και ο οποίος έγινε μάλιστα μεγάλος ζωγράφος.

Όταν επρόκειτο να ξεσπάσει ο Πόλεμος οι Γερμανοί έλαβαν διαταγή να επιστρέψουν στην Γερμανία, όμως ο πατέρας του κρύφτηκε με την βοήθεια της οικογένειας Αλιφραγκή, που διαχειριζόταν ρυμουλκά στην Διώρυγα του Σουέζ και σαν αποτέλεσμα της απείθειάς του, απολύθηκε αμέσως από την Lufthansa και η οικογένεια άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικα προβλήματα και η μόνη μικρή πηγή εσόδων του ήταν η παράδοση μαθημάτων γερμανικών.

Στο Παλαιό Φάληρο, όπου κατοικούσε η οικογένεια, υπήρχε μία τεχνική μονάδα με υδροπλάνα, που είχε και σαν αρμοδιότητα και την διάσωση πιλότων, που πέφτανε στην θάλασσα, όταν τα αεροπλάνα τους καταρρίπτονταν. Ο επικεφαλής της μονάδας με το μικρό όνομα Andreas έσωσε τον Γκέοργκ Άντον από την φυματίωση προμηθεύοντας τον με φάρμακα του γερμανικού στρατού και κατά πάσα πιθανότητα, για να τον τιμήσει, ονόμασε τον γιό του “Andreas”, όνομα το οποίο βεβαίως δεν υπήρχε στην οικογένεια. 

Ο νεαρός, απόφοιτος πλέον, Γκέοργκ Άντον κλήθηκε στην Γερμανία προκειμένου να εκπαιδευτεί από τον στρατό και να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και στάλθηκε στο Warthegau στην Πολωνία. Να σημειωθεί ότι ο Andreas τον είχε εφοδιάσει με μία διαταγή που όριζε ότι ο Γκέοργκ Άντον, μετά την εκπαίδευσή του, είχε την υποχρέωσει να επιστρέψει στην Αθήνα. Η διαταγή αυτή τον έσωσε για δεύτερη φορά, αφού όσοι έμειναν εκεί στάλθηκαν στην Ρωσία και οι περισσότεροι χάθηκαν. Έτσι επιστρέφοντας σταμάτησε στην Βιέννη, αφού οι Γερμανοί είχαν πλέον χάσει τον Πόλεμο και υποχωρούσαν, οπότε δεν είχε νόημα, αλλά και ίσως να ήταν επικίνδυνο, να επιστρέψει στη Αθήνα. Όμως ο ίδιος επέλεξε να επιστρέψει και με ένα αροπλάνο πέταξε στο Βελιγράδι, όπου, μία ημέρα ένα επιβατικό αεροπλάνο της Lufthansa έφευγε για μία τελευταία πτήση για την Αθήνα. Ο πιλότος τού ήταν γνωστός από τον πατέρα του, τον πήρε μαζί του και ο Γκεόργκ Άντον έφθασε στην Αθήνα τον Οκτώβρθιο του 1944, όπου αμέσως σχεδόν αιχμαλωτίστηκε και περέμεινε στην Αίγυπτο έως τo 1948.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, βάσει μίας απόφασης, που όριζε ότι οι αιχμάλωτοι επέστρεφαν στον τόπο κατοικίας τους, αλλά την επόμενη χρονιά, το 1949, πέθανε ο θείος του, ο γνωστός ζωγράφος Paul Nietsche, και ο οποίος του άφησε ένα ποσόν με το οποίο μπόρεσε να σπουδάει Αγγλική Φιλολογία στο Reading στην Αγγλία, ενώ στην συνέχεια μελέτησε την Αρχαία Ισλανδική γλώσσα και μάλιστα μιλούσε 8 γλώσσες. Ήταν δε πρώτος Γερμανός που πήγε στην Αγγλία μετά τον Πόλεμο.

Μετά τις σπουδές επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα. Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια στο Παλαιό Φάληρο είχε έρθει σε επαφή με τον Εμμανουήλ Καλιτσουνάκη, ο οποίος επίσης είχε φοιτήσει στην Γερμανική και ήταν γιός  του Ιωάννη Καλιτσουνάκη, ο οποίος τον βοηθά να προσληφθεί στο Πάντειο αρχικά και στο Πολυτεχνείο στην συνέχεια, προκειμένου να διδάξει γερμανικά, που ήσαν απαράιτητα, μιάς και πολλά συγγράματα εκείνης της επόχής ήταν γραμμένα στα γαλλικά και τα γερμανικά.

Ο Ιωάννης Καλιτσουνάκης ήταν καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και μετέπειτα επίτιμος εν ενεργεία καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του εν λόγω πανεπιστημίου, και σε επαφή με τον Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff, αυθεντία στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και της λογοτεχνίας της.

Το 1953 νυμφεύθηκε την Αλίκη Γράφα το 1953 και το 1957 απέκτησε τον Andreas, ο οποίος φοίτησε με την σειρά του στην Σχολή έως το 1975 που αποφοίτησε.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Nietsche

https://en.wikipedia.org/wiki/Ulrich_von_Wilamowitz-Moellendorff

Επιμορφωτικό σεμινάριο δραματοθεραπείας “Εικόνα σώματος και ψυχική ανθεκτικότητα”

Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και φοιτητές/ σπουδαστές, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας στους τομείς αυτούς.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Εικόνα σώματος και ψυχική ανθεκτικότητα

Βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας

Συντονισμός: Ιωάννα Αυγερινού, Δραματοθεραπεύτρια

Μαρία Σούμπερτ, Δραματοθεραπεύτρια, Υπ.δρ. ΤΘΣ ΕΚΠΑ

Ημέρα: Κυριακή 12 Μαΐου

Ώρες: 11.00-14.00

Διαδικτυακό εργαστήριο, πλατφόρμα Zoom (περισσότερα…)

Deutsch vorlesen

Meine Mutter, Wanda Kaukal, ist heute im 97. Lebensjahr und war auch auf der deutschen Schule in Athen. Sie lebt seit zwei Jahren wieder in Athen in Vouliagmeni und sie hat den großen Wunsch, da sie kaum noch etwas sieht, manchmal deutsch vorgelesen zu bekommen.
Glauben Sie, dass es im Kreis der jungen Absolventen jemanden geben könnte, der zu ihr nach Vouliagmeni kommt, z.B. 1-2x/Woche, und ihr natürlich gegen Entgelt ca. eine Stunde etwas vorliest?
 Mit besten Grüßen, Paulo Kaukal
 
info@ex-dsathen.gr

NOTOS PLUS: “Der Osterhase ist da! Καλό Πάσχα!”

Για τα πασχαλινά σας δώρα… νέος εκπτωτικός κωδικός  OSTERHASE

Πληκτρολογήστε τον στο καλάθι της παραγγελίας σας και θα αφαιρεθεί 15% έκπτωση από σήμερα και μέχρι τις 30/4/24 στα άμεσα διαθέσιμα είδη .

Mit dem Rabattcode OSTERHASE erhalten Sie 15% Rabatt auf alle vorrätigen Artikel bis Dienstag, den 30. April.

https://www.notosplusbooks.gr/

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr