Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: “Ιστορία της ελληνικής αλιείας”

idryma laskaridi istoria alieias

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει έναν κύκλο διαλέξεων με στόχο την παρουσίαση βασικών όψεων της ιστορίας της αλιείας στην Ελλάδα από το 1830 έως το 1910.

Σε έναν κύκλο τριών διαλέξεων, ο κ. Νίκος Αλεβυζάκης, Υποψ. Διδάκτορας Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα αναλύσει το θέμα ξεκινώντας από τα αλιευτικά σκάφη και το αλιευτικό δυναμικό, θα προχωρήσει στην ανάδειξη της σχέσης της αλιείας με την εμπορική ναυτιλία, τη σπογγαλιεία και την ιχθυοτροφία, ενώ θα παρουσιαστεί και ο διάλογος της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό επιστημονικό χώρο στα σχετικά θέματα. Σχολιασμός των θεμάτων θα γίνει από την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ και τον κ. Δημήτρη Δημητρόπουλο, Ιστορικό, Διευθυντή Ερευνών του τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς – 5΄ από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο»), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, ώρα 18.30 – 20.00

Το αλιευτικό σκάφος ως παραγωγικό μέσο αλλά και ως στοιχείο διερεύνησης τής ελληνικής αλιείας.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, ώρα 18.30 – 20.00

Διερευνώντας το επάγγελμα του αλιέα τον 19ο αιώνα.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18.30 – 20.00

Η μελέτη “La pêche en Grèce” του 1883: ο Νικόλαος Αποστολίδης και το διεθνές περιβάλλον.

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η δήλωσης συμμετοχήςγια δια ζώσης παρακολούθηση

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για διαδικτυακή παρακολούθηση

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας