Άγγελος Κωβαίος: Η Επανάσταση, τα ιδρύματα και η Γιάννα

Ο Άγγελος Κωβαίος δημοσίευσε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 20.10.2019 ένα άρθρο με τίτλο: “Επανάσταση, τα ιδρύματα και η Γιάννα”. Ανάμεσα στα ιδρύματα που αναφέρονται στο άρθρο είναι και αυτά της οικογένειας Λασκαρίδη.

Η επέτειος των 200 ετών από το 1821, η πρωτοβουλία12 φορέων του ιδιωτικού τομέα και η στάση τηςκυβέρνησης

Η συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης περιγράφεται εδώ και μερικά χρόνιαείτε ως αφορμή για εορτασμούς, είτε γενικώς και αορίστως ως αφετηρία μιας πορείας της χώρας προς το μέλλον.

Οι αναφορές στην επέτειο περιλαμβάνονταν στις πρώτες ομιλίες τουΚυριάκου Μητσοτάκηαπό την ημέραανάληψης των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού, ενώ μία από τις πρώτες αποφάσεις του αφότουεγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η τοποθέτηση τηςΓιάννας Αγγελοπούλουστη θέση της επικεφαλήςτης Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τι ακριβώς θα εορταστεί όμως σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα; Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση και όλοιόσοι εμπλέκονται στους σχεδιασμούς και στην προπαρασκευή των εκδηλώσεων; Θα είναι όλα αυτά μια φιέστα μεστοιχεία φολκλόρ, φουστανέλες και τιμές στον Κολοκοτρώνη και στον Καραϊσκάκη; Και –κυρίως –πώς θααποτραπεί ο κίνδυνος να εορτάζει κάθε κόμμα «το δικό του ’21», αναλόγως των διαθέσεων και των σκοπιμοτήτωντου;

H πλέον οργανωμένη και μεθοδική προετοιμασία έως σήμερα για τους εορτασμούς της επετείου έχει γίνει από μιαπρωτοβουλία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Προετοιμασία μεάκρα μυστικότητα

Εδώ και 19 μήνες, 11 από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας και η Εθνική Τράπεζα έχουν διαμορφώσει μια «εστίασυναντίληψης και διαλόγου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας, για τονεορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Εχει ενδιαφέρον η τήρηση άκρας μυστικότητας κατά την προετοιμασία αυτής της συνεργασίας μεταξύ 12 φορέωντου ιδιωτικού τομέα, η οποία καταδεικνύει το επίπεδο επαγγελματισμού της πρωτοβουλίας και προϊδεάζει για τοεπίπεδο των εκδηλώσεων. Τα ιδρύματα είναι: Ιδρυμα Ευγενίδου, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ

Θεοχαράκη, Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ιδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ιδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη,Ιδρυμα Μποδοσάκη, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ιδρυμα Ωνάση καιη Εθνική Τράπεζα.

Είναι η πρώτη φορά που φορείς τέτοιου βεληνεκούς και με τόσο διαφορετικούς σκοπούς συνομιλούν καισυντονίζονται, ενώ έχει καταστεί σαφές ότι καθένα από τα ιδρύματα της πρωτοβουλίας διατηρεί την ανεξαρτησίακαι την αυτονομία του και στηρίζει δράσεις στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του.

Πνεύμα συνεργασίας και ιστορικό καθήκον

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Στην ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία υπήρξε ανταπόκριση γιατί όλοι θεωρούνότι χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα διαλόγου και συνεργασίας. Χρειάζεται νααναδειχθεί μέσω της πρωτοβουλίας ένα μήνυμα ενότητας». Σε ό,τι αφορά δε το πνεύμα της συνεργασίας, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Εχουμε ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλουμε όλοι στον εορτασμό αυτόν μεδράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με βάση το τρίπτυχο Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη».

Η προετοιμασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι λεπτομερείςανακοινώσεις για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων φαίνεται ότι θα γίνουν εντός του προσεχούς τριμήνου. Σε αυτόθα περιλαμβάνονται συναυλίες, συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις, ενώ θα αξιοποιηθεί ένα πολυδιάστατο αρχειακόυλικό. Τα ιδρύματα, ανάλογα πάντα με τους στόχους τους, θα στηρίξουν εκπαιδευτικά και ερευνητικάπρογράμματα και υποτροφίες. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι η κύρια έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείουχρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Λάτση, ενώ οι εκθέσεις στην επαρχία από άλλα ιδρύματα. Αναμένεται δε καιδιεύρυνση των συμμετοχών με συνεργασία και άλλων φορέων.

Το στοίχημα της συνεργασίας

Το ζητούμενο για το σύντομο διάστημα που απομένει έως την έναρξη των εκδηλώσεων είναι το κατά πόσο θαυπάρξει συντονισμός της συνεργασίας αυτής των 12 ιδρυμάτων με την Επιτροπή της κυρίας Αγγελοπούλου. Ηενωτική προσέγγιση της πρωτοβουλίας φαίνεται ότι δεν εμποδίζει κάτι τέτοιο και είναι προφανές ότι δεν μπορείνα υπάρξει αντιπαραθετικός χαρακτήρας. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζουν πολύ καλά τουςστόχους και τις διαθέσεις των ιδρυμάτων και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών θαεκδοθεί συγκεκριμένο διάταγμα, στο οποίο θα περιγράφεται ο συμβουλευτικός ρόλος της πρωτοβουλίας τηςκυρίας Αγγελοπούλου.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας