ex-dsathen
Τεύχος 469 (26/2024) - Δευτέρα / Montag 8.07.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Ξεκίνησε η περίοδος των διακοπών για το σχολείο και μαζί του πήγαν διακοπές και οι θεατρικές παραστάσεις, οι πολλές εκθέσεις και οι ομιλίες, οπότε θα εκμεταλλευτούμε την περίοδο αυτήν και θα προβάλλουμε βιογραφικά αποφοίτων από διάφορες χρονιές.

Η πρόσφατη συνάντηση της τάξης του '74 στο σχολείο μας έδωσε την δυνατότητα να προσθέσουμε και μερικά βιογραφικά στην ενότητα των αποφοίτων.

Ιγκόρ Δεργαλίν (45*) (1929-2013)

Ο Ιχώρ Δεργαλίν (Igor Dergalin) του Δημητρίου πρωτοεμφανίζεται στα Μαθητολόγια στην 7η τάξη του 8ταξίου Γυμνασίου το έτος 1943-44. Υποθέτουμε ότι οι κατάλογοι των προηγούμενων ετών έχουν χαθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι το πιστοποιητικό για την εγγραφή του εκδόθηκε το 1939. Αν μεν ήταν στο Γερμανικό Τμήμα θα αποφοιτούσε το 1946, αν ήταν στο Ελληνικό το 1945. Σε κάθε περίπτωση, αφού η Σχολή έκλεισε το 1944, προφανώς ολοκλήρωσε την φοίτησή του σε άλλο σχολείο.

Στην wikipedia αναφέρεται ότι ήταν Σουηδο-Έλληνας αρχιτέκτονας ρωσικής καταγωγής. Οι γονείς του διέφυγαν από τη Ρωσική Επανάσταση και κατέληξαν στην Ελλάδα και γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1929 (στα Μαθητολόγια όμως αναφέρεται ως έτος γεννήσεως το 1927).

Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1947-52 και στο πρόγραμμα αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Στοκχόλμης το 1961-63.

Εργάστηκε τη δεκαετία του 1950 ως τεχνικός διευθυντής στην Αθήνα, στην αμερικανική εταιρεία Ammann and Whitney και μεταξύ 1956 και 1961 στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Anders Tengbom στη Στοκχόλμη. Το 1962, προσλήφθηκε στο γραφείο πολεοδομικού σχεδιασμού της Στοκχόλμης, όπου έγινε διευθυντής έργου για τις εργασίες για το σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης στο Järvafältet.

Από το 1971 ήταν εν ενεργεία καθηγητής πολεοδομικού σχεδιασμού στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το επόμενο έτος κάτοχος της θέσης του καθηγητή.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Igor Dergalin σχεδίασε το πολεοδομικό σχέδιο για την περιοχή Tensta, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος εκατομμυρίων.

https://sverigesradio.se/artikel/5718838

Γιάννης Θεολογίτης (74)

Generalist, Strategic Advisor, Business Consultant & Project Manager

Dr. Ioannis M. Theologitis (born in 1956) is a senior strategic consultant and project manager. In his over 40 years of professional experience, Dr Theologitis has focused primarily on international financial and strategic consultancy, project management as well as on exclusive tourism development projects in the Cyclades Island region of Greece. Dr Theologitis possesses strong expertise and in-depth knowledge of the overall world environment, focusing on geopolitical and geostrategic trends and their impact on international business development, as well as global socio-economic, political, cultural and demographic change. The IMTe Reports consist of proprietary research and publications on the above fields. In his earlier career stages, Dr. Theologitis held different local and international positions at multinational companies. He has gained experience in a wide range of disciplines in technical and management positions in diverse business sectors, from the automotive industry to tourism, housing development to financial services over the past three decades. His leadership style is marked by highest integrity and far-reaching expertise in leading international projects and teams. In addition, Dr. Theologitis is particularly dedicated and socially committed to the history and the preservation of the Orthodox-Christian cultural heritage of Greece.

Ανδρέας Αντωνόπουλος (’74)

Ο Ανδρέας Αντωνόπουλος αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1974 και πήρε το πτυχίο του σαν Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1979. Σαν υπότροφος της DAAD έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα (Operations Research) στο Πολυτεχνείο Αάχεν (RWTH Aachen).

Εργαζόμενος στη συνέχεια σαν επιστημονικός συνεργάτης ασχολήθηκε παράλληλα σαν σύμβουλος επιχειρήσεων στην Inform GmbH στο Αάχεν.

Μετά από ένα εξάμηνο υποχρεωτικό διάλειμμα στο ναυτικό απασχολήθηκε για 10 χρόνια στη IABG GmbH, Ottobrunn με κύριο αντικείμενο την εφαρμογή μαθηματικών αλγόριθμων στη βελτιστοποίηση βιομηχανικών, οικονομικών και διοικητικών διεργασιών σε διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στο γερμανικό δημόσιο.

Από το τέλος 1999 έως τις αρχές 2023 εργάστηκε στη BMW AG στο Μόναχο αρχικά σαν υπεύθυνος για τη δημιουργία πολλών νέων εφαρμογών στην Sales IT και στη συνέχεια αρμόδιος μεταξύ άλλων για τους τομείς Data Management, Reporting & Analytics σε μακροπρόθεσμα εταιρικά προγράμματα με μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων.

Σήμερα ασχολείται πλέον αποκλειστικά με τις μικροεπισκευές, το κήπο, την οικογένεια του, τα εγγόνια του και ότι άλλο του κάνει κέφι, προσπαθώντας να μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα.

Πάνος Κωτσιανάς (74)

Ο Πάνος Κωτσιανάς αποφοίτησε από την Σχολή το 1974. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ), και έκανε μεταπτυχιακά σε Computer Aided Design και FEM analysis στις ΗΠΑ (RPI). Αργότερα απέκτησε δίπλωμα σε Securities Trading (NASD), και Project Management (Caltech).

1982-1997: εργάστηκε στην IBM και στην αεροπορική αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Ασχολήθηκε κυρίως με προβλήματα αντοχής κατασκευών: ανέπτυξε συστήματα για airframe design και optimization, αεροελαστικη καταπόνηση, και μη συμβατικά υλικά. Κατόπιν διευθυνε την ανάλυση και σχεδιασμό δυναμικών νάνο-κατασκευών, υπερύθρων ανιχνευτών, και προσομοιωτων οπλικών συστημάτων πτήσεως. Ίδρυσε την εταιρία SolidTech, για την κατασκευή και διάθεση λογισμικού design automation και CAD.

1997-1999: Ιδρυτικό στέλεχος της εταιρίας NetInfo, για την κατασκευή και διάθεση ιντερνετικών συστημάτων e-commerce, και ανάπτυξη συστημάτων software development outsourcing.

1999-2005: Ιδρυτικό στέλεχος της εταιρίας Agribuys, για την ανάπτυξη B2B online αγορών στον τομέα χονδρεμποριας τροφίμων. Εργάστηκε για την δημιουργία της value proposition, και την εξασφάλιση venture capital backing ($50M). Διευθυνε το τμήμα αναπτυξης λογισμικού στις ΗΠΑ και Ινδία (100+ στελέχη).

2006-2019: διευθυντής operational και financial ΙΤ συστημάτων, για την εταιρία διαχείρισης ακινήτων Oakwood Worldwide. Διαχειρίστηκε την αναπτυξη λογισμικού, συστημάτων, και διεθνεις IT operations στις ΗΠΑ, Ινδία, Βρετανία και Σιγκαπούρη. Διευθυνε την μεταφορά συστημάτων στο cloud Azure και AWS. Διαχειρίστηκε την συγχώνευση των Oakwood IT operations κατά την εξαγορά (2016) απο το διεθνές επενδυτικό fund Temasek.

Από το 2020 μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των ΗΠΑ (CA, NC) και Ελλάδος.

Είναι παντρεμένος με την Melinda, και έχει δύο γιους από πρώτο γάμο, που εργάζονται σε web e-commerce και την αμυντική βιομηχανία στις ΗΠΑ.

Στον ελεύθερο χρόνο του, προωθεί τα ερασιτεχνικά του ενδιαφέροντα σε quantum computing, ενεργειακή πολιτικη, και διεθνείς επενδύσεις.

Ανίτα Συριοπούλου (74)

Η Άννα Συριοπούλου αποφοίτησε από την Σχολή το 1974. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως πήρε δίπλωμα από το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου), όπου εκπόνησε και την διπλωματική της  εργασία.

Είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα στον Τομέα Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει μεταφράσει από τα γερμανικά το δοκίμιο «Η ιδέα του Καντ περί της αιώνιας ειρήνης- Από την ιστορική απόσταση 200 ετών» του Γερμανού φιλοσόφου Jürgen Habermas (εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Πόλις»).

Επίσης μετέφρασε από τα γερμανικά το δοκίμιο «Για μια θεωρία της Διαδικασίας του καθηγητή της Φιλοσοφίας Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Παύλου Σούρλα (εκδόθηκε στο περιοδικό Ισοπολιτεία), και μετέφρασε το «A Dangerous Mind- Η επίδραση του Carl Schmitt στην Ευρώπη» του Jan Werner Mueller, το οποίο είναι υπό έκδοσιν.

biblionet…

Von wegen faule Griechen: Athen geht mit Sechs- Tage-Woche gegen Fachkräftemangel vor

Με το σχόλιο: “πως αλλάζουν οι καιροί, ….η κατά το λαϊκότερον: “Θα γυρίσει ο τροχός, θα ….” έστειλε ο Κώστας Παπαηλιού ένα άρθρο της NZZ (Neue Zürcher Zeitung) της 4.7.2024

Nirgends in der EU arbeiten Angestellte länger als in Griechenland.

Nun kommt in einigen Branchen ein sechster Arbeitstag hinzu. Der griechischen Wirtschaft fehlen Hunderttausende von Arbeitnehmern.

Das wirtschaftspolitische Ansehen Griechenlands in der Welt hat eine bemerkenswerte Wandlung durchlaufen. Während der Staatsschuldenkrise wurde der südosteuropäische Aussenposten der Euro-Zone gerne als Land der Faulenzer dargestellt, besonders in deutschsprachigen Debatten.

(περισσότερα…)

Εικαστικό αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα – Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

«… Όπου μεγάλωσαν οι τέχνες του πολέμου και της ειρήνης…» 

Το Μουσείο Φιλελληνισμού και το Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο του έτους «2024, Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού», συνδιοργανώνουν μία σημαντική ομαδική έκθεση με τη συμμετοχή 50 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών με τίτλο: «… Όπου μεγάλωσαν οι τέχνες του πολέμου και της ειρήνης…».

Η φετινή επέτειος των 200 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα αποτελεί σημείο αναφοράς για 50 διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι τιμούν με έργα τους τον μεγάλο ρομαντικό ποιητή και Φιλέλληνα.

Το ιστορικό φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου θα φιλοξενεί για τους επόμενους μήνες, ένα πολυεπίπεδο εικαστικό αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα που ενθαρρύνει την εξερεύνηση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του σε σχέση με τη φλογερή αγάπη του για την Ελλάδα και την ελευθερία.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού (περισσότερα…)

Άκου ένα βιβλίο: Οι περιπέτειες και τα ταξίδια της Φ. Μπρέμερ στην Ελλάδα του Όθωνα

Ανακαλύψτε τον ήχο της γραφής, γνωρίστε μία διαφορετική – ή όχι και τόσο – Ελλάδα!

Ιδεαλίστρια, επαναστάτρια, δυναμική, διεισδυτική, οξυδερκής και βαθιά φεμινίστρια, η σουηδικής καταγωγής Φρειδερίκη Μπρέμερ (Fredrika Bremer), μας παρέδωσε μια από τις σπουδαιότερες μαρτυρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες στα χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα. 

Το ημερολόγιό της, όπου αποτυπώνει σχεδόν καθημερινά τις εμπειρίες της από τη ζωή στην Ελλάδα και φυσικά την ελληνική κοινωνία – από τους χορούς στο Παλάτι μέχρι τη ζωή στα νησιά – γίνεται ανάρπαστο ήδη από εκείνη την εποχή, κατατάσσοντας την ίδια στη σπουδαιότερη γυναίκα περιηγήτρια των αρχών του 19ου αιώνα.

Στο πλαίσιο του επιχορηγούμενου προγράμματος «Από το Αιγαίο στο Ιόνιο: Μια θάλασσα γνώσης», το ίδρυμα Αικατερινης Λασκαρίδη αξιοποίησε το μοναδικό αυτό τεκμήριο με τρόπο διαφορετικό και προωτότυπο. Μέσα από την πλατφόρμα SpotifyApple Podcasts αλλά και την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν στα ελληνικά ή/και στα αγγλικά τις περιπέτειες της Φρ. Μπρέμερ στην πρωτεύουσα αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα. 

Τα αποσπάσματα προσφέρονται δωρεάν. Σας προσκαλούμε να τα ακούσετε ταξιδεύοντας το καλοκαίρι ή να ταξιδέψετε ακούγοντάς τα, με ανοιχτά ή κλειστά μάτια!

Οι Locomondo σε καλοκαιρινή περιοδεία

Με επικεφαλής τον Μάρκο Κούμαρη (αποφ. ’92) ξεκινάει από την Κρήτη η καλοκαιρινή περιοδεία του 2024 των Locomondo.

Αναλυτικά:

Παρασκευή 28 Ιουνίου, Ηράκλειο

Σάββατο 29 Ιουνίου, Ρέθυμνο

Τετάρτη 3 Ιουλίου, Πετρούπολη

Σάββατο 6 Ιουλίου, Βαμβακού

Δευτέρα 8 Ιουλίου, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Κυριακή 14 Ιουλίου, Αρτέμιδα

Σάββατο 27 Ιουλίου, Λευκωσία, Κύπρος

Κυριακή 28 Ιουλίου, Λάρνακα, Κύπρος

Παρασκευή, 2 Αυγούστου, Ελάτεια

Κυριακή, 4 Αυγούστου, Καλαμάτα

https://locomondo.gr/el/

Neue AGs für die Sekundarstufe I + II gesucht

Αναζήτηση νέων Ομίλων Eργασίας

Αγαπητοί γονείς και φίλοι της Γερμανικής Σχολής Αθηνών,

Οι Όμιλοι Eργασίας παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην απογευματινή ζώνη του Σχολείου, καθώς διευρύνουν τη σχολική ζωή πέρα από το υποχρεωτικό πρόγραμμα και τα μαθήματα. Η δήλωση συμμετοχής σε έναν Όμιλο Eργασίας είναι βασικά προαιρετική. Οι μαθητές/τριες επιλέγουν με βάση τα ενδιαφέροντά τους, τις κλίσεις και το πρόγραμμά τους. Οι περισσότεροι Όμιλοι που προσφέρονται ανήκουν στους τομείς αθλητισμού, μουσικής, καλλιτεχνικών, θεάτρου, αλλά επίσης και γλωσσών (ισπανικά, ιταλικά) σαν εμπλουτισμός γνώσεων μαθημάτων (Χημεία – Πειράματα, Μαθηματικά, Σχολική εφημερίδα, επιχειρηματολογία, ιστορία κλπ.).

Μέσω της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στους ομίλους οργανώνονται παραστάσεις στο θέατρο, μουσική, musical, σχολικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα, στην επιχειρηματολογία κλπ..

Οι Όμιλοι διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα από τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Ιούνιο και κατά κανόνα διαρκούν 90 λεπτά. Σε κάθε Όμιλο συμμετέχουν τουλάχιστον 10 παιδιά.

Στην παρούσα φάση ψάχνουμε τρόπους, για να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις επιλογές που προσφέρουμε. Γι’ αυτό αναζητάμε άτομα που ενδιαφέρονται να συντονίσουν έναν Όμιλο Εργασίας.

Θα σας ενδιέφερε να προσφέρετε κάποιον Όμιλο Εργασίας; Ή μήπως γνωρίζετε κάποιον που θα ήθελε να το κάνει;

Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε μπορείτε ευχαρίστως να επικοινωνήσετε στο kambouris@dsathen.gr

(περισσότερα…)

Η Έφη Ρευματά στο Σχολείο του Θεάτρου των Αλλαγών

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Έφη Ρευματά (΄91) θα διδάξει Υποκριτική στο Καλοκαιρινό Σχολείο 2024 (8 Ιουλίου – 26 Σεπτεμβρίου 2024) του Θεάτρου των Αλλαγών.

Τρίτης Σεπτεμβρίου 19α, Αθηνα 10432. Τηλέφωνο: +30-210.52.48.251. +30-210.52.46.833

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του σχολείου και την επικοινωνία: https://theater-school.com/el/

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr