ex-dsathen
Τεύχος 462 (20/2024) - Δευτέρα / Montag 20.05.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Πλησιάζουν οι μέρες για την Δεξίωση των Αποφοίτων στην Σχολή της Τετάρτης 29.5.2024.
Η συμμετοχή, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλη.

Το πρώτο Stammtisch μετά την πανδημία είχε και επιτυχία και ενδιαφέρον. Ο Γιώργος Ευγενίδης εξαιρετικός και το ακροατήριο είχε όλες τις ηλικίες.

Σημειώνουμε μία νέα αγγελία για θέση καθηγητή/τριας στην DSA με ημερομηνία λήξης υποβολής την 27η Μαΐου 2024.

Stammtisch 15.5.2024: Γιώργος Ευγενίδης – Ευρωεκλογές

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε ο κύκλος των Stammtische της μετά την πανδημία περιόδου. Η πρώτη αυτή συνάντηση, στην ουσία είναι το 8ο Stammtisch, που προετοίμασε και συντόνισε η Σοφία Χριστοφορίδου, δεν έγινε, όπως παλιά, στο Beer Academy ή σε κάποια άλλη μπυραρία, αλλά στο σχολείο, στην αυλή, με πολύ ωραίο καιρό, με φαγητά και ποτά.

Παρούσες και παρόντες ήσαν απόφοιτοι από όλες τις ηλικίες. Ήταν και ένας μαθητής και μία μητέρα. Ο νεώτερος απόφοιτος ήταν ο Δημήτρης Κεραμίδας, από το 2017, και η πιό παλαιά ήταν η Τένια Παπαδάκη, από το 1967. Ανάμεσα στα δύο άκρα η Λένα Τσιπούρη, (’71), ο Τάσος Καβαδέλλας (’71), ο Κώστας Γαλάνης (’74), η Σοφία Χριστοφορίδου (’80), η Αγγελική Κανελλακοπούλου (’85), ο Αλέξης Δημητράς (’89), η Βανέσσα Μαυροειδή (’97) με τον γιό της, μαθητή, Δημήτρη Τσάκωνα και η Φανή Χαραλαμπίδου

Ο Γιώργος Ευγενίδης ξεκίνησε με την επισήμανση ότι, αυτό που διαφοροποιεί αυτές τις Ευρωεκλογές, είναι ότι διεξάγονται μόνες τους, δίχως διπλές κάλπες. Το 2014 και το 2019 είχαμε ταυτόχρονα και τις Αυτοδιοκητικές, οπότε για λόγους προφανείς (πχ ενδιαφέρον για την εκλογή των τοπικών αρχόντων) υπήρχε προσέλευση. Αυτήν τη φορά η εκτίμηση είναι ότι το ενδιαφέρον θα είναι μειωμένο και μακάρι η συμμετοχή να ξεπεράσει το 45%. (περισσότερα…)

Η Λένα Τσιπούρη στο Κανάλι της Ναυτεμπορικής

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 καλεσμένη στο Κανάλι της Ναυτεμπορικής ήταν η Λένα Τσιπούρη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Opix ΙΚΕ, που είναι spin off του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”. Μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη και αναφέρθηκε στο επίπεδο της έρευνας στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς δεν μεταλλάσσεται σε πράξη, δηλαδή σε δημιουργία εμπορικών εφαρμογών και εν τέλει σε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Opix δημιούργησε μία πλατφόρμα καταγραφής των επιδοτήσεων των διαφόρων ερευνητών σε συνδυασμό με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, οπότε με τον τρόπο αυτόν παρακολουθείται η καριέρα τους και καταγράφεται και το πολυσυζητημένο brain drain, αφού  αυτόματα είναι δυνατόν να μετρηθεί η”διαρροή” επιστημόνων προς το εξωτερικό και ο επαναπατρισμός τους, αν γίνεται και πότε. (περισσότερα…)

Φανή Κακριδή (76)

Η Φανή Κακριδή γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε απο την Σχολή το 1976. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στην Αθήνα. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της επισκέφθηκε την Σχολή Ξεναγών και εργάστηκε ως ξεναγός μέχρι την αποφοίτησή της απο το Πανεπιστήμιο.

Απο το 1981 μεχρι το 1997 εργάστηκε στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην Λωζάννη, στο τμήμα Τεκμηρίωσης και Αρχείων του Ολυμπιακού Μουσείου.

Στην συνέχεια και μέχρι το 2010 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Τμήμα Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Γεωγραφικού Ινστιτούτου, ως υπεύθυνη της «Infothek».

Απο το 2010 μεχρι την συνταξιοδότησή της το 2022 ηταν συνυπεύθυνη για τα αρχεία συμμόρφωσης (compliance archives) των Ελβετικών σιδηροδρόμων.

Μαρία Ευστρατιάδη – Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα από την Πρώτη Σχολή της Βιέννης

Η Μαρία Ευστρατιάδη (’82) είναι στο πιάνο, στη συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα της Πρώτης Σχολής της Βιέννης  στο Ωδείο Αθηνών το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, Αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής”, ώρα 20:00. Συγκεκριμένα, η Βανέσσα Αθανασίου (βιολί), η Fabiola Ojeda (βιολοντσέλο) και η Μαρία Ευστρατιάδη (πιάνο) παρουσιάζουν έργα των Joseph Haydn, Franz Schubert και Ludwig van Beethoven για Τρίο με πιάνο (σημειώνουμε ότι η Μαρία Ευστρατιάδη, με σπουδαία καριέρα, διδάσκει σε σεμινάρια για σπουδαστές και νέους καλλιτέχνες, έχει χρηματίσει μέλος επιτροπής σε ελληνικούς, παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς, είναι έφορος της Σχολής του Πιάνου στο Ωδείο Αθηνών και Επικεφαλής  του Τμήματος  του Κολλεγίου Μουσικής του Ωδείου Αθηνών).

Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, πλησίον Χίλτον – στάση μετρό “Ευαγγελισμός”.

Joseph Haydn,  Τρίο σε σολ μείζονα,  Hob. XV/25, “Zigeunertrio”

Franz Schubert,  Sonatensatz D 28

Ludwig van Beethoven, Τρίο έργο 70 αρ. 1 σε ρε μείζονα

Πληροφορίες: 2107240673, Γενική είσοδος: 12€, Μειωμένο εισιτήριο: 6€, Περισσότερα…

NOTOS PLUS: «413 TAGE» της Jolanda Terenzio την Παρασκευή 24 Μαΐου

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 το βιβλιοπωλείο NOTOS προσκαλεί στην παρουσίαση και δίγλωσση ανάγνωση του βιβλίου «413 TAGE» της Jolanda Terenzio – Εκδόσεις: Bahoe Books, Βιέννη, 2021 στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων “Οι φίλοι μας και οι μεταφράσεις τους“.

Η Γιολάντα Τερέντσιο (Αθήνα, 1922 – Αθήνα, 13 Ιουνίου 2006) αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή το 1940 και ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος, η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τις εκπομπές της στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC κατά του δικτατορικού καθεστώτος την περίοδο 1967–1974. Πατέρας της ήταν ο αυστριακής καταγωγής τραπεζικός υπάλληλος Τόνι Τερέντσιο και μητέρα της η Αθηναία θεατρική ηθοποιός Τζούλια Αμπελά-Τερέντσιο.

Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μάρτιν Σάρνχορστ έχει ασχοληθεί παράλληλα με το θέατρο και με τη μετάφραση από τα ελληνικά στα γερμανικά. Θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της Γιολάντα Τερέντσιο: 413 Μέρες (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1982), που μετέφρασε πριν από 3 χρόνια και δυστυχώς είναι πλέον εξαντλημένο στα ελληνικά. 

https://www.notosplusbooks.gr/ell/blog-details/PARASKEYI-24052024-MARTIN-SCHARNHORST

“Die Bremer Stadtmusikanten oder Die Kunst geht nach Brot”

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πανόραμα που πραγματοποιείται στο θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27 & Μυκάλης , Κεραμεικός) με έναρξη 25 Μαΐου και λήξη 15 Ιουνίου με την αιγίδα της ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις:

Παρασκευή 31 Μαΐου και ώρα 20:30

Καλώς ήρθατε στο φανταστικό σύμπαν των μουσικών ζώων, όπου η Βιβή Β. (καλλιτεχνικό Βαυαρίτσα / γέννημα θρέμμα των βαυαρικών Άλπεων) ένα άστρο του γερμανόφωνου σανιδιού, μετατρέπεται από χρυσό παιδί της δραματικής τέχνης σε… γαϊδουρο-σοπράνο! Σε αυτή την ανατρεπτική παράσταση, που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι παραμυθάδες Γκριμ πιάνουν άνετα ψιλοκουβέντα με τον Καβάφη και τον Μπρεχτ τα πανιά της φαντασίας μας ταξιδεύουν σε ένα κόσμο όπου τα ζώα δεν μιλούν απλώς, αλλά λένε αλήθειες , τραγουδάνε και λάμπουν στη σκηνή!

Ο αστέρας του γερμανόφωνου θεάτρου, Βιβή Β., εγκαταλείπει τον Γκαίτε ,τον Σίλε και τους μεγαλεπήβολους ρόλους και μεταμορφώνεται μεμιάς

PANORAMA Theater Paramythias fanarioti_paraskevi_vita

Deutsche Evangelische Kirche: Chorkonzert – Freitag, 24. Mai 2024

Die Christophorus-Kantorei singt Chorwerke von

Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Anton Bruckner, Ola Gjeilo und anderen

Deutsche Evangelische Kirche Sina 68, 106 72 Athen Freitag, 24. Mai 2024, 20.00 Uhr

Solo-Sopran: Jeannette Bühler

Orgel: Matthias Hinderer

Leitung: Michael Nonnenmann

Eintritt frei – Spenden erbeten (περισσότερα…)

Philadelphia: Buchvorstellung “Neue Heimat Griechenland”

Ο Σύλλογος Philadelphia προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Geneviève Lüscher “Neue Heimat Griechenland” στις 23 Μαΐου 2024 και ώρα 19.30 στο κτίριο του συλλόγου. Το βιβλίο είναι έκδοση των εκδοτών της Griechenland Zeitung: Jan Hübel και Robert Stadler.

Die Autorin Geneviève Lüscher begleitet Amalie und Christiane nach Athen, Hauptstadt des neu gegründeten Griechenlands. Während die Oldenburgerin Amalie als Gattin von Otto I., dem ersten König der jungen Monarchie, einreist, folgt die Dänin Christiane ihrem Mann Asmus Lüth; er ist persönlicher Pastor von Königin Amalie. Wie erleben die gleichaltrigen Frauen die ihnen fremde Welt? Wie nehmen sie den neuen Staat und die griechische Bevölkerung wahr? Wie muss man sich Athen in der Mitte des 19. Jahrhunderts überhaupt vorstellen? Mit Hilfe authentischer Quellen – Briefe, Tagebücher, Reiseberichte – entsteht das bunte Bild einer vergangenen Epoche. Hinzu kommen zahlreiche Abbildungen, die oft eine eigene Sprache sprechen.

philadelphia_Amalia_23-05-2024

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: “Ανοιχτή τέχνη!”

Η πλούσια συλλογή έργων Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, προσβάσιμη σε όλους.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων και την παγκόσμια ημέρα πολιτισμού στις 18 και 21 Μαΐου, αντίστοιχα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εγκαινιάζει την  ψηφιακή αίθουσα έργων του μεγάλου θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Μέσα από μία πρωτοποριακή πλατφόρμα πολλαπλών εφαρμογών και ελεύθερης πρόσβασης, μαθητές, φοιτητές, εξειδικευμένο αλλά και το ευρύτερο κοινό έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στους πίνακες του Κωνσταντίνου Βολανάκη, να διαβάσουν ή και να ακούσουν τα επεξηγηματικά λήμματα, να αποθηκεύσουν τα αγαπημένα τους έργα, καθώς και να αποστείλουν ηλεκτρονικές ευχετήριες κάρτες, να επιχρωματίσουν και να ανασυνθέσουν τους πίνακες που τους ενδιαφέρουν!

https://digitalgallery.laskaridisfoundation.org/gallery.php

25/6 – 12/7/24: Summer Camp στη Γερμανική Σχολή Αθηνών «Sport – Spiel – Spaß» 

Ο Σύλλογος Γερμανικής Σχολής Αθηνών και ο Σύλλογος Γονέων της DSA -σε συνεργασία με το D-Klub- είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρουν κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου ένα γερμανόφωνο Summer Camp για παιδιά από την 1η έως την 6η δημοτικού στην Γερμανική Σχολή Αθηνών  με διάρκεια: 3 εβδομάδες, Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30 – 17:00

Έναρξη: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024, 1η εβδομάδα: 25/6 έως 28/6/24, 2η εβδομάδα: 1/7 έως 5/7/24, 3η εβδομάδα: 8/7 έως 12/7/24

https://www.dsathen.gr/el/nea/256-12724-summer-camp-sti-germaniki-sholi-athinon

20.05.2024 – DSA: Stellenausschreibung ALK Mathematik_Beifach.docx

Die DEUTSCHE SCHULE ATHEN sucht zum 01.09.2024 für 3 Jahre (Verlängerungsmöglichkeit)

Stellenumfang: Vollzeit Eine Ortslehrkraft für die Fächerkombination Mathematik + Beifach

Die Deutsche Schule Athen (DSA) ist eine deutsche Auslandsschule mit einem umfassenden Bildungsangebot für Kinder ab 3 Jahren vom Kindergarten über die Grundschule bis zum deutschen internationalen Abitur.

Wir erwarten: (περισσότερα…)

14.05.2024 – DSA – Stellenausschreibung KlassenlehrerIn

Die DEUTSCHE SCHULE ATHEN sucht zum 01.09.2024 für 3 Jahre (Verlängerungsmöglichkeit)

Stellenumfang: Vollzeit eine Lehrkraft für die Grundschule  (1. bis 4. Klasse) als Klassenlehrer/in

Die konkreten Aufgabengebiete:

Klassenlehrer/in einer deutschsprachigen Grundschulklasse (1. Schuljahr)

Die Deutsche Schule Athen (DSA) ist eine deutsche Auslandsschule in Griechenland mit einem umfassenden Bildungsangebot für Kinder ab 3 Jahren vom Kindergarten über die Grundschule bis zum Deutschen Internationalen Abitur.

Wir erwarten: (περισσότερα…)

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr