“Η Θεολογία του Πλήθωνος” – Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

theologia plithonosΟι Εκδόσεις Άπαρσις και ο Ιωάννης Δ. Παπασημάκης προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του “Η Θεολογία του Πλήθωνος – Σχέση και διάσταση με την σκέψη των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας” την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 20.00 στο Cafe Κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βάνα Νικολαΐδου Κυριανίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Αλέξανδρος Σταθακιός, Θεολόγος / Κοινωνιολόγος

Πανίκκος Φαφουρτής, Διδάκτωρ Θεολογίας ΕΚΠΑ

Παρέμβαση από τον Χρήστο Μπαλόγλου, Συγγραφέα, ειδικό αναλυτή των πληθωνικών μελετών

Θα συντονίσει ο Βασίλης Καλαμαράς, επιμελητής έκδοσης

Η Θεολογία του Πλήθωνος, έξοχα ελληνική, φιλοσοφική και πολιτική, σηματοδοτεί έναν διαφορετικό δρόμο για την οργάνωση της κοινωνίας και τη νοηματοδότηση της ζωής. Ο φιλόσοφος του Μυστρά κατασκευάζει ένα θεολογικό και ταυτόχρονα οντολογικό σύστημα με σκοπό τη μεταφυσική θεμελίωση του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, βασισμένο όχι στην αποκεκαλυμμένη αλήθεια, όπως συμβαίνει στη Χριστιανική Πίστη, αλλά στον φυσικό λόγο. Θέτει, έτσι, τις ιδρυτικές αρχές μιας νέας πολιτείας, αρχές που πηγάζουν και βασίζονται στη δική του αντίληψη περί του θείον, απαιτούν μια νέα δόμηση του σύμπαντος, έχουν άξονα την ελληνική θρησκεία και στηρίζονται στις δυνάμεις του ανθρώπου.

Ο συγγραφέας δεν εξετάζει τη σχέση των μεταφυσικών και οντολογικών αντιλήψεων του Πλήθωνος, μόνο με την ελληνική φιλοσοφία και το παγανιστικό αντιληπτικό σύμπαν. Επιπλέον, η πληθωνική σκέψη προσεγγίζεται εδώ υπό το φως των βασικών θέσεων των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας. Μέσα από την διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο Πλήθων χρησιμοποιεί και μεταλλάσσει εννοιακά τους πατερικούς όρους, το συγκεκριμένο έργο φέρνει στο φως τον διαρκή διάλογο του «έλληνα» στοχαστή και φιλοσόφου με την Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

baloglou theologia plithonos

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας