Γράψε ιστορία… για το επετειακό λεύκωμα

Eν όψει του εορτασμού των 125 χρόνων της, η Γερμανική Σχολή Αθηνών θα εκδώσει ένα επετειακό λεύκωμα και θα θέλαμε να σας παροτρύνουμε να γράψετε μία μικρή ιστορία, που θα συμπεριληφθεί στην έκδοση αυτή. Συνημμένα σας προωθούμε την σχετική πρόσκληση που λάβαμε από την Σχολή, στην οποία θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες:

Σας προσκαλούμε να γράψετε ιστορία.

Aγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες,

αγαπητοί πρώην και νυν συνάδελφοι,

αγαπητοί απόφοιτοι,

αγαπητοί γονείς,

αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Το 2021 η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) γιορτάζει τα 125 χρόνια λειτουργίας και δράσης της. Μάλιστα βρίσκεται ήδη στα σκαριά η διαμόρφωση ενός λευκώματος, το οποίο θα εστιάζει στα τελευταία 25 χρόνια (1996-2021) παίρνοντας τη σκυτάλη από το προηγούμενο επετειακό λεύκωμα των 100 χρόνων, το οποίο εκδόθηκε το 1996.

Επιδιώκοντας ως συντακτική ομάδα να δώσουμε ένα στίγμα προσανατολισμού αλλά και έμπνευσης διατυπώσαμε την κεντρική ιδέα και τον τίτλο αυτού του λευκώματος ως εξής:

Στα χρόνια που μετρά αδιάλειπτα η Γερμανική Σχολή Αθηνών μπορούμε να παρατηρήσουμε απροσδόκητες συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων, των οραμάτων τους, των δράσεων και των αλληλεπιδράσεών τους.Χιλιάδες οπτικές που αυτό το σχολείο κατάφερε και καταφέρνει να χωράκαι ταυτόχρονα να παρέχει τα εργαλεία και την ελευθερία σε μαθήτριες και μαθητές να αναπτυχθούν ως μοναδικές προσωπικότητες.

Αυτό το λεύκωμα είναι μία πολυφωνική ανασκόπηση 125 χρόνων, μια κερδισμένη ματιά σε ένα καλειδοσκόπιο, με αντικατοπτρισμούς δυναμικούς, που συνυφαίνουν στη ροή του χρόνου τον υπέροχο μικρόκοσμο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

125 Χρόνια DSA στο Καλειδοσκόπιο

Αυτός ο τίτλος δηλώνει την επιδιωκόμενη ταυτότητα του λευκώματος, μίας έκδοσης πολύπλευρης θεματικά, ικανής να παρουσιάζει όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής και παρέμβασης, με μια διαχρονική οπτική στον εκάστοτε τομέα δράσης. Ταυτόχρονα, με συνέπεια προς τον πολυφωνικό χαρακτήρα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, στοχεύουμε στην καταγραφή της ιστορίας της ιδωμένης από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Πρόκειται λοιπόν για μία έκδοση, η οποία μοιραία «περιορίζεται» στο να αποτελεί έργο συλλογικό.

Όσες και όσοι λοιπόν επιθυμείτε να συμβάλετε στην καταγραφή της κοινής μας ιστορίας μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας (τουλάχιστον) έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους:

1. ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Περιεχόμενο

Ανεξαρτήτως του θέματος είναι σημαντική η διαχρονική ματιά, αναδεικνύοντας έτσι με τη μέγιστη δυνατή ευρύτητα και τα 25 χρόνια δράσης του σχολείου στον εκάστοτε τομέα. Επομένως ανοίγεται διάπλατα ένα εύφορο πεδίο ως προς τα επιμέρους θέματα που μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την έκδοση (από την αλλαγή του τοπίου γύρω από τις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών τα τελευταία 25 χρόνια έως και τις σχέσεις μαθητών/-τριων και καθηγητών/-τριων).

Το ύφος των κειμένων φυσικά εναπόκειται στους/τις συντάκτες/κτριές τους∙ είναι αυτονόητο άλλωστε ότι στο πλαίσιο του «κοινού» σχολικού βιώματος θα διαπνέονται από σεβασμό, διάθεση έμπνευσης και οικειότητας.

Τυπικά χαρακτηριστικά κειμένων και συνοδευτικού υλικού

Κείμενα:

– έκταση: 1- 200 λέξεις

– κειμενικό είδος: άρθρο, διάλογος, συνέντευξη, ποίημα, κ.λπ.

– αρχείο word, χωρίς στήσιμο

– γλώσσα: γερμανικά ή ελληνικά (ιδανικά δίγλωσσα)

– υπογραφή συντακτών (καθηγητές/-τριες εν ενεργεία ή όχι, απόφοιτοι με έτος-αποφοίτησης, μαθητές/-τριες με τμήμα κ.λπ.)

Συνοδευτικό υλικό:

– έως 10 φωτογραφίες

– καθαρές φωτογραφίες

– υψηλή ανάλυση ( >6 ΜΒ) – όχι λήψεις από κινητό τηλέφωνο

– καλά σκαναρισμένες φωτογραφίες από επαγγελματικό σκάνερ

– ενδεικτικές του κειμένου που συνοδεύουν ή συμπληρωματικές

– αρχείο .jpg

Προθεσμία:

Για να χωρέσουν 125 χρόνια (με έμφαση στα τελευταία 25) σε ένα λεύκωμα απαιτείται

χρόνος, έτσι ώστε να επεξεργαστούμε όλο αυτό το πλούσιο υλικό. Ως εκ τούτου είναι

απαραίτητο να τηρηθούν αυστηρά οι εξής προθεσμίες:

–δήλωση πρόθεσης σύνταξης κειμένου (θέμα, γλώσσα, συντάκτης/ες) μέχρι την

Παρασκευή 11.12.2020 στο kaleidoskop@dsathen.gr.

–αποστολή κειμένου και συνοδευτικού υλικού μέχρι την Κυριακή 10.01.2021 στο

kaleidoskop@dsathen.gr.

2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί λίγα λεπτά. Ο παρακάτω σύνδεσμoς θα είναι ενεργός έως τις 10.01.2021:

https://app.edkimo.com/survey/festschrift-125-jahre-dsa-epeteiako-leykwma-125-xronia-dsa/ilmuku

Είμαστε σίγουρες ότι με τη δική σας ενεργή υποστήριξη και συνεισφορά θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα ξεχωριστό λεύκωμα, το οποίο δεν θα είναι μόνο αντάξιο της μακρόχρονης ιστορίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών αλλά θα αναδεικνύει και το αξιακό της σύστημα, όπως αυτό προκύπτει από τη φιλοσοφία και το όραμα της Σχολής: Ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, συμμετοχή στην κοινωνία, πολιτική συνείδηση – παγκοσμιότητα, πολυπολιτισμικότητα, ποικιλομορφία – σύγχρονη εκπαίδευση, αυτονομία – περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτές οι αξίες, οι οποίες αναφέρονται ενδεικτικά, θεμελιώνουν ένα ξεχωριστό σχολικό περιβάλλον, το οποίο με συνέχεια και συνέπεια δίνει χώρο στις μοναδικές προσωπικότητες των μαθητών και μαθητριών μας να ανακαλύψουν και να σμιλεύσουν την ιδανική πορεία της ζωής τους.

Αναμένουμε με χαρά και περιέργεια τη δική σας «οπτική» για τα 125 Χρόνια DSA στο Καλειδοσκόπιο!

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Η ομάδα πίσω από το Καλειδοσκόπιο*

* Χαρούλα Αντωνοπούλου, Βάγια Βουλκίδου, Άννα Γεκτίδης, Ιωάννα Πλιάτσικα

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας