Βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017»

Απονομή του δημοσιογραφικού βραβείου «Ελένη Βλάχου 2017» στον Κώστα Ζαφειρόπουλο, τιμητική διάκριση στον Σταύρο Τζίμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης απένειμε στις 15 Δεκεμβρίου 2017 το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017» στον Κώστα Ζαφειρόπουλο, δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών. Για πρώτη φορά η κριτική επιτροπή απένειμε και μια τιμητική διάκριση στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Η Καθημερινή Σταύρο Τζίμα. Η φετινή τελετή απονομής του βραβείου, που προκηρύσσεται από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κάθε δύο χρόνια από το 2003, πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

O Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Jens Plötner, σε χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της σοβαρής και δεοντολογικής δημοσιογραφίας ως βάση μιας έγκυρης πληροφόρησης. Την εκδήλωση τίμησαν με σύντομο χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Ελευθέριος Κρέτσος, και ο καθηγητής κ. Δημήτριος Χαραλάμπης Πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου που εισηγήθηκε τον πανηγυρικό λόγο προς τιμή των κυρίων Ζαφειρόπουλου και Τζίμα. Παρόντες εκ μέρους της κριτικής επιτροπής ήταν επίσης ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κ. Μιχάλης Ψύλος, η κα Σοφία Ζαχαράκη, αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εκ μέρους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο κ. Χαράλαμπος Παπαχρήστου. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης κ. Δημήτριος Μιχαήλ Λούνδρας, εκπρόσωπος της οικογενείας της Ελένης Βλάχου και η κα Έλενα Ριζεάκου, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ. Η παρουσίαση της τελετής απονομής έγινε από την δημοσιογράφο και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κα Βάλια Καϊμάκη.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο κύριος Ζαφειρόπουλος σχολίασε ότι αισθάνεται κατά μία έννοια τυχερός για την αναγνώριση αυτή καθώς στη θέση του θα μπορούσαν να βρίσκονται πολλοί από τους νέους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Εφημερίδα των Συντακτών ή σε άλλα Μέσα. Επίσης τόνισε τη σημασία της ευθύνης της κοινωνίας απέναντι στη δημοσιογραφία και πως οι απαιτήσεις των πολιτών έχουν τη δύναμη να συντηρήσουν ή ακόμα να αναπτύξουν τον κλάδο. Την ανάγκη του πολίτη για ποιοτική ενημέρωση τόνισε και ο κύριος Τζίμας στον ευχαριστήριο λόγο του και ενθάρρυνε τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα της δημοσιογραφίας να το πράξουν στοχεύοντας πάντοτε παράλληλα στην απόκτηση μιας καθολικής παιδείας καθώς αυτή αποτελεί το «τσιμέντο» το οποίο συγκρατεί και θεμελιώνει την κοινή γνώμη.

Το βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017» αποτελείται από ένα χρηματικό έπαθλο, ευγενική χορηγία των εταιρειών Bayer και BASF, ένα ταξίδι στη Γερμανία στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισκεπτών του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας καθώς και μια διετή πρόσβαση στις υπηρεσίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Έως σήμερα έχουν τιμηθεί με το βραβείο Ελένη Βλάχου οι εξής δημοσιογράφοι: Ιωάννης Ε. Διακογιάννης (2003), Κώστας Ιορδανίδης (2005), Κώστας Αργυρός (2007), Μαρία Νικολάου (2009), Άγγελος Αθανασόπουλος (2011), Μαρία Λούκα (2013) και Κωνσταντίνος Κουκουμάκας (2015).

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας