Νίκο, καλό ταξίδι.

vasileiouΤο μεσημέρι του Σαββάτου 6 Ιουνίου, έφυγε σε ηλικία 85 ετών ήσυχα στο σπίτι του ο Νίκος Βασιλείου, ενώ καθόταν στην πολυθρόνα του λύνοντας ασκήσεις !

Ο καθηγητής μας είχε γεννηθείτο 1935 στην Αθήνα και τελείωσε το Γυμνάσιο στην Καλλιθέα. Πτυχίο πήρε από την Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε στο Δημόσιο και παραιτήθηκε το 1966 για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και τον Σεπτέμβριο του 1970 ήρθε τυχαία στην Γερμανική Σχολή ως «φροντιστής» διδάσκοντας τριγωνομετρία και κοσμογραφία, προσπαθώντας παράλληλα να καλύψει το πρόβλημα της εξοικείωσης με τους ελληνικούς μαθηματικούς όρους.

Βάσει του καταστατικού τα μαθηματικά διδάσκονταν από Γερμανούς και οι μαθητές, που επιθυμούσαν να δώσουν Εισαγωγικές Εξετάσεις στο Πολυτεχνείο ήταν αναγκασμένοι να αναζητήσουν βοήθεια στα φροντιστήρια της εποχής, αφού όροι όπως το «ολοκλήρωμα» και η «παράγωγος», το «ημίτονο» και το «συνημίτονο» ήταν «ξένες λέξεις» γι’ αυτούς.

Παράλληλα η εξεταστέα ύλη περιελάμβανε την τριγωνομετρία η οποία δεν διδασκόταν στη Γερμανία και κατ’ επέκτασιν στη Γερμανική Σχολή, έτσι η ανάγκη της παρουσίας ενός Έλληνα μαθηματικού ήταν επιτακτική.

Το 1977 γίνεται τακτικός καθηγητής αναλαμβάνοντας και την γεωγραφία, που μέχρι τότε δίδασκε ο Βασίλης Παπαχρυσάνθου και μεταξύ 1980 και 1983 συντονίζει μία σειρά προαιρετικών «φροντιστηριακών» μαθημάτων προκειμένου να προετοιμαστούν αρτιότερα οι μαθητές των θετικών επιστημών.

Το 1989 γίνεται υποδιευθυντής και και το 2000 διευθυντής έως το 2005, οπότε και συνταξιοδοτείται έχοντας πλέον συμπληρώσει 35 χρόνια παρουσίας στη Σχολή, ενώ ο Σύλλογος Αποφοίτων τον αναγόρευσε σε σε Επίτιμο Μέλος του.

Η κόρη του Ζωή είναι φιλόλογος, διδάσκει στην Σχολή και έχει υπό την εποπτεία της την συνεργασία της Σχολής με τον Σύλλογο Αποφοίτων.

Θερμά συλλυπητήρια στην Ζωή και στην σύζυγό του Έλντα.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 5 μ.μ. στο Κοιμητήριο της Δροσιάς-Ροδόπολης (Αγ.Τριάδος 9, Ροδόπολη 14574) και η οικογένεια ζήτησε αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου.

Ας θυμηθούμε τον Νίκο να τραγουδά πριν από δύο χρόνια,το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018,στην εκδήλωση “Οι Καθηγητές Ξανάρχονται”,“σας αγαπώ γιατί είστε ωραίοι”...

Επίσης ο Νίκος έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση στη Ρεμπέτικη Βραδιά, που οργάνωσε ο Σύλλογός μας πριν λίγους μήνες στην Aula την Πέμπτη 28.11.2019. Προς το τέλος της μαγικής αυτής συναυλίας, η Μυρτώ Αρεταίου τον ανέβασε μαζί με τη Ρέα Μυλωνά στη σκηνή, όπου τραγούδησαν οι τρεις τους το αγαπημένο του “Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία“. Μετά τραγούδησε μια παραλλαγή σε δικά του λόγια του “Μια βοσκοπούλα αγάπησα“, με τους στίχους να αναφέρονται σε μια μαθητριούλα, συγκινητική αφιέρωση στη σύζυγό του Έλντα με την οποία ήταν μαζί 50 χρόνια. Έτσι έκλεισε η υπέροχη εκείνη εκδήλωση, και ήταν η τελευταία φορά που ήταν ο Νίκος μαζί μας.

Όλα αυτά μπορείτε να τα ακούσετε από το 16 ως το 27 περίπου…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας