Καλημέρα Κύριε Φώτη σε σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή

Αθήνα, σε μια παλιά αστική γειτονιά πλάι στην Ομόνοια, στην καρδιά της πόλης. Τη δεκαετία 1990, πολλοί Έλληνες την εγκαταλείπουν και εγκαθίστανται εδώ κύματα μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Από το 2009, στην κρίση, η περιοχή υποβαθμίζεται. Σήμερα, η γειτονιά φιλοξενεί ένα μωσαϊκό από μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τουρίστες και λίγους παλιούς κατοίκους.

Ξεπερνώντας την έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα στην τάξη του, που αποτελείται από 17 μαθητές από 7 χώρες, ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης αναπτύσσει τον δικό του τρόπο διδασκαλίας συγκερασμό πολλών παιδαγωγικών μεθόδων στο δημόσιο δημοτικό σχολείο όπου διδάσκει εδώ και 30 χρόνια, στην Πλατεία Βάθη. Με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα μιας σχολικής τάξης σε ένα δημόσιο σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, η ταινία παρακολουθεί τον «κύριο Φώτη» να εμπνέει δημιουργικά την ομάδα του και να ενδυναμώνει τους μαθητές του στη μετάβασή τους από την Έκτη Δημοτικού στο Γυμνάσιο.

Δείτε το τρέιλερ…

Βραβεία: Βραβείο Docs in Progress, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου/ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019

“Στην μετά κορονοϊο εποχή και την εξ αποστάσεως διδασκαλία ίσως είναι μια κατάλληλη στιγμή να αναλογιστούμε πάνω σε αξίες όπως είναι σχέση των παιδιών μεταξύ τους στην τάξη, η σχέση με την μάθηση, την τέχνη, τον δάσκαλο και το σχολείο.” Δήμητρα Κουζή, Καλημέρα Κύριε Φώτη

Tο Καλημέρα Κύριε Φώτη είναι μια από τις 3 ταινίες που το φεστιβάλ επέλεξε να στείλει στο Sunny side of the doc στην online version of the Market με “Best of” από άλλα φεστιβάλ.

www.sunnysideofthedoc.com

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΊΑ

Το ντοκιμαντέρ Καλημέρα κύριε Φώτη μπαίνει μέσα στην τάξη, στην καθημερινότητα μιαςέκτης δημοτικού ενός δημόσιου σχολείου στην καρδιά της Αθήνας. Απηχώντας τηπληθυσμιακή σύνθεση της γειτονιάς στην οποία βρίσκεται το σχολείο, στην Πλατεία Βάθη,δίπλα στην Ομόνοια, η τάξη αποτελείται από 17 μαθητές από 7 διαφορετικές χώρες,καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική ευχέρεια στην ελληνική γλώσσα και επαφή μετον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το ζητούμενο του δασκάλου είναι η δημιουργία μιας ομάδας όπουο ένας βοηθάει, συμπληρώνει και εμπλουτίζει τον άλλον. Όλοι μαζί ετοιμάζουν τη γιορτή γιατην αποφοίτηση, μια μεγάλη στιγμή για τα παιδιά στη μετάβασή τους από το Δημοτικό στοΓυμνάσιο.

Η δημιουργία ομάδας προάγει την ένταξη, όχι μόνο την ενσωμάτωση. Μέσα από μιαδημιουργικότητα που δεν βασίζεται αποκλειστικά στον γλωσσικό κώδικα, ο κύριος Φώτηςαναπτύσσει επί 30 χρόνια μια δική του, καινοτόμα διδακτική προσέγγιση που προσφέρειμαθησιακή και παιδαγωγική εμπειρία συνδυάζοντας διαφορετικές τέχνες και τεχνικές.

Διδάσκει στα παιδιά, ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης, έναν τρόπο σκέψης και δράσης,προάγει μια βιωματική διδασκαλία στην οποία συμμετέχει το σώμα και όλες οι αισθήσεις.

Έτσι, τα παιδιά έχουν χώρο να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν, ξετυλίγονταςκαθένα τη μοναδικότητά του, σε μια ταινία που με χιούμορ μας θυμίζει την αξία τουδασκάλου που προτείνει και δίνει λύσεις.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας