Χριστουγεννιάτικη δράση της Γερμανικής Πρεσβείας και του περιοδικού «Σχεδία»

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» σκορπίζουν χριστουγεννιάτικη διάθεση για έναν καλό σκοπό στην οδό Αιόλου και στέλνουν μήνυμα βιώσιμης συμπεριφοράς.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές, εν μέρει αποτελούμενες από εκατοντάδες μικρές καλύβες, έχουν μεγάλη παράδοση σε όλη τη Γερμανία. Εκεί προσφέρονται εκτός από τις γαστρονομικές απολαύσεις και το παραδοσιακό Glühwein, το ζεστό και γλυκό αυτό αρωματικό κρασί, και γερμανικά εργοτεχνήματα και χειροτεχνήματα. Εμπνευσμένοι από αυτήν την παράδοση, η οποία είναι μέρος της προχριστουγεννιάτικης περιόδου στη Γερμανία, η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» συνέλαβαν μία δημιουργική ιδέα:

presbeia sxedia 2021a presbeia sxedia 2021b

Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, η Γερμανική Πρεσβεία και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», το οποίο πωλείται από κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους μας, οργάνωσαν στην οδό Αιόλου, στη γωνία με την οδό Ερμού μία βιώσιμη χριστουγεννιάτικη δράση υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Σε ένα χριστουγεννιάτικα στολισμένο πτυσσόμενο περίπτερο φτιαγμένο από ανακυκλωμένο χαρτόνι, οι συνεργάτες και συνεργάτιδες της «Σχεδίας» προσκάλεσαν τον κόσμο να δημιουργήσει χριστουγεννιάτικα στολίδια από περιοδικά της «Σχεδίας» που δεν έχουν πουληθεί. Έτσι, από την επαναχρησιμοποίηση παλαιών υλικών, τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση (upcycling) δηλαδή, δημιουργήθηκε κάτι νέο. Οι περαστικοί/ες, που επισκέφτηκαν το περίπτερο, απέκτησαν με αυτόν τον τρόπο μία εικόνα για το έργο και τον σκοπό της «Σχεδίας» καθώς και ένα προσωπικό χριστουγεννιάτικο δώρο: ένα σετ χειροτεχνίας από ανακυκλωμένο χαρτί με οδηγίες για να κατασκευάσουν οι ίδιοι/ίδιες ένα στολίδι για το δέντρο τους.

Ο γερμανός Πρέσβης κ. Ράιχελ και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης επισκέφτηκαν μαζί το χριστουγεννιάτικο περίπτερο το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Ο Πρέσβης κ. Ράιχελ δήλωσε: «Ιδίως τώρα, ενόψει των Χριστουγέννων, είναι ιδιαίτερη επιδίωξή μας να ενθαρρύνουμε τη βιώσιμη και κοινωνική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, η Γερμανική Πρεσβεία μαζί με τη «Σχεδία» θέλησε να στείλει τις χριστουγεννιάτικες ευχές της με ανακυκλωμένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Συγχρόνως στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο τους κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους μας, κάτι που για εμένα είναι σημαντικό. Ελπίζω να μπορέσαμε να μεταδώσουμε με το χριστουγεννιάτικο περίπτερο, το οποίο έχει ως πρότυπο τις καλύβες που συναντάει κανείς στις χριστουγεννιάτικες αγορές ολόκληρης της Γερμανίας, μια νότα χριστουγεννιάτικης διάθεσης στην Αθήνα, συμμορφωμένη φυσικά με τους υγειονομικούς κανόνες της πανδημίας.»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία ενδυναμώνει το πιο σημαντικό μήνυμα για αυτές τις γιορτές: H κλιματική κρίση – πιο έντονη από ποτέ, μας πιέζει να χτίσουμε όλοι μαζί –πολίτες, αρχές και φορείς – με τις συμπεριφορές μας και τις πολιτικές μας, κλιματική ανθεκτικότητα. Η ανθεκτικότητα αφορά στην ισότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη, συνεπάγεται την προστασία των πιο ευάλωτων. Κλιματική ανθεκτικότητα και αλληλεγγύη είναι οι προκλήσεις και οι στόχοι για την νέα χρονιά! Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και να συγχαρώ την Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» για την πρωτότυπη και δημιουργική ιδέα.»

Ο κ. Χρήστος Αλεφάντης, ιδρυτής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», δήλωσε:

«Η αλληλεγγύη, η κοινωνική εγρήγορση και κινητοποίηση είναι από μόνα τους μια μεγάλη γιορτή, ένας ύμνος προς τον άνθρωπο, τη ζωή. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, η εκδήλωση με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ήρθε να αναδείξει όλα αυτά που μας ενώνουν, στέλνοντας, την ίδια στιγμή, μηνύματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά, στον κοινό μας αγώνα για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας εκείνων που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές.»

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας