Ο Σπύρος Αρταβάνης Τσάκωνας μελετά την την αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών στα κύτταρα

artavanis tsakonas spyrosΟ Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας είναι Καθηγητής Βιολογίας του Κυττάρου στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α. Επίσης είναι επιστημονικός Σύμβουλος της Biogen Idec.

Γεννήθηκε στις 28 Οκτώβρη 1946 στην Αθήνα.

Μαζί με την ομάδα του κατάφερε να σχεδιάσει τον μεγαλύτερο και αναλυτικότερο χάρτη ο οποίος δείχνει πως χιλιάδες πρωτεΐνες επικοινωνούν μεταξύ τους σε ένα πολυκύτταρο οργανισμό. Δημιούργησαν ένα χάρτη που δείχνει πώς χιλιάδες πρωτεΐνες σε ένα κύτταρο μύγας επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο λεπτομερής χάρτης πρωτεϊνικών αλληλεπιδράσεων ενός πολυκύτταρου οργανισμού αποδεικνύοντας πως περίπου το ένα τρίτο των πρωτεϊνών συνεργάζονται για να συνεχιστεί η ζωή. Η κατανόηση του πώς οι πρωτεΐνες επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είναι το κλειδί για την κατανόηση διαφόρων ασθενειών και στην ανάπτυξη φαρμάκων στο μέλλον.

«Μεγάλο μέρος της βασικής βιολογίας είναι το ίδιο στις μύγες και τους ανθρώπους» τονίζει ο καθηγητής.

Το εργαστήριο του έχει επικεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια στον προσδιορισμό σημαντικών σημείων και πορειών προς την ανάπτυξη θεραπειών.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Eidgenoessische Technische Hochschule της Ζυρίχης στο πεδίο της Χημείας. Έκανε το μεταπτυχιακό του στη Μοριακή Βιολογία στο πανεπιστήμιο του Κεΐμπριτζ το 1975 και το 1980 πήρε το διδακτορικό του από το University of Basel και Stanford University.

Το 1981 ξεκίνησε να διδάσκει στο τμήμα της Βιολογίας του Πανεπιστημίου Yale και ήταν παράλληλα Howard Hughes Medical Institute Investigator στην Ιατρική σχολή του ίδιου πανεπιστημίου έως το 1998. Από το 1999 έως και το 2007 εργάστηκε ως καθηγητής στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο τμήμα Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του ιδρύματος Curie στο Παρίσι και διετέλεσε στη θέση του προέδρου έως και το 2009 όπου και έγινε πρόεδρος στο τμήμα Developmental & Regenerative Biology Program του Harvard Medical School.

Από το Μάρτιο του 2012 εργάζεται ως Επιστημονικός Σύμβουλος της Biogen Idec.

Περισσότερα από το άρθροτου ellines.com…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας