Alpha mission Δelos – Η συναυλία της 30ης Μαΐου 2022

delos alpha mission 30 05 022 mitsotakiΓια πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, η Δήλος υποδέχθηκε μια ορχήστρα κλασικής μουσικής σε μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας.

Τo εμβληματικό νησί της Δήλου – κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα, και σήμερα πια ανοιχτό μουσείο – ξαναζωντάνεψεστις 30 Μαΐου, μέσα από την επίσημη έναρξη της διεθνούς πρωτοβουλίας «ALPHA MISSION – ΔELOS» πουάρχισε παράλληλα με το «ARTEMIS MISSION» της ΝASA. Πρόκειται για μία διεθνή διατομεακή πρωτοβουλία, με βάση την Ελλάδα, που συνδυάζει τη μυθολογία με την τέχνη, την τεχνολογία και το διάστημα και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση και την επείγουσα ανάγκη για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο (το κειμενο είναι δανεισμένο από το skai.gr της 30.5.2022).

«Η Δήλος μας δίνει μία σκηνή στην οποία μπορούμε όλοι να συναντηθούμε – όχι απαραίτητα στο νησί, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο» ανέφερε η πρόεδρος του World Human Forum (WHF), Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (30.5) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. «Αυτός ο σπόρος που φυτέψαμε στη Δήλο πέρυσι, φέτος μας επέτρεψε να κάνουμε κάτι δημιουργικό, μεγαλύτερο, με περισσότερους συνεργάτες. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε γνώση, να δημιουργηθεί μία νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλάβει ότι από εμάς θα εξαρτηθεί αν θα σώσουμε αυτόν τον έναν πλανήτη τον οποίο διαθέτουμε. Όλες αυτές οι συζητήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν στη Δήλο» πρόσθεσε η πρόεδρος του World Human Forum.

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και σολίστες την ουκρανικής καταγωγής, ανερχόμενο αστέρι, Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), συμμετείχαν στη συναυλία με τίτλο “Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές” που σχεδιάστηκε ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε άμεσα.

Η συναυλία που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου προβλήθηκε ζωντανά μέσω γιγαντοοθόνης σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Δείτε την συναυλία…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας