Γυμναστές και Απόφοιτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Έχοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε εξέλιξη και με τον στίβο προ των πυλών έπεσε στα χέρια μας μία έκδοση της “Hellenic Olympians Association” που κυκλοφόρησε πριν από τρεις μήνες με τίτλο “Οι Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες” του Γιώργου Λιβέρη, Γενικού Γραμματέα της ΕΣΟΑ (Ένωση Συμμετασχόντων σε ΟΑ). Στον στίβο, στο γράμμα “Σ” φιγουράρει ο Βασίλης Σακελλαράκης, ο Γυμναστής της Σχολής μέχρι το 2003, που στα προκριματικά των Ολυμπιακών του Ελσίνκι το 1952, τέτοιες μέρες (3 Αυγούστου πριν από 64 χρόνια) είχε κάνει άλμα 14.05 στο τριπλούν αλλάδεν κατάφερε να περάσει στα τελικά.

Περισσότερα για τον Βασίλη…

Με την ευκαιρία αυτή ψάξαμε και για τον άλλο συμμετέχοντα στους Αγώνες, τον Gerd Hilbrecht και εντοπίσαμε το όνομά του στους Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, όταν είχε αποκλειστεί από τα τελικά της δισκοβολίας και αυτός τέτοιες μέρες (5 Αυγούστου, αλλά πριν από 80 ! χρόνια).

Περισσότερα για τον Hilbrecht…

Δεν είχαμε όμως μόνον γυμναστές που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς. Ο Willi Wülbeck, μαθητής της Σχολής στις αρχές της δεκαετίας του ’70, παγκόσμιος πρωταθλητής στα 800m με ρεκόρ Γερμανίας που κατέχει μέχρι σήμερα (!) δοκίμασε την τύχη του στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976, όντας 22 ετών και κατετάγη 4ος (!) και γενικά κυριαρχούσε στα 800M-1500m στην Γερμανία για περισσότερο από μία δεκαετία.

Περισσότερα για τον Willi…

Ένας άλλος μεγάλος του γερμανικού τμήματος γεννημένος στο Kassel, αλλά με ελληνική όμως “ταυτότητα” και επαγγελματική πλεόν δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι ο ιστιοπλόος Αρμάντο Ορτολάνο με τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς (1984-1992), ο οποίος για πολλά χρόνια θεωρείτο ως ένας από του κορυφαίους ιστιοπλόυς του κόσμου.

Περισσότερα για τον Armando…

Για να μην το πάρουν επάνω τους οι Γερμανοί θα αναφέρουμε ένα Έλληνα και μία Ελληνίδα στην παρέα των Ολυμπιακών. Ο Ντίνος Αγγελίδης πήρε μέρος με την Εθνική Ομάδα μπάσκετ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και σημείωσε 31 πόντους με την Εθνική να κατακτά την 5η θέση.

Περισσότερα για τον Ντίνο…

Στο τέννις το 1988 στη Σεούλ η Όλγα Τσαρμποπούλου μαζί μα τον Καλοβελώνη και τον Μπαβέλα κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Η Όλγα έδωσε ένα αγώνα εναντίο της Πας από την Αργεντινή, από την οποία έχασε και αποκλείστηκε.

Περισσότερα για την Όλγα…

(*) το κείμενο δημοσιεύτηκε στο montags 32/2016 και στο 33/2016 προσθέσαμε και τον Herbert Koschel γυμναστή των χρόνων στη Μετσόβου:

Ο Herbert Koschel, ο γυμναστής που έμεινε στην Μετσόβου από το 1961 έως το 1966 είχε πάρει μέρος ως ακοντιστής σε δύο (!) Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι, όπου βρέθηκε στο ίδιο στάδιο με τον Βασίλη Σακελλαράκη και το 1956 στη Μελβούρνη. Ο Koschel, που ήταν αθλητής του συλλόγουRot-Weiß Koblenz και πρωταθλητής Γερμανίας από το 1952 έως το 1954, κατετάγη:

– 12ος στο Ελσίνκι (1952) με 64.54 στον τελικό και 67.22 στα προκριματικά, και

– 4ος (!) στη Μελβούρνη (1956) με επίδοση 74.68 στον τελικό και 72.90 στον προκριματικό.

Περισσότερα για τον Herbert Koschel…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας