«Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο»

Σε έναν από τους σπουδαιότερους λατινοαμερικανούς συνθέτες της εποχής μας, τον Joaquín Orellana Mejía [Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία], είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια η σύνθεση Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο του φημισμένου δημιουργού από τη Γουατεμάλα.

Το έργο ερμηνεύουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία: Σταύρος Μπερής), η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία: Δημήτρης Κτιστάκης) και η Χορωδία «Μικροί Μουσικοί» Ωδείου Αθηνών (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη). Στη μουσική διεύθυνση, ο maestro Julio César Santos Campos [Χούλιο Σέσαρ Σάντος Κάμπος], ένας από τους διασημότερους αρχιμουσικούς της Γουατεμάλας με αξιόλογο παιδαγωγικό έργο στη χώρα του.

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της documenta 14.

Συμφωνία από τον Τρίτο Κόσμο (Sinfonía desde el Tercer Mundo)

Το θέμα της Συμφωνίας, η οποία εμπεριέχει στοιχεία της μουσικής παράδοσης της Γουατεμάλας, αναφέρεται στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής και αποτελεί ένα μουσικό αφήγημα επηρεασμένο από την αποικιοκρατία, τον εμφύλιο πόλεμο, την οικονομική ένδεια αλλά και την πολιτισμική ανταλλαγή και καινοτομία, όπως εκφράζονται από την έννοια του Τρίτου Κόσμου.

Ο Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία κατασκευάζει μόνος του τα «ηχητικά εργαλεία» του, όπως ο ίδιος ονομάζει τα όργανα που χρησιμοποιεί σε κάθε συναυλία του. Δεν πρόκειται ακριβώς για μουσικά όργανα –παρότι προέρχονται από παραδοσιακά κρουστά της Κεντρικής Αμερικής, ειδικά από την μαρίμπα–, αλλά ούτε και για γλυπτά, αν και μοιάζουν. Ο ίδιος ο δημιουργός τους τονίζει τη χρηστική τους αξία, διά της οποίας μετατρέπονται σε οργανικά στοιχεία του ηχητικού τοπίου, μέρη αυτής καθεαυτής της σύνθεσης.

Hχητικά εργαλεία του Orellana Mejía

Útiles Sonoros, εγκατάσταση, μεικτή τεχνική, 2017

Από τις 17 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου φιλοξενείται στο Φουαγιέ Πλατείας της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης η εγκατάσταση Ηχητικά εργαλεία του Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία (διοργάνωση documenta 14). Ώρες λειτουργίας 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη.

Joaquín Orellana Mejía

Ο Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία γεννήθηκε το 1930 στην Πόλη της Γουατεμάλας. Από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στη μουσική αυτοσχεδιάζοντας με τους ρυθμούς, τις λέξεις και τους φυσικούς ήχους. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Κονσερβατόριο Μουσικής Germán Alcántara [Χερμάν Αλκάνταρα], από το οποίο αποφοίτησε με δίπλωμα βιολιού το 1959. Συνέθεσε το πρώτο του έργο με θέμα τον μυστικισμό (Exorcismo para piano [Εξορκισμός για πιάνο]) στα 17 του χρόνια. Μελέτησε σύνθεση στο Λατινοαμερικανικό Κέντρο Ανώτατων Μουσικών Σπουδών του Μπουένος Άιρες, όπου θήτευσε δίπλα σε μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα, όπως οι Χιναστέρα, Νόνο, Χάλφτερ, φον Ράιχενμπαχ κ.ά. Παράλληλα, πήρε μαθήματα Δομικής Γλωσσολογίας, Φιλοσοφίας της Τέχνης και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών. Το 1973, μαζί με ομότεχνούς του από τη Γουατεμάλα, άρχισε να ασχολείται με τον ηλεκτροακουστικό πειραματισμό μέσω της αναλογικής τεχνολογίας. Υπήρξε ένας από τους πρώτους συνθέτες της χώρας του που μύησαν το λατινοαμερικανικό κοινό στην ευρωπαϊκή μουσική πρωτοπορία, ενώ δημιούργησε το δικό του ύφος βασιζόμενος, μεταξύ άλλων, και στην κρεολική παράδοση, ένα ύφος που συνδυάζει τους ήχους της Γουατεμάλας με την ηλεκτροακουστική μουσική.

Το 1965 προκάλεσε αίσθηση η παρουσίαση μέρους του έργου του στο Β΄ Διαμερικανικό Φεστιβάλ Μουσικής (Ουάσινγκτον, ΗΠΑ), ενώ το 1979 ο Χοακίν Ορεγιάνα Μεχία τιμήθηκε με διάκριση στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (Γαλλία) για τη σύνθεσή του Rupestre en el Futuro [Σπηλαιογραφία στο μέλλον].

Το 2012 η μουσική του χρησιμοποιήθηκε σε ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney, στην οποία ο μεξικανός εικαστικός δημιουργός Carlos Amorales [Κάρλος Αμοράλες] και ο Julián Lede [Χουλιάν Λέδε] κλήθηκαν να αναπαραστήσουν οπτικοακουστικά μια παρτιτούρα του Ορεγιάνα.

Είναι η πιο πολυσυζητημένη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία παρουσιάζει κάθε πέντε χρόνια νέες κατευθύνσεις σε ένα διεθνές κοινό και πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από στο Κάσσελ της Γερμανίας (10/6-17/9). Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναυλίες –οι περισσότερες στο ΜΜΑ–, οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια εισαγωγή στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την documenta 14, αλλά και προέκταση τόσο του προγράμματός της όσο και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου.

Τιμές

11,00 € • 20,00 € • 28,00 € • 40,00 €

Ειδικές τιμές

6,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,50 € (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες

www.megaron.gr

210 72 82 333

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

Χορηγοί επικοινωνίας

ΑΘΗΝΑ 9.84 • CULTURENOW.GR • LIFE.GR • MONONEWS.GR • MONOPOLI.GR • ARTANDLIFE.GR • IN2LIFE.GR • ARTANDPRESS.GR • METEO.GR

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας