Χρήστος Μπαλόγλου: “31η Μαρτίου /1η Απριλίου”

Τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου 1952 εκτελέσθηκαν στον γνωστό χώρο στο Γουδί οι τέσσερεις εκ των οκτώ κατηγορουμένων και εν τέλει καταδικασθέντων με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Και οι οκτώ ως κομμουνιστές ήσαν εχθροί του έθνους, ένεκα του Ιδιωνύμου του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ψηφίσματος Θ΄του 1947. 

Η ταινία <Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο> είναι γνωστή και οποιαδήποτε επανάληψις είναι περιττή. Το ενδιαφέρον της δίκης είναι αλλού. Ένας εκ των εκτελεσθέντων ήταν ο νεαρός Δημήτριος Μπάτσης. Υιός ναυάρχου, άρα αστός, είχε εκδώσει το 1947 ένα περισπούδαστο βιβλίο με τον τίτλον, Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα. Πρόλογος Νικολάου Κιτσίκη. Αθήναι, εκδόσεις Δίφρος, 1947. Κατά την διάρκεια των σπουδών μας, κανείς δεν μας είχε μιλήσει για το περισπούδαστο αυτό βιβλίο. Το συνήντησα για πρώτη φορά, όταν ερευνούσα για το Λαυρεωτικό και είδα αναφορές στο έργο του Καθηγητού ΕΜΠ, Σταύρου Κατράκη, Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος. Αθήναι 1970. Τι μας λέει το βιβλίο? 
Ο συγγραφεύς του, οικονομολόγος με τεχνικό προσανατολισμό, πιστεύει στην ζωτικότητα του λαού μας και είναι αισιόδοξος. Η βαρειά βιομηχανία στην χώρα μας είναι απόλυτα δυνατή και πραγματοποιήσιμη. Θα οδηγήση στην οικονομική αυτάρκεια και πολιτική αυτοτέλεια. Τρεις πυλώνες καθιστούν το έργον του επίκαιρον. Πρώτον, η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για την δημιουργία ενεργειακής βάσεως και βαρειάς βιομηχανίας, δεύτερον, το οικονομικό σχέδιο για την δημιουργία και την ανάπτυξη της βαρειάς βιομηχανίας, και τρίτον, η εκβιομηχάνιση και η βιωσιμότητα της χώρας. Τούτο δεν μπορούσε να εφαρμοσθή και φυσικά δεν άρεσε στον ξένο παράγοντα. Ας μην ξεχνούμε ότι το 1946 είχε συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η Νομισματική Επιτροπή και δύο μέλη της ήταν ένας Βρεταννός και ένας Αμερικανός και ασκούσαν έλεγχο στην οικονομική πολιτική της χώρας. Οπότε για τι είδους ανεξαρτησία μπορούμε να ομιλούμε! 
 
Αναφορικά με τον Νίκο Μπελογιάννη (Αμαλιάς 1915) έχω να πώ το εξής. Στην γενική κατακραυγή και διεθνώς να μην εκτελεσθή, ο Βαρσοβίας Διονύσιος αποστέλλει επιστολή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστοφόρο [Mάδυτος Ανατ. Θράκης 17.1. 1876-Κηφισιά Αττικής 23.7.1967] για να μεσολαβήση. Ο ελεήμων, φιλόπτωχος και φιλάνθρωπος αυτός Πατριάρχης προέβη σε μία ρηξικέλευθη πρόταση: Να μην εκτελεσθή ο Μπελογιάννης. Αφού πιστεύει στον κομμουνισμό, να απελαθή στις χώρες του παραπετάσματος και να έλθουν έλληνες από εκεί στην χώρα μας. Περί αυτού έχω γράψει αναλυτικά. 
Τέλος, έχει την αξίαν της η δήλωσις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος, ότι < με την στάση του αυτή ο Μπελογιάννης υπερέβη και αυτούς τους πρώτους χριστιανούς των διωγμών>. 
Την 31ην Μαρτίου 1946 διεξήχθησαν εκλογαί εις το βασίλειον της Δανιμαρκίας με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ζήτω η τρέλλα! Τι Σας θυμίζει αυτό? Την αυτήν ημέρα εκκινεί ο Πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων στο Λιτόχωρο. Η περίοδος δοκιμασιών εκκινεί και πάλι για την πολύπαθη αυτή χώρα, της οποίας ο Γερμανός κατακτητής της κατέστρεψε κατά την υποχώρηση όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο! Oυσιαστικά λεηλατήθηκε.   
Την Πρωταπριλιά 1947 αποβιώνει αίφνης ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄. Ο αμερικανικός παράγων σταθεροποιείται στην χώρα μας και αντικαθιστά τον βρεταννικό. 
Και μία σημαντική λεπτομέρεια: Ο Ν. Πλαστήρας εκκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία με την εκτέλεση των Έξ και την επεράτωσε με την εκτέλεση των Τεσσάρων! 
Αναφορικά με τον Νικόλαο Κιτσίκη, Καθηγητή του ΕΜΠ, ο οποίος ταυτίσθηκε με την Αριστερά, υπενθυμίζω, ότι ήταν  μέλος της Επιτροπής τεχνοκρατών που είχε συστήσει ο Τσολάκογλου, ως πρωθυπουργός της Κατοχής, καθ΄υπόδειξιν του Ν. Λούβαρι. Στην Επιτροπή αυτή μετέσχον οι Μαρίνος Γερουλάνος, Ζολώτας, Αγγελόπουλος, Ν. Βλάχος και άλλοι, οι οποίοι ανέλαβαν αξιώματα στον δημόσιο βίο της χώρας μας. Αυτά για να μην λησμονούμε! Για την Επιτροπή αυτή έχει γράψει ο Μάρκος Σιώτης , ο οποίος μοι διηγείτο και πολλά. 
Εύχομαι έναν ανέφελον Απρίλιον με βροχές για την γεωργία ! 
Ίσως οι προσεχείς εκλογές να διεξαχθούν με διεθνείς παρατηρητές , διότι είναι η Κυριακή του Τυφλού, η 9η Ιουνίου. Θα τους χρειασθούμε! 
Έρρωσθε εν παντί και πανοικεί! <και πάλι ερώ χαίρετε, εν Κυρίω χαίρετε>[Φιλιππ. α΄4]. 

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας