το άρθρο δημοσιεύτηκε στο montags της 16ης Νοεμβρίου 2020 με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου:
Η εβδομάδα φιλοξενεί μία μεγάλη γιορτή, την επέτειο του Πολυτεχνείου. Γι’ αυτούς που ήταν τότε μαθητές, γι’ αυτούς που είχαν ήδη αποφοιτήσει, αλλά και για τους ακόμη μεγαλύτερους οι μέρες εκείνες ήταν μοναδικές, και όχι μόνον. Οι μέρες που ακολούθησαν μέχρι την πτώση της δικτατορίας είχαν κάτι, που οι γενιές που ακολούθησαν δεν θα μπορέσουν εύκολα να καταλάβουν, και οι γενιές που το έζησαν δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.
Το Σχολείο άπλωσε τους καθηγητές και τις καθηγήτριες γύρω από τα παιδιά δημιουργώντας ένα χώρο, όπου κανείς δεν αισθάνθηκε την απειλή, που άλλοι μαθητές σε άλλα σχολεία αντιμετώπιζαν κάθε μέρα. Πολλά χρόνια μετά συνειδητοποίησαν όλοι ότι, τόσο οι καθηγητές, που ήσαν κατά μία έννοια κυνηγημένοι στην μεταπολεμική περίοδο, αλλά και οι ειδικά επιλεγμένοι Γερμανοί, που είχαν έρθει εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα και αγκάλιασαν πιο πολύ τα παιδιά παρά το καθεστώς, δημιούργησαν μία ασπίδα ασφαλείας μέσα στις τάξεις και στην αυλή.
Η φωτογραφία αριστερά είναι τραβηγμένη μέσα στην τάξη. Το σκίτσο το έχει κάνει ο Ηλίας Δελλόγλου τότε, Ηλίας Μακρής σήμερα, σκιτσογράφος της “Καθημερινής”. Ο Eberhardt Judt, που δίδασκε μαθηματικά και φυσική, μπήκε είδε, γέλασε, κατάλαβε και έκανε πως δεν είδε. Πριν πάρει το σφουγγάρι και σβήσει, πρόλαβε ο Σπύρος Παπαντωνίου και απαθανάτισε το γεγονός με την φωτογραφική του μηχανή. Ήταν στο τμήμα (b) της χρονιάς των αποφοίτων του 1974, οι οποίοι είχαν μπει το 1968 στο σχολείο και “έφαγαν στο κεφάλι” όλη την χούντα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν το 1973, κοντά στις μέρες του Πολυτεχνείου, και για να επανέλθουμε σ’ αυτό που αναφέραμε πριν, σε άλλα σχολεία θα είχαμε συλλήψεις.
Το 2014, οργανώσαμε μία εκδήλωσh με τίτλο “«…στην ΓΣΑ τα χρόνια της Δικτατορίας»”. Το σκίτσο του Ηλία ήταν η βάση της αφίσας. Ο Joachim Zeidler, ο τότε διευθυντής ήταν παρών, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Dieter Klemm και πολλοί άλλοι. Ο πρώην Καγκελλάριος Helmut Schmidt είχε στείλει μήνυμα και η οδός Ζηρίδη είχε μόλις μετονομαστεί σε οδό Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
Όποιος θέλει να θυμηθεί την εκδήλωση, είναι στην ενότητα “Εκδηλώσεις / Aula”…