Εκδήλωση για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας

kindl andreas deutsche einheit 2023Την 3η Οκτωβρίου εορτάστηκε στοΒυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ηΗμέρα της Γερμανικής Ενότητας. Ο νέος Πρέσβης κ. Andreas Kindl μίλησε σε άπταιστα ελληνικά, αγγλικά και βεβαίως γερμανικάξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στην επιθυμία του να ζήσει στην Ελλάδα, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε, προσθέτοντας ότι έχει επισκεφθεί την χώρα μας πολλές φορές στο παρελθόν.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στουςΛιγκιάδες των Ιωαννίνων, το χωριό που στις 3 Οκτωβρίου του 1943 Γερμανοί στρατιώτες μετέβησαν στο χωριό, όπου και εκτέλεσαν 92 κατοίκους σε αντίποινα για την δολοφονία γερμανού αξιωματούχου, μίλησε για τις καταστροφές από τις πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή και για την κοινή στάση όλων των Ευρωπαίων υπέρ της Ουκρανίας,

Η ομιλία του Πρέσβη:

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά στην Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, τόσο εκ μέρους της συζύγου μου και της μικρότερης κόρης μας όσο κι εκ μέρους όλων των συναδέλφων της Γερμανικής Πρεσβείας. Χαίρομαι πολύ που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας.

Ούτε κι αυτή τη χρονιά μπορέσαμε να γιορτάσουμε την εθνική μας επέτειο στην πρεσβευτική κατοικία, καθώς ο κήπος στο Χαλάνδρι είναι ακόμη εργοτάξιο. Χαίρομαι, ωστόσο, πολύ, που στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου βρέθηκε ένας εκπληκτικός χώρος για την εκδήλωσή μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικοδέσποινά μας, κυρία Αικατερίνη Δελλαπόρτα, για τη φιλοξενία της.

Ίσως, αυτή να είναι και η κατάλληλη στιγμή για να ευχαριστήσω, επίσης, τους χορηγούς της αποψινής βραδιάς.

Η σύζυγός μου κι εγώ φτάσαμε εδώ στην Αθήνα μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να μην περιμένετε να ακούσετε μία ομιλία, που θα δίνει την εντύπωση ότι απορρέει από μακροχρόνια ανάλυση. Θα προτιμούσα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες πρώτες εντυπώσεις:

Μόλις μία εβδομάδα μετά την άφιξή μου είχα την ευκαιρία να επιδώσω στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα διαπιστευτήριά μου. Αυτό το ερμηνεύω ως ένδειξη ιδιαίτερης εμπιστοσύνης και ιδιαιτέρως στενών και ισχυρών διμερών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Οι σχέσεις αυτές αναπτύχθηκαν και ωρίμασαν στην πορεία των αιώνων και βασίζονται σε προσωπικές φιλίες μεταξύ υψηλά ιστάμενων πολιτικών αλλά και μεταξύ απλών ανθρώπων, όπως εσείς κι εγώ, βασίζονται δηλαδή τόσο σε ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων όσο και σε ανταλλαγές μαθητών. Πρόθεσή μου είναι, και το συζήτησα ήδη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κυρία Σακελλαροπούλου, στα επόμενα χρόνια να ενισχύσω τις εξαιρετικές αυτές σχέσεις και να τις επεκτείνω σε τομείς, που αξίζουν να ενισχυθούν, όπως οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ή στο πλαίσιο της φεμινιστικής μας εξωτερικής πολιτικής.

Την περασμένη Παρασκευή η οικογένειά μου κι εγώ παρακολουθήσαμε την παράσταση «Human Requiem» στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα. Ίσως την παρακολουθήσατε κι εσείς ή ίσως διαβάσατε τη συνέντευξη του Jochen Sandig και της Sasha Waltz στην Καθημερινή. Η παράσταση αυτή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για τις πολύπλευρες πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Θα ακούσετε ακόμη πολλά για τις μακροχρόνιες πολιτιστικές μας σχέσεις, καθώς του χρόνου, για παράδειγμα, γιορτάζουμε την επέτειο των 150 χρόνων παρουσίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Προχθές είχα την τιμή να λάβω μέρος με τη σύζυγό μου και τη μικρότερη κόρη μας στην τελετή μνήμης στους Λιγκιάδες, κοντά στα Ιωάννινα. Σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε εδώ την εθνική μας επέτειο, όμως πριν από ακριβώς 80 χρόνια, ο εθνικοσοσιαλιστικός στρατός δολοφόνησε στο χωριό Λιγκιάδες με βάρβαρο τρόπο πάνω από 80 κατοίκους, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αγνοήσουμε αυτό το κεφάλαιο των διμερών μας σχέσεων και θα κάνω τα πάντα, προκειμένου η μνήμη να διατηρηθεί ζωντανή. Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων.

Αισθάνομαι απεριόριστη ευγνωμοσύνη απέναντι στους απογόνους των θυμάτων για τη μεγαλοψυχία τους, για το γεγονός ότι μπόρεσα να τιμήσω μαζί τους τη μνήμη των θυμάτων των Λιγκιάδων.

Στο δρόμο προς τους Λιγκιάδες είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των τελευταίων εβδομάδων. Η κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές της συνέπειες και η ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας αποτελούν σημαντικά ζητήματα για τη διμερή και την ευρωπαϊκή συνεργασία. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, την «Κοινή έκκληση για την κλιματική κρίση στο χώρο της Μεσογείου», κι ευχόμαστε να στεφθεί με επιτυχία.

Η πρώτη δεξίωση επ’ ευκαιρία εθνικής επετείου, στην οποία είχα την ευκαιρία να παραστώ εδώ στην Αθήνα, ήταν η ουκρανική Hμέρα Aνεξαρτησίας. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον ουκρανό συνάδελφό μου ότι εμείς οι Γερμανοί και εμείς οι Ευρωπαίοι στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επίθεση. Ο πόλεμος, τον οποίο διεξάγει η Ρωσία εδώ και σχεδόν 600 μέρες στην Ευρώπη ενάντια στην Ουκρανία, δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και σοβαρή απειλή για την ελευθερία μας στην Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αυτές είναι, όπως ήδη προανέφερα, ορισμένες μόνο εντυπώσεις από τις λίγες πρώτες μέρες εδώ στην Ελλάδα.

Για εμένα προσωπικά η Αθήνα είναι μια θέση που ονειρευόμουν πάντα. Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές ως τουρίστας. Χαίρομαι που μπορώ, επιτέλους, να βρίσκομαι εδώ ως Πρέσβης. Χαίρομαι ακόμα πολύ που θα σας γνωρίσω όλους και όλες κι εύχομαι να απολαύσετε αυτή τη βραδιά.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας