Science Moments: «Επισιτιστική κρίση: Το πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών. Μπορούν η επιστήμη και η τεχνολογία να βοηθήσουν;»

Magdalini Krokida 2 klScience Moments: „Ernährungskrise: Das Problem der nächsten Jahrzehnte. Können Wissenschaft und Technik helfen?“…

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Science Moments, την Παρασκευή 07.10.2022, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε την κα Μαγδαληνή Κροκίδα, Καθηγήτρια Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η κυρία Κροκίδα περιέγραψε αρχικά στη διάλεξή της στους μαθητές της 11ης και 12ης τάξης στο αμφιθέατρο της Σχολής, καθώς και στο διαδικτυακό κοινό, το πρόβλημα της -εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία- επιδεινούμενης επισιτιστικής κρίσης. Στη συνέχεια παρουσίασε εφαρμογές καινοτόμων και βιώσιμων μεθόδων για την αντιμετώπιση του ζωτικού και επίκαιρου θέματος της επισιτιστικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων παρουσίασε, την έξυπνη φάρμα, που μειώνει την κατανάλωση νερού, φυτοφαρμάκων και ενέργειας στις καλλιέργειες, μεθόδους χρήσης απορριπτόμενων τροφίμων, όπως φλούδες πορτοκαλιού, φύλλα ελιάς κ.λπ. για την παραγωγή νέων τροφίμων, τη χρήση εκτυπωτών 3D, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιοποίηση των αποβλήτων και παραπροϊόντων των τροφίμων, την έξυπνη συσκευασία που υποδεικνύει εάν το περιεχόμενο έχει αλλοιωθεί πριν ή μετά την ημερομηνία λήξης και πολλά άλλα.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή για την παραγωγή εξατομικευμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις διατροφικές απαιτήσεις ενός ατόμου και ταυτόχρονα να εμπεριέχουν και τα φάρμακα του.

Η έρευνα αιχμής, προσανατολισμένη στην εφαρμογή, στην οποία μας έφερε πιο κοντά η κ. Κροκίδα, οδήγησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών στη συζήτηση που ακολούθησε, τις οποίες η ομιλήτρια μπόρεσε να απαντήσει ενδελεχώς, με κατανοητό τρόπο.

Στο μάθημα των εικαστικών, οι μαθητές δημιούργησαν έργα υπό τη διεύθυνση της κας Enzmann και της κας Σημαντήρα, τα οποία δόθηκαν ως δώρο στην προσκεκλημένη ομιλήτρια.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας