ex-dsathen
Τεύχος 464 (22/2024) - - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Μοναδική πρωτοβουλία, μοναδική βραδιά, με λάμψη και πολύ κόσμο. Η πρώτη Δεξίωση Αποφοίτων πέτυχε απόλυτα. Μπράβο σε όλους.

Την γιορτή την διαδέχθηκε η ετήσια δοκιμασία των παιδιών και των οικογενειών τους με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ξεκίνησαν ήδη από την τελευταία μέρα του Μαΐου, και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ευχόμαστε σε όλες και όλους δύναμη και επιτυχία.

Ακόμη, την επόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, λαμβάνουν χώρα οι Ευρωεκλογές. Ευχή προς όλες και όλους, το αποτέλεσμα να ευνοήσει την δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης.

Με δύο παρουσιάσεις βιβλίων, μία συναυλία και μία έκθεση συνεχίζεται η δραστηριότητα των αποφοίτων την εβδομάδα αυτήν, ενώ σχετικά με τις θεατρικές παραστάσεις, παίζεται μόνο μία, αυτή της Λένας Κιτσοπούλου, με τίτλο "και λέγε λέγε".

Δεξίωση Αποφοίτων: “…σαν σε διάλειμμα”

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, με ανακατεμένες όλες τις ηλικίες, με άφθονο φαγητό και ποτό να κυκλοφορεί ανάμεσα στα πηγαδάκια, με την Ελένη Βαλεντή, απόφοιτο του 2000, ακούραστη να τραγουδά ασταμάτητα, μία εικόνα μοναδική, με όλους χαρούμενους έξω από την τάξη, στην κεντρική αυλή, εκεί, που ξεχυνόμασταν με το άκουσμα του κουδουνιού, σαν σε διάλειμμα, μόνο που τώρα δεν αναρωτιόμασταν σε ποια τάξη είναι ο καθένας, αλλά ποιας χρονιάς είναι απόφοιτος.

Μπράβο στο σχολείο, που το πρότεινε, μπράβο στους απόφοιτους που το στήριξαν, μπράβο σε όλες και όλους, κυρίως στην Χαρούλα Αντωνοπούλου, που συντόνισε όλη την προετοιμασία. Η εκδήλωση καθιερώθηκε πλέον σαν “η καλοκαιρινή συνάντηση” και ήδη από τώρα περιμένουμε την επόμενη. Το σχολείο μάλιστα δώρισε σε όλους και ένα “επετειακό λεύκωμα” από τον εορτασμό των 125 χρόνων.

Ήταν όλοι εκεί, όλες οι ηλικίες, απόφοιτοι από το 1961 έως το 2019. Είδαμε την Ρέα Αργυριάδου (’61), που συνοδευόταν όχι μόνον από τον σύζυγό της Γιάννη Μυλωνά, καθηγητή για πολλά χρόνια στο σχολείο, αλλά και από τον γιό και τον εγγονό της, απόφοιτο του 2019, που δεν ήταν ο μόνος μικρός. Ήταν και άλλοι: ο Δημήτρης Κεραμίδας, του ’17, ο γιός της Korinna Jessen, του ’13 και άλλοι, αλλά και πάρα πολλοί μεγάλοι. Απόφοιτοι  της δεκαετίας του ’70, του ’80, του ’90, του 2000 και του 2010. Μετρήσαμε πολλούς της τάξης του ’73 και του ’80 χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε εικόνα για όλες τις χρονιές.

Είδαμε καθηγήτριες και καθηγητές, νυν και πρώην, μέλη του Vorstand, αλλά και της διοίκησης της Σχολής, πρώην προέδρους του Συλλόγου Αποφοίτων: τον Μάκη Δριμαρόπουλο του ’73, τον Πέτρο Πετρακόπουλο του ’72 με τον γιό του, είδαμε πολλά παιδιά του γερμανικού τμήματος, ίσως μάλιστα να ήταν η πρώτη φορά, που ήρθαν τόσοι πολλοί Γερμανοί σε συνάντηση αποφοίτων και πρέπει να πούμε ότι η Χριστίνα Βάζου και ο Θάνος Ιωαννίδης έβγαλαν καταπληκτικές φωτογραφίες.

Εξαιρετικά οργανωμένη και η έκθεση με τα έργα, που δημιουργήθηκαν στο μάθημα Εικαστικών του Wolfgang Rottenkolber τις δεκαετίες του ’80 και του ‘90, μία ιδέα της Μυρτούς Κωσταροπούλου, που υλοποίησε η Αγγελική Κανελλακοπούλου.

Του χρόνου, να ‘μαστε καλά, θα το οργανώσουμε έτσι να έρθουν πιο πολλοί. Ας μην ξεχνάμε ότι την  ίδια στιγμή διεξαγόταν ο Τελικός του Κυπέλλου της UEFA με τον Ολυμπιακό να διεκδικεί τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης. Πολλοί επέλεξαν την τηλεόραση, όσοι τα κατάφεραν επέλεξαν το γήπεδο και πάρα πολλοί φοβήθηκαν την κίνηση, κυρίως τη επιστροφή, και κάθισαν σπίτια τους. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γινόταν στο σχολείο αν έρχονταν όλοι, όσοι το θέλανε.

Το έχουμε πλέον όλοι αντιληφθεί. Η δύναμη και το καμάρι του σχολείου είναι οι απόφοιτοί του, αλλά και η δύναμη και το καμάρι των αποφοίτων είναι, που πέρασαν από το σχολείο αυτό. Ήταν μία βραδιά αξέχαστη, μοναδική.

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση της 29.5.2024…

Απονομή του Παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον Πάνο Λασκαρίδη

Το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής απένειμε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου 2024 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον εφοπλιστή Δρ. Πάνο Λασκαρίδη (απόφ. 1965), Υποναύαρχο ΠΝ (ε.τ.), σε τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η απονομή του Παρασήμου στον Έλληνα εφοπλιστή και Υποναύαρχο επί τιμή του Πολεμικού Ναυτικού, έγινε για τη σημαντική προσφορά του στην Πατρίδα και ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στη σημαντική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ των άλλων δωρεών του, προεξέχει η παραχώρηση στο Πολεμικό Ναυτικό και η πλήρης επιχειρησιακή ένταξη στον Στόλο τεσσάρων μεγάλων πολεμικών πλοίων υποστήριξης μονάδων κρούσεως και ειδικών αποστολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή της ανέφερε:

«Κύριε Ναύαρχε,

Σας απονέμω το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολυσχιδούς προσφοράς σας στην πατρίδα. Τόσο στον τομέα της άμυνας, τον οποίο ενισχύετε με ξεχωριστή γενναιοδωρία, όσο και στον τομέα του πολιτισμού, με τις ιδιαίτερες δράσεις του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο οποίο προεδρεύετε, για την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων, της ιστορικής γνώσης, της ναυτικής έρευνας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεση της παράδοσης με την καινοτομία. Παράλληλα, σας τιμάμε για τη μέριμνα που επιδεικνύετε προς το κοινωνικό σύνολο, μέσω της ενεργού συμμετοχής σας στην κοινότητα.

Περισσότερα…

The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle

We invite you to engage with the philosophy and practice of ethical AI at ‘The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle’ – a unique one-day conference hosted by the University of Oxford -Institute for Ethics in AI, in partnership with Stanford University, Greece’s National Centre for Scientific Research “Demokritos” and World Human Forum.

Date: June 20th, 2024

Event Timings: Afternoon Conference – 14:00 to 22:30

Venue: Athens Conservatory, Greece

Cost: Free to attend

Find out more: www.oxford-aiethics.ox.ac.uk

Join us to engage with distinguished speakers and panelists, curated to deliver thought-provoking discussions and insights.

Discover speaker bios here

Our esteemed lineup includes:

Prof. John Tasioulas

Prof. Josiah Ober

Lida Arnellou

Prof. Fotini Christia

Prof. Costis Daskalakis

Mr. Brendan McCord

Prof. Alondra Nelson

Prof. Yuval Shany

Prime Minister of Greece, Kyriakos Mitsotakis (περισσότερα…)

Χρήστος Μπαλόγλου: “κυριακή της σαμαρείτιδος”

Χριστός Ανέστη!

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή που αναγνώσθηκε σήμερα [Ιωαν. δ΄5-42], μακρά και λίαν κοπιαστική, αξίζει να εξαρθούν δύο-τρία σημεία, τα οποία, εξ όσων γνωρίζω, δεν προσέχουν οι ιεροκήρυκες.

Πρώτον, η γυναίκα που προσέρχεται να συναντήση τον διψώντα και κοπιώντα Χριστό, ένεκα του καύσωνος και της μεσημβρινής ώρας που λαμβάνει χώρα η συνάντηση, δεν έχει σκεπασμένη την κεφαλήν της. Σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία τούτο είναι αδιανόητο. Σαμαρείτις μέν, Συροφοινίκισσα δε, κατ΄άλλους Ελληνίς , εξ ού και ο δυναμικός της χαρακτήρ που της επιτρέπει να ομιλήση κατά πρόσωπον πρός τον άγνωστόν της άνδρα.

Δεύτερον, ο Χριστός μας λέει ότι “Πνεύμα ο θεός”.

Τρίτον, η ιδία αποκαλύπτεται: Είχε πέντε άνδρες και τώρα αναζητεί τον έκτον. Κατώρθωσε να συζήση με πέντε άνδρες κατά σειράν, τώρα πηγαίνει πρός τον Χριστόν, γοητεύεται από εκείνον, αλλά ο Κύριος, ως πνεύμα, της αποδίδει πνευματική τροφή. Αυτό αναζητούσε η ιδία. Με τους πέντε άνδρες δεν πέρασε όμορφα,κάτι της έλειπε και το λάλον ύδωρ που της προσέφερε ο Ιησούς την ικανοποίησε.

Τέταρτον, ο Χριστός είναι μόνος κατά τον διάλογον. Οι Μαθηταί πήγαν στην πόλη Συχάρ για να προμηθευθούν τρόφιμα. Ο Ιωάννης, ο οποίος περιγράφει την σκηνή, παρακολουθεί εκ του μακρόθεν. Είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός.

Με τις σκέψεις αυτές Σας απευθύνω τον χριστιανικό χαιρετισμό <Αληθώς Ανέστη!>.

Μαρκέτου – Κουτρουμπάς – Μαραγκουδάκης σε δεύτερη λυρική βραδιά

Η μεσόφωνος και καθηγήτρια του Ωδείου “Νικόλαος Μάντζαρος” Μαρία Μαρκέτου (’71) στη διδασκαλία, ο τενόρος Νίκος Κουτρουμπάς (’63) και ο πιανίστας Κίμων Μαραγκουδάκης (’81), συμμετέχουν σε λυρική βραδιά με τις τάξεις Μονωδίας του Σύγχρονου Κορινθιακού Ωδείου και του Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος.

Αίθουσα συναυλιών Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΡΕΜΕΤΗΣ 4 Τ.Κ. 16121

Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 8μμ. Είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις θέσεων στο 2107221734.

(περισσότερα…)

Ξένια Κουναλάκη: “Ακτιβισμός ως περφόρμανς ή φόρεμα…”

Στην τελετή του Ιδρύματος Μπότση για την απονομή των φετινών δημοσιογραφικών βραβείων καθόταν δίπλα μου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οταν στην ομιλία της η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, η κ. Κωνσταντοπούλου άρχισε να χειροκροτά δυνατά, στη μέση της ομιλίας, μόνη της με τον ήχο των χεριών της να αντηχεί σε όλο το Ζάππειο.

Αν αρχίζαμε όλοι να χειροκροτούμε, θα ήταν σαν να την ακολουθούμε, σαν να δεχόμασταν ότι έδωσε εκείνη το σύνθημα κι εμείς υπακούσαμε. Αν δεν το κάναμε, θα αισθανόμασταν ενοχές που δεν διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους της Γάζας. Ήταν μια αμήχανη στιγμή, γιατί ήταν σαφές ότι ήθελε να μονοπωλήσει το χειροκρότημα και την ευαισθησία με αυτήν τη θεατρική(;) ενέργεια.

Δείτε το άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη στην εφημερίδα “Καθημερινή”…

Άγγελος Κωβαίος: “Ζητείται επειγόντως πολιτική για τα Βαλκάνια”

Oι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας γύρισαν την πλάτη στην κοντινή γετονιά μας και εγκατέλειψαν κάθε όραμα για την περιοχή. Oσα συμβαίνουν σήμερα είναι αποτέλεσμα πολυετών περιπλοκών και οφείλουν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά.  

Η «βαλκανική καταιγίδα» των τελευταίων εβδομάδων και μηνών έχει πολλές πτυχές και αιτίες και πιθανώς ακόμη περισσότερες παρενέργειες. Είναι προφανές λάθος να αντιμετωπίζεται στην Αθήνα με την ελαφρότητα και τη ρηχότητα που επιδεικνύουν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δίχως μεταξύ άλλων να κατανοούν κάτι στοιχειώδες —αν μιλάμε δηλαδή για την απόπειρα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης: Ότι πολύ απλά, κάθε είδους κρίση με τέτοια χαρακτηριστικά, λειτουργεί, αφενός, συσπειρωτικά για την κυβέρνηση και, αφετέρου, οδηγεί στο ερώτημα «ποιος έχει κάτι καλύτερο να προτείνει;». Και αυτό έχει προφανή και σχεδόν αβίαστη απάντηση…

Δείτε το άρθρο του Άγγελου Κωβαίου στο protagon.gr…

Η Κυριακή Γονή στο Art Basel τον Ιούνιο

Η Κυριακή Γονή, που συμμετέχει στην Βασιλεία στο Art Basel μας στέλενει ένα μήνυμα:

Dear friends and colleagues,

It’s been a while since the last newsletter, so I ‘d love to update you with the latest studio news for the months of May and June. This newsletter is sent to you from New York, where I am currently hosted by Onassis AiR/ONX. I will be here for a few weeks dedicating my time to research, exchanges and connections. If you are in the city let’s meet!

Wednesday, June 12, 8:45pm

Short Film Program: The Political Life of Plants (Nefeli Chrysa Avgeris, Zheng Bo, ​​Ulla von Brandenburg, Kyriaki Goni, Tiffany Sia), 137min. Anticipated by a live Q&A with some artists and Filipa Ramos.

https://www.artbasel.com/basel/basel/basel/film-overview

https://kyriakigoni.com/projects/the-mountain-islands-shall-mourn-us-eternally

Παρουσίαση της συλλογής «Ο δρόμος που διανύθηκε»

Οι εκδόσεις ΣΥΡΤΑΡΙ προσκαλούν σε μια συζήτηση για την ποιητική συλλογή της Μαρίας Παβλικόφσκα Γιασνορζέφσκα,

«Ο δρόμος που διανύθηκε» σε μετάφραση του Κώστα Μαντζάκου,

την Τετάρτη 05 Ιουνίου στις 19.30 στον προαύλιο χώρο των εκδόσεων, (Ηρακλειδών 29, Θησείο).

Με τον μεταφραστή θα συνομιλήσει η Αγγελίνα Παπαθανασίου, διαχειρίστρια της ιστοσελίδας «Θεματοφύλακες λόγω τεχνών»

Ποιήματα θα διαβάσει η Ηρώ Πεκτέση, ηθοποιός

Ο Πάνος Παντελούκας στον πολυχώρο Gustav Athens στις 14 Ιουνίου

Οι εκδόσεις Βακχικόν σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νουβέλας του Πάνου Παντελούκα Μυστήριο στην Παλμαρόλα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στις 19.00, στον πολυχώρο Gustav Athens, Χαριλάου Τρικούπη 6 – 10, στη στοά του εμπορικού κέντρου Atrium.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ευθύμιος Τσίγκας, δικηγόρος, Β. Συνήγορος του Καταναλωτή και ο συγγραφέας.

Αφηγούνται οι: Άννα Παπαστεργίου, ιστορικός Τέχνης, μεταφράστρια και Tina Spinelli, φιλόλογος, μεταφράστρια.

Την αφήγηση συνοδεύει με την κιθάρα του ο Γιώργος Blümlein.

Philadelphia-Stammtisch am 13. Juni 2024

Ο Σύλλογος Philadelphia διοργανώνει στις 13 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του στο Vereinshaus (Κριεζή 62-64, Μαρούσι) το καθιερωμένο Stammtisch, που λαμβάνει χώρα κάθε δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα στις 18.30. Αυτήν τη φορά εγκαινιάζεται και η φωτογραφική έκθεση του Martin Muntenbruch “Das perfekte Gyros”. (περισσότερα…)

Apartment for rent – Pagrati

ATHENS CENTER (Pagrati). Fully RENOVATED (2022) and FURNISHED apartment of 121 sq.m. on the 4th floor, with 2 large bedrooms, 2 spacious living rooms with 50 inch smart TV, fully equipped kitchen (refrigerator, oven, washing machine, microwave, toaster, coffee maker, espresso machine, dishes, cutlery etc.), a bathroom and a WC, a wardrobe, a spacious balcony and a small balcony connecting the bedrooms. Central heating with gas, solar and 1 A/C. It is located 15′ from Evangelismos metro, close to a large number of shops (3 supermarkets, 24-hour kiosks etc.). There is no parking space in the apartment building but there are spaces to rent nearby. 1.200 euros per month (utility bills, electricity, water and Wi-Fi not included). Information: housepagrati@gmail.com

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr