“Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο” στις 29.3

umberto primo studentsH ταινία «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ» προβάλλεται στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Alessandra Maioletti,την 29η Μαρτίου στις 18.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός). Η ταινία συγχρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Μετά την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα της προβολής του στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Ομάδα Όνειρο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει σε πρώτη προβολή στην Αθήνα το docudrama OI MAΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ, σε σκηνοθεσία της Alessandra Maioletti, στις 29 Μαρτίου στις 18.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός.

First come, first served.

Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ο καθηγητής Crescenzi ανακάλυψε ένα παλιό αρχείο με φωτογραφίες, σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες και απολυτήρια στο υπόγειο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο ήταν κάποτε η έδρα του ιταλικού σχολείου «Ουμπέρτο Πρίμο» όπου φοιτούσαν εκατοντάδες Εβραίοι μαθητές μέχρι το σχολικό έτος 1941-42.

Μέσα από τις περιπέτειες 9 μαθητών αφηγούμαστε την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς.

Ο αφηγητής, ο Antonio Crescenzi, θα είναι ο σύνδεσμος για το ξετύλιγμα αυτών των ιστοριών. Μέσα από τα δικά του μάτια θα παρουσιάσει το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται αυτές οι μικρές και μεγάλες ιστορίες από τα πρώτα αντιεβραϊκά

μέτρα του 1941 έως την Απελευθέρωση.

Στην ταινία οι μαρτυρίες των Alberto Modiano και Drita Giomo, αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των γεγονότων. Στην προβολή θα παραστεί ο ίδιος ο Alberto Modiano, καθώς και απόγονοι των τότε μαθητών του σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο που προσκλήθηκαν ειδικά για την

εκδήλωση από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ωςπολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

Σενάριο – Ιδέα:Antonio Crescenzi, Alessandra MaiolettiΣκηνοθεσία: Alessandra Maioletti

Διεύθυνση φωτογραφίας:Δημήτρης Κατσαϊτης

Μουσική Σύνθεση:Χρήστος Δαυίδ Νταούλας

Σκηνογραφία – Art Direction: Γιώργος Γεωργίου, Λουκάς Οικονομόπουλος

Ενδυματολογία: Βασιλεία Ροζάνα

Μοντάζ:Άγγελος Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Πυρπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Μαραγκού

Sound Design: Αναστάσιος Κατσάρης, Τόνια Βλάχου

Casting Director: Alessandra Maioletti

Ηθοποιοί: Γιάννης Τριαντάκης, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δήμητρα Δερζέκου, ΛευτέρηςΚολίτσος, Σοφία Σκαραμαγκά, Ντίνος Γκελαμέρης, Βίνα Σέργη, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Κώστας Καλουδιώτης

Παραγωγή: Oneiro Company – Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, Cosmote TV

Εκτέλεση Παραγωγής: Blacklight Productions

Executive Producers: Diane Boulanger, Τάσος Κατσάρης

Xρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, Πρεσβεία της Ιταλίας Αθήνα, ΕΚΟΜΕ, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, KickStarter, ΔΕΣΦΑ, RFG.

Υπό την Αιγίδα: ΕΟΤ, Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης

Link της ταινίας: www.thestudentsofumbertoprimo.com

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας