Φαλή Βογιατζάκη: Η Νίκη Γουλανδρή επέλεξε ν’ αφιερώσει τη ζωή της στην φύση και το περιβάλλον

goulandri niki 1Ένα άρθρο για την Νίκη Γουλανδρή, μια συνέντευξη της Φαλής Βογιατζάκη στα “Ρεθεμνιώτικα Νέα” πριν από ένα και πλέον χρόνο, θυμηθήκαμε με αφορμή την πρόσφατη αναφορά μαςγια το “νόμισμα με ανάγλυφη έγχρωμη τουλίπα σε σχέδιο της Νίκης Γουλανδρή”

«Ο τρόπος της ζωής της Νίκης Γουλανδρή ήταν βαθιά Ελληνικός αλλά και ταυτόχρονα παγκόσμιος. Χρησιμοποιούσε το χρόνο ως το πολυτιμότερο στοιχείο της ζωής της Πρόβλημά της ήταν η έλλειψη χρόνου για να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Είχε ταξιδέψει πολύ. Ποτέ για αναψυχή. Πάντα για το σκοπό» ανέφερε η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Φαλή Βογιατζάκη, μιλώντας για την Ελληνίδα ευεργέτιδα, την Ελληνίδα που έβλεπε πάντα μπροστά από την εποχή της. Γιατί όταν άλλοι όχι μόνο δεν είχαν στην ατζέντα τους το θέμα του περιβάλλοντος αλλά ούτε καν στην σκέψη τους, η Νίκη Γουλανδρή και ο σύζυγος της Άγγελος Γουλάνδρής είχαν οικολογικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες και σε αυτόν τον τομέα αφοσίωσαν την ζωή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Νίκη Γουλανδρή επελέγη μεταξύ των πέντε σπουδαίων Ελληνίδων γυναικών των τελευταίων 200 ετών, οι άλλες τέσσερις ήταν η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαρία Κάλλας, η Μελίνα Μερκούρη και η Αμαλία Φλέμινγκ, των οποίων η ζωή και το έργο παρουσιάστηκαν στο 6ο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών στην Ενότητα «Η κληρονομιά των Ελληνίδων». Και ποιος θα μπορούσε να σκιαγραφήσει καλύτερα αυτή την Ελληνίδα, από την κ. Φαλή Βογιατζάκη, η οποία είχε επί δεκαετίες βαθιά σχέση φιλίας και αγάπης με το ζεύγος Γουλανδρή και ειδικά με την σπουδαία Νίκη Γουλανδρή και την είχε ζήσει από τόσο κοντά.

Δείτε όλη την συνένετυξη της Φαλής Βογιατζάκη…

Εκδόθηκε νόμισμα με ανάγλυφη έγχρωμη τουλίπα σε σχέδιο της Νίκης Γουλανδρή…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας