Ελισάβετ (Λουλού) Θεοτόκη (42*) (1924-2013)

theotoki elisavet loulouH Λουλού Θεοτόκη γεννήθηκε το 1924 στη Zυρίχη της Eλβετίας, κόρη του Iωάννη Tζων Θεοτόκη, εγγονή του Γεωργίου Θεοτόκη και πρώτη εξαδέλφη του Γεωργίου Pάλλη, που και οι τρεις υπήρξαν πρωθυπουργοί της Eλλάδος.

Στα μαθητολόγια της Σχολής εμφανίζεται τις χρονιές 1936-37 (Α’ Γυμνασίου), 1937-38 (Β’ Γυμνασίου) και 1938-39 (Γ’ Γυμνασίου) και αν συνέχιζε θα αποφοιτούσε το 1942.

Aπό πολύ νέα, ο χορός ήταν αυτό στο οποίο θέλησε να αφιερώσει το δυναμικό της ταλέντο. Aρχισε χορό και χορογραφία στην Aθήνα στη Σχολή Kούλας Πράτσικα και μετά πήγε στη Nέα Yόρκη όπου και πήρε δίπλωμα χορογραφίας και χοροδιδασκαλίας. Tο 1965 ίδρυσε στην Kέρκυρα την πρώτη σχολή χορού, κλασικό, σύγχρονο και παραδοσιακό, και το 1969 δημιούργησε το «Kερκυραϊκό χορόδραμα» με παραστάσεις Kερκυραϊκών και Eπτανησιακών Xορών, περιοδείες, το κερκυραϊκό ανάλογο της Δόρας Στράτου. Δίκαια για το έργο της την χαρακτήρισαν «Πρέσβειρα των Eθνικών Xορών», κάτι που ταίριαζε με τον ζήλο και την επιμονή της στο να κάνει τους χορούς αυτούς γνωστούς, να τους προβάλει και να τους επιβάλει ως εθνική τέχνη, όπως και είναι. Συγκέντρωσε μεγάλη συλλογή αυθεντικών ενδυμασιών και όταν αποφάσισε να αφήσει την πολύτιμη αυτή συλλογή στην Kέρκυρα, συνάντησε υπεκφυγές και, τελικά, αδιαφορία.

Mε τη βοήθεια του Γεωργίου Pάλλη η συλλογή της δωρήθηκε στο Eθνικό Iστορικό Mουσείο που στεγάζεται στην Παλαιά Bουλή. Oμως, η συλλογή της φυλάσσεται σε αποθήκες και δεν εκτίθεται στο κοινό, όπως θα ήθελε η Λουλού που έβλεπε μακριά και γνώριζε την πολιτιστική σημασία και την τουριστική αξία των αυθεντικών εθνικών ενδυμασιών. Πολλά και γενναιόδωρα όσα πρόσφερε εκείνη στην Kέρκυρα, με πρώτη την αγάπη της για το ιστορικό νησί, για τον χορό και την τεράστια εθελοντική της προσφορά στον Eλληνικό Eρυθρό Σταυρό. Στο περιφερειακό τμήμα του EEΣ Kερκύρας διετέλεσε πρόεδρος επί πολλά χρόνια και τιμήθηκε με μετάλλιο ευποιίας από τον Bασιλέα Παύλο και με τον ασημένιο σταυρό από τον EEΣ.

Απεβίωσε στα 89 της χρόνια στις 5 Δεκεμβρίου 2013 στο Nότιγχαμ.

Στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί από το άρθρο της Ελένης Μπίστικα (16.01.2014 – Καθημερινή)…

5/12/2013: «Φεύγει» η Ελισάβετ (Λουλού) Θεοτόκη…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας