Η ομιλία του Jens Plötner για την Ημέρα Εθνικού Πένθους

Στη μνήμη όλων των θυμάτων των πολέμων και των καθεστώτων βίας, αλλά και σαν υπόμνηση της ειρήνης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 στο Γερμανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Διόνυσο – Ραπεντόσα, τελετή μνήμης με κατάθεση στεφάνων. Ο πρέσβης Jens Plötner έκανε μία εξαιρετική ομιλία:

Εξοχότατοι, αξιότιμοι παρευρισκόμενοι!

Εδώ, στο γερμανικό στρατιωτικό κοιμητήριο στο Διόνυσο-Ραπεντώσα αναπαύονται σχεδόν 10.000 στρατιώτες, οι περισσότεροι από αυτούς πεσόντες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στεκόμαστε σιωπηλοί μπροστά σε όλα αυτά τα μνήματα, μπροστά σε όλη αυτή την οδύνη. Και γνωρίζω από τις συζητήσεις μου, πόσο πολύ συνεχίζει να επιδρά η οδύνη που βίωσαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες κατά τη γερμανική κατοχή, πόσο ζωντανές είναι οι μνήμες των δικών τους θυμάτων.

Μνημονεύουμε σήμερα αυτούς τους νεαρούς στρατιώτες, τους οποίους έστειλε στον πόλεμο μία εγκληματική ηγεσία. Έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ψύχωσης λίγων. Μία ψύχωση, ωστόσο, την οποία συμμερίζονταν πολλοί στη Γερμανία της εποχής εκείνης. Υπήρξαν θύματα, αλλά -και δυστυχώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη αλήθεια- πάρα πολλοί από αυτούς έφεραν μεγάλη ευθύνη.

Για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να μνημονεύσουμε σήμερα εδώ και τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που αφαίρεσε η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι, αυτοί ήταν τα πρώτα θύματα του λιμού, ο οποίος αποδεκάτισε τον χειμώνα του 1941-1942 κυρίως τις πόλεις. Μνημονεύουμε και τα θύματα των πολεμικών εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν στο όνομα της Γερμανίας: Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο, αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέρη της φρίκης και της ανείπωτης οδύνης. Και, όπως παντού στην Ευρώπη, οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά και στα θύματα της περήφανης και με πλούσια παράδοση εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία οδηγήθηκε από τα χωριά και τις πόλεις της, με δολοφονική αποτελεσματικότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Θύματα και ταυτόχρονα θύτες σε έναν εγκληματικό πόλεμο: με αυτή την επώδυνη, διπλή αλήθεια πρέπει εμείς, οι απόγονοι των στρατιωτών που κείτονται εδώ, να ζήσουμε. Από αυτό το δίλημμα της μνήμης δεν υπάρχει διαφυγή. Πρέπει να το

υποστούμε. Αυτό που διαπράχθηκε, δεν μπορεί να αναιρεθεί, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση: Ποτέ ξανά! Ποτέ ξανά πόλεμος!

Η ξεκάθαρη απάντησή μας σε αυτήν την ιστορική και ηθική αποστολή είναι μία: Ευρώπη! Σήμερα στην Ευρώπη ετοιμαζόμαστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Ένωσή μας, να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνήθηκε μία στενότερη αμυντική συνεργασία. Σήμερα οι στρατιώτες μας στέκονται συναδελφικά ο ένας πλάι στον άλλον εναντίον όσων απειλούν τις αξίες που μας ενώνουν. Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον στρατό μας, για τις Oμοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις, σημαντικότερη αποστολή των οποίων είναι η προάσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας. Και όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μάλι, το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Δυτική Σαχάρα, το Λίβανο ή τη Συρία.

Ας αναπαυθούν οι ψυχές όλων εν ειρήνη !

Σας ευχαριστώ.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας