Αναγόρευση του Cornelius Prittwitz σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

prittwitz corneliusΟ Cornelius Prittwitz, απόφοιτος του 1973, διεθνούς βεληνεκούς ποινικολόγος, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τηνΔευτέρα 11 Απριλίου 2022. Η τελετή έλαβε χώρα στις 18.00, στην Αίθουσα Κωνσταντόπουλος, (αίθουσα 112) στο κτίριο της Νομικής και τον έπαινο προς τον Tιμώμενο εκφώνησεη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι.

O Cornelius Prittwitz γεννήθηκε το 1953 στη Γερμανία, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Γερμανική Σχολή των Αθηνών και απέκτησε από τότε πολύ καλές γνώσεις όχι μόνο της Ελληνικής γλώσσας αλλά και του Ελληνικού πολιτισμού. Σπούδασε, ως υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Υποτροφιών της Γερμανίας, Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Μονάχου, της Γενεύης και της Φραγκφούρτης. Μετά από μια άριστη διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης υπό την επίβλεψη του Klaus Lüderssen, σπούδασε επί διετία (1983-1985), στο John F.-Kennedy School του Πανεπιστημίου του Harvard, Δημόσια Διοίκηση με κέντρο βάρους το πεδίο της Ποινικής Δικαιοσύνης ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με το σχετικό Μάστερ.

Με την επιστροφή του στη Γερμανία έκανε την υφηγεσία του στη Νομική Σχολή της Φραγκφούρτης με θέμα «Strafrecht und Risiko». Διετέλεσε καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, της Εγκληματολογίας και της Αντεγκληματικής Πολιτικής αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Rostock, όπου χρημάτισε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, ενώ από το 1994-1998 υπηρέτησε παράλληλα ως δικαστής στο Εφετείο του Rostock. Από το 1998 έως το 2000 διετέλεσε σύμβουλος της δημοκρατίας της Χιλής για την αναμόρφωση του Ποινικού Δικαίου της χώρας και στη συνέχεια εξελέγη καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, της Εγκληματολογίας και της Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης.

Διετέλεσε προ-κοσμήτορας (2009-2011) και κοσμήτορας (2013-2015) της Νομικής Σχολής της Φραγκφούρτης, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου (2009-2019), ενώ υπήρξε επίσης πρόεδρος διάφορων σημαντικών επιστημονικών γερμανικών ενώσεων, όπως της Ένωσης για τη Διεπιστημονική Προσέγγιση της Εγκληματολογίας, της Ένωσης Νομικών της Φραγκφούρτης, αλλά και μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου διεθνών επιστημονικών κέντρων, όπως του Κέντρου Μελετών Ποινικού και Δικονομικού Δικαίου της Λατινικής Αμερικής, καθώς και του Ερευνητικού Κέντρου για τη Μελέτη των Λατινοαμερικανικών Ποινικών Επιστημών του

Πανεπιστημίου της Γοττίγγης. Οι επιστημονικές και ερευνητικές επισκέψεις του Cornelius Prittwitz περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, την Κόστα-Ρίκα, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Δείτε το πρόγραμμα της τελετής:

Έναρξη τελετής

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Καθηγητή Παναγιώτη Γκλαβίνη

Έπαινος προς τον Τιμώμενο από την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι

Ανάγνωση του Ψηφίσματος της Νομικής Σχολής και του Τίτλου από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Καθηγητή Παναγιώτη Γκλαβίνη

Αναγόρευση του Τιμωμένου σε επίτιμο διδάκτορα, περιένδυση με την τήβεννο και επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας

Ομιλία του Tιμωμένου Prof. Dr. Cornelius Prittwitz:

“Το ποινικό δίκαιο στο πεδίο έντασης μεταξύ φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας και πολιτικής”

Λήξη της τελετής

Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας