Χρήστος Μπαλόγλου: “επέτειοι που λησμονούνται”

Χριστός Ανέστη! 

Συνημμένως το σχετικόν περί την μάχην της Κρήτης. Έλαμψε εκεί ο υποστράτηγος Νεοζηλανδός Freyberg [21.3.1889-4.7.1963], ο οποίος ως βετεράνος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου είχε 22 τραύματα. O Churchill για να τον μειώση , τον διέταξε να ξεντυθή για να ίδη τα τραύματά του. Η Κρήτη δεν είχε επανδρωθή και δεν είχε ετοιμασθή για άμυνα. Μία σημαντική λεπτομέρεια που δεν μνημονεύεται. Την αυτήν εποχήν η Αγγλία μαχόταν στην θάλασσα για να εύρη το περίφημο θωρηκτό Otto von Bismarck, το καμάρι του γερμανικού στόλου, ένα πλοίο προηγμένης τεχνολογίας. Την 18ην Μαίου 1941 ενεπλάκη το Otto von Bismarck σε ναυμαχία στα στενά της Δανίας με τα δύο αγγλικά καταδρομικά, το Hood και το Prince of Wales . Εβύθισε το πρώτο και η εντολή που εδόθη από το Ναυαρχείο ήταν μία και μοναδική : Όλες οι ναυτικές μονάδες της Αγγλίας να εύρουν και βυθίσουν το θωρηκτό.Αυτό έχει προτεραιότητα και όχι η άμυνα της Κρήτης. Το βρήκαν την 24ην Μαίου 1941 και εβυθίσθη ανοικτά των Αζορών. Το κτύπησαν ταυτόχρονα τρία καταδρομικά στο πλέον νευραλγικό σημείο, στο τιμόνι και αδρανοποιήθηκε εντελώς.  Ευρέθησαν τα λείψανα του πλοίου το 1989. Υπήρξε και παραμένει έως και σήμερα το Otto von Bismarck το θαύμα της ναυτικής τεχνολογίας. 
Την 21ην Μαΐου 1864 τα Επτάνησα ενσωματώθησαν στην Ελλάδα. 
Την 20ην Μαΐου 1825 ο Παπαφλέσσας έπεσε στο Μανιάκι. Με τον τρόπο του θανάτου του εξιλεώθηκε ο “εξωλέστατος πάντων”, όπως τον είχε χαρακτηρίσει στην Βοστίτσα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Οπωσδήποτε υπήρξε υπαίτιος των εμφυλίων πολέμων στην Ελληνική Επανάσταση. Την αυτήν ημέρα και το ίδιο έτος έπεφτε νεκρή η Μπουμπουλίνα στις Σπέτσες από τον Κούτση.  Για λόγους τιμής.
Τέλος, την 20ην Μαΐου 1949 άφηνε την τελευταία του πνοή στην οικία του στο Χαλάνδρι, εκεί που σήμερα είναι η κατοικία του Γερμανού πρέσβεως, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Έπαθε για δεύτερη φορά έμφραγμα , ήταν και το μοιραίο. Για τον θάνατον του γνωρίζω πολλά που δεν γράφονται. 
Μετά θερμών αναστασίμων ευχών για την αυριανή ημέρα που κάποτε ήτο και αργία. Οι παλαιότεροι ενθυμούνται το γιατί. 
έρρωσθε εν παντί και πανοικεί!  

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε ότι ο τιμώμενος Μέγας Κων/νος εβαπτισθη χριστιανός πρό του θανάτου του και δεν εγνώριζε την ελληνική. Στην Α΄Οικουμενική Σύνοδο που προήδρευε είχε μεταφραστή. Τα περιγράφει ο Καισαρείας της Παλαιστίνης Ευσέβιος.

baloglou_maxh_ths_krhths_kakoudakis

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας