Επιτυχής προβολή της ταινίας «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ»

umberto primo studentsΙδιαίτερα επιτυχής η προβολή του docudrama ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ που πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2022 στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μετά την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε και στην Αθήνα, με μεγάλη απήχηση κοινού, το docudrama «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο», αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Η εκδήλωση αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας της «Ομάδα Όνειρο» με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα.

Στην προβολή παρευρέθηκαν απόγονοι των τότε μαθητών του σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο οι οποίοι είχαν προσκληθεί από την Ιταλία και τη Γαλλία ειδικά για αυτή την εκδήλωση.

Το κοινό χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Ταινιοθήκης Ελλάδος, η κυρία Μαρία Κομνηνού, η Επιτετραμμένες της Ιταλικής και Γερμανικής Πρεσβείας, η κυρία Susanna Schlein και η κυρία Heike Dettmann, ενώ η σκηνοθέτης της ταινίας, Alessandra Maioletti, μίλησε για τον έργο της, το οποίο στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Πρέσβυς και εκτελούσα χρέη Διευθύντριας του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, κυρία Susanna Schlein, υπενθύμισε πως «η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης πλήρωσε ένα αδιανόητο τίμημα στην διάρκεια του Ολοκαυτώματος: σχεδόν 50.000 Εβραίοι (το 96% δηλαδή ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας) εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ αυτοί που κατάφεραν να επιστρέψουν ήταν λιγότεροι από χίλιοι. Πρόκειται πραγματικά για έναν δυσθεώρητο αριθμό και είναι σημαντικό να μην συνηθίσουμε ποτέ στο άκουσμά του. Πρέπει κάθε φορά να συνεχίζει να μας συγκλονίζει, σαν να είναι η πρώτη φορά, ώστε να διατηρηθεί η μνήμη μας σε εγρήγορση, σαν ένα αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην αδιαφορία, που έχει ήδη προκαλέσει τόση βλάβη στον κόσμο μας (και που μπορεί να συνεχίσει να προξενεί). Σε αυτές τις σκοτεινές ημέρες, το να διατηρούμε τη μνήμη μας ζωντανή είναι, κατά τη γνώμη μου, σημαντικότερο από ποτέ. Ποτέ ξανά.»

H Heike Dettmann, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, δήλωσε: «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες, οι οποίες υπέφεραν πολύ κατά τη διάρκεια του Βˊ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτός των πολλών άλλων εγκλημάτων που διέπραξαν οι γερμανοί κατακτητές, οι άλλοτε ακμάζουσες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας εξοντώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Η άβολη αυτή αλήθεια δεν έγινε σχεδόν καθόλου γνωστή στη Γερμανία μετά τον πόλεμο.

Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, έως ότου οι φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, να γίνουν ευρύτερα γνωστές στη Γερμανία. Αυτή η μεταβολή είναι σημαντική. Και πιστεύω ότι η ταινία „Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο“ μπορεί να αποτελέσει μία πολύτιμη συνεισφορά και να μας διαφωτίσει αναφορικά με τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.

Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει την ταινία αυτή με πόρους από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον».

Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ο καθηγητής Antonio Crescenzi ανακάλυψε ένα παλιό αρχείο με φωτογραφίες, σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες και απολυτήρια στο υπόγειο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο ήταν κάποτε η έδρα του ιταλικού σχολείου «Ουμπέρτο Πρίμο» όπου φοιτούσαν εκατοντάδες Εβραίοι μαθητές μέχρι το σχολικό έτος 1941-42.

Μέσα από τις περιπέτειες 9 μαθητών αφηγούμαστε την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Ο αφηγητής, ο Antonio Crescenzi, θα είναι ο σύνδεσμος για το ξετύλιγμα αυτών των ιστοριών.

Μέσα από τα δικά του μάτια θα παρουσιάσει το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται αυτές οι μικρές και μεγάλες ιστορίες από τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα του 1941 έως την Απελευθέρωση.

Στην ταινία οι μαρτυρίες των Alberto Modiano και Drita Giomo, αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των γεγονότων.

Στην προβολή θα παραστεί ο ίδιος ο Alberto Modiano, καθώς και απόγονοι των τότε μαθητών του σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο που προσκλήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας