KinderDocs: “The Lagoon” του Aaron Schock 22.4.2018

kinerdocs lalagunaΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

The Lagoon, του Aaron Schock, 44′, 2016, Η.Π.Α., Μεξικό&New, του EefJe Blankevoort, Ολλανδία, 20′, 2014

Φινάλε για το 2017/18 με διπλή προβολή για παιδιά & εφήβους από 10+

και όλη την οικογένεια, συζήτηση και δράση

Κυριακή 22 Απριλίου, 12:00 Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Σάββατο 28 Απριλίου, 12:00 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

Τι σημαίνει “δυτικός πολιτισμός” μέσα από τα μάτια των παιδιών; Η τελευταία προβολή για το φετινό KinderDocs μας καλεί να το ξανα- ανακαλύψουμε και να το συζητήσουμε μέσα από δύο αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές παιδιά. Στην ταινία The Lagoon θα ζήσουμε μαζί με τον 13χρονο Γιούκ για 18 μήνες στα τροπικά δάση του Μεξικού. Ο Γιουκ, από τη φυλή των Μάγια ξέρει να επιβιώνει και να βρίσκει την τροφή του μέσα στην ζούγκλα και μαθαίνει και τον μικρότερο αδελφό του Χοσέ, να εξερευνά και να ψαρεύει στη λίμνη. Όταν όμως αναγκάζεται να πάει σχολείο τα πράγματα αλλάζουν δραματικά γιατί είναι “πάτος” και στα ισπανικά αλλά και στα μαθηματικά. Ενώ οι δυσκολίες της οικογένειας μεγαλώνουν η μόνη ελπίδα που μένει είναι να εγκαταλείψει το χωριό, το δάσος και τον αγαπημένο του αδερφό για να αναζητήσει καλύτερο μέλλον στην πόλη. Αντίστοιχα ο 8χρονος Τανάνς που μεγαλώνει σε στρατόπεδο προσφύγων φύγει πρόσφυγας από το Κονγκό μέσω ενός προγράμματος του OHE και για πρώτη φορά έρχεται στην Ευρώπη. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε και εμείς εκ νέου όλα αυτά που ξέρουμε και ούτε καν βλέπουμε. Πώς είναι να ακουμπάς σε ένα στρώμα και να κοιμάσαι με μαξιλάρι, πώς σου φαίνεται το αποσκληρυντικό των ρούχων όταν το βλέπεις για πρώτη φορά στην ζωή σου πάνω σε ένα πλυντήριο; Πώς κάνεις καινούργιους φίλους όταν δεν μιλάς καν την ίδια γλώσσα; Δύο ταινίες για τη διαφορετικότητα, τις αλλαγές τον δυτικό πολιτισμό την μάθηση και το σχολείο.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του New:

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της Unesco

The Lagoon, βραβεία: 2017: Sebastopol Documentary Film Festival (USA) * 2016: Cinema Eye Honors Award (USA) * Woodstock Film Festival (USA) * HOTDOCS Canadian International Film Festival (CAN)

ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

New, βραβεία:2015: Children’s Film Festival Seattle * Mo & Friese Children’s Short Film Festival * Prix Jeunesse UNESCO

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Μετά την προβολή στο Μουσείο Μπενάκη θα ακολουθήσει ως τις 14.00 συζήτηση με καλεσμένο τον ταξιδευτή φωτογράφο Αλέξανδρο Τσιούτη (www.tripinpictures.com) και δράση από τη δημιουργική ομάδα Imaginaryrooms αυθόρμητη Ζωγραφική-Doodling σχεδιασμένη με αφορμή τις 2 ταινίες.

Μετά την προβολή στη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη την Λια Χακιάμη M.A. Κλινικής Ψυχολογίας και μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Ψυχολόγων.

Τι είναι το KinderDocs

Το KinderDocs είναι διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και για όλη την οικογένεια. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που αφορούν όλους και μιλάνε για εφηβεία, φιλία, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιβάλλον. Κάθε ταινία αποτελεί πηγή έμπνευσης για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο. Το KinderDocs διαρκεί από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Απρίλιο 2018. Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα. To φεστιβάλ KinderDocs διοργανώνει η εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα kinderdocs.com

KinderDocs για σχολεiα

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές για το μάθημά του (π.χ. Θεματική Εβδομάδα). Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με εκλεκτούς καλεσμένους. Οι ταινίες είναι κατάλληλες για μαθητές από τρίτη Δημοτικού έως τρίτη Λυκείου, και μπορούν να ενταχθούν στο μάθημα ή να δώσουν αφορμή για δημιουργική συζήτηση με στόχο την καλύτερη συνοχή και το «δέσιμο» της τάξης σε ομάδα. Κάθε ταινία έχει ανάλογη ηλικιακή σήμανση και συνοδεύεται από λίστα με τις διάφορες θεματικές που καλύπτει. Για όποιον επιθυμεί, διατίθεται εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών τόσο πριν την προβολή όσο και για τη μετέπειτα αξιοποίηση της εμπειρίας του ντοκιμαντέρ στη σχολική τάξη.

Πληροφορίες/Κρατήσεις:

Αθήνα: Για να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μουσείο Μπενάκη, Τ: 210 3671067-9 (Δευτέρα–Πέμπτη 10.00-14.00). ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ εισιτηρίων στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00.

Θεσσαλονίκη: Επικοινωνήστε με το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Τ: 2310240002 (Πέμπτη–Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)

Για να διοργανώσουμε το δικό σας KinderDocs σε άλλη πόλη της Ελλάδος επικοινωνήστε μαζί μας: info@kinderdocs.com

Είσοδος: 3€ (παιδιά), 6€ (ενήλικες)

Διοργάνωση:

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας