ex-dsathen
Τεύχος 468 (25/2024) - Δευτέρα / Montag 1.7.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Με ευχές για καλό μήνα και με το σχολείο να παραμένει από σήμερα κλειστό, τα παιδιά των μικρότερων τάξεων ετοιμάζονται για διακοπές, ενώ οι τελειόφοιτοι σχεδιάζουν το επόμενο βήμα τους.

Η τάξη του '74 πρόλαβε και έκανε ένα reunion λίγο πριν κλείσει το σχολείο με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση μιας και πολλά παιδιά ήρθαν από την Γερμανία.

Με δύο νέα πρόσωπα της Αραχώβης συμπληρώνουμε τον κατάλογο της αυλής. Η Άννα Μαγκάκη, αδελφή του Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη και η Ναυσικά Πέσκε, κόρη του γνωστού ζωγράφου.

Αλλά και ένας νέος, ο Νώτης Ροδίου Γέσσεν, γιός της Corrina Jessen, που και μόνον με την παρουσία του, εξηγεί σε όλους τους παλαιότερους ότι μεγάλωσαν κα πλέον πρέπει να παραχωρήσουν την θέση τους στους μικρότερους.

Η Τάξη του ’74 μετά από 50 χρόνια

Η τάξη του ’74 βρέθηκε στο αίθριο στο σχολείο μετά από 50 χρόνια. Με περισσότερα από 40 άτομα, με πολλά παιδιά από την Γερμανία, με συμμετοχή και από τα 3 τμήματα (a,b,c) που στο παρελθόν δεν υπήρχε, ειδικά με την συμμετοχή του (a), που κινητοποίησε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, που ήρθε από την Γερμανία, όπως ήρθαν ο Ανδρέας Παπανδρικόπουλος, ο Πάνος Σπηλιάκος, ο Γιάννης Βλαντούσης, αλλά και ο Διανέλος Γεωργούδης, που ήρθε από τον Βόλο και πολλοί που είναι πιστοί στα ραντεβού αυτά.

Με αφορμή την κουβέντα για όλες και όλους που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ο Πάνος Κωτσιανάς έστειλε μία φωτογραφία του Χάρη Τσελέντη, που έφυγε το 2014. Δίπλα του ο Νέλος Γεωργούδης στο κουπέ του τραίνου München-Hannover στο πλαίσιο του Schüleraustausch του 1972.

Ήμασταν όλοι τότε 16 ετών.

Φωτογραφίες έχουμε από τον Βασίλη Νεραντζόπουλο:

https://drive.google.com/drive/folders/18567dfFZRkI341WgY2g1WFK-ZgY_u2R7?usp=drive_link

Γνωρίστε τους Απόφοιτους 1974 και 1975 D.Abt.

Οι απόφοιτοι του 1974 ξεκίνησαν στην Γερμανική Σχολή Αθηνών την χρονιά 1968-69 στην Α’ Γυμνασίου μετά από εξετάσεις και αποφοίτησαν στην ΣΤ’ (τότε) Γυμνασίου την χρονιά 1973-74.

Παράλληλα με τις χρονιές αυτές ήταν συμμαθητές και συμμαθήτριες με τα παιδιά του Γερμανικού Τμήματος, που ενώ ξεκίνησαν στον ίδιο χρόνο εισαγωγής (1968-69) στο Γυμνάσιο αποφοίτησαν ένα χρόνο μετά, αφού η φοίτηση του Γερμανικού τμήματος προέβλεπε διάρκεια 13 χρόνων. Έτσι θεωρούνται συμμαθητές ασχέτως της μιας χρονιάς διαφοράς στην αποφοίτηση.

Έχουμε 108 ονόματα στα ελληνικά τμήματα και 18 στο γερμανικό.

Από όσο γνωρίζουμε έχουμε χάσει τους εξής 9:

Χάρης Τσελέντης (Οκτ. 2014), Τάσος Δωρής (21.6.2016), Μάνος Αντώναρος (13.7.2018), Κώστας Καλφόπουλος (Ιούλιος 2023), Βίκυ Πάγκα (14.7.2023), Αλέκος Λεονταρίδης (1992), Γιώργος Κλεώπας (1991), Σούλα Κοντάκου (2023;) και Βεατρίκη Κόντερ (1986;).

Αναλυτικά ο πίνακας με όλα τα ονόματα: (περισσότερα…)

Νώτης Ροδίου Γέσσεν

Ο Νώτης Ροδίου Γέσσεν γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αίγινα. Εργάζεται ως σύμβουλος πωλήσεων στην εταιρία ακινήτων Engel &Völkers στην Αθήνα.

Φοίτησε στην Γερμανική Σχολή από το 2010-2013 και στην συνέχεια ξεκίνησε σπουδές μηχανολογίας οχημάτων στην Hochschule für Angewandte Wissenschaft (HAW) στο Αμβούργο. Μετά την αλλαγή σπουδών πήρε το πτυχίο του για Video & Film Production από την SAE Αμβούργο. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2019 και μετά την στρατιωτική θητεία του ανέλαβε το γραφείο τηλεοπτικών παραγωγών της μητέρας του Corinna Jessen (75) και εργάστηκε ως παραγωγός για ZDF και arte. Παράλληλα ανέπτυξε δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων και εντάχθηκε στην Engel & Völkers.

Άννα Μαγκάκη (39*) (1920-2013)

Η Άννα Μαγκάκη γεννήθηκε το 1920 (από λάθος αναφέρεται στους καταλόγους ως έτος γέννησης το 1919). Ήταν κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Μαγκάκη και αδελφή του υπουργού Γεώργιου – Αλέξανδρου Μαγκάκη, ο οποίος φοίτησε επίσης στην Γερμανική για ένα διάστημα.

Πρωτοεμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1926-27 στην Α’ Δημοτικού και παραμένει συνεχώς έως την Ε’ Γυμνασίου το έτος 1937-38, όταν αλλάζει σχολείο για να μην υποχρεωθεί να φοιτήσει 7 χρόνια στο γυμνάσιο.

Σπούδασε ψυχολογία στο Μόναχο, όπου γνώρισε τον μηχανολόγο Andreas Göbel, που σπούδασε έχοντας ως καθηγητές τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950) και τον θεωρητικό φυσικό Arnold Sommerfeld (1868-1951).

Παντρεύονται με κουμπάρο τον καλλιτέχνη Γιάννη Λόγη και με την λήξη του Πολέμου η Άννα και ο Andreas έρχονται στην Ελλάδα, όπου αποκτούν δύο παιδιά, τον Anton (1949) τον Ιωάννη (1956), και ο Andreas εργάζεται σε εταιρείες και αντιπροσωπείες και το επώνυμό του γίνεται Γκόμπελ.

Η Άννα Μαγκάκη απεβίωσε το 2013.

(πηγή: Αντώνης Γκόμπελ)

Ναυσικά Πέσκε (48*)

Η Ναυσικά Πέσκε γεννήθηκε το 1930 και πρωτοεμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1942-43 στην Β’ Γυμνασίου, και αν συνέχιζε θα αποφοιτούσε το 1948. Βέβαια στο μεταξύ η Σχολή έκλεισε λόγω του Πολέμου το 1944, αλλά ενδέχεται επίσης να έχει φοιτήσει και πριν το 1942-43 αλλά και την χρονιά 1943-44.

Ο πατέρας της Georg Vinko von Peschke (1900–1959), ήταν γνωστός ζωγράφος, ο οποίος υπέγραφε στα ελληνικά. Ήταν Αυστρο-Ούγγρος, ο οποίος μεγάλωσε μεταξύ Κροατίας και Βιέννης. Ήρθε στην Ελλάδα το 1925 με σκοπό να ζωγραφίσει και το 1931 προσλήφθηκε από τον R. Carpenter για να καταγράψει το ανασκαφικό έργο της ASCSA (American School of Classical Studies at Athens) στην Κόρινθο, τα Ίσθμια και στην Όλυνθο, όπου συνολικά εργάστηκε επί σχεδόν 30 χόνια (1931-1959). Νυμφεύθηκε την Φάλταινα Καλημέρη από την Σκύρο, που απετέλεσε πηγή έμπνευσης για τα σχέδια του.  

https://www.ascsa.edu.gr/index.php/archives/george-von-peschke-collection

https://repository.brynmawr.edu/peschke/

Ελευθέριος Σκιαδάς: Ο… ελλαδοπαθής αριστοκράτης ζωγράφος Γεώργιος φον Πέσκε…

“The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle”

Στις 20 Ιουνίου 2024 φιλοξένησε το Ωδείο Αθηνών ένα συνέδριο με τίτλο “The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle”.

Συνδιοργανωτές το “Oxford University Institute for Ethics in AI”, το Stanford University, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Wolrd Human Forum, το Ίδρυμα Patrick J McGovern, το Cosmos Institute.

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, ευχαρίστησε με ανάρτησή της τους συντελεστές / φορείς και τους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης :

Thank you to our partners Institute for Ethics in AI-University of Oxford and Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence (HAI) for sharing so many groundbreaking and thought provoking ideas in Athens leading to the moment of Aristotle’s Lyceum awakening through an interdisciplinary youth open dialogue and a highly symbolic for Democracy interactive dance masterclass. Thank you to the Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis for being part of the discussion. Thank you to the Directorate of Prehistoric and Classical Antiquities for hosting us and the 17+1 one dance students of the Athens Conservatoire | Ωδείον Αθηνών for their amazing performance!  (περισσότερα…)

Ronald Meinardus: “Albanian integration and acceptance in Greece”

It is hard to imagine everyday life in Greece without them; people with Albanian roots perform essential work for many day-to-day services, especially in the skilled trades. Their relationship with the majority Greek population has seen ups and downs.

The times when migrants from the neighboring country on the Adriatic were viewed as dangerous competition and often faced racial discrimination are a thing of the past. Gone is the widespread anti-Albanian sentiment of the 1990s, when hundreds of thousands of people flocked across the southern border in search of a better future after the collapse of communism.

Today, migrants from Albania make up the largest group of foreigners in Greece, with almost two thirds of registered foreigners coming from Albania. Although they are the largest group with a migrant background, Greece’s Albanians are the least visible, having adapted and integrated like no other national group in recent years and decades. One could describe this as assimilation. (περισσότερα…)

Χρήστος Μπαλόγλου: “πρόσφατον επετειακόν δημοσίευμα”

Με την συμπλήρωση αιώνος από της εκδημίας του Βρεταννού οικονομολόγου Alfred Marshall, εκ των δασκάλων του J. M. Keynes [1883-21 Απριλίου 1946] στο Cambridge, καταθέτω την μικρά αυτή συμβολή. Ο στόχος της είναι ότι αναδεικνύει μία άλλη διάσταση της πολυσχιδούς συγγραφικής του δραστηριότητος και της συνεισφοράς του στην εξέλιξη της Οικονομικής Επιστήμης , αυτή της χρήσεως της Μαθηματικής Οικονομικής. Οι ανά την υφήλιο οικονομολογούντες και διδάσκοντες την Επιστήμην του Κερδώου Ερμού λησμονούν πλειστάκις την αναφορά του Marshall στον πολύκλαυστο A. A. Cournot [1801-1878] σχετικώς με την χρήση των καμπυλών ζητήσεως και προσφοράς, ένα θέμα που θίγεται στο συνημμένο άρθρον. Στις παραδόσεις μου στην Β-θμια Εκπαίδευση έθιγα αυτή την επισήμανση.

Εύχομαι σε όλες και όλους έτη πολλά εν όψει της διπλής εορτής της προσεχούς Κυριακής, των Δώδεκα Αποστόλων και της κινητής των Αγίων Πάντων. Φέτος, δεν θα νηστεύσωμε ατυχώς την νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Αυτά είναι τα παράδοξα των διαφορών μεταξύ του διευρυμένου Ιουλιανού και Γρηγοριανού Ημερολογίου. Με την εορτή των Αγίων Πάντων ολοκληρούται ο πασχάλιος λεγόμενος κύκλος και εκκινούμε από τα ίδια. Χρόνια Πολλά στον Πέτρο και στον Παύλο.

Εύχομαι ένα θερμόν θέρος, χωρίς πλημμύρες και ατυχήματα.

έρρωσθε εν παντί και πανοικεί!

(περισσότερα…)

Η Έφη Ρευματά στο Σχολείο του Θεάτρου των Αλλαγών

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Έφη Ρευματά (΄91) θα διδάξει Υποκριτική στο Καλοκαιρινό Σχολείο 2024 (8 Ιουλίου – 26 Σεπτεμβρίου 2024) του Θεάτρου των Αλλαγών.

Τρίτης Σεπτεμβρίου 19α, Αθηνα 10432. Τηλέφωνο: +30-210.52.48.251. +30-210.52.46.833

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του σχολείου και την επικοινωνία: https://theater-school.com/el/

Podcast #16 Deutsch-Griechisches Jugendwerk: “Brücke zwischen den Ländern”

Kennen Sie das Deutsch-Griechische-Jugendwerk (DGJW)? Wenn nicht, dann sollten Sie unser Interview mit dem Generalssekretär des DGJW Gerasimos Bekas in der 16. Folge von Yiasas Adenauer hören. Und wenn Sie es schon kennen, dann gibt es sicherlich noch viele neue Apsekte zu erfahren. Darüber hinaus gibt es aktuelle Nachrichten aus Griechenland und der Region!

Zu finden gibt es den Podcast überall wo es Podcasts gibt,

bei Spotify Yiasas Adenauer | Podcast on Spotify und auf: Yiasas Adenauer (letscast.fm)

Poesea: Η θάλασσα στη λογοτεχνία

Η νέα πλατφόρμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, poesea.gr, φέρνει τη λογοτεχνία και την ποίηση πιο κοντά στα πολυμέσα! Με γνώμονα τη δυναμική της βιντεοτέχνης, 31 νησιά ζωντανεύουν ποιήματα που στόχο έχουν να αναδείξουν τη σπουδαιότητα της θάλασσας στην ελληνική σκέψη.

Φιλοδοξώντας να αποτελέσει ολιστικό εκπαιδευτικό εργαλείο, η καινοτομία της πλατφόρμας poesea.gr δεν περιορίζεται στα βίντεο. Αντιθέτως, προσφέρει πλήθος πληροφοριακού υλικού, ενώ συνοδεύεται και από προτάσεις-ασκήσεις προς αξιοποίηση εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου, και από το ευρύτερο κοινό.

Με σεβασμό στις παραδοσιακές του αξίες, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη επιθυμεί ο διαδικτυακός τόπος poesea.gr να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, καλεί για την επιστροφή στις λέξεις μέσα από τις εικόνες, έχοντας ως οδηγό τη μοναδικότητα των ελληνικών τοπίων και της ελληνικής γλώσσας.

Περιηγηθείτε στην πλατφόρμα…

Neue AGs für die Sekundarstufe I + II gesucht

Αναζήτηση νέων Ομίλων Eργασίας

Αγαπητοί γονείς και φίλοι της Γερμανικής Σχολής Αθηνών,

Οι Όμιλοι Eργασίας παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην απογευματινή ζώνη του Σχολείου, καθώς διευρύνουν τη σχολική ζωή πέρα από το υποχρεωτικό πρόγραμμα και τα μαθήματα. Η δήλωση συμμετοχής σε έναν Όμιλο Eργασίας είναι βασικά προαιρετική. Οι μαθητές/τριες επιλέγουν με βάση τα ενδιαφέροντά τους, τις κλίσεις και το πρόγραμμά τους. Οι περισσότεροι Όμιλοι που προσφέρονται ανήκουν στους τομείς αθλητισμού, μουσικής, καλλιτεχνικών, θεάτρου, αλλά επίσης και γλωσσών (ισπανικά, ιταλικά) σαν εμπλουτισμός γνώσεων μαθημάτων (Χημεία – Πειράματα, Μαθηματικά, Σχολική εφημερίδα, επιχειρηματολογία, ιστορία κλπ.).

Μέσω της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στους ομίλους οργανώνονται παραστάσεις στο θέατρο, μουσική, musical, σχολικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα, στην επιχειρηματολογία κλπ..

Οι Όμιλοι διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα από τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Ιούνιο και κατά κανόνα διαρκούν 90 λεπτά. Σε κάθε Όμιλο συμμετέχουν τουλάχιστον 10 παιδιά.

Στην παρούσα φάση ψάχνουμε τρόπους, για να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις επιλογές που προσφέρουμε. Γι’ αυτό αναζητάμε άτομα που ενδιαφέρονται να συντονίσουν έναν Όμιλο Εργασίας.

Θα σας ενδιέφερε να προσφέρετε κάποιον Όμιλο Εργασίας; Ή μήπως γνωρίζετε κάποιον που θα ήθελε να το κάνει;

Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε μπορείτε ευχαρίστως να επικοινωνήσετε στο kambouris@dsathen.gr

(περισσότερα…)

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr